www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Млади безработни могат да изкарат безплатни езикови и компютърни курсове

8 Април 2010

 

Плакат на програмата. Снимка: авторката

Безработните до 29-годишна възраст, завършили минимум 7-и клас, могат да учат безплатно чужди езици и да изкарат курс по информационни и комуникационни технологии по проекта “Ш@нс за реализация на младежите в България” на Агенцията по заетостта.

“При подготовката на проекта направихме проучване, което показа, че в десетте целеви области (б. р. - в 10 града - виж по-долу) процентът на безработицата сред младите хора е най-голям”, казва координаторът на проекта Златко Недялков, главен секретар на Агенцията по заетостта. “Шанс за реализация на младежите в България” се изпълнява от април 2009 г. и ще продължи до началото на 2011 година (21 месеца).  В проекта е предвидено да бъдат включени 10 400 безработни младежи, от които 3 100 в обучение по информационни и комуникационни технологии и 7 300 в чуждоезиково обучение. Общата стойност на проекта е 15 000 000 лв. Той се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” с безвъзмездно финансиране от Европейската комисия и около 10% - от държавния бюджет на България.

Златко Недялков, главен секретар на Агенцията по заетостта. Снимка: авторката

Проектът се реализира в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.
Изискванията за включване в проекта са следните:

- възраст до 29 години;
- завършен минимум седми клас;
- регистрация в бюро по труда в една от десетте целеви области на България, в които се изпълнява проектът;
- младежите не трябва да са участвали в същите обучения/вид, ниво и степен/, включени в проекта, в рамките на действащи схеми за финансиране от националния бюджет,програма ФАР и Оперативна
програма „Развитие на човешките ресурси”.

Как се кандидатства

Ако отговаря на изискванията, всеки безработен младеж може да заяви в съответното бюро по труда, че желае да се обучава по този проект.  По проекта се изплащат стипендия по 5 лева на човек дневно и се покриват транспортните разходи, ако младежът не живее в същото населено място, в което се провежда обучението. На младите хора се прави и застраховка за сметка на проекта.

Обучението включва:

- чужди езици – нива А1, А2, B1 (по европейската рамка) – общо 360 часа (по 120 на ниво);
- информационни и комуникационни технологии – общо 120 часа.

Обучителната организация издава сертификат на успешно завършилите, а  Агенцията по заетостта, чрез бюрата по труда, предоставя посреднически услуги на младежите с оглед устройването на  работа на минимум 50% от успешно завършилите. Към февруари общият брой на младежите, обхванати в проекта, е 9 396, като 8 239 младежи са преминали успешно мотивация за включване в обучението.

В обучение са включени около 2 000 младежи, от които 580 вече са завършили в профила информационни и комуникационни технологии. По чуждоезиково обучение завършилите ниво А1 продължават в следващите нива. При проведеното първо изследване сред работодателите, 4 263 работодатели са заявили готовност за разкриване на 5 000 работни места за младежи, завършили обучения по проекта.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) безработен
  А какво става с безработните на 30 години? не смятате ли че тези до 29 годишна възраст са студенти, наскоро завършили или подобно. Дори да не са завършили университет, са били в гимназия по-скоро и със сигурност са учили компютърната грамотност, която масово се предлага на тези курсове. Аз лично мисля, че на хора на малко по-голяма възраст е по-необходимо да усвоят тези знания, които не са получили в училище. Но се оказва че изведнъж ставаш на 30 и повече години и хем работодателите искат по-млади служители, хем държавата ти реже възможностите за допълнителна квалификация.
 2. 2) безработен 28 г.
  да бе ще ме обучават докато ги чакам да се пенсионират
 3. 3) Vvv
  Въпросът е, че когато искаш да провериш дали си одобрен, никой не вдига телефона. Поне в БТ Сердика в София. Трябва човек лично да отиде да провери. Хубаво, ама ако живееш да 1 час транспорт от там, какво правим. Направо малоумие! Нека публикуват одобрените входящи номера на някой сайт. Ето това трябва да се промени!
 4. 4) чичата
  езици и еднопосочен билет/ и без това на дупката на т.н.тоалетна има паяжина - никой "не снася"
 5. 5) Разбирачите...
  Това поколение миже да се брои за отписано като жертви на демокрацията.Да са учили когато е трябвало, ама е лесно-аху иху и чалга, а сега-олеле боже. Дано това е за пример на сегашните 12-13 годишни...
 6. 6) Компетентен
  Леле ,каква лапачка се очертава,давай да търсим връзки да се докопаме да обучаваме малоумници ,завършили седми клас.Те че нищо няма да научат е повече от ясно ,само че 15 милиона са си прилична сума за "препиране" , пардон за прибиране.
 7. 7) Whatever
  Има и още въпроси: Какво да правят безработните, които и са компютърно-грамотни и знаят езици на тези сравнително ниски нива? И дали след като изкарат въпросните курсове - те няма да продължават да бъдат безработни, но вече и с дипломи? Ползата за въпросните курсове е основно за тези, които ги организират.
 8. 8) ...
  Блеят до пенсионирането на следващия набор, когато им се отваря 1:40 шанс да започнат работа. Колко мухи ще излапат през това време си е техен проблем.
 9. 9) Whatever
  В днешно време понятието "грамотен" без уточнение - включва и така наречената "компютърна грамотност" и владеене поне на един език на тези сравнително ниски нива. Останалите, наистина са кандидати за социални помощи, където и да са.
 10. 10) вярвай си, че е така
  и днес и вчера грамотност означава да имаш роднини да те уредат да работиш при тех
 11. 11) Qni
  Ако тази програма работи до 2011 г., то тогава защо не работи. Днес попитах в бюро по труда "Изток" в София и ми казаха, че в момента няма такива програми, а и по принцип трябвало да работиш за да посещаваш такъв курс. Та затова се дерегистрирах, защото е безсмислено губене на време - нито работа ти намират, нито обучения за безработните. За 3 месеца можех да взема едно ниво по някой европейски език, но .... А изискването да си под 29 годишен е дискриминация на база възраст.
 12. 12) вила26
  Искам да отбележа, че това изискване е дискриминационно.Но ние трябва да се премерим , защото живеем в Българя.За да вземеш добро образование трябва да ходиш на частни уроци ,а които не са безпари.А ако семейството ти се бори за един хляб това няма как да стане освен да разчиташ на чудо.Чудесата стават само ако вярваш.Но и вяра не стига. Живеем в България.
 13. 13) бг идиоти, пукнете в мизерия
  А многоуважаемият господин няма ли да благоволи да изпрати най-сетне обещаните в ДОГОВОРА стипендии или поне да благоволи да даде някакъв отговор на писмата ми? Смешна и жалка държава, цъганиите са навсякъде!!!
 14. 14) Силвия
  Г-н Златко Недялков на 13.10.2010г.(преди 2м и 2дни)присъства в гр.Пловдив на връчването на сертификатите на успешно завършилите този курс на обучение от министър Тотю Младенов и обеща до 10дни да бъдат изплатени изцяло стипендийте на обучаващите се по проект "Шанс за реализация на младежите в България". Пари, които по договор се превеждат за всеки присъствен ден на обучаващия се,за предходен месец. Вече 3м откакто приключи курса и все още чакаме да ни изплатят оставащата сума. До кога ще давате празни обещания?
 15. 15) Живко
  Да Силвето е права, изминаха толкова месеци, а останаха само празни обещания. До кога ще живеем в лъжи? То си има задължения по договора, ако няма развитие в най-скоро време ще си потърсим правата.
 16. 16) Anonymous
  Аз съм на 33г хляб не ям ли?
 17. 17) димо
  а бе каквото и да си говорим огън да я гори тая държавичка. Нищо не става от неа. Ало там министри и т.н. как може в една Гърция да ида и веднага да почна работа а тук? а? 6 месеца седя без работа. Идиотите където ни управляят да си гледат работата. 3 езика зная техническа личност съм. и какво? Просто незная ужас ужас ужас. Пак ще трябва да се бяга.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com