www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Котка - подпалена жива, кон - убит с пръти… Кога ще има затвор за това?

7 Април 2010

 

Плакат срещу насилието над животни от миналогодишната кампания на “Град за отговорни хора”.

В края на март снимките на кучето Мима, осакатено от човешка ръка, обиколиха медиите и шокираха обществото. Жестокостта накара хиляди хора в Интернет да поискат насилието срещу животни да бъде окачествено като престъпление, което се наказва със затвор. Мима все още е жива, за нея се грижат в домашни условия в Русе, състоянието й се следи от лекари и се набират дарения за лечението й. Още не е ясно дали някой ден ще може да проходи с протези. Това, което е сигурно обаче, е че образът на кучето с отрязани крака, ще се превърне в емблема на набиращото скорост движение срещу насилието над животни.

От миналата година граждански организации алармират за случаи на особена жестокост, проявена към животни. Защото историята на Мима съвсем не е единствена, а човешкият ум не познава граници. И понякога намира за забавно да подпали жива котка или да размаже главата й с камък, да залее куче с киселина или да го насече с брадва, дори да убие кон, забавлявайки се от гледката. В сайта на гражданската организация „Град за отговорни хора” (city4people.eu) са описани десетки подобни истории, документирани със снимки, които могат да те накарат да намразиш човешката раса.

Кучето Мима, чиито крака бяха отрязани от човешка ръка. Снимка: city4people.eu

Ветеринарната лекарка Мила Бобадова, една от основателките на „Град за отговорни хора”, в десетгодишната си практиката неведнъж се е сблъсквала със случаи на пострадали от човешка ръка животни. „Имали сме котка, подпалена от група хлапета, просто ей така, защото е забавно да тича в нощта като факла. Впоследствие я настанихме в нашата клиника, след което, слава на Бога, се съвзе, кожата зарасна, но имаше проблеми с вестибуларния апарат, най-вероятно заради шока, който е изживяла. Хора в Интернет ни докладваха за кон, пребит с пръти. Има и видео, в което се вижда как конят умира, а зад кадър се чува кикот. Миналата година основният ни случай беше с Евгени Аспидов, който хранеше едни отровни змии с животни, обявени за осиновяване. И дори си позволи наглостта да снима акта, при който змията се храни с тези котета и да пусне снимките в Интернет”.

Що за човек трябва да си, за да осиновиш коте и да нахраниш с него отровната си змия? „Насилниците обикновено са хора, които имат проблем с егото си – обяснява Бобадова - не могат да демонстрират сила, по някаква причина не се чувстват пълноценни и обикновено са изтъкани от комплекси. Едно насилие върху по-слаб индивид ги запълва с тези усещания, че са силни, че имат мощ. Да насилиш дете, жена или животно, това е абсолютно идентично нещо. А границата е много тънка и се преминава много лесно…”.

Д-р Мила Бобадова и кучето Джада, което е било блъснато от кола и задните му крака са пострадали. В момента за него се грижат във ветеринарната клиника, където работи Бобадова. Снимкa: авторката

Малко след като медиите огласиха случая с осакатената Мима, от моста на магистрала Тракия провисна трупът на обесено куче. Публична екзекуция, станала пред очите на десетки преминаващи оттам шофьори. Дори и извършителят да бъде открит, единственото, което може да му се случи в момента, е да получи глоба между 250 и 500 лв. „Да разчекнеш котка или да обесиш куче от мост, е същото като да пресечеш на червено – казва д-р Бобадова - На всичкото отгоре до момента нямаме информация за наложена глоба. Има драстични случаи, по които и медиите гърмяха, ако помните село Мугла, където се убиваха малки кучета, и се варяха и се ядяха, или обичая „тричане”, при който кучето се завързва на въже и се върти. Това са случаи, по които са пуснати жалби и службите са се задействали, но никой не е глобен”.

Именно заради това от миналата година „Град за отговорни хора” се борят за инкриминиране на проявите на особена жестокост към животните и организирането на боеве с животни. В началото на 2009 г. събират повече от 31 хиляди подписа и изпращат Петиция с подписка до Народното събрание, Министерството на правосъдието и представителството на Европейската комисия. В резултат през април българският парламент криминализира само организирането на боеве с животни. От организацията обаче не са се отказали да се борят за каузата, която събира все повече поддръжници. Случаят с Мима се превърна в емблема на насилието срещу животни, което хората безнаказано упражняват.

Кучето Джада е било блъснато от кола и днес задните му крака са деформирани. Снимка: авторката

В социалната мрежа Фейсбук се появи група, искаща затвор за мъчителя на кучето и за кратко време събра повече от 200 хиляди последователи. Доброволци и различни граждански организации се активизираха, за да продължат кампанията за инкриминиране на проявите на особена жестокост срещу животни. Медиите също не останаха безразлични, а министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща да внесе предложение за промени в Наказателния кодекс.

„В Закона за защита на животните има един член десет, в който много добре е описано какво е особена жестокост. Единственото ни желание в момента е този текст да влезе в Наказателния кодекс” – обяснява Бобадова. Така проявите на особена жестокост към животни ще бъдат окачествени като престъпление, което ще се преследва от полицията и ще се наказва не само с глоби, но и със затвор. Може би тогава решилите да се забавляват, гаврейки се с някое беззащитно животно, ще се замислят, че постъпката им може да има неприятни последствия.

Въпреки обществената подкрепа обаче, не всички са настроени позитивно към подобни кампании. В Интернет форумите не са рядкост коментари от типа: „Значи прасета може да колим, а за кучетата ви е жал”. Бобадова обаче уточнява, че кампанията обхваща всички животни:  „ кучета, котки, коне, катерички, всички. Не говорим за храненето, кой яде месо и т. н. – там си има нормативни уредби, описано е много подробно как трябва да бъде умъртвено едно животно, когато ще е за храна. Аз не мога да накарам някого да не яде месо. Тук говорим за насилие. А то трябва да бъде низвергнато във всичките му измерения”.

Д-р Мила Бобадова. Снимка: авторката

Срещат се и коментари по повод това, че се хвърлят твърде много усилия в името на животните, вместо да се мисли за хората. Насилието над животни обаче не е просто драма, измислена от любителите на кучета и котки. „Световни криминоложки институти и хора, които правят профили на особено жестоки убийци казват, че над 80% от тези престъпници, които имат досие за убийство, изнасилване и т. н., имат в миналото си история с насилие над животно. Тоест - не всеки, който е насилил животно, утре ще убие човек, но обратното е в над 80% в случаите. Така че окачествяването на особената жестокост към животните като престъпление би могло да се приеме като превенция на особена жестокост над хората впоследствие”, казва Бобадова.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) qwerty
  слава на бога- кученцето е женско и ще може да си прави секса(не дай боже да беше мъжко,нямаше да може да се качва)
 2. 52) Anonymous
  Митак, що ли си мислех, че е прерия? До кверт: ти би ли се качил на женско с отрязани крайници?
 3. 53) христина
  "qwerty 8 Април, 2010 в 5:56 am слава на бога- кученцето е женско и ще може да си прави секса(не дай боже да беше мъжко,нямаше да може да се качва)" Скапан нещастник/ца!
 4. 54) до христина
  ооо гужа христова изографисали са ви заедно с фидосова на стената до входа на метрото на орляка
 5. 55) оеси
  Колкото и жестоко да звучи трябва да се постъпва с извергите по същия начин както те постъпват с животните. Не мога да разбера как може да си жесток със животно а да се биеш в гърдите колко си добър с хората.Още не мога да забравя един случай с колежка на майка ми преди много години.Удушила собствената си котка само защото се качила на масата и си взела парче салам.
 6. 56) Stef
  ООО qwerty ли си къв си-ето един от тези нещастни съдисти комплексари-дръжте гоо!!!!!!Ама той даже не си е написал истинското име,прекалено жалък е..ама теб Господ ще те накаже,не се притеснявай.Той даже вече те е наказал,ама още не си го разбрал!!!
 7. 57) Недоспал
  А песа,който цяла нощ ми лае под прозореца какво да го направя? Който обича кучета да си ги прибере в къщи, да ги ваксинира ,възпитава ,да им събира лайната и т.н. Останалите трябва да изчезнат и понеже кастрацията вече 20 год. явно не работи,остава да се избият ,колкото и грубо да звучи. Сега ще гракнат насреща ми ,но ми кажете един европейски град или село с бездомни.Знаете за коя част от Европа става дума.
 8. 58) Stef
  До Недоспал:И аз съм обикаляла из Европа и никъде не съм виждала толкова бездомни и блъснати от коли животни по улиците!?!Но наистина ли смяташ,че тези държави са се справили с проблема като са избили животните??? Може би там просто има по-малко хора,които разсъждават като теб и обществото някак си е измислило методи за справяне с проблема,които всички спазват и зачитат и резултатите са налице.И само да кажа на всички-никой от хората,защитаващи животните НЕ иска да има бездомни,гладни(всл.на което агресивни)животни!!!
 9. 59) Недоспал
  Аз не знам как са си решили проблема, има кой да знае,но има нещо сбъркано в нашата система. Всеки случай кучета по улиците не трябва да има и е крайно време да се вземат вече и по-крути мерки,щом другите явно не работят. Пак казвам ,който ги обича да си ги прибере и отглежда по правилата ,а не да ги храни в градинката и безотговорно да се прибере после в къщи.
 10. 60) Stef
  Е как да си ги прибера вка6ти? U нас да не е зооградина..аз имам йивотни,за които се грийа за пове4е не мога!!Не йивеq нито в ку6та,нито на 200квадрата та да сабирам йивотни у нас.И смqтам 4е трqбва да си благодарен 4е все пак нqкой ги храни,нали знае6 4е когато едно йивотно освирепее от глад става агресивно!?Ти ако нqма кво да qде6 дни наред дали нqма да се озлоби6?!?А ние все пак сме хора и се предполага 4е имаме разум,интелект и т.н.,а те нqмат,а и не могат да си откраднат ни6то!
 11. 61) недоспал
  с 300 зора разчетох маймуницата ти. А ти нали знаеш,че едни животни като нямат препитание системно просто изчезват. А за агресивните екземпляри няма какво да се замисляме. Ако отидеш в гората и те нападнат вълци е нормално в тяхната среда си, но в града да ме нападат кучета ,в моята среда са и ще ползвам всякакви средства да ги изтребя,щом нападат.
 12. 62) Kali
  qvno nqkoi hora ne mogat da razberat smisula na tozi sait
 13. 63) Anonymous
  Tрябва да се въведе наказание за собсвениците на кучета които нахапват хора и то трябва да се квалифицира като опит за убийство ,а при смърт като умишлено убийство а всички кучета трябва да имат платен данък и медалион и чип за разпознаване. В противен случай да бъдат броени за скитащи и да биват прибирани и унищожавани.Освен това само в България има такива скитащи кучета и котки но котките не са опасни и освен това са дружелюбни за разлика от кучетата. А за кучетата които имат платен данък и медалион и чип , ако някой постъпва така с него да носи ...още

 14. 64) dgd
  А защо не добавите към заглавието '...прасе - отрязана глава...', а йезуити? О, клането на прасе - кавато и касапница да е - e част от нашата самобитност и култура, нали? А и всички хапвате пържоли. Двуличници.
 15. 65) Anonymous
  към номер 58 не са ги избили просто са ги телепортирали на алфа кентавър ако там смятате че е кучешкия рай!! Ми и те ги избиват но хуманно както затворниците с нжекция
 16. 66) Митака
  До DARTH VADAR :Аз съм твоят син и идвам от Тъмната стана на силата, Татееее...
 17. 67) SS
  Жестокото отношение към животните трябва да се наказва, но също така и собственизите на животни трябва да се наказват, ако тахния добитък (разбирай и кучета) нарани човек. Странно е, че толкова много ви е тъжно за кученцето, а май забравихте колко често има нахапани и дори убити хора от кучета - бездомни или гледани. Обичам животните и имах ротвайлер, почина миналата година.В Южния парк ми си смееха, когато му прибирах изпражненията. И ми се смееха не само другите кучкари... Просто все още не сме достигнали равнището, на което да възприемем спазването на някаква норма като добро нещо, а не като ограничение.
 18. 68) SS
  А на тоя малоумник номер 51 мога само да му кажа, че си е изпуснал мястото при Съквартирантите у Къщата.
 19. 69) Умерен
  Абе забелязвате ли, че вегетарианците са особено озверени, но то си е нормално де: Дръжте хищник на зелева диета и после гледайте "любвеобилност"
 20. 70) MJ lover4ety
  Горките животни.А колкото до това: За вас това ли е важно?? Не е ли по - значимото живота на животните?? Явно хората наистина са едни същества които не намират важното, а само това което искат да видят.
 21. 71) MJ lover4ety
  Само да се поправя: слава на бога- кученцето е женско и ще може да си прави секса(не дай боже да беше мъжко,нямаше да може да се качва) Имах предвид това
 22. 72) до 71
  ей, чудовище, не ми казвай, че не си знаело, че кучетата се чукат на задна прашка
 23. 73) Да се внимава
  с бездомните кучета.То значи винаги по една палка в пазвата и като атакуват бездомни кучета да бъдет разгонвани по този начин.Може и бес да го хване човек,а за други болести не ми се говори.
 24. 74) Нора до 24
  Верно е. Мене например вече ме хвана бес от едно бездомно куче, което ме погледна любовно оня ден на тротоара и от тогава влизам във вестника, за да хапя на месо живи хора.
 25. 75) чичата
  норче, вие само се бяхте заклещили, клиничната картина на беса е друга
 26. 76) Елена М
  Как не ви е срам да се гаврите със сериозността на проблема?! Инфантилни идиоти такива - засрамете се и най-накрая се осъзнайте.
 27. 77) Норд
  Уродяса и психяса народа, факт...Кат се изсекът и горите, кат се изпозастреля всичко що мърда и ще станем като орките на Саруман сред пепелища и пустош.Пък може Гоце да е новият Саруман, нал има пушки и пищови и все стреля по нащо.С кво е по добър от тоя изрод!Ловува от глад ли или просто е садист!
 28. 78) котенце
  ИЗРОДИИИ! такива са тези които осакатяват животните. Така един наш комшия почти уби едно куче задето му се *изсрало* на тревата оттогава го мразя хвърли бедното животно в храстите като погледнах там на другия него го нямаше явно е избягало.
 29. 79) gost
  Админ: Кирилица! Четете!——– ————– gorkite jivotni d------- 
 30. 80) pro-anti
  гадни хора има навсякъде, това видео май беше от Англия-жена, която хвърля котка в кофата за боклук: http://www.youtube.com/watch?v=EYi__xZTRXw

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com