Питър де Джонг – беглецът от литературната фабрика

Питър де Джонг. Снимка: личен сайт

Питър де Джонг започва писателската си кариера като сътрудник на бестселъровия автор Джеймс Патерсън. Двамата са написали три романа: „Чудото на улица „Грийн №17”, „Къща на плажа” и „Крайбрежен път” („Хермес”, 2005). Най-продаваният съвременен автор в света и Питър де Джонг са работили заедно в рекламната агенция, където Патерсън е бил изпълнителен директор, и често са играели голф заедно, но имат различни версии как точно се е зародило сътрудничеството им.

Според Де Джонг, един ден „големият шеф” влязъл в кабинета му и му предложил да напише роман, защото е видял голям потенциал в него. По думите на Патерсън, разговорът бил проведен по време на игра на голф. „Прочетох няколко материала, написани от Питър, и осъзнах, че има огромен талант. Той пише по-добре от мен”, добавя кралят на трилъра. Обикновено много сдържан, той не пести похвали за „Сенки от миналото”, определяйки романа като „удар право в десетката”, а главната героиня – като „един от най-свежите и чаровни образи на детективи в литературата през последните години”.

Литературната фабрика на Патерсън и новото начало

Всъщност Питър де Джонг е пионерът на идеята за „литературната фабрика” на Патерсън, тъй като именно той му казва, че с помощта на сътрудници би могъл да пише няколко книги едновременно. Години по-късно, когато Джеймс Патерсън вече е разработил до съвършенство идеята, Питър де Джонг решава, че е настъпил подходящият момент да излезе от сянката на създателя на Алекс Крос.

Първият му самостоятелен роман е „Сенки от миналото” (ИК Хермес), където отново има разследване на убийство, но книгата трудно може да бъде оприличена на романите на Джеймс Патерсън. Стилът му често е сравняван с този на Майкъл Конъли, макар Де Джонг да споделя, че е особено повлиян от творчеството но Греъм Грийн. Въпреки че трудно би могъл да бъде вкаран в строги жанрови рамки, този криминален роман се отличава със стегнат изказ, напрегнатото действие с изненадващи обрати, кинематографичност, въздействащ реализъм.

Според читателите и критиците една от най-силните страни на „Сенки от миналото” са нетипичните образи на героите, особено този на детектив Дарлийн О’Хара – бунтарката, готова да загуби работата си, за да разреши случая с убийството на студентка. За проучванията си Питър де Джонг е наблюдавал работата на детективите от Седмо управление в Долен Ийст Сайд, за което споделя: „Беше страхотно, че ми позволиха да се размотавам с тях. Дарлийн е събирателен образ на всички тях.”

Наред с това „Сенки от миналото” е и своеобразен поклон към Ню Йорк и атмосферата на мегаполиса. „Исках действието да се разива в много специфичен период – обяснява Питър де Джонг. – Градът се променя прекалено бързо и затова се опитах да подбера знаков момент от настоящето. Спрях се конкретно на 2005 г., за да покажа как жестоките икономически процеси в Ню Йорк безмилостно променят лицето на града. Стриктно споменавам имената на местата, където протича действието, но някои от тях вече ги няма или имат нов облик. „Сенки от миналото” не е просто трилър, това е и мрачна история за централните части на Ню Йорк.”

За книгата

В Седмо управление на Манхатън постъпва сигнал за изчезнала студентка. Детектив Дарлийн О’Хара и партньора й се заемат със случая. Няколко дни по-късно изчезналата Франческа Пина е открита мъртва с множество видими следи от мъчения по тялото. Жестокото убийство на красивото и талантливо момиче веднага привлича вниманието на медиите. Разследването се ръководи от самия шеф на управлението и скоро вече има главен заподозрян – бившия приятел на жертвата.

Детектив О’Хара обаче е убедена, че колегите й вървят по грешна следа и решава сама да проучи обстоятелствата около смъртта на Франческа. Тя се натъква на подозрителни факти от миналото на жертвата, но си навлича гнева на началството и е официално отстранена от случая. Дарлийн започва още по-упорито да търси следи, които да я насочат към истинския убиец. Разкритията я отвеждат на съмнителни места в бедните квартали на Ню Йорк, където О’Хара ще стигне до тъмното минало на едно момиче с безупречна репутация.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.