www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как прокурорът Роман Василев стана толкова богат – над 500 хил. лв. приходи за година?

9 Април 2010

 

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев на корицата на списание “Правен свят”. Портрет: Огнян Панов

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който се прослави с репликите си при ареста на бившия военен министър, е може би най-богатия прокурор на републиката. За 2008 г. е декларирал 450 000 лв. от продажба на ½ идеална част от имот в кв. “Манастирски ливади” в София и 70 000 лв. от акции и дивиденти, спечелени на Фондовата борса.
Данните са публикувани в обстойно интервю с прокурора в сп. “Правен свят” от ноември миналата година и на никого не направиха впечатление.

Според обясненията на прокурора Роман Василев, строителна фирма е купила къщата, а той бил прагматик и предвидил спада на имотния пазар. Родителите и братът на прокурора имат строителен бизнес, строят предимно промишлени обекти, но и вилно селище в Кладница, според обясненията на прокурора.
А за да спечели 70 000 лв. на фондовата борса, прокурорът Василев трябва да е играл с поне 150 хил. лв., и да постигне печалба от около 50%. Това не се удава и на някои дилъри, които само с това се занимават по 16-18 часа на ден.
Е-вестник ще проучи декларацията на прокурора и за 2009 г., за да се увери дали е продължил успешната си игра на борсата.

Кой е Роман Василев и как стана толкова богат и успешен прокурор, преди да се издъни в злополучния арест? Човек не може да не си зададе този въпрос, като проследи кариерата му. Роден е в Пазарджик, завършва там механотехникума (в сп. “Правен свят” пише, че е завършил английска гимназия, вероятно той така твърди), а след това икономика в Санкт Петербург през 1989 г. Две години след това започва работа в Националната служба за сигурност и задочно завършва право в Югозападния университет в Благоевград, който не се слави като най-престижния за юридическо образование. Там например са завършили задочно право и Дилян Пеевски, и братя Галеви, и един от основателите на ТИМ - Марин Митев и други герои на прехода.

През 2000 г. Василев става следовател, през 2005 г. – прокурор в градска прокуратура, след което е избран за зам.-градски прокурор. Някой смятат, че е по-важен от самия градски прокурор Кокинов, който, въпреки че му е началник, свирел втора цигулка в градската прокуратура. А тя гледа най-тежките дела – срещу Маргините и куп други т. нар. знакови фигури от престъпния свят.

Подобаващо за богат човек Роман Василев винаги е облечен в костюм и обувки за по няколко хиляди лева, твърдят хора които са го срещали често.
В e-vestnik миналата година получихме доста нелицеприятен текст за Роман Василев. Авторът му беше колега от седмичен вестник, който не успял да го публикува при тях по различни причини, отказали му и в още един вестник. За съжаление и ние му отказахме, поради някои колегиални съображения, а и защото не бяхме сигурни, че може да докаже твърденията си за прокурора. В него например се внушаваше, че декларираните му високи доходи не са случайни. Нещо, което няма как да се докаже. Но, любопитното е, че и никой не се поинтересува, след обявяването на тези доходи.

Сега на Василев му предстои наказание и вероятно понижение в службата. Но той спечели симпатиите на мнозинството българи. За съжаление у нас масовата публика иска зрелища, а премиерът Борисов и вицето Цветанов му ги дават в изобилие, за да тушират недоволството от други неща.

Някои наблюдатели обаче смятат, че изявата на Роман Василев в този полицейски екшън не е изблик на пазарджишки манталитет. Тоест - не е случайно изпускане на нервите, както твърди вицепремиерът Цветанов. Според тях това е внимателно премислен ход, в който Василев участва. На медиите е предоставен монтиран видеозапис, в който съвсем ясно се чуват репликите на прокурора, с които той кара арестанта, на когото вече са поставени белезници, да падне на колене. Полицай изпълнява нареждането и натиска арестанта, размахвайки пистолет към главата му – на човек, вече закопчан с белезници.

Прокурорът Роман ВАсилев във фотосесия за списание “Правен свят”. Снимки: “Правен свят” - Огнян Панов

Самият Василев е бил два пъти на кратки обучения-семинари в САЩ и много добре знае какво ще му се случи там, ако вместо да прочете правата на арестанта, го нарече “абсолютен престъпник” и в медиите излъчат запис на който го кара да пада на колене, след като са му сложени белезници. Американците се възмутиха, че след ареста на Саддам Хюсеин, той беше показан в кадри от медицински преглед, в който го карат да си отваря устата и дори президента Буш изрази съжаление. В САЩ, където по принцип полицаите доста по-активно използват оръжие при арест или проверка, правата на арестанта обаче се спазват с изумителна стриктност.
От гледна точка на правовата държава тази сцена е толкова драстично нарушение на закона, че дори българската полиция, която не се слави с много интелект, не би изпуснала несъзнателно такова нещо в медиите. Във видеозаписа се чува още нещо – дебелашките оригиналности на Василев върху библията – “Днес е велики Четвъртък. Чудесен ден да разпънем тримцата” – казва той, имайки предвид тримата арестувани - Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Видеозаписът не е даден на медиите случайно, смятат анализатори, според които има няколко възможни обяснения за това. Едно от тълкуванията е да се провокира недоволство у хората, че наказват прокурора – с този запис наказанието му е гарантирано. Това е част от стратегията на Цветанов да създава настроения срещу съдебната власт, в което му помага Роман Василев като стар контраразузнавач.

Има и съвсем противоположни тълкувания - че Василев съзнателно създава удобни мотиви за защита на Цонев от адвокатите му в съда. Същевременно така го прави жертва, на която съчувстват.

Каквито и версии и тълкувания да има за случая, резултатът е следният – един богат прокурор на средна възраст се превръща в очите на простолюдието в борец срещу мафията, без реално да е такъв. Аналогиите с известни италиански прокурори борци против мафията просто не издържат.
Вторият ефект е, че един съмнителен бивш министър, опасал армията със свои фирми и поръчки, предизвиква съчувствие с начина по-който го арестуват.

И двата ефекта от изпълнението на Василев не са добри за обществото. Но за него са добри. Наказанието му ще бъде леко, а освен това е без значение. Василев вероятно ще премине към изпълнителната власт, евентуална кариера на политик също му е гарантирана.

В България героите винаги са измислени. И са със съвсем лъжлив образ.
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  в соца, когато си пишеш автобиографията, се започваше от произхода/ така не особено интелигентните кадровици получаваха индикация в коя кутия да ти я оставят да отлежи/ от изнесеното от г-н бакалов може да заключим че въпросното момче е дете на хора от мястото където е милиционерското училище/ учило е в гимназия в която влизаха деца на когото трябва, за да заминат после за великата страна/ там ги обучаваха на тайните на политикономията на соца, която си е чиста проба инструкция за пране на пари, чрез доказване реалността на ниските доходи на населението/ в измислените провинциални университети пък се купуваха дипломи, ...още

 2. 2) kl;'
  Човека направил грешка, като казал на Цонев - "На колене престъпник". Трябвало е да му каже -"Лягай на пода бе БОКЛУК С БОКЛУК крадлив". Понеже няма никакво съмнение за лекотата с която да се докаже, че Цонев е крадлив боклук.
 3. 3) въпрос
  а колко ли пари е влез роман василев за да извърши всичко това публично. иначе сигурно го е правил много пъти , ама тайно
 4. 4) Рим-ал-англе
  Всепак Ром-ан,дали е ром или текила /от Цар Кировата/?"Кадърен" човек с възможности,дай Боже повече такива "достойни" магистрати!Е,малко си бил изпуснал нервите от претоваренност,това са бели кахъри!
 5. 5) К МАРКО
  Нека богатеят хората пък дано стигне и до нассс!!!!!!!!
 6. 6) CIA+KGB
  English+ Russian is the best of the best!!!
 7. 7) Валерия
  Защо да се самозаблуждаваме, че един образован и обигран мъж като Роман Василев, ще се занимава с празни приказки и действия,които ще му навредят.Тойе "печен" и знае какво прави!Не се правете на нааивни.Роман Василев не е постъпил случайно!
 8. 8) ланс линк
  Борисов да вкарва в затвора всички крадливи бели якички.Ние можем още малко да страдаме.Но поне да има реални резултати,но не искам да чувам,ние ги хващаме те ги пускат
 9. 9) чичата
  ланселот, вечно ще страдаш ,сине/ сега страдаш от дразгите между гестапо и абвера/ ако някой влезе в кауша ще страдаш от величието на адвокатите/ по-добре се ориентирай професионално и се регистрирай като адвокат/ на адвокатите тепърва ще им изгре звездата, прегреят ли килиите/ и от мен да го знаеш: корумпиран адвокат няма; просто си му е такава професията: да прави пари от процепите в законите, досущ като при корупцията
 10. 10) ?
  Трябва да се научим да разпознаваме лъжливите, измислени герои!Защото от подобни игри губим всички!Никаква промяна не е възможна с бутафорни постановки!
 11. 11) оперетен проскубан
  ?как тъй? аз какво ще правя без пискюли, грим, позлата и помпон на опашката? кой ще ръкоплеска и кой ще гърми с пищов при това положение?
 12. 12) Аlbena
  Цирк от слаби актьори.
 13. 13) Христов
  Тъпанари с тъпанари.За вас само зрелища,щото и хляба вече ви взеха.Вместо да пишете глупости си отворете очите и внимателно прочетете каква банкова сметка ви дават в наказателните постановления он КАТ.Изписана е на него и би трябвало да е към бюджета,ДА АМА НЕ.Оказа се че е лична или фирмена,НО ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ПАРИТЕ НЕ ОТИВАТ В БЮДЖЕТА.У кого-неизвестно.Обърнах внимание на катаджиете и само за две минути АНУЛИРАХА АКТА-имало технически пропуски и да не се стигало до съда.Стига сте словославили тези полирани мозъци дето се пънат да се пишат управляващи.
 14. 14) sam
  Бакалец, Делян Пеевски е завършил право в Нов български университет
 15. 15) За Пеевски
  Пеевски нашумя през 2001 г., когато без висше образование стана парламентарен секретар на транспортното министерство, а после оглави и борда на директорите на Пристанище-Варна. През май 2005 г. той бе назначен за следовател в Столичната следствена служба, въпреки че няма 2-годишния юридически стаж, който се изисква по съдебния закон. Законът обаче позволява и изключения. В официалната си биография Пеевски пише, че е магистър по право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Бил е юрисконсулт в "Ти Ви Глобус" до януари 2004 г., а след това адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.
 16. 16) Anonymous
  икономика в Санкт Петербург през 1989 г.
  През 1989, за късопаметните, ще припомня, че въпросният град беше все още Ленинград. А икономиката - сигурно е била политикономия.
 17. 17) Anonymous
  Бягай да гледаш сеир по първа - Бойко Василев се е командировал в Прага. Иначе то и аз съм завършил "Политикономия", в АОНСУ.
 18. 18) дедо пене
  -"задочно завършва право в Югозападния университет в Благоевград, който не се слави като най-престижния за юридическо образование. Там например е завършил задочно право и Дилян Пеевски. През 2000 г." 1. Ами братята Галеви кьде завьршиха,4е не си спомням-пак там в Югозападналия университет-инкубатора за престьпници. 2.Да ги изреждам ли по-нататьк.....
 19. 19) Благо
  "удава"?! Май някъде в 6-ти - 7-ми клас се учеше как се изписва тази дума. Това за правописа. За журналистиката и по-точно за етичната й страна /дали има такава изобщо?/ - някой колега нещо подхвърлил, ама може ли да го докаже, не може ли ... Ние тогава не сме го публикували, ама сега ще го споменем, ей така мимиходом. Изкарват ли се толкова пари на борсата, кой ЮФ е добър, кой не е, абе изобщо дай да плюем, пък той, ако няма сестра, кой му е крив. Не може да редиш догадки, недомлъвки и на тяхна основа да обобщаваш кой ...още

 20. 20) до Благо
  да не би в 6-7 клас, когато се учи тази дума, да си мислил за отдаване, и тази дума да я бъркаш с 'удава ми се'=идва ми отръки? Иначе си прав за останалата част на коментара си-ако някой журналист иска да докаже нещо, нека да се разрови в случая и да събере факти, и тогава да пише. Например в Австрия, страна с население почти колкото БГ, прокурорите са 300, а в БГ те са 1500, и още назначават(явно като антикризисна мярка за борба с безработицата:) А резултатите от дейността им къде е в сравнение с тези в Австрия?
 21. 21) Filibe
  Ива Николава и Николета Лозанова са продукт на българската простотия.
 22. 22) Неутралния
  Роман е добъв познат.Като го "освободиха" от полицията се чудеше на къде да я хване.(После стана малко адвокат и сигурно от там са му парите,па макар и едно дело да не е приключил както тябва.Не че нищо не разбира от право,но просто си нямаше клиенти.Покрай връскарство стана следовател.А сега пак пролича,че за нищо не става.Жалко че ще остане и продължи да мъчи професията.за такъв,ако имат началниците му молал,ще отсекат"Вън!"
 23. 23) от "Борсалино"
  това момче, ако го уволнят от прокуратурата, ще го вземем в нашата фирма да рекламира шапките.
 24. 24) rar
  Не заблуждавайте хората. Този изобщо не е най-богатия прокурор.
 25. 25) Anonymous
  Как стана така , че от една корупционна практика от класически тип , в която са замесени "отговорни " пред народа хора , се набляга повече на една реплика на прокурора ...... Г-н Бакалов "независим " журналист сте :)))) поздрави
 26. 26) Мдааа
  Очевиден театър. И очевидно - прокурор играч. Тарикатлъци на ченгета. Работил бил в НСС от 1991 г. и после следовател и прокурор. Не е преставал да работи за когото трябва. Добре се печели в прокуратурата в България.
 27. 27) Сестримски
  Роден е в Пазарджик, завършва английска гимназия, а след това икономика в Санкт Петербург през 1989 г. Две години след това започва работа в Националната служба за сигурност и задочно завършва право в Югозападния университет в Благоевград, който не се слави като най-престижния за юридическо образование. Каква икономика, какви 5 лева??? Ч Е Н Г Е пар ексаланс, като всички т.н проКУРори в България.Те за дознатели не стават, ама нали са учили за КГБ и ДС, прокурори стават!!! Питанка: КОЙ ги е назначил тези всички НЕКАДЪРНИЦИ да бъдат адвокати на държавата или по-скоро адвокати на престъпниците.Или май са адвокати на ...още

 28. 28) асен
  А щом е роден в Пазарджик всичко е ясно. Това е градът, който даде Евгени Минчев и другия гей - Кошлеков на България. Хубаво, че поне Иван Гарелов и Милотинова отсрамват града.
 29. 29) Георгий Прахорчевич Стаматов
  "Донес ми мундира с ордените!"-това не е по повод статията,мола!А в статијата се види,че прокурор Роман бил икономист.Бас удрям,че учителите му по икономика(в СССР-така пише,че там издържал изпитите за бъдещ стопански деец),че никога не са му казвали(може би на са и знаели),че НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИСТИ СА БИЛИ ПО ПРОФЕСИЯ И ПРЕПИТАНИЕ ЮРИСТИ!пример-Адам Смит,Давид Рикардо,а и по-нови-Кейнс и так далее. Ордените,ордените на нашия скромен и уважаван писател от руски произход Стаматов.ордените-това вече е друга тема,касаеща дайствително боклик,циганин(и той в братския СССР дръпнал диплома-не бе трудно тогава,понеже срещу чифт джинсий,и чифт красовкай всичко можеше в СССР-ИМАШЕ ДУМАТА ПАЗАРЯТ). А зашто другарјат Роман Василев да нема ...още

 30. 30) къде го чукаш, къде се пука
  Я да погледнем изтерзаният арестант Цонев.... е за такива преди 9-ти е нямало съд и присъда , но и журналистите са царе на нагъзването ...сега прокурора виновен .... Според последната му декларация пред Сметната палата той е оставил на банков депозит 172 хил. лева. Подобно на Доган и Сакскобурготски, и той е казал, че парите са спестени от хонорари, заплати и дивиденти. Цонев се облажил и с близо 390 000 лева от продажба на дялове в дружества. Арестуваният министър е горд собственик на две луксозни къщи, два апартамента и два парцела. ...още

 31. 31) pro-anti
  така е, 30), но за е-вестник тези неща не са важни, важното е, че парите не миришат, и затова снимката на Цонев висеше отдясно на екрана на е-вестник преди изборите миналата година. А това, че парите не миришат, го знаят отпреди близо 2000 г, когато императора Веспасиан решил да вземе данък и от тези работници, които изпразвали урината от уличните делви, вградени в настилката по кръстовищата в Рим (нещо като тоалетни за римските гражданите), урината те я взимали безплатно и я използвали за щавене на кожи. Синът на императора му казал, че това не е редно, това е много ...още

 32. 32) Вери Гуд, Бакалов :)
  Много як текст :)
 33. 33) РОМ АН
  Айде като сте почнали, дайте и за другите 1499 прокурори и прокурорчета. С хотели, автомобили за стотици хиляди и т.н. Поименно!
 34. 34) SS
  Да... Статията не е лоша като текст само дето не разбирам тия неща за Роман Василев Бакалов вчера ли ги е научил?... Тръпки ме побиват от гнус като чета такива конюктурни и нечистоплътни статии.Този текст просто не е обективен. Аз не отричам нищо казано в него! Просто ако беше написан прети скандала с Цонев иди дойди... Ама Бакалов трябва да ни взема за хептен шарани за да ни пробутва такива политагитации. Не се ли умориха тия журналистическо-агентурни парцали да повтарят че всички били маскари! Аман от продажни пачаври...Щото нали се сещате че курвата си е курва независимо дали прави ...още

 35. 35) SS
  Що скрихте статията за Роман Василев?
 36. 36) до автора
  приятел на теб, кой ти дава свободата на словото да пишеш глупости за юридическите факултети в страната, кой е Роман василев е ясно повече от всичко, важното тук е на теб кой ти плати за този поръчков материал и каква сума ти дадоха за него.
 37. 37) трезвомислещ
  36-ти, крайно време е да се направи истинска класация на юридическите факултети в страната... Че Варна например си има 3 - един в града, един в билзко село и един в близък курорт... Апропо - говори се, че Фидосова била завършила закрития факултет в Монтана (Сорбоната на Българския Северозападнал край)...
 38. 38) ВНИМАНИЕ
  Самовлюбен селянин с болни амбиции да бъде в центъра на събитията.Не му вярвайте на тоя НАРЦИС и позьор с шапката.Не си правете кумири.И Алексей беше кумир, но накрая изяде тоягата.Просто изкусен хамелеон.Ползва колегите си от прокуратурата да гради личен имидж.Слабохарактерен и комплексар.
 39. 39) Nqkoq
  Рqдко прост и зул народ сме!!! Ревем, хе има преступност и корупциq, молим се нqкои да се бори с неq, а в следваштиq момент сме готови да скочим срешту нqкои, които РЕАЛНО прави нешто по вупроса!!! Штом и на Роман Василев турсим кусурите, значи и ништо добро не заслуйаваме, заштото не увайаваме тези, които правqт конкретни нешта срешту свинштината в Бг....
 40. 40) Anonymous
  Класика в жанра " платена треторазредна журналистика". Авторе, кога за последен път си се изчервявал ? Аз се почуствах неудобно след прочитането на такава слугинска статия.
 41. 41) ЧИЧО МАНЧО
  Ей ЧИЧА що го мразис толкова тоя соц режим бе. Тогава престъпниците ги трепеха още при първото им престъпление така че нямаха възможнист да завторят . Не като сега. Ама ти и оттогавашните милиционери си наплашен бе.Да не са те рапнали че и досега да ти държи влагинка.
 42. 42) Anonymous
  ЗА ПОЯСНЕНИЕ , РОМАН ВАСИЛЕВ Е ЗАВЪРШИЛ МЕХАНОТЕХНИКУМА В ГР. ПАДЗАРДЖИК , КЪДЕТО БЕШЕ И ВИДЕН ЗНАМЕНОСЕЦ И ПОДГОТВЕН КАДЪР ОТ КОМСОМОЛА ЗА АКТИВНА ПАРТИЙНА ДЕЙНОСТ.Чен
 43. 43) Anonymous
  ЧЕНГЕ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ ,БЕЗКРУПОЛНО В ХАМЕЛЕОНЩИНАТА .ПРИ СИНИТЕ БЕШЕ НА ВЛАСТ ,КАКТО И ПРИ КОМУНЯГИТЕ.ИЗТОЧВАШЕ НАЙ -ГОЛЕМИЯ КОНСЕРВЕН КОМБИНАТ НА БАЛКАНИТЕ С ОСТАНАЛИТЕ КОСТОВЦИ.А СЕГА СТРОЙМОНТАЖ , КАКТО СЕ НАРИЧА ФИРМАТА НА БАЩА МУ ДЪЛЖИ ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ И ПЛАЧАТ ЗА ПРОВЕРКА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА .
 44. 44) KЛЕПТОКРАЦИЯ – формата на управление на Петя Славова | Петя Славова – Официален сайт на Измамницата
  [...] Наблюдаващ по случая е популярният медиен прокурор Роман Василев. Той е известен и като прокурорът, който е спечелил половин милион лева през 2008 г., като е продал имоти и е играл на борсата (виж тук)… [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com