В десетката: Писмо от МВР

Атанас Чобанов. Снимка: личен сайт

Получих писмо от МВР. „Драги господине, паспортът Ви изтича след три месеца. За да си извадите нов влезте в сайта на МВР с Вашето ЕГН и отпечатания по-долу пин код. Проверете правилни ли са Вашите лични и адресни данни в онлайн формуляра и нанесете корекции ако е необходимо. Изберете удобна дата и час, за да се явите в районния пункт за издаване на лични документи, където ще Ви бъдат взети биометрични данни. Заплатете с банкова карта директно в сайта или с банков превод или с пощенски запис…“

Това писмо от МВР, за което ви думам не съм го получил. И никой не го е получил и няма да го получи в България в близките 10 години. Ще кажете, че съм черноглед? Че прогресът неумолимо идва и у нас? Идва той, но в частния сектор. В обществения е друго, особено в силовия. Там за харченето на вашите данъкоплатски милиони за биометрични документи решават хора с фуражки. Не казвам, че е изключено под фуражката да се яви някоя прогресивна мисъл, но тя неминуемо среща яростен отпор по цялата административна верига, която бъка от бивши ченгета на ДС на всички управленски и изпълнителни нива в днешното МВР. На практика от тях зависи и организацията на целия процес, започнал с добри и съвременни намерения. Нали не очаквате, че тези другари и другарки обучени да следят, слухтят и донасят срещу вас ще измислят нещо, с което да ви облекчат живота. Вън, на опашката в студ и пек. Правете списък и когато ви дойде редът се навеждайте на гишето. За да разберете за пореден път кой командва парада.

Та затова казвам още 10 години ще са нужни, докато меверейските чичета и лелки се пенсионират и се върнат по родните си села да донасят на кмета кой съсед им е сгазил лука и марулите. 2020 ще настане пак време за смяна на документи, за които вероятно ще трябва да се дава и слюнка за ДНК профил.  Ако не друго, поне ще имаме удоволствието като се навеждаме да им плюем на гишето напълно законно.

Виж още текстове от автора в сайта му http://www.atanas.fr/

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.