Испанци срещу коридата?

Коридата среща необичайна съпротива в Мадрид, където бикоборската „фиеста“ е институция, а нейните защитници начело с крал Хуан Карлос са многобройни и ожесточени. Нещо невиждано досега се случи в испанската столица в края на март: хиляди хора, еколози и защитници на правата на животните, изминаха пътя до площад Пуерта дел Сол, настоявайки коридите да бъдат забранени. Няколко дни по-рано асоциация за защита на животните, „Рефухио“ (Убежище), пусна петиция за събирането на 50 000 подписа, която призовава местния парламент да обсъди забраната на коридите. Асоциацията се вдъхнови от подобна инициатива в Каталония, североизточния регион на страната, където през март се състояха оживени парламентарни дебати за евентуална забрана на коридите.

Страхувайки се от „предаване на заразата“, консервативната управа на мадридската област обяви намерението си да включи бикоборството в културното наследство, с което предизвика гнева на противниците на коридата. В района на Мадрид, в местното правителство има хора, които настояват коридата да бъде обявена за културна ценност. Стотици хиляди мадридчани обаче са против коридите, отбеляза Начо Паунеро, председател на асоциацията „Рефухио“.

Целта на протестите е да покажем общественото недоволство срещу тази мярка, заяви Мирея Барбето, говорителка на Партията срещу бикоборството (Пакма) по време на организираната в края на март демонстрация. „Смятам, че не е етично да се забавляваш с нещо, което включва кръв, смърт и страданието на едно животно“, отбеляза Марта Естебан, говорителка на Фондацията в помощ на животните. „Повече от 70 процента от населението на Мадрид отхвърлят тези актове на жестокост и мъчение, които са национален позор“, допълни Мирея Барбето.

Но тези активисти критикуват „свещено чудовище“ в град, където огромните арени на Лас Вентас са отворени от март до октомври и през тях минават най-добрите матадори, като кулминационният момент са коридите през май на Сан Исидро. В разгара на бурните дебати крал Хуан Карлос, голям почитател на коридите, не се поколеба да изрази подкрепата си за тях. Според Луис Алварес, известен агент на тореадори, който в момента представлява французина Себастиан Кастела, все още предстоят хубави дни за коридата.

„Това е законен спектакъл, не можем да позволим подобни нападки. Смятам, че това са опити и машинации да се навреди на фиестата. Ще бъде обаче много трудно“, увери Алварес. Според него активистите срещу коридите са по-видими отпреди, тъй като са „по-добре организирани“. Освен това „анимационни филми, като тези на Дисни, които карат децата да вярват, че животните са им равни, също много ни вредят“, обясни той. „А и многобройни проучвания показаха, че бикът не страда по време на борбата“, изтъкна Алварес, подчертавайки, че защитниците на коридата също започват да се организират.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.