www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Невероятно! Премиерът опровергава шегаджийски блог, Външно пита Папандреу

17 Април 2010

 

Началната страница на блога “Теория на НЕвероятностите” (neverojatno.wordpress.com), която публикува измислени изказвания.
Бойко Борисов. Снимка: Сайт на ГЕРБ

Майтапчийски блог на неизвестен софиянец беше опроверган лично от премиера Борисов и Външно министерство. Измислена новина за изречени обидни за българите неща от гръцкия премиер Папандреу беше цитирана от различни български медии. По-късно агенции я съобщиха като изчетена по гръцко радио. Най-вероятно гръцки медии са я цитирали, преведена от български. В шоуто на Иван и Андрей журналистката Соня Колтуклиева възутено запита - как може никой в България още да не е реагирал на това изказване на гръцкия премиер? Премиерът Борисов реагира, а Външно министерство официално запитало кабинета на Папандреу, откъдето отрекли гръцкият премиер да е казвал такова нещо.
Всъщност информацията от блога neverojatno.wordpress.com - “Истината такава, каквато можеше да бъде!?” звучи изключително автентично и впечатлява с логиката си като политическо изказване.

Ето целия текст:

“Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България:
„Нима – каза той – вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима - обърна се той към пенсионерите – вие искате да получавате пенсии от по 50–100 евро вместо сегашните 600-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище – защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде – от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали.“
Кое е по-страшно – „Гръцката криза“ или „Българската стабилност“?”
Най-отгоре на страницата на блога пише: “Истината такава, каквато можеше да бъде!? (Или частна теория на НЕвероятностите!)”. Вдясно на страницата е написано следното: “Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността. Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.”

Въпреки тези предупреждения текстът се разпространи в различни медии, докато накрая влезе в устата на премиера Борисов и вече се цитира в гръцки медии.
По случая агенция БГНЕС съобщи следното: “Информацията за думите на гръцкия премиер Георгиос Папандреу е невярна, заяви специално за БГНЕС българският министър-председател Бойко Борисов. Той каза, че преди час информацията е била проверена от българското Министерство на външните работи и от министър Николай Младенов, на когото предложи да се обадим. Борисов заяви още, че след дни тримата и с турския премиер Реджеп Ердоган, се срещат на контролно-пропускателен пункт и е невъзможно това да е произнесено. Министър Младенов заяви от своя страна, че тази информация е пълна инсинуация, която излезе по странни пътища преди два дни. Нашият посланик в Атина е разговарял с кабинета на Папандреу, откъдето са заявили, че гръцкият премиер никога не е казвал такова нещо. Министър Младенов чрез БГНЕС моли медиите да не се подават на непроверени и спекулативни информации.”

Вместо да питат кабинета на Папандреу и да се занимават с художествена измислица, премиерът и външният министър можеха да се обърнат просто към един компетентен медиен съветник, който да им каже, че това шегаджийски блог. Очевидно техните пресаташета и пиар ексепрти не са в час.

В e-vestnik сме цитирали веднъж блога neverojatno.wordpress.com, който впечатлява с оригинални мистификации - измислено изказване на шефа на гръцките синдикати, със заглавие “Българите са тъпи задници” (виж тук), и мотивация, подобна на измисленото изказване на премиера Папандреу. Особено достоверно звучат сравненията между Гърция и България, очевидно авторът познава добре Гърция. Не е известен основният автор в блога. Той се подписва с ник chergar. В блога няма електронен адрес или някакъв начин за обратна връзка.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ГРАМОФОН Новини | Новини | Невероятно! Премиерът опровергава шегаджийски блог, Външно пита Папандреу
  [...] “Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България: „Нима – каза той – вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима – обърна се той към пенсионерите – вие искате да получавате пенсии от по 50–100 евро вместо сегашните 600-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище – защото точно на това прилича България с ...още

 2. 2) чичата
  мен ми го пуснаха в пощата незнам по какъв ред и аз го предложих на форума преди ден два/ обаче ми е интересно отговорът на папандреу означава ли точно обратното му становище по темата
 3. 3) мен
  Шегичка, ама боли, щото си е истина...А реакцията на т.нар институции ми напомня за КУКУ-мистификацията с Козлодуй!? Нищо старо не е забравено и не сме мръднали и милиметър от тогава!
 4. 4) cobalt
  Как да очакваш различна реакция от некомпетентни и простичко устроени хора? Чули нещо - опровергават. Натискат разните бутончета на телефона, и си мислят, че управляват държавата. Цирк.
 5. 5) Anonymous
  А журналистите къде спаха? Никой не проверява информацията.
 6. 6) Sanyo
  Хубаво, че ни разбъркаха мозъците, че се бяха утаили.
 7. 7) Майтапчия
  Щеше да е весело, ако не беше трагично. Трагично е, защото гръцкият премиер може спокойно да направи такова изказване, и ще бъде прав. И ние, като почнеш от Бойко, всичките ни "политици", всеки един българин, включително и аз и вие, трябва да се замислим, защо стигнахме до това положение. България наистина прилича на бунище в сравнение с останалите държави в ЕС, включително и Гърция. Това е истината, огледайте се около себе си, прескочете един ден до Гърция, отидете до другите европейски държави, ще видите каква е разликата.
 8. 8) чичата
  елемент от бунището е мероприятието на властта по отношение въпросния материал/ снощи бях на гости и на хората компютъра се саморестартира като се появи прозорец за парола при положение че е домашен и хората просто нямат парола/ сутринта пък нарочно станах в 5 да говоря с новия свят - нямаше интернет/ до 8:30 ловиха вещици и го пуснаха/ минах през работата да сваля пощата от нощес и там нямаше интернет/ заприличахме на корея от времето на кимирсен
 9. 9) Спрете да спекулирате за смисъл в думите на премиера! « Пи-пи-пиленцееее
  [...] че иронията е най-низшата форма остроумие1, на мен ми харесва да я използвам заедно с близката сисарказмът. И двете са доста полезни – хем за прокарване на идеите през някои по-твърдиглави, хем позволяват меко излизане от спора за губещата страна.  Тези статии са особено любопитни екземпляри. [...]
 10. 10) Petros Vassiliadis
  Добре е другият път, когато този Андрешко реши да се позабавлява на чужд гръб и да провокира патриотичните и умствени качества на своите сънародници, да се задоволи с персонажи от собсвената си околия и да не се занимава със съседите. Нека всеки се занимава с решаването на собствените си проблеми - ние с нашите - Вие с вашите, а не да се създават и подклаждат у бъгарите чувства на недоверие и безпричинна омраза - освен ако това не е била целта!
 11. 11) ДЯДО ВИ ПЕНКО
  КОГАТО ПРО4ЕТОХ ТОЗИ МАТЕРИАЛ,СИ ПОМИСЛИХ-"Е МНОГО УМНИ ХОРА ИМА В БЪЛГАРИЯ".МИСЛЯ ,4Е БЕШЕ ПО ФОРУМИТЕ,ПОД НЯКАКВА ГЛУПОСТ НА БОКО,КОЙТО ПЛАШЕШЕ,4Е АКО НЕ СЕ СТЕГНЕМ ЩЕ СТИГНЕМ ПОЛУЖЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ.ТОВА МОЖЕ ДА ГО ИЗМИСЛИ САМО УМЕН 4ОВЕК.А РЕАКЦИЯТА Е ДА СЕ СРАМУВАШ,4Е ТОЗИ НИ УПРАВЛЯВА.КАК?СЕДНАЛ Е ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА,"САМ КАТО КУ4Е" И АКО НЯКОЙ ПРЪДНЕ ,СЛЕДВА КОМЕНТАР.БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТИГНЕ ГЪРЦИЯ,КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ.ОСОБЕНО СЕГА ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БОКО,ЦЕЦО,ЦЕЦКА,ВДЯНКОВ...
 12. 12) Жан Валжан
  Тъжно е за нас. Когато родината ми се управлява от неграмотни хора... Когато полицая се изтъква,рекламира се от вестникари /по Ив.Вазов/... Когато учителите с някакво садистично удоволствие се сатанизират... Да бяха прочели поне какво пише в главата на сайта и в дясно... Но, не бих казал "Господи, прости им те не знаят какво правят" - защото те знаят, какво правят. Е, в отделни моменти лъсва простотията им, но и с това са опасни. Няма по-страшно от убедения догматик. Трябва им само формула. И с тази формула могат да избият най-добросъвестно всички ни /да ме прости Д.Жотев за цитата/. Тъжно е ...още

 13. 13) strashno e..
  Да ти е тажно и за друго, драги Жан Валжан - че ви провокират, манипулират и цензурират прости хора..
 14. 14) Чочо Бочо
  Много истина има в тази измислица. Иначе щяха ли да се хванат на въдицата толкова много хора. Мисля, че сам Папандреу съжалява дето не се е сетил той пръв да направи тези сравнения.
 15. 15) Anonymous
  Bulgarian doings: http://www.youtube.com/watch?v=iFFCwlN79bo
 16. 16) TOTO
  Ние българите никога не сме били обединени. Стамболов затвори Каравелов в Черната джамия, после напук на русофилите докара Фердинанд. Айде при Германия! Последва дълго близане на немски задник чак до 1918 , докато немците ги натириха. Е, Стамболов го утепаха. После Стамболийски подкара с тоягата всички наред. Заклаха го. Айде после двайсет години боричкане с комунистите, стрелби по улицата, резане на глави, в тарапаната утрепаха Вапцаров. И пак цункане на немския задник. После пак цункане на руския задник. Требва да си признаем, по тошково време имаше по-малко взаимно ритане. Политиците и апашите кротнаха. Но след 1990 братче, всичко се навакса ...още

 17. 17) чичата
  тото, трай си брато, че току виж хер флик продал паметника на царя освободителя за да си посрещне разходите/ второ столетие това е най хубавото нещо създадено за българите
 18. 18) SK
  Тъй като горните двама споменават царчето, както го наричаха едно време емигрантите в чужбина, искам да разкажа една случка от миналото в Чикаго, разказана ми от Вански, за да се види какво високо мнение имаха в чужбина за този "българин" изгнанник. Посрещането на Царчето. Кажи бе Вански, Как посрещнахте Царчето? О,о остави, Недей да ровиш стари рани в сърцето. Представяш ли си, Боре колбасаря, Щом чу, че царя се задава, Изпъна се кат струна, Наостри си ушите, Носът му се разшава Проби си път в тълпата, И със стъпката войнишка, Продъни той земята. Ваше величество, Извика той на царя. ...още

 19. 19) хамалин
  простотията ни се лекува с отварка от бъз(чичата за пореден път е фърст:гратулейшън:повече чичита,повече харашо за нас)
 20. 20) тъп та тъп
  Пного ниско самочувствие има народонаселението в бг-то и някой ни го създаде Сигурен съм историята ще го накаже но тези тъпаци не мисля за това прекалено алчни и тъпи са А шегичката боли щот е истина както и да е Что делат(Съвети само от Америчкия брат и ЕС иначе (приземяване приземяване( докога
 21. 21) Соня Колтуклиева
  Иване, аз цитирах в "Шоуто на Иван и Андрей" действителните думи на премиера Папандреу, казани пред парламента - има ги в сайта му. Че ако гърците не направят реформи ще стане като при съседите. Знаех за фейлетона. Виж в моя сайт как сме го коментирали www.bulgaria-news.bg И аз си направих шега и изпратих хумористичния разказ на колеги и политици, за да видя как ще реагират. Ами ако беше вярно? За мен е комплимент, че съм толкова влиятелна журналистка, та след една моя реплика всички се разбързаха да опровергават, изясняват, обясняват...
 22. 22) me
  Вчера ББ питаше майките по телевизията къде са били последните 20 години, докато крадяли държавата, че имали наглоста да искат детските да станат цели 50 лв. и да се изплащат навреме. Срам няма.
 23. 23) cobalt
  Изобщо не говорим за срам. Той просто си мисли "ех, ако не бяха крали толкова, аз колко ли повече щях да мога да задигна сега!" и го хваща яд...
 24. 24) Ориана Фалачи
  А коя е Соня Колтуклиева?
 25. 25) Митко
  По повод една друга статия от същия сайт вижте какъв скандал се разрази тук: http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=15463 Щом и що годе интелигентни хора като уебмастерите се фащат на такава измислица значи положението в БГ е много зле.
 26. 26) Симеонов
  Не знам кое е по-тъжно и смущаващо - факта, че нацията ни е дотолкова наивна и изпростяла та вярва на всичко без да се замисли вкл. и "сериозни" журналисти. Или факта, че за съжаление всичко написано в този блог си е самата истина (като изключим автора на изявлението).
 27. 27) трезвомислещ
  Не е смешно, тъжно е: че казанато уж от Папандреу всъщност си е истина за българите; че е толкова лесно един явен фалшификат да се пробута от лековерните български медии за оригинал...
 28. 28) чичата
  трез, обидното е(макар че не ми се вярва) че хидранта се обади на папандреу да му търси сметка за истината
 29. 29) доц. Сотирова
  Лексикографския анализ показва, че това е авфтентичен превод от гръцки. Защо не дадат линк към оригиналния, гръцки текст?
 30. 30) трезвомислещ
  чича, от хидрант какво очакваш?...
 31. 31) трезвомислещ
  Доц. Сотирова, ако си доцент, защо пишеш "афтентичен" с Ф?
 32. 32) чичата
  точно това издава автентичния доцент
 33. 33) доц. Сотирова
  Машинописна грешка, баби. Два клавиша съм чукнала едновременно без да искам. Парите за очила ни оряза Дянков, пусто да опустее дано.
 34. 34) трезвомислещ
  Доц. Сотирова, всъщност в едно изречение си допуснала три грешки - освен сбърканото Ф, не си членувала с пълен член първата дума (подлог!) и си сложила излишна запетайка между "оригиналиня" и "гръцки"... Намери си очилата, баба...
 35. 35) доц. Сотирова
  Ти, дето го каза, си подлога!
 36. 36) Anonymous
  [...]
 37. 37) Opened_Eyes
  То наскоро едни с качулки показваха една банкнота от ЕДИН Милион долара без да знаят че държат сувенир за ЕДИН Канадски долар и се биеха в гърдите всичките медии за големият "улов" на миниците ни! Хахах - олигофренията се продва на килограм в България вече!
 38. 38) Anonymous
  Всъщност, доц. Сотирова е допуснала по-сериозна грешка от правописните: - занимала се е със дълбок научен лексикографски анализ на мним текст :)
 39. 39) захарчук
  каква простотия
 40. 40) трезвомислещ
  Простотия, ама с лексикографски анализ...
 41. 41) bobi
  в блога има посочен имейл за обратна връзка и вие сте идиоти?
 42. 42) Anonymous
  "според експерти, всяка жена е била изнасилена средно по 12 пъти. "--- Според г-н Инджев има експерти по изнасилването, брей....


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com