www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 14 декември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Киргизстан между Русия и САЩ

19 Април 2010

 

Първоначалният неуспех на новото правителство на Киргизстан да установи контрол над страната, докато сваленият президент се беше укрепил на юг, будеше тревоги за още кръвопролития в стратегическа част на Централна Азия близо до Афганистан.

Със сигурност за всички щеше да е от полза, ако Курманбек Бакиев веднага бе напуснал страната, позволявайки на опозиционния политик Роза Отунбаева да постави ново начало. Вместо това той протакаше, като произнасяше речи в Ош близо до узбекистанската граница, преди вчера най-накрая да замине за Казахстан. Да се надяваме, че безизходицата, която представляваше заплаха за военновъздушната база на Запада в Манас, използвана за доставки за силите на НАТО в Афганистан, е приключила. Но това е още начален етап. Западът ще трябва да държи под око тази страна, която макар че е бедна и малка, заема стратегическо положение на кръстопътищата между Русия и Китай и между Запада и Афганистан.

Някои предполагат, че Русия има пръст в свалянето на Бакиев, като се позовават на предпазливите опити на Кремъл за сътрудничество с Отунбаева и предложението за руски заем. Поддръжниците на подобни теории смятат, че Бакиев е разгневил Кремъл, опитвайки се да балансира между Москва и Вашингтон и позволявайки на американците да запазят базата “Манас” пряко волята на Москва. Интригуваща история, достойна за роман на Льо Каре, но неуместна. Бакиев не беше смел лидер, който се стреми към независимост, опитвайки се да се изтръгне от прегръдката на руската мечка. Той беше корумпиран лидер, чиято неспособност да се справи с жестоката бедност в страната му изчерпа търпението на неговия народ. Киргизстанците се отърваха от него, а не руснаците - а ако в изказванията на неговия наследник има проруски нотки, то подобни думи са в съзвучие с прагматичните възгледи на повечето киргизстанци.

Това обърква онези специалисти по Кремъл, които са склонни да гледат Русия през очите на източноевропейците и балтийците и да приемат, че доминиращата й роля в който и да е регион винаги трябва да среща категорично неодобрение. Но след разпадането на Съветския съюз киргизстанците се чувстваха по-скоро изоставени, отколкото освободени, получавайки независимост, която никога не са искали, и оставайки с оскъдни ресурси. Главният коз на страната е стратегическото й положение. Бакиев обаче не използва това, за да се сгуши в прегръдката на Вашингтон, а играеше твърдо, като се пазареше за наема на военновъздушната база и заплашваше да изгони американците, ако не платят. След като спечели тази хазартна игра, Бакиев изостави заплахите за закриване на “Манас”.

Но въпросът за военновъздушната база вече не е от толкова решаващо значение за Русия. Каквито и сериозни опасения да има Русия за разполагането на бази на САЩ в бивши съветски републики, тя не иска да саботира военните усилия на Запада в Афганистан и изпитва ужас при мисълта за победа на талибаните, като разбира, че това би имало пагубен ефект върху размирната мюсюлманска Чечения. С други думи, няма голямо разместване на стратегическите тектонични плочи по стария път на коприната в резултат на събитията в Киргизстан. Кризата не създава нови възможности за Русия в региона, а просто изтъква на преден план роля, която тя вече имаше, най-вече стабилизираща.

Ето защо това, от което се нуждаем сега, е не съперничество, а сътрудничество между САЩ и Русия за възстановяване на мира в Киргизстан. Има обнадеждаващи признаци, че те правят това; като за начало те действаха заедно с Казахстан, за да изведат Бакиев от страната. Сега е необходимо да продължат по-нататък, като заедно предложат помощен пакет, който да е доста по-голям от предложените от Русия 50 милиона долара. Кесиите може и да са затегнати точно сега. Но ако киргизстанците не получат уверение, че бъдещето може да бъде по-светло от злощастното неотдавнашно минало, ислямистките бойци ще надушат възможността и ще се опитат да установят позициите си в част от Централна Азия, в която те още не са пуснали корени - изход, който е нежелателен за региона, за Русия, а и за нас.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Бора Бора
    Бакиев на практика провери и се убеди в правилото ,кога един президент от бившите азиатски съветски републики разбира , че е свален от власт. Позвънил на Путин за съдействие и в отговор чул само обръщението " здравейте г-н Бакиев ..." , а не " здравейте г-н президент ".


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com