www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Възможен ли е мирът в Близкия изток?

24 Април 2010

 

Виталий Наумкин*

Древният арабски поет Ал Харис ибн Хилиза пише през шести век: “Жаждата за мъст изгаря, разпалена от бедата. Тази жажда за огън не може да бъде утолена с вода”. Поводът тогава била обикновена кавга между арабските племена. Това поучително двустишие обаче напълно пасва на съвременната фаза на остарелия и пораждащ взаимна ненавист конфликт между два народа - израелците и палестинските араби.

Днес гаснат всички надежди, че въпросът ще бъде решен. Изглежда действащото правителство на Израел, без да мисли за бъдещето на своя народ, окончателно скъса с формулировката “територия в замяна на мир”. Палестинците пък изобщо не могат да се разберат помежду си, а международният квартет посредници - Русия, ЕС, САЩ и ООН - губи последните лостове за въздействие над ситуацията. На този фон американците се опитват да прокарват инициативи, които впоследствие “оформят” с квартета посредници.

В тази ситуация Русия, която има огромен опит от присъствието си в Близкия изток и цяла плеяда дипломати с блестяща квалификация, трябва да престане да чака на опашката на чуждите инициативи. Свои инициативи тя досега не е имала. Предвид условията днес идеята за конференция в Москва също остаря. Ако приключи без резултат, подобна конференция може само да урони репутацията на организаторите.

За да изиграе подобаваща за висотата си роля, Русия трябва или незабавно да започне собствена инициатива, или да я обсъди с американците - отношенията с тях сега се подобряват - и да разработят заедно нова “пътна карта” за мир, която да бъде подкрепена от целия квартет. Позволявам си смелостта да очертая контурите на един от възможните варианти на новия “пакетен” план.

Като първа мярка трябва незабавно да бъде сключено примирие за определен срок между палестинците и Израел, след което незабавно да бъде дадено международно признание на палестинската държава. Тя може да получи временен, преходен статут за една или две години до осъществяване на суверенитета й на съществуващата палестинска автономна територия. Освен това международната общност ще разглежда всички територии, завзети от Израел след 4 юни 1967 г., като временно окупирани.

Управлението на палестинската държава в преходния период ще бъде възложено на преходно правителство, формирано в резултат на всеобщи избори на територията на цялата автономия. На преговори трябва да бъде разгледан въпросът за връщане окупираните територии на палестинската държава (това не изключва компенсационни размени - т.нар. суап) и за определяне на границата между Израел и Палестина.

Естествено, отправна точка ще бъдат предварителните договорености, постигнати на предишните стадии на мирния процес. Възможно е на първия, спешен етап от реализацията на “пътната карта” да се наложат преки или в краен случай непреки преговори между страните под контрола на квартета и представители от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Би било добре, ако международните посредници убедят Израел (а там има немалко поддръжници на тази идея) да освободи от затвора Маруан Баргути - харизматичния и реалистичен палестински лидер, чието връщане в политическия живот може да помогне на палестинците да преодолеят вътрешния разкол и да продължат заедно мирния процес. От своя страна палестинското движение “Хамас” трябва най-сетне да освободи израелския войник Гилад Шалит.

“Хамас” трябва да бъде признато за законна политическа сила и всички искания на международния квартет към него да бъдат сведени до едно - да се откаже от насилието. Не се иска нищо повече засега, както когато Йордания и Египет започнаха мирни преговори от тях не се искаше да признаят предварително Израел като еврейска държава. Хамас ще се откаже от насилието в рамките на дългосрочно примирие.

Сега има възможност да убедим нашите партньори, че по-нататъшната маргинализация на “Хамас” ще има гибелни последствия за сигурността на много държави (това осъзнават много израелци и западни държави, които поддържат най-малко непреки отношения с “Хамас”). Неговата легализация ще помогне да се предотврати по-нататъшната радикализация на палестинците и на целия ислямски свят, която заплашва глобалната сигурност, включително Запада, Русия и дори мюсюлманските държави.

Чрез своите контакти с “Хамас” Русия може да донесе полза за интересите на целия свят в региона, включително и за дългосрочните интереси на израелците. Стъпките в тази посока ще улеснят решението на близкоизточния конфликт, което е важно за политическия престиж на президента Барак Обама.

В преходния период САЩ, Русия и останалите членове на квартета, както и другите заинтересовани играчи (Китай, Индия, Япония, Корея, Бразилия) трябва да обединят усилия, за да окажат максимално съдействие за развиване на институциите на палестинската държава. Палестинското правителство на Салам Фаяд вече направи много в тази посока - от подобряване на данъчната система до борба с терористите. Отбраната на палестинската държава в преходния период, а може би и на следващите етапи, трябва да бъде осъществена от международни сили.

Съпротивата на Израел срещу идеята в региона да пристигне международен контингент може да бъде преодоляна с помощта на следните аргументи. Първо, международните сили ще бъдат съставени основно от американски войници. Второ, те ще бъдат разположени на палестинска територия. Техните функции ще включват (в сътрудничество с израелците и палестинците) и защита на израелската територия от възможни прояви на насилие от страна на несистемни играчи.

С американците може да се обсъди идеята за общи контакти с палестинците и с арабските лидери въобще (с оглед на съществуващия арабски план за мир, приемствеността с който трябва да се запази). В хода на тези контакти арабите трябва да бъдат убедени да отстъпят от исканията за връщане на палестинските бежанци в родината и да приемат право на връщане само в рамките на палестинската държава в нейните бъдещи граници. Това допуска преговори по въпроса за компенсациите на хората, несправедливо лишени от собствеността си на територията на днешен Израел.

Като отстъпка израелското ръководство трябва да започне обсъждане на въпроса за Ерусалим и еврейските селища на неговата територия. Ръководството на Израел заявява, че Ерусалим е неделима и вечна столица на Израел и въпросът не подлежи на обсъждане с палестинците. Това прави мирния процес безсмислен - за арабите перспективата да се откажат от Ерусалим е немислима.

Нашите партньори, особено САЩ, трябва да окажат натиск върху Израел и да се опитат да го убедят, че единственият път към признаване на Ерусалим за столица на еврейската държава е градът да бъде разделен. Струва си да се обсъди възможността за специален статут на свещения град - района на светините, чиято площ е едва 1 кв.км. Докато все още има шанс за това, възможността не бива да се пропилява.

По БТА

*Авторът е директор на Института по изтокознание към Руската академия на науките
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  една от причините за разпада на колониалната система е измислената държава/ хитлер, с гласа на михаил ром, казваше: арабите са лакирани маймуни
 2. 2) Колев
  Макар че авторът се казва Наумкин, той трябва да бъде кръстен Малоумкин, защото има тотално сбъркана представа за Близкия Изток. Оправданието за него е, че сбърканата представа за Близкия Изток е всеобща. Конфликтът не е в Близкия Изток. Конфликтът е навсякъде, където се срещат мюсюлмани с немюсюлмани. Да не би в Русия, Европа, Босна, Косово, САЩ, Китай, Индия, Тайланд, Филипините, Судан, Африка и на 100 други места да няма конфликт? Да не би българите и турците в България да се чувстват близки? Да не би да има и едно приятелство между турчин и българин в България? Давам 1 млн. лева на ...още

 3. 3) ЧИЧО МАНЧО
  Браво КОКО браво мойто момче. А ко беше живял в някой от смесените райони на България нямаше да пишеш тези глупости.Ти и такива като малоумника Волен насъсквате отделните общности една срещо друга.
 4. 4) Иво
  Мирът в Близкия Изток може да настъпи само след създаването на независима и суверенна Палестинска държава! Няма друго решение.... евреите трябва да започнат да правят отстъпки за да настъпи и мир!
 5. 5) чичата
  аз имам приятел от детство - албанец, мохамеданин/ роден на пОпа на софия/ до ден днешен си пием пиенето и бистрим хорската простотия
 6. 6) Иво
  Чича, а аз пък имам приятел иракчанин, с който бяхме колеги в университета и още сме приятели! И мога спокойно да кажа че е един много светен и добър човек! Мисълта ми е че във всички религии има както добри така и лоши хора! Не може да слагаме всички мюсюлмани по света (те са над 1 милиард души) под един знаменател като зли убийци и фанатици които искат да унищожат човешката цивилизация....! Това просто не е вярно!!!
 7. 7) weiss
  аз пък съм от Кърджали. И имам къща в едно село под Асеновград. НА нашата улица има само една турска къща, но нашите резервни ключове стоят точно в нея.А иначе дъгата на напрежението по границите на исляма си е факт/
 8. 8) stoian_ti
  Мирът, е възможен навсякъде,просто трябва да се направят нужните компромиси.Но реално погледнато това ще стане много трудно,по лесно е едните да набият другите и край на проблемите.Лошото е 4е последствията от това могат да бъдат катастрофални за целия регион.Аз ли4но не съм привърженик на силовото решение на проблемите.
 9. 9) mehudi
  колев, имам приятел турчин. чакам парите
 10. 10) Норд
  Мир в Близкият Изток може да има само ако се оставят всички живущи там да си решат проблемите по военен път.Реално това са измислени държави вследствие на колониалната английска политика /примерно Ирак/ и игричките на "великите сили".Не можеш да накараш три етноса изповядващи три различни религии взаимно отхвърлящи се и ненавиждащи се да живеят в рамките на една държава.И примерно едната от тях да управлява другите две.Не става и да създаваш изкуствена еврейска държава на територия където тя не е желана.Не става и да ги учеш да гледат порнофилми да пият Кока Кола и да се хранят в Мак Доналдс.Просто ...още

 11. 11) Бора Бора
  Норде,прав си, за съжаление.Много омраза и мъст се е натрупала в този регион. В крайна сметка Близкият изток помни десетки държави и народи които вече не съществуват . Още 1-2 няма да натежат особено на историческата памет. Доказано е, че евреите са от създаването на света.Да му мислят останалите, без такава биография и опит в оцеляването.
 12. 12) DD
  Палестинска държава? А има ли палестински народ? Арабите в Израел взеха да се наричат палестинци чак след 1967 г. Прочетете устава на ООП от 1964 - там се говори за "палестински араби", но не и за "палестински народ"! Някой археолог да е изкопал "палестински" - не арабски! - артефакт? Някой да знае по какво "палестинският" език се различава примерно от катарския, бахрейнския, либийския, египетския арабски? Отговор: само по диалекта, както шопския се различава от тракийския. Е, има ли тракийски народ? Има точно толкова, колкото има македонски, палестински или косовски народ!
 13. 13) ....
  лева:)колев-а ако мюсюлманите кажат-мирутр ще настъпи само тогава когато бъде унщожен израел и даже християнството?как може да колиш и бесиш така.вероизповеданието си е лично решение.например скандинавците са атесити предимно ,така че това не е конфкликт на религиите а конфликт на интереси.и израел трябва да признае палестина... p.с.отсега задлъжина няколко милиона
 14. 14) kosovo
  косово като с епризнава за държава ей така даром защо палестина да не се признае?при това палестинската интифада е по-сериозно нещо от българските въстания:)
 15. 15) Иво
  До 12 (DD)! Ей, човече, никой не отрича, че палестинския народ има арабски произход! Но това, че са араби не отрича по никакъв начин тяхното право да имат своя независима и суверенна държава (това тяхно право е записано в много резолюции на ООН)! Още повече, че дори САЩ и ЕС вече се застъпват за създаване на Палестинска държава като стъпка за решаването на този Близкоизточен конфликт! Както арабите в Сирия, Йордания, Ливан, Ирак, Катар и други арабски страни имат свой собствени държави така и палестинците имат правото да създадат своя собствена държава на техните земи които бяха откраднати и ...още

 16. 16) Възможен е
  При положение че изчезнат едните .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com