www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Излишък" от младежи вещае социални взривове

26 Април 2010

 

Максим Артемиев

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

Добра проверка за силата на новата власт в Киргизстан ще бъде способността й да овладее конфликтната ситуация около посегателствата срещу земи в столичните покрайнини от страна на агресивни граждани, предимно в младежка възраст. Властта вече доказа, че може да вика “Долу!”, а сега е да се провери умението й да каже “Стоп!”. Причините за поредния преврат в Киргизстан изглежда не бяха малко. Но една от най-важните, осигурила масовото участие, без което крайният успех на въстанието щеше да бъде невъзможен, е демографска.

Феноменът “youth bulge”, което приблизително може да се преведе като “прекалено много млади хора”, описан от американските учени Гари Фулър и Джак Голдстоун на примера на Африка, дава ключа към разбиране на причините за нестабилността в развиващите се страни. Разбира се, не бива да се абсолютизира, но събитията в Бишкек дават аргументи в подкрепа на понятието youth bulge. Високият дял на младежите в обществото и бързият ръст на населението в работоспособна възраст предизвиква увеличаване на безработицата, продължителна зависимост от родителите и занижена самооценка. “Ако нямате алтернатива и няма кой да ви издържа, много е лесно да се включите във въоръжени прояви”, пише Мишел Гейвин, съветничка на американския президент по въпросите на най-бедните страни в Африка.

Учените смятат, че наличието в градовете на голям брой незаети младежи, необвързани със семейни задължения, е един от двата или трите фактора, които обуславят нестабилността на обществото и склонността му към масови безредици. Наистина, именно шляещите се безцелно млади хора от 18 до 25-годишна възраст се превърнаха в този взривоопасен материал, който детонира Бишкек. Те щурмуваха сградата на правителството, заставайки пред куршумите, пак те изпотрошиха търговските центрове, казината и магазините, а днес, вече като победители, искат своя дял от плячката под формата на земи и жилища.

Именно демографското напрежение в комбинация с ограничеността на земните ресурси създадоха условия за кървавите сблъсъци в Ош през 1990 г. То лежи в основата и на превратите от 2005 г. и 2010 г. Не случайно на първо място веднага след смяната на властта и погромите на бърза ръка идва въпроса за заграбването на земеделски земи и узаконяването на строителството. И Аскар Акаев, и Курманбек Бакиев всъщност се подхлъзнаха на едно и също нещо - на неспособността да предложат на младежите приемливо настояще и бъдеще. Последният, който преди пет години разпали недоволството им, стана заложник на техните очаквания и разочарование. Новото правителство на Роза Отунбаева може да повтори пътя на Бакиев в ускорен вариант, ако не намери ясни ориентири за тези, които на плещите си го доведоха на власт.

Струва си да се кажат няколко думи за Русия. За разлика от Централна Азия нашата страна стремително измира, а делът на възрастните в общата структура на населението се увеличава също толкова бързо. В близко бъдеще по данни на министерството на образованието до 2 милиона места в училищата може да се окажат излишни. Всичко това, взето заедно, гарантира, че събития, подобни на тези в Бишкек или Кишинев миналата година (в Молдова също има ръст на селското население и сравнително висока раждаемост), няма да се случат в Москва и в останалите региони с изключение на Северен Кавказ. Единствено там е възможно тълпата да превземе органите на властта, както се случи в Черкеск през 2004 г. Да, феноменът на радикалната периферия също е тясно свързан с увеличения брой на безработните младежи, от чиито редици вербуват терористи и бунтовници. Достатъчно е да си спомним възрастта на всички прочути диверсанти през последните години.

Русия е преживяла своя етап на демографски натиск върху властта от 1905 г. до 1917 г. Руското общество сега е предимно старо и болно. Така че смяна на режима може да се очаква по съвсем други причини и в съвсем друг вид, отколкото на Изток. В Русия няма да се случи дори нещо подобно на Оранжевата революция, чийто двигател в Украйна бяха изостаналите аграрни области в западните и централните региони със сравнително консервативна семейна структура. Напротив, урбанизираният югоизток с ниска раждаемост се оказа пасивно търпелив.

В перспектива “излишъкът” от младо население в Северен Кавказ и застаряването на населението в останалите райони на Русия крие опасността първо от по-нататъшен разкол между метрополията и тази провинция, която все повече ще се отдалечава от центъра, потапяйки се в своите специфични проблеми, прекрасно описани на примера на Дагестан в документално точната повест “Здравей, Далгат!” (”Салам тебе, Далгат!) на младата писателка Алиса Ганиева. Второ, еволюцията на политическия строй в Русия ще протича, опирайки се на консервативно-охранителните ценности на старото поколение, и по-точно, отразявайки преди всичко тях, а не радикално нетърпеливите призиви на младостта. БТА

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Антикомунист
  Високият дял на младежите в обществото и бързият ръст на населението в работоспособна възраст предизвиква увеличаване на безработицата, продължителна зависимост от родителите и занижена самооценка. “Ако нямате алтернатива и няма кой да ви издържа, много е лесно да се включите във въоръжени прояви”, пише Мишел Гейвин, съветничка на американския президент по въпросите на най-бедните страни в Африка.
  Макар и антикомунист трябва да си призная, че при комунистите имаше и добри неща. Едно от тях са задължителните аборти. Освен задължителните аборти, децата на беднотията, която аз така силно мразя, могат да се използват и за човешки органи. Тъй като беднотията е
  ...още

 2. 2) Антикомунист
  Забравих да кажа: Ще оставим една малка част от беднотията за слуги и човешки органи.
 3. 3) Anonymous
  Антикомунист, технически неприложимо е. Смъртоносните вируси се развъждат трудно, защото убиват носителите си и са до там. Лесно се развъждат малки, прилепчиви и досадни вирусчета.
 4. 4) Бора Бора
  Това си е теория от поне 10 години. Ако 25 % от населението е до 22-23 годишна възраст, то такова общество е социално нестабилно. На това се дължаха парижките бунтове през '68, латиноамериакнските такива през 70-те, хипи движението в щатите , интифадата в Палестина и т.н. Наред са българските цигански общности .
 5. 5) Комунист
  Това си е теория от поне 10 години. Ако 25 % от населението е до 22-23 годишна възраст, то такова общество е социално нестабилно.
  Естествено, че когато процента на младите е по-голям, по-лесно се правят бунтове и революции. Старците не ги бива за това, пък и тези които биха го направили не стигат до старческа възраст. Говоря за бедните старци. Другата причина за това, когато процента на младите е голям да стават бунтове, е защото обикновенно бедните раждат повече деца, пък са и повече от богатите. Бедните младежи са тези които се бунтуват и искат справедливост. В по-развитите капиталистически страни
  ...още

 6. 6) до горния
  Въпроса е, защо богатите не раждат повече деца от бедните, нали уж могат да ги изхранват? Ако ми отговориш, вземайки предвид учението на Маркс и Енгелс, истмата при мен си го взел с отл. 6
 7. 7) До №6
  Защо богатите не раждат повече деца от бедните не мога да кажа, мога да кажа обаче, защо бедните раждат повече деца от богатите. Причините са много. Една от тези причини е тази, че те са превърнати в животни от богатите, без чувство за отговорност. Те не мислят какво ще се случи утре, а как да преживеят днешния ден. Как богатите са успели да постигнат това, да превърнат бедните в животни? Ще дам един пример от историята на САЩ. По време на робството, имало е случаи да режат езиците на тези негърчета, които са били заловени да се учат да четат ...още

 8. 8) Пак до №6
  Въпроса е, защо богатите не раждат повече деца от бедните, нали уж могат да ги изхранват?
  Сетих се. Могат да ги изхранват, но са много стиснати. Иначе нямаше да са толкова богати.
 9. 9) Норд
  В България решиха мн бързо проблема с младите българи, отвориха границите и ги натириха да слугуват в чужбина.И в Киргизтан ще има такъв развой на бъбитията, ще натирят излишните които са реална опасност за власта в Русия примерно.В Русия обамче ги очакват поне 20-30 националистически организации пълни с млади надъхани руски националисти.Всичко е в редът на нещата, след 1917 и дистанционната октомврийска революция ще последва кафява революция.Това е неизбежно.Да му мислят евреите в Кремъл защото те ще са приоритет, не киргизците които ще са само за "тренировка".Жалко че в България този процес е невъзможен, тук младите българи в по голямата ...още

 10. 10) Anonymous
  Норд, за кафявата революция може и да си прав, но не се мисли, че си повече от циганите, негрите или когото и да било, пък дори и да е така.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com