www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Стивън Хокинг: Не говорете с извънземни

25 Април 2010

 

Стивън Хокинг. Снимка: личен сайт

Извънземни почти сигурно съществуват, но вместо да ги търси, човечеството е по-добре да избягва всякакъв контакт, убеден е Стивън Хокинг, един от водещите физици в света. Неговите идеи са представени в нова документална серия за телевизионния канал “Дискавъри”, в която той разсъждава за някои от най-големите загадки във Вселената.

Извънземният живот, според Стивън Хокинг, почти сигурно съществува в други части на Вселената, не само на планети, но вероятно в центъра на звезди, и дори в междупланетното пространство. Логиката на Стивън Хокинг е много проста. Вселената, изтъква той, има 100 милиарда галактики, всяка със стотици милиони звезди. В такъв огромен свят Земята надали е единственото място, където е еволюирал живот.”За моя мозък на математик само цифрите правят мисълта за извънземни съвсем рационална - каза Стивън Хокинг. - Истинското предизвикателство е да бъде определено как изглеждат извънземните.”

Отговорът, според него, е че повечето извънземни са като микроби или прости организми - такива форми на живот са доминирали на Земята през по-голямата част от историята й. Някои от извънземните форми на живот обаче може да са интелигентни и да са заплаха за човечеството. Най-вероятно извънземните биха проявили интерес към Земята заради природните й богатства. След като ги изчерпят, те просто биха продължили напред. Изводът на Хокинг е, че опитите за контакт с извънземните са твърде рисковани.

Завършването на документалната серия е успех за 68-годишния гениален физик, който е парализиран от двигателно нервно заболяване и трудно говори. Проектът му отне три години, през които той често пренаписва сценария. “Той искаше да създаде програма, която е увлекателна за общата публика, и в същото време научна. Това е трудно, като се има пред вид колко сложни са идеите, за които става дума” - каза изпълнителният продуцент Джон Смитсън.

Стивън Хокинг и преди е казвал, че е възможно да има извънземен живот. Идеите му се потвърждават от серия научни открития. Едното от тях е, че след 1995 г. бяха открити над 450 планети, орбитиращи край далечни звезди. Това показа, че планетите са често срещани във Вселената. Засега откритите планети са много по-големи от Земята, но това е само защото телескопите ни не са достатъчно чувствителни. Друго важно откритие е, че на Земята живот съществува в най-екстремни условия.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ЧИЧО МАНЧО
  Щом ДЖОН го е казал значи е така и е гениално.Що си мисля че по извън земни от нас няма.
 2. 2) stoian_ti
  Аз съм, виждал Н.Л.О. 2пъти,и занам ,4е ги има.
 3. 3) междузвезден
  Разкажи Стояне ..... би било интересно да чуем нещо по темата от жив свидетел
 4. 4) Божо
  @ЧИЧО МАНЧО - Кой го еказал?
 5. 5) чичата
  това че никой няма реален контакт с извънземен разум, е най-доброто доказателство за съществуването му
 6. 6) pro-anti
  как да няма реален контакт, през 60-те и 70-те беше на мода на запад, а оттам и в БГ, да се описват контакти със 'зелени' човечета, НЛО и т.н. даже ги рисуваха в сп.'Космос' как са изглеждали:) След това интересът към тях спадна и от тогава няма никакви контакти:)
 7. 7) P...
  Хората, които са виждали НЛО са много по-малко от тези, които виждат змии, гущери и бели мишки всеки ден и никой не може да ги разубеди в обратното...
 8. 8) чичата
  лично аз не изключвам извънземен, разумен произход на вирусите, независимо че съвсем не приличат на малки зелени човечета
 9. 9) Nik
  Не може да няма живот в космоса. Ако няма това е жива загоба на пространството.( филм Контакти )
 10. 10) алХИМИК
  За осъществяването на химическите реакции са необходими специфични условия, които се създават в лабораториите. Освен синтез, протича и разпад, който е пропорционален на разреждането на субстрата. При голямо разреждане на субстрата не могат да се срещнат реагентите и да реагират. Преобладава разпада. Който има лабораторна практика в органичната химия, знае, че реакциите не протичат при замърсяване на субстрата, неправилна температура или концентрация. Съществуването на изключително сложните в биохимично отношение живи организми не може да се обясни със случайните химически реакции в природата. Като химик съм дълбоко убеден в това. Тогава възниква вечният въпрос за произхода на живота. Според мен, синтеза ...още

 11. 11) Alterin
  @алХИМИК - Напълно е в реда на нещата. Когато човек не може да си обясни или представи нещо, извиква на сцената Бог.
 12. 12) алХИМИК
  Alterin, "Не ти, що си в небесата..." :) Нямам предвид измислените от религиите богове, а великия създател на живота Ти вярваш ли, че в локва с мръсна вода могат да протекат химически реакции и в резултат да се зароди живот? Аз не вярвам. Извинявай. В миналото са вярвали, че ако в слама сложиш хляб, там се зараждат от самосебеси мишки. Така са обяснявали зараждането на живота. Аз разсъждавам от гледната точка на химик.
 13. 13) трезвомислещ
  алХимик, не се ядосвай, комунистите (а и много руснаци до днес) вярват, че като сипеш вода и това-онова в колбичка, после пуснеш ток,пък и... ако се казваш Опарин - хоп: получава се живот...
 14. 14) Верно, наверно...
  Ами, да, мама и тати не са ли ви казвали да не говорите с непознати? :-D
 15. 15) чичата
  чудесата не се правят с ръце/ господ ни е дал за тях други органи
 16. 16) kinsev
  За моя мозък на математик само цифрите правят мисълта за извънземни съвсем рационална - каза Стивън Хокинг. - Истинското предизвикателство е да бъде определено как изглеждат извънземните.
  А математическите изводи на Айнщайн
  Да унищожиш предразсъдаците е по трудно,отколкото да разделиш атома на частици. На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.
  "Изводът на Хокинг е, че опитите за контакт с извънземните са твърде рисковани."
  А аз се чудя как "математически" да кажа "българско населяващи,а да се приготвите,щото несъществуващите извънземни натоятелно вече искат да ни кажат и покажат разни работи спешни".Несъм добър с "математиката",кво да се прави!
  ”За моя мозък на НЕматематик" изводите ми
  ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com