www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Мрачните кули на нацизма още тегнат над Виена

30 Април 2010

 

Бетани Бел

Една от кулите във Виена, останали от годините на нацизма. Снимка: майтравъл

Във Виена има шест огромни кули за защита от въздушни нападения, мрачен спомен от нацисткото минало. Кулите на противовъздушната артилерия са построени през Втората световна война, между 1942 и 1945 година. Те са издигнати по двойки в паркове в центъра на града. Високо върху бетонните укрепления са били разположени зенитни оръдия за сваляне на съюзнически бойни самолети, а в самите кули по време на бомбардировките са се криели хиляди цивилни.

Но историкът на архитектурата Уте Бауер, която участва в изучаването на кулите, казва, че основната им цел е била пропагандна. “Кулите е трябвало да демонстрират военната мощ на Третия райх, да покажат, че бомбардировачите на съюзниците могат да бъдат победени. През 1943 г., когато са строени, властите вече са знаели, че бомбардировачите летят по-високо, така че от военна гледна те са били безполезни, но въпреки това са ги построили.” Г-жа Бауер казва, че подземните противовъздушни убежища по-ефикасно са предпазвали цивилното население от открояващите се кули.

Кулите са построени с принудителен труд. По стените им вътре все още се четат надписи с тебешир или с молив, оставени от военнопленници. “Milano, poi morire” е написал италиански пленник. “(Виж) Милано и умри”. Днес в една от кулите има аквариум, а друга се използва от австрийската армия. Но има разногласия по въпроса какво да се направи с другите.

Да се отървеш от корпуси от железобетон е прекалено трудно и скъпо, смята Сандро Форст от градската администрация. “Дори да се взриви бомба вътре, кулата не може да се разруши. Така че ще са нужди много мощни диамантени резачки, за да се нареже на парчета”, казва той. “А от техническа гледна точка е невъзможно да се нареже цяла кула.”

Кулите имат малко прозорци, а студените им бетонни зали и кънтящи стълбища напомнят за един исторически период, който много австрийци предпочитат да забравят. Призивите на виенския Музей за приложно и модерно изкуство (MAK) една от кулите да бъде превърната в център за модерно изкуство досега не са осъществени. Но Виенското кметство обсъжда възможността да превърне най-добре запазената кула, Лайттурм (Leitturm) в парка Аренберг, в център за съхраняване на информация.

Сандро Форст казва, че разходите по поддръжката “нарастват неимоверно”, и че наем от търговска фирма ще подпомогне поддръжката на споменатите постройки. Освен това, казва той, кулата е сигурно място: един център за съхранение на данни трябва да е предпазен от всякакъв вид тероризъм. “Противовъздушните кули са изградени от много здрав бетон, на хубаво място са и са много сигурни заради бетонните си стени.”

Но Сабине Гретнер от Зелената партия смята, че кулите трябва да бъдат отворени за посещение като напомняне за един тъмен период от историята. Тя казва, че имайки предвид “състоянието на австрийската политика, е много важно да се знае повече за Втората световна война”. “Имаме десни политици и някои млади хора започват да гласуват за тях. А тези постройки са толкова стабилни отвътре, че може да се усети ужасът на войната - искам хората да го усещат, за да не се повтори.” В момента няма табелки, обясняващи историята и функцията на кулите. Но те застрашително се извисяват над виенските паркове и детски площадки и напомнят за себе си.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Норд
    Някой пак напомня за "злите нацсисти", ся кулите на ПВО пък страшни...А бе от 44 г. бая години изтекоха, струва ли си!!!Кой има далавера от антинацсизъм -първо евреите в Израел които и сега още живеят на немска издръжка, второ Русия където победата срещу нацсизма е победата и триумфа на комунизма и трето на глобалистите които се притесняват от националистите.А както знаеме всички -"историята се пише от победителите".Имало е доскоро едни хора наречени ревизионисти на историята, днес и те са в историята защото Холивуд произвеажда историята.
  2. 2) чичата
    австрийският ционизъм на 20те години на 20 век избута на преден план ефрейтора/ поражението на единната германска държава предизвика еуфория у идеолозите на богоизбраните и напомнянето за великите жертви и великите победи, циклично заспамва медийното прастранство


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com