www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как аризонската мечта се превръща в кошмар за имигрантите

30 Април 2010

 

Джонатан Купър, Аманда ли Майърс

Демонстрация за правата на имигрантите в Аризона. Снимка: дриймакт

От години недоволството в Аризона нараства с поредното отвличане в нарковойните, с поредното незаконно настаняване в чужди къщи, с поредното скривалище, претъпкано с нелегални имигранти от Мексико. Най-накрая този месец напрежението изби с приемането на най-строгия закон в Америка срещу нелегалната имиграция - мярка, която постави Аризона в центъра на разгорещен дебат какво да се прави с милионите хора, които всяка година се промъкват в САЩ.

Няколко фактора се съчетаха, за да се стигне до одобряването на закона: изключително консервативно законодателно събрание, идване на власт на губернатор-републиканец, гняв заради неуспеха на федералното правителство да гарантира сигурността на границата и нарастваща тревога от престъпленията, които достигнаха връхна точка миналия месец с убийството на животновъд в Аризона, вероятно извършено от нелегален имигрант.

“Обществото иска нещо да се направи. Те са уморени от това”, каза сенаторът от щата Ръсел Пиърс, който подкрепи закона. “Те видяха неспособността и злоупотребите от страна на правителството и са разочаровани”. Новият щатски закон инкриминира нелегалното пребиваване в САЩ и инструктира полицията да разпитва хората за имигрантския им статут, ако има причина да се подозира, че те са нелегално в страната.

Критици предупредиха, че законът може да доведе до расистко отношение и други посегателства, планират да оспорят закона и да организират референдум през ноември, за да го отхвърлят. Поддръжниците на закона казват, че това е похвално усилие в борбата с явление, което бързо се превръща в бедствие в САЩ. Аризона е щатът, през който в САЩ влизат най-много нелегални имигранти. В него живеят близо 460 000 нелегални имигранти - население, по-голямо от това на градове като Кливланд, Сент Луис и Ню Орлиънс.

Доминираното от републиканци законодателно събрание подкрепи серия от твърди имиграционни мерки през последното десетилетие, но най-агресивните усилия бяха осуетени от тогавашната губернаторка демократ Джанет Наполитано. Тази година обаче политическите звезди се наредиха благоприятно за републиканците. Президентът Барак Обама назначи Наполитано в правителството си и разчисти пътя на щатския секретар Джан Брюър, републиканка, към губернаторското място. Републиканците стремително подеха дебата за имигрантите и миналата седмица Брюър подписа закона. Законът отразява разочарованието от бездействието, както смятат много законодатели, на федералното правителство.

“Администрацията на Буш изпусна топката по въпроса за сигурността на границата и нелегалната имиграция, но администрацията на Обама дори не може да я намери”, каза републиканецът Джон Кавана, представител на щата в Камарата на представителите.  По думите му законодателите са се почувствали задължени да реагират, защото все повече имигранти ще влизат в САЩ с подобряване на икономиката, а във въздуха се носи “мирис на амнистия” при администрацията на Обама.

През последните три години агенти на Граничния контрол са извършили 990 000 ареста на имигранти, нелегално пресичащи границата в Аризона, или средно по 900 на ден. Това са 45 процента от всички арести на нелегални имигранти по границите на САЩ. Властите редовно откриват скривалища и коли, претъпкани с имигранти в обширната аризонска пустиня. 67 нелегални имигранти бяха открити миналата седмица, натъпкани в камион - типична случка за щата. “Напразно полагаме усилия. Въртим се в омагьосан кръг, докато границата не бъде добре подсигурена”, каза шерифът на окръг Пайнъл Пол Бабо, през чиято територия минават често използвани коридори за контрабанда.

Поразяващ е и обемът на наркотиците, които минават през границата на Аризона. Федерални агенти иззеха 540 000 кг марихуана миналата година в Аризона. Това прави средно по 1,5 тона на ден. Арестите станаха толкова чести, че до неотдавна федерални прокурори в Аризона отказваха като цяло да повдигат обвинения срещу контрабандисти на марихуана, заловени с по-малко от 227 кг. Финикс бе наречен също американската столица на похищенията заради увеличаване на отвличанията с цел откуп, свързани с наркотици и нелегален трафик на хора. Градът е свидетел на средно по едно отвличане на ден през последните години. Някои случаи свършват с измъчване и смърт. Краката на жертвите се изгаряни с нагорещено желязо, ръцете им връзвани на тавана, пръститите им чупени с тухли.

Гневът от насилието, свързано с имиграцията, достигна точката на кипене в края на март, когато Роб Кренц, известен животновъд, бе застрелян заедно с кучето си в имота си близо до границата. Властите подозират нелегален имигрант, а политиците използваха убийството, за да заявят, че сигурността на границата е на опасно ниско ниво. “Трябваше да се погрижим за това преди години. Не е нещо, което можем да протакаме”, каза Томас Фич, чийто квартал близо до стадиона на Аризона Кардиналс бе сцена на полицейска операция миналия месец, в която бяха заловени 11 нелегални имигранти. “С тази скорост нещата доста ще се влошат”. В Аризона отдавна има силна обществена подкрепа за полицейска кампания.

През 2004 г. избирателите в Аризона лесно одобриха закон, който лишава от някои социални помощи нелегалните имигранти. Той бе приет с 55 процента от гласовете. През 2006 г. законодатели предложиха за гласуване четири имиграционни мерки, включително такива, които ще лишат нелегалните имигранти от други държавни облаги и ще направят английския език официален. Всяка мярка бе приета с най-малко 70 на сто от гласовете. В същото време шерифът на окръг Марикопа Джо Арпайо си изгради репутация на национален лидер по отношение на нелегалната имиграция с редовните си акции в квартали на испаноговорящи, които предизвикаха федерално разследване. Той бе избран за пети мандат през 2008 г.

Хора като Наталия Гарсиа наблюдават внимателно какви ще са последствията от новия закон. Тя и съпругът й са нелегални имигранти и се страхуват, че ще бъдат изгонени. “Отнемат човешките ни права, защото сме с кафява кожа”, каза тя на испански, докато пазаруваше в бакалия във Финикс и добави, че семейството й ще бъде прехвърлено в Мексико, ако бъде арестувано. “Макар че ще живеем бедно, по-добре е да сме заедно”.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) германеца
  Сабуди се САЩ! Най-сетне.....прогледнаха и разбраха,че с нелегални НЕГРАМОТНИЦИ,нищо не се получава,освен БАНДИТИ! Демокрацията също "търпи корекции"-нали?! А,иначе ...електрически столове и "ижекцийки си имат! Дерзайте.....и вън нелегалната ИЗМЕТ!
 2. 2) Angel
  За разлика от българските легални цигани нелегалните мексиканци не получават социални помощи, а работят на нископлатената работа, а пък легалния неграмотен негър предпочита да цоцка уелфер и секшън 8 да му плаща наема. Аризона какъв си го вкарва ще разбере скоро.
 3. 3) Иво
  Всъщност нелегалната емиграция от Мексико и Латинска Америка в посока север и САЩ, няма да секне докакто хората в Мексико живеят толкова бедно и мизерно в собствената си държава! Може би САЩ трябва да направят всичко възможно да подоброят икономическия и социален живот в Мексико за да подобрят нещата, защото безпорно причините за тази нелегалната емиграция са икономически! Иначе безкрайните опашки от мексиканци на границата между САЩ/Мексико ще продължат да съществуват и в бъдеще! Има и друг поглед на проблема, сигурно знаете че щатите Аризона, Ню Мексико и Калифорния са били мексикански в миналото и след една неуспешна война срещу ...още

 4. 4) Viva Mexiko!!!-W.A.S.P.
  California,Arizona,New Mexiko,Texas,Kolorado,Utah,Nevada."This is my land(mexikan)"
 5. 5) PROPOSAL
  I don't think this is your Land, Buddy ! You just dream too much !
 6. 6) jordan
  не че са стока, но по добре мексиканци отколкото мързлеливи и гнусни чернилки. но като изгонят сомбреротата , кой ще им работи за по 3$ на полетата из калифорния? но това че се плодят като зайци, правят банди и променят генофонда на щатите към кафяво наистина е тревожно и мерки са необходими.
 7. 7) E
  Йордане ти вместо да береш грижа за генофонда на сащ,що не вземеш да отгледаш 3 детца,че положението в родината ти е по-плачевно?
 8. 8) ЧИЧО МАНЧО
  Значи според Иво кво излиза че ако аз живея добре трябва да приютя манго които е мързелив, крадлив, и многодетен и да го издържам. Понякога се питам неели по добре че сме бедни чене сме засегнати така много от вълната емигранти която залива запада и рушейки нравствените му цености. Проблемите на западна европа с емиграцията тепърва предстоят.
 9. 9) тъп та тъп
  Политиката на хАмериканците към Мексико е подобна на тази към България т е имперска Отдавна биха се справили с имиграцията ако нямаха полза(заплаха за легалната имиграция(
 10. 10) креол
  Така си е, няма разногласия .... интересното е , че тия емигранти са основно от страни които се водят като сфера на влияние на САЩ....Мексико,Никарагуа , Гватемала,Еквадор, Панама..страни забравени от бога , мизерия мизерия и пак мизерия . "Демократите" ги изсмукват като се правят на "инвеститори" или "концисионери" . Младежта там е разбрала ,че съпротивата е безсмислена ....проамериканските правителства са залегнали едва ли не в конституцията на тези ...още

 11. 11) Angel
  Снощи в нощното шоу на Джей Лено гост беше губернатора на КалиФорния, А.Шварценегер. На въпроса на Джей, какво мисли Арни за закона който са приели в Аризона засягащи нелегалните емигранти, Арни с две думи даде да се разбере, че докато той е губернатор на Калифорния такова нещо никога няма да стане в ...още

 12. 12) Jeferson Davis-The Ribel
  KKK W.A.S.P.
 13. 13) genadi
  http://www.youtube.com/watch?v=jLfiHCzDCzE
 14. 14) Бай Манъо
  1 САЩ да върнат на Мексико заграбените от тях територии като Флорида, Калифорния, Тексас и тогава да реват. 2 Манчо не е никакъв комунист, а фашист
 15. 15) чичата
  флорида е кубинска "колония" и никога не е била мексико
 16. 16) Еми
  Мексиканците си взимат тяхното си. Територията им е заграбена от САЩ след поредната война. А единственият начин да си легален в САЩ СЕГА е фалшивият брак.
 17. 17) dedo
  " Съдтт повдига обвинение при заловени ,не по-малко 270 кг.МАРИХУАНА " А в нащата милиционерска държава влизащ в затвора за една цигара ганджа!!!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com