Който слушка – папка, може и „секретна“

Иво Инджев

Бойко за “24 часа”: Цветанов – президент, Дянков остава

“Цветан Цветанов ще е кандидатът ни за президент”, обяви в интервю за “24 часа” лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.
Как отговори на:
– Ще национализираме ли енергото?
– Вярно ли е, че го обичат само тези, които не са работили с него, както твърди Желева?
– Чул ли е, че чиновници не подписват от страх да не ги арестуват?
– Защо толкова често лети премиерът?
– Защо Първанов стана лош, а Станишев – жертва?
Четете утре – най-съдържателното интервю на министър-председателя

ДДС няма да се вдига

Правителството ще направи всичко възможно данък добавена стойност да не се увеличава. Добрата новина съобщи специално за “Труд” министър-председателят Бойко Борисов в 19 часа вчера.
Възложил съм да се потърсят всички варианти, за да се избегне увеличението на налога, категоричен е премиерът. В момента кипял усилен труд, за да се спази заръката на Борисов.
През последните дни се обсъждаха различни варианти за по-висок ДДС – 22%, 23% и 24 %.

Две новини в два вестника на един собственик и от един източник. Доколко новините са бързо разваляща се храна, продавачът няма как да знае, че да го посочи на опаковката. Производителят си носи отговорността.

Това разпределение на благата обаче отново ми напомня за раздаваното на порциите в медиите. Който слушка – папка. Папката понякога може и да е от онези, “изтеклите” с изтекъл срок на годност, които винаги знаят точно къде да изтекат, за да достигне “секретната” информация до жадната публика. Защото у нас информацията не се извоюва от борбени журналисти, а им се дава. Срещу какво – сами се досещайте. Ако питате мен, заядливия, това си е перфидна форма на корумпиране, на търговия с власт срещу послушание.

Дозираното снабдяване с новини е част от медийната кухня у нас. Поне веднъж готвачите имаха неблагоразумието да ме допуснат там и видях подмазване, лицемерие, сребролюбие. И справедливост, но само в раздаването на порциите (вероятно според заслугите) така, че основните гладници да не се сърдят.

Вече съм писал за моя опит като случайно попаднал (по заместване) в журито на Академия (!) “Черноризец Храбър”, където половин взвод известни журналисти, писатели, професори и академици (в лицето на Антон Дончев), все хора на словото, славословеха Тошо Тошев – създателя, председателя, спонсора и издателя номер едно между тях, като българският, заслужил повече от всички журналист да получи голямата награда за цялостен принос. На което самотно се противопоставих (подкрепи ме само колегата Иван Бакалов сред повече от 50 души жури). Най-впечатляващото “откритие” за мен беше гладко смазаната машина, която от уж тайния вот произвежда накрая явно равномерно разпределение на наградите между редакциите на принципа “всекиму по нещо”.

Но понеже от “Стандарт” ми се бяха обадили с внушението да гласувам за техния човек в категорията публицистика в печатните медии, вече знаех как става това. И дори го казах пред всички. Спестих им само източника на “ходатайството ”срещу “отблагодаряване”, за да не се налага отново да изпадам в ситуацията “моята дума” срещу “тяхната”, тъй като моята очевидно не тежи (е, послев “Стандарт” ми го върнаха, като написаха, че съм бил получавал заплата от ДС и ми отказаха право на отговор срещу тази лъжа). Никой не беше впечатлен от моето “откритие”. Впечатляващо, нали!

Като казвам “впечатляващо”, да споделя още само две неща, които ме впечатлиха и ви оставям на “бира” в неделния ден. ”Труд” държи да знаем, че е избран от премиера (точно в 19 часа) да ни осведоми за надеждата да се разминем с повишаването на данъка. Специално се обадил. Представям си репортерът Борисов, как звъннал и казал: “Ето ви една хубава новина, специално за вас, няма да я кажа дори и на вашия брат близнак “24 часа”, че сте го закъсали нещо с тиража. И да почерпите, ей”!

После, за да не се сърдят от “24 часа (пак тайно, но този път от “Труд”, на който казал само половината от хубавите новини), им позволил да разгласят, че няма да се кандидатира за президент, а ще остане на поста си докрай. Дано да не е като капитан на… знаете какъв кораб.

Но най-интересното предстои. Анонсирано е под формата на въпрос към Борисов. Ще видим как най-после някой май ще критикува президента Първанов във “24 часа”. Това е пробив в “Берлинската стена”, през която на журналистите не им беше позволено да минават, но ето че перестройката носи гласност и там – на плещите на Бойко! В този смисъл той ще осъществи прокламирания от самия него при учредяването на ГЕРБ принцип: “За президента Първанов ще говоря само аз”! Кой клеветник твърди, че не си бил спазвал обещанията?

За финал обаче да попитам и аз нещо: на какво основание от “24 часа” твърдят, че тъкмо там ще четем “най-съдържателното интервю на министър-председателя”? Да не би да искат да кажат, че досегашните около 2726 негови интервюта не са били особено съдържателни?

Питам само като съдържател на някакъв си блог, който си умира от ревност, че няма начин репортерът Борисов да му звънне и да му сподели доброволно най-съкровените си положителни новини – нищо, че блогът се чете от кажи-речи толкова хора дневно, колкото си купуват вицов… пардон, вацов вестник. Не се обажда на такива като мен не толкова заради съдържанието, колкото заради сдържаността на съдържателя, предполагам. Съдържателите и съдържателките на стари медийни, да ги наречем – “къщи”, определят и формата на общуване, известна у нас като “интимно с началника и никога срещу него, докато е в разцвета на силите си”.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.