www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В защита на България от Елена Удря

4 Май 2010

 

Овидиу Нахой

Министърка по румънски
Елена Удря, скандално известна в Румъния с разголените си фотосесии, беше и министър на регионалното развитие. Снимка: политикон

Видяхте ли доволната усмивка на (министъра на регионалното развитие и туризма - бел.ред.) Елена Удря когато научи новината, че на едни румънци им били откраднати луксозните автомобили на българското Черноморие? Случаят е малко необикновен: изчезналите коли - БеЕмВе Х5 и БеЕмВе Х6, едно от които принадлежало на кмета на Клежани, едно нещастно село от окръг Гюргево, били с всичките си документи, включително талоните и паспортите на пътниците.

Никой разумен човек не оставя такива документи в колата си. Но до изясняване на случая остава злорадата забележка на румънската министърка. Злорада, защото отвъд все още неизяснената история на колите, има още много неща, които може да се кажат за България.

България наистина има проблем с организираната престъпност, почти както Румъния с повсеместната корупция и некомпетентността на администрацията. Разликата е, че докато в Румъния всичко може да се реши под масата, в България много неща се решават по руския метод: убити бяха президенти на банки и на компании от висок ранг.

И все пак… България предлага приятни изненади за нормалните хора, незамесени в политико-икономическите игри с огромен залог. Страната изглежда по-бедна от нашата. По-скромни автомобили, макар че и те имат своите баровци, по-малко внушителни вили в покрайнините на градовете (нима защото се краде по-малко?), села, в които единствените жители изглежда са магаренцата, които пасат покрай пътищата. Но бедността не означава нищета.

Реколтата от пластмасови опаковки и найлонови торбички на хектар е мноооого по-малка, отколкото в Румъния. Страната не се намира под настъплението на отпадъците. Земеделските земи са обработени грижливо. Лятото напояването работи с пълна сила. Шосетата, които са ремонтирани, са по-качествени от нашите.

Градовете са запазили добре историческите си центрове - знак, че Живков не е смятал, че светът започва и свършва с него, както Чаушеску. Старият Пловдив, живописният Велико Търново, историческият Копривщица или невероятните Несебър и Созопол са доказателство за това. Заслужава да се види дори и нашият съсед Русе, някога космополитен център на търговията.

На всички тези места срещаш като че ли по-спокойни хора и без онова специфично за румънците желание да се покажат по-велики, отколкото са в действителност. За съжаление на Румъния, впечатленията, оставени от България, когато преминеш през нея, са за повече скромност и повече чувство за мярка, отколкото у нас. А иначе, светът е пълен с крадци на коли. Ако знаеше всичко това, вероятно г-жа Удря щеше да се замисли два пъти преди да си отвори устата.

П.С. Мен г-жа Удря не успя да ме убеди. Следващото лято ще заведа детето си на море пак в България. Вярно, че аз нямам БеЕмВе Х6.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Имам чувството, че поне на 2-3 места е казано България вместо Румъния и обратното. В още толкова изобщо не се разбира какво замества "страната". Изобщо някой се е изгубил в този превод...
 2. 2) Гогенцето
  Миличък, като не разбираш нещо, недей да коментираш, ставаш смешко
 3. 3) Y2K
  Авторът е интелигентен човек, който разбира ироничната условност на състезанието между Румъния и България. В продължение на много десетилетия живяхме с румънците като огледални негативни образи един на друг без въобще да се познаваме. Сега взаимната ни неграмотност започна да се разчупва и това води както до полезни резултати, така и до иронични куриози като този с откраднатите коли. Аз лично смятам, че в Румъния пътищата са значително по-добри от тези у нас, трафикът е много по-спокоен, а рискът да те спре КАТаджия и умолително да те пита "сега какво ще правим" е много нисък, ако не нулев. Може и ...още

 4. 4) трезвомислещ
  Y2K, не си прав за катаджиите - мой приятел бе буквално "обран" с изнудване от румънски катаджии. Същото ми сподели и познат немец бизнесмен, познаващ много добре и България, и Румъния (има работещи фирми и в двете държави)... Да сне се самооплюваме - в някои отношения румънците са по-зле от нас...
 5. 5) Скептик
  Истината е че румънците са най-близки до нас от всички съседни народи и като гени (смесица са от траки, славяни, прабългари, татари и прочие), и като манталитет, и като външен вид (имат и много цигани, имат и доста бели и руси хора). Само езикът им е различен поради манията им да се пишат наследници на Рим. В Ръмъния е същата цигания като в България, има и приказни райски кътчета, но повечето е ориенталска мърлящина, също като у нас.
 6. 6) ЧИЧО МАНЧО
  В момента България и Ромъния са двете тоалетни на Европа разделени от една река.
 7. 7) тъп та тъп
  Защо колеги графомани ТРебе да се възприемаме със средствата на сравнението а не със вярата в българина и себепознанието Маи стана сложно
 8. 8) поздрав за тъп40
  http://www.youtube.com/watch?v=odleVZsjnpI
 9. 9) foaie verde
  http://www.youtube.com/watch?v=U27hi69lkL0&feature=related
 10. 10) malart
  аз на министърката не бих й простил
 11. 11) чичата
  мармалад, извади си ръката от джоба


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com