www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Киргизстан - полигон за сблъсък между Русия и САЩ

6 Май 2010

 


Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

В Киргизстан има нов преврат. Успял да се задържи пет години на власт, президентът Курманбек Бакиев береше премного сладки плодове от “революцията на лалетата” и дразнеше Русия с какво ли не. Априлските безредици в страната приключиха с това, че опозицията прогласи “възстановяване на демокрацията”, а Бакиев трябваше да избяга със самолет в Южен Киргизстан, където са сбрани накуп най-близките му роднини и привърженици. Тази “игра на революция” обаче отнесе живота на 81 души. Опожарени са и много сгради в центъра на Бишкек. В крайна сметка, киргизката държава понесе огромни щети.

Наблюдатели отбелязват отдавна, че Киргизстан е полигон, на който си бистрят отношенията САЩ и Русия. Затова е любопитно да видим кой е диригентът, дирижирал преврата този път. След събитията от 11 септември 2001 г. стратегическото положение на Киргизстан започна да буди интерес у Запада. САЩ трябваше да прехвърлят в Афганистан товари и войски за борба с тамошните талибани и намериха за твърде подходящо летището “Манас”, разположено на 25 километра от Бишкек.

През 2001 г. там бе открита американска военна база. Миналата година тя бе преименувана и вече се нарича “транзитен център”, но извършва същата дейност, както преди. През юни 2009 г. Пентагонът заяви, че през този транзитен пункт са били прехвърлени “над 170 хиляди войници, а също така 5000 тона товари, резервни части, оборудване, боеприпаси и хранителни продукти”. В началото на 2009 г. по време на посещение в Русия Курманбек Бакиев, все още смятан от нея за съюзник, успя да изпроси от Москва икономическа помощ от над 2 милиарда долара. В замяна Бишкек се задължаваше да закрие американската военна база.

Щом се завърна у дома, киргизстанският президент заяви на Пентагона, че арендата на “Манас” се прекратява, и Русия започна да изпълнява обещаното - отпусна на Бишкек 415 милиона долара. След четири месеца обаче Бакиев я изненада - срокът за аренда на американската база бе удължен (Вашингтон склони да плаща за нея тройно повече). Владимир Путин се ядоса и обвини киргизстанския лидер, че семейството му е оплячкосало руската финансова помощ.

През февруари т. г. Москва замрази отпускането на останалите 1,7 милиарда долара, обещани на Киргизстан, и заяви, че първият паричен транш не е бил използван по предназначение. Същевременно руските медии започнаха активна информационна кампания срещу Бакиев. Кремъл обаче си отмъщаваше на Бакиев не само заради военната база и отпуснатата помощ. Преговаряйки с Русия за изграждане на ВЕЦ в страната си, президентът на Киргизстан се опитваше да включи в договора и Китай, който се стреми да стане основен съпритежател на киргизстанската енергийна система. Москва бе недоволна и от друго: семейството на Бакиев купуваше горива от Русия на преференциални цени, а после ги продаваше на военната база и така си докарваше към 80 милиона долара годишно.

Дълго време руските инвестиции се посрещаха добре в Киргизстан и влиянието на Русия в страната бе очевидно. През последната година обаче Курманбек Бакиев бе станал непредсказуем и проявяваше все по-голяма благосклонност към китайците и американците. В края на март руски медии предупредиха, че опозицията в Киргизстан надига глава. Тя успя да сплоти хората, които не желаеха изостряне на отношенията с Русия, тъй като Кремъл би могъл да върне в родината им над 1 милион киргизстанци - гастарбайтери във федерацията, които изпращат пари на семействата си в Киргизстан. А там бездруго безработните са 18 на сто, 40 на сто от населението живеят под чертата на бедността, а инфлацията достига 20 процента.

Освен това, на 29 март премиерът Путин подписа указ, с който отмени преференциите за доставки на горива в Киргизстан. Съответно от 1 април бяха покачени митата в страната, а след няколко дни Русия изцяло спря доставките на гориво за Киргизстан и бензинът там поскъпна. Тъкмо това е предизвикало вероятно новата революция. Премиерът на временното правителство в Киргизстан Роза Отунбаева засега не демонстрира явна произточна или прозападна ориентация. Тя нарича Вашингтон “нашите американски приятели”, а Москва - стратегически партньор. Междувременно обаче потвърди, че всички договорености относно военната база на САЩ остават в сила. На свой ред Русия също не изрази недоволство във връзка с размириците в Киргизстан - Владимир Путин веднага призна новата власт в страната и увери, че Москва няма нищо общо със свалянето на Курманбек Бакиев. Както личи, този път съвсем не става дума за лалета. Червеният цвят, обагрил Киргизстан, иде от истинска кръв и още не се знае докога ще кърви тази рана.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) ЧИЧО МАНЧО
    Хамериканците стоят на хиляди километри от Киргистан докато Руснаците са си удама. Въпрос на време е да гушнат отново Киркизците.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com