www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бойко смачка театрите и БНТ. С това ли ще спре кризата?

Оказа се, че премиерът не е стъпвал на театър. Отново диктат на малокултурните над изкуството и науката
Оказа се, че премиерът не е стъпвал на театър. Отново диктат на малокултурните над изкуството и науката

6 Май 2010

 

Бойко Борисов с Цеца Величкович. Премиерът е поклонник на фолкзвездите и чалгата, но не и на театъра. Снимка: Николай Дончев, в. Сега

Тия дни стана ясно, че намаляват заплатите на актьорите с 25-30%. Те и досега взимаха 400-500 лв. заплата. Сега с какво ще живеят, не се знае. А актьорът няма как да доработва с нещо друго. Столични актьори в някои дни играят по два пъти на сцената за тая заплата. На същата мизерия са подложени и музикантите. Те поне имат един шанс – да избягат в чужбина. Актьорите няма къде да избягат.

Пишещият тези редове направи проучване сред познатите си актьори и театрали и установи, че досега никой никога не е виждал или чувал премиерът или кметът, или бодигардът Борисов да е ходил на театър. Хеле пък на опера или на симфоничен концерт. В един театър се разчува, когато известна личност дойде на представление. За Борисов не се е чуло никъде. Дори Тодор Живков, от когото Борисов се бил учил, както сам признава, беше редовен театрален зрител. Колко му е премиер като сегашния да ликвидира театъра?

Същевременно в БНТ бюджетът за тази година е съкратен на три пъти с по 15%. Колко е намален в крайна сметка, не е ясно, но горе-долу наполовина. Всички предавания – вътрешни, копродукции и външни - излизат в неплатен отпуск за 3 месеца – от началото на юни до началото на септември. А после не се знае. Ще има само новини и повторения, стари филми. Ще има намаления на и без това ниските заплати, и съкращения на хора. Целта сякаш е да останат само биг-брадъри, пошли шоута и чалга телевизии. Да няма неща като “Голямото четене”, “Референдум” и др., каквито може да направи само една обществена телевизия (с всичките й слабости).

И при Лукановата зима, и при Виденов, такива мерки не е имало. Държавата на Тато беше фалирала тайно още 1987 г., както разкри един доклад на БНБ. Луканов спря плащанията по външния дълг. Но не се сети да намалява мизерните заплати на актьори, учени (както е известно тази година бюджетът на БАН беше орязан драстично и всякакви шансове за привличане на млади учени отпаднаха, така се подготвя почвата за поисканото от Дянков закриване на академията).

И при катастрофата на Виденов такава наказателна мярка не е имало. Сегашното правителство сякаш целенасочено, съзнателно и със задоволство унижава културата и науката. И се опитва да я ликвидира.

Предишното правителство на Тройната коалиция се изгаври с учителите. Имаше дълги пазарлъци и унижения да вдигне заплатите им на 450 лв. Голямо увеличение. Същевременно харчеше за какво ли не.

Като че ли в България по традиция от социализма правителствата унижават учителите, хората от театъра, лекарите. И фаворизират полицаи и военни. Защо сегашното правителството дори не отваря дума да съкрати армията от 60 000 полицаи – с много по-високи заплати от тези на учители и актьори? По показателя полицаи на 100 000 души България е на първо място в ЕС. А полза голяма не се усеща. Защото полиция не е само да правиш телевизионни арести, ами да глобяваш на улицата и да гониш дребната престъпност, което българската полиция не прави.

В България има 41 държавни театъра, което е много, каза неотдавна шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Дава за пример Румъния, където имало 30 държавни театъра при 22 млн. население. Сметката е манипулативна. В Румъния има много частни театри, а у нас са един и половина. И защо Мутафчиев не сравни с Русия, да речем, където само в Москва има 200 театъра на 6 млн. население?

Мутафчиев като един еничар подстрекава начинанието на министерството на културата да съкращава театри и да ги превръща в търговски дружества. Всъщност в тази бройка на театри, за които говори Мутафчиев, влизат и общински, които не са държавни, в тази бройка са и 10 куклени театри и всякакви. И от тях 8 са в София.

Общо актьорите плюс всички работещи в театрите в България са към 1800 души. От тях ли намери да прави съкращения правителството? С тази мярка ли ще излезем от кризата? В бедна страна като България театърът трябва да се подкрепя от държавата. Няма друг начин. Станат ли театрите търговски дружества, в сградата им ще се настани някое казино, магазини, заведения. На опразненото от културата място не просто ще дойдат хазартът и търговията. Ще дойде некултурното. Ще се увеличат хората, които никога не са били на театър.

Дори само физическото присъствие на 2000 души театрали в България, личните им всекидневни контакти, поддържат някакво културно равнище в страната. Представете си окръжен град без театър - провинцията става още по-дълбока. Конкретни хора са носители на културата, а не е само спектаклите, театрите като сграда, книгите или филмите. И тези хора трябва да се подкрепят, не да се унижават.

Тия дни в e-vestnik възникна бурна дискусия под статия с нелицеприятни оценки на българина и “българете” (виж тук), както ни нарича един от активните участници във форума, български лекар, който работи в Германия. Основната идея е, че у нас има диктат и фаворизиране на фаянсаджията, майстора и простака над лекари, учители, учени и хора на изкуството. С последните мерки на правителството тази теза се потвърждава напълно.

Уж културният министър Вежди Рашидов, признат скулптор, допуска такова унижение на хора на изкуството. Достоен човек на изкуството, ако е министър и му орежат така бюджета, ще си подаде оставката. Но Вежди се е заинатил да построи български “Лувър” и ще стои там министър, докато го построи. Това добре, но през това време, ако измрат актьорите и закрият 20 театъра? Какво като се изпъчим после с “BG-Лувър”?

Първото истински българско правителство ще бъде онова, което ще вдигне рязко бюджета за култура и наука на поне 4% от общия бюджет, вместо сегашните 0,0 нещо си. И съкрати армията от полицаи. Това ще повдигне и общото културно равнище на нацията. Сегашното правителство го дърпа надолу. И мачка като маргинали уважаваните в цивилизования свят професии на актьори или учени.

Културата и науката не са търговия и макроикономика, а върхът на една нация, нейната идентичност. България се гордее с хора като Джон Атанасов или оперните си гласове, а не с финансовите си министри и политиците, които не са стъпвали на театър. Затова и българските учени и певци успяват по света, а не у нас, защото тук продължава диктатът на простака над културата.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) чичата
  отучете се да се самооценявате/ просто се спазарете за едни пари и не гледайте другите какво са спазарили, а си вършете работата/ после идва признанието и дооценката на оня отсреща в стремежа му да ви задържи/ това важи и за българия, колкото и да е странно за местния дух на прецакване/ останете ли недооценени ,сърдете се на себе си и търсете ново място да се поправите
 2. 52) Обезумяла (от прочетеното)
  @чичата - не разбрах съвсем какво общо има латиницата и нейното (глобализирано?) използване по повод на спора за театрите, но постекстът очевидно е твърде "елитарен", за да го разбера :) Вярвай, а) не съм актриса, и б) владея латиница и я ползвам именно по предназначение. @мацка - аз също не харесвам всичко, което се прави по театрите, но при всички положения е по-добре да ги има, отколкото да ги няма. А за субтитрите и неграмотността на актьори/театрални работници вината не е у тях единствено. Виж поста на чичата, пък и четива от: икономисти, вестникари, лекари, и - о, ужас - дори ...още

 3. 53) hm
  до Оле, оле - Ти откъде знаеш, дали освен служител, не съм и собственик на въпросната фирма А по темата, посочи ми държава, която няма силна икономика, предприемачество и производство със силен износ и щедро спонсорира изкуството??? Русия, Германия ... или ... Не ме разбирай погрешно, ако ти изброя, колко на колко театрални постановки съм ходил или колко книги съм си купил миналата година може и да се изненадаш Просто за мене всички усилия трябва да са съсредоточени в създаването и подкрепянето на силна икономика. Това ще издърпа всичко друго нагоре, вкл. културата, изкуствата и пр. ...още

 4. 54) мацка до обезумяла
  Госпожо, не става дума за правописни грешки на някакви хора от някакви професии, естествено, че всички не са коректори. Няма проблем лекар или счетоводител да сбърка член или запетайка, или дума, ако щеш. Професията им е друга. Но в Народния театър, представителната театрална институция, субтитрите да бъкат от елементарни правописни грешки, е позор. И това не са грешки на преводача. Ако аз съм на мястото на който и да било от ръководството на този театър, ще потъна в земята от срам. Казвам ви, нямаше вярна дума. И този театър е изцяло на държавна издръжка, както и още много ...още

 5. 55) чичата
  маци, прояви разбиране , мила/ госпожата е под въздействие на прочетеното
 6. 56) до мацка
  Субтитрите ли са ви проблема, не разбирам??? Знаете ли, че по-често чуждите театри си идват с готови субтитри и всъщност никой не ги вижда тези субтитри до започване на самото представление??? Дори и субтитрите да са правени тук, те нямат нищо общо с театъра-домакин, която просто отдава сцената си под наем! Извинявайте, но изводите ви граничат с ограничена претенция и са под нивото, за което претендирате. И кое ви дава право да оценявате актьорите и режисьорите, при това с проценти и обидни думи. Такова право може да има само човек, който наистина следи развитието на театъра, т.е. е изгледал 90% ...още

 7. 57) Anonymous
  @56 - браво! @чичата - не си струваш мускулните усилия на пръстите :) И не зная дали знаеш за какво се използва "/" в пунктуацията. @мацка - не зная какво означава "озовах в т.нар. артистични среди" - не генерализирай от неудачни изживявания с неколцина, които могат да се дължат на най-различни причини. Пак се връщам на тезата си - мърша има и сред счетоводителите, и сред лекарите, и сред шлосерите (т дали има още такива!), и сред всяка друга професия. Не можеш така да обобщаваш за всички с лека ръка. Хайде сега заради един неуспешен партньор да се откажеш и от мъжете ...още

 8. 58) чичата
  57 лягай си по-рано ,душа
 9. 59) мацка до 56
  @Не са ми проблемът субтитрите, защото зная отлично езика, на който се играе пиесата. Не е вярно, че чуждата трупа идва с готови субтитри,тъй като пиесата е изпратена поне 2 месеца по-рано тук, превежда се от български преводачи, пък кой как ги качва вече е работа на т.нар. народен театър. @Последната ми грижа е да ме смятат за интелигентна по форумите, просто пиша това, което мисля.@ По времето на соца артистите и спортистите бяха фаворити на режима (не обобщавам никога - имаше и свестни, които бяха в миша дупка и не им се даваше възможност за изява, пречеха им и ...още

 10. 60) 88
  Леле, какъв е този плач? Заплакал авторът и още малко форумци за горките актьори. Да ги хранят трябвало, да ги издържат защото по презумпция били носители на култура. Ако скоро /в последните пет години/ сте ходили на театър ще видите за каква култура става въпрос. Пък не ги ожалвайте толкова - всичките се врат по различни представления в различни театри. И ясно ли му е на някого как актьорите ги оценяват по резултатите, която оценка пък да формира възнаграждението им. И учителите и докторите не са толкова зле, както се опитват да го представят във форума. Даскалите станаха с прилични ...още

 11. 61) тео
  Мацка , пък и повечето форумци ..... ако някой ти каже , че ставаш за политик не му вярввай , поради простата причина , че каквото ти е на сърцето това ти е на устата , то си личи.... А българофила Тодор Христов ,противно на наслагваното мнението за простащина , никога не е бил глупак . Раздавайки пари и привелегии на хората на изкуството, на журналистите той си стабилизира властта ...още

 12. 62) 56 до мацка
  Не разбирам защо решихте, че субтитрите са отговорност на народния театър,наистина не разбирам, явно сте добре запозната. Какво общо има соцът? Измествате темата и не разбирам точно какво ви притеснява СЕГА, не в миналото. И какво ви занимават вилите??? Става въпрос за много хора, не само за хората с вилите!!!! Конкретизирайте се точно срещу кое сте и какво не приемате. Не може да отхвърляте театъра и да пишете с такава злоба срещу него, само заради същите тези, които пречат на изявата на доста талантливи хора!!! Ще бъдат съкратени не тези с вилите, не разбирате ли това!!!!! И не щатът и ...още

 13. 63) Актриса до 88
  Откъде пък накъде решихте, че актьорите плачат да ги хранят?? :) :) :) Голяма работа сме, страшни!!! Ето затова ще се превърнем вече в истински обслужващ персонал за Европа! Моята заплата досега винаги е отивала, за да работя в театър, който е в провинцията. А останалите средства, които са необходими за моето семейство ги изкарвам с допълнителна работа, която няма нищо общо с театъра. Повечето от актьорите работят няколко неща, за да могат да си позволят да бъдат актьори. За какъв плач ми говорите изобщо!!!
 14. 64) Художник
  За правенето на изкуство винаги са били нужни"външни"пари,винаги е имало меценати или държава зад него.Не може да се очаква самоиздръжка от билети и подобни.
 15. 65) Борисов
  Днес премиерът ще се срещне с представителите на театралната гилдия, които искат да протестират заради орязване на разходи. „Искам да ги помоля да четат статистиката - колко опери, да речем, има в Австрия или Франция и колко има в България. Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева - толкова излиза той за Старозагорската опера например. Ще трябва реформа и тук, няма как иначе. Виждате, Камен Донев като отива в НДК как сам пълни непрекъснато залите - за два часа изчезват билетите и никой не се оплаква за пари. В същото време има трупи, които не ...още

 16. 66) mayska
  То бива, бива безочие, но последното изцепване на пр емиера - слънце, че ние сме найдобри в ЕС е отвратителна гавра.В момент когато икономистите казват, че България ще бъде демографски изсмукана от чужди икономика, ти така попилистки да се държиш пред медиите е просто безобразие.По отношение на театралите и оперите в страната - да сте чули или видели Б.Б. да ходи на театър? Ми , че той ще одържави сградите им и ще ги продаде на мутрите....
 17. 67) Аз
  "Някакви разни малки трупи"???? Много ми се иска г-н премиерът да ми отговори защо тогава именно разни малки трупи без никаква дейност и празни салони си получиха заплатите, докато тези, които имат дейност и пълнят салоните, следователно имат и разходи, останаха без заплати???? Нещо логиката ми се губи по трасето... Излиза, че е по-добре да мързелуваш, отколкото да работиш...Сатурн вика Луната е цялата работа...и стига с тоз данъкоплатец са се оправдавали, да вземат скриваните данъци от тези, дето правят милиарди, пък после да видим дали ще го заболи данъкоплатеца от билета за опера!!!
 18. 68) мацка до 62
  Не приемам българските данъкоплатци (в България в момента такива са само хората от претоварения и измъчен частен сектор) да хрантутят стотици некадърници. Талантливите ще се оправят, тях не ги мисля. Как по-ясно да ви го кажа, не знам.
 19. 69) ziguli
  56-и,права е мацка за субтитрите.На мен също не ми пречат неграмотните преводи,защото хващам смисъла на превода.Но неграмотното писане пречи на децата ни.До 4-и клас децата не изучават граматика.Писмото те го запаметяват от писаното във вестника,филма,нета.Фактически човек заучава писмото зрително.После идва граматическото надграждане.Ако сте в чужбина,четенето на литература и преса ще ви помага усвояването на съответния език.Ако и там коректорите са неграмотни като нашите,в какъв вид ще запомните писмото им?Извинявам се,че се отклоних от темата,но познаването на родната писменост,също е признак на човешката култура.
 20. 70) Б Борисов
  Мацка , благодаря ти за подкрепата , взе ми думите от устата ... та драги ми сънародници това е положението засега , догодина след президентските избори , като стабилизираме държавата икономически , след като приватизираме стратегически важните отрасли , смачкаме крадците с бели якички , приемем закон за театъра , приемем добавки към закона за меценатството така , че той да заработи на пълни обототи , и тогава ...още

 21. 71) ziguli
  ПП.Защото не можеш да ме убедиш,че знаеш добър английски,без да си усвоил на висота матерния си.
 22. 72) чичата
  със сватове зетьве деца и внуци говорим на 4-5 езици, но никога не се лишавам от субтитри/ те са удобство, защо да се отказвам от него, но има много смешни преводи в стила на първа английска гимназия/ като микровълнова печка са: за 2 минути и преставаш да гледаш
 23. 73) 56 до ziguli
  Никъде не съм писала, че трябва да се толерира неграмотността!!!!
 24. 74) 56
  Темата на статията, която е повод за всичките тези коментари, няма нищо общо с грамотното писане, но явно има нужда от такава. Четейки доста от коментарите, полагам усилия, за да разбера смисъла и не спирам да се чудя кой учител по български език раздава дипломи на толкова неграмотни хора. Но все пак темата е друга!!!!!
 25. 75) мацка до 56 (74(
  "Темата на статията, която е повод за всичките тези коментари, няма нищо общо с грамотното писане..." Напротив, театрите, които така страстно браните, възпитанието, образованието, в чиято основа е грамотното писане, са фундаментът на понятието "обща култура". Всичко е свързано, госпожо, и ако само едно от тези неща липсва, гледката е различна. Що се отнася до правописа на форумците, със сигурност е много по-добър от този на подготвящите субтитрите на Народния театър. Абе що в операта субтитрите нямат грешки!?
 26. 76) до Тео
  "...... сегашните футболни президенти са перални машини с голям разход на вода и електричество...... " Ако позволиш да те поправя - вода не израхождат . Много са икономични от към водата , та чак смърдят. Но за сметка на това харчат много метал, итонг, чалга, яхния и прочие
 27. 77) АП
  Не четете темата на статията, ами всеки пише каквото му хрумне или изнася??? Ами това е народ,държава-има нужда и от култура,и от телевизия,и от радио.Като че ли по важно е Симеон Дянков и ББ да могат да скалъпят бюджета(което въпреки всичко не се получава),а не да се грижат за ВСИЧКО което подържа една нация на ниво!!А знаете ли че са спрели радио София и радио Хр.Ботев на средни вълни? По селата хората масово слушат българско радио там-НА СРЕДНИ ВЪЛНИ. На какво прилича това? Ами да затворят и държавата България-няма да се харчи за нищо тогава...то бива,бива некадърност ама такова нещо ...още

 28. 78) SS
  Браво. Но не за Бакалов и статията. Театъра напоследък е чалго-порнографско представление. За истинския театър ще се намерят и пари и публика. Но невиждам защо требва държавата да субсидира всичко, което се е нарекло театър... Ми то и Малина, Калина, Бони и тям подобните чалгарки може да поискат пари за развиване на КУРтурна дейност.
 29. 79) SS
  Малко аритметика за БАН: ... погледнете страницата на БАН (http://www.bas.bg). Ако имате нерви прегледайте отчетите за свършеното в институтите на БАН от 2003 до 2008 г......... Институтите впрочев са май 69. Ако отново искате да си поставите нервите на изпитание - проверете и отчетите още на всичките тия 69 института... После вижте какви научни съчинения имат техните председатели. И сами преценете дали за годините от 2001 до 2009 БАН е оползотворил пълноценно 520 000 000 лв. За сравнение - в БНТ в периода 2001-2009 г са налети 480 000 000 , а в СУ - 288 000 000 лева. Данните са взети от ЗАКОН ...още

 30. 80) хаха
  Хунвейбините на Бойко изпълзяха да пресмятат колко ще спести държавата, ако не плаща на БАН и театрите. Машалла. Имаше международен одит на БАН и той показа, че академията е над средно световно равнище като научни институти. Това не може да се каже за другите университети и уличищаа, и здравеопазване, и държавна администрация, да не говорим за полиция. Хунвейбини.
 31. 81) SS
  Е, като имаше международен одит на БАН и той показа, че академията е над средно световно равнище като научни институти кажи ми къде мога да се запозная с данните от тоя "одит"...
 32. 82) До горния
  Пуснаха го в сайта на академията на български и английски. Използвай научния си подход и го намери.
 33. 83) SS
  Дамм Намерих го. За съжаление си затвърдих моето мнение.
 34. 84) Някой си
  Откак цъфна Бакалов в е-вестник,последния съвсем пожълтя с тази политическа чалга.Не успя да запази първоначалния си облик.
 35. 85) ГМО
  Да допълня автора - Бойко е почитател и на Ивана, не само на Цеца Величкович.
 36. 86) istinata
  По повод,на всички тези коментари,за нивото на продукцията по театрите,оперите и т.н.Качеството е такова,тъй като програмите директорския състав,тоест хората,които избират бездарни актьори,тъпа сценография и т.н. се избират директно след конкурс от министерство на културата,като освен това от там им набутват всичката възможна номенклатура,разбира се комунистическа,която може да окраде нещо по даден проект било то и с външно финансиране,прибарат изцяло приходите и определят изцяло разходите,сиреч кой за какво при това положение вие ми кажете кой е виновен.Мястото на всеки ,през последните 20 години, работил за министерство на културата е едно-зад решетките.Най-тъпото е,че дори и им изкараха досиетата на някои и това ...още

 37. 87) Знайко
  Тъй като този пост е сложен, не го четете, ако не разбирате трудните думи и като чуете култура, ви иде да избиете всички, които са по-интилигентни от вас. Прочетох няколко форума, в които доста се критикува - в повечето места с право, но с ненужна злоба - мръсотията, неуредеността, хаоса в родната ни страна. От друга страна чета във форуми като този, колко били ненужни актьорите и музикантите и как да ги закриели всички, че и без тях може. И като че (почти) никой не прави елементарната връзка, че едното е свързано с другото - високото ниво на култура, съчетано със строга ...още

 38. 88) тц
  Разходете се в провинцията и вижте колко хора получават 400 лева заплата - почти николко. А те как оцеляват? Някой задава ли този въпрос? Работа не може да има за всички актьори и това е повече от ясно. Колко икономисти завършват годишно и колко от тях се реализират? Въпросът не е само в 400-те лева заплата, а в цялостната система, която плаче за промяна. Както не може изкуствено да се поддържат училища с брой ученици, които се броят на пръсти, така не може да се поддържат изкуствено и театри, където актьорският състав е повече от зрителите. Тъжно е, защото и образователното, и ...още

 39. 89) Ася
  За БНТ и този процент орязване им е малко. Да си спестят парите от неделната боза на Митко Цонев и това ще бъде предостатъчно. За актьорите е жалко наистина, но никакво съжаление за БНТ, където критерият, за да те вземат на работа е наши-ваши и само пълнят ефира с безсмислени предавания... Да вземат със спестените пари да вкарат кабелна телевизия в затънтените райони, където народът гледа само БНТ и НТВ по принуда. Да види що е то National Geographic, History Channel и т.н.
 40. 90) radetel
  Подкрепям горещо мнението на участник във форума под №87. Когато се освободим от тази агресия към нещата, които не познаваме, ще бъде вече нов етап за всички нас. Но като се закриват театри и научни институти, за каква култура и перспектива говорим...Манипулациите са с неверни информации, с това как театрите тежат на данъкоплатеца, и образованието, и науката...Това ако не е геноцид? А тези лъжи, с които ни атакуват ежедневно - в три изречения пет лъжи. Ето вече и театралната реформа е факт - не се знае кой е участвал в това заколение. Имало два екипа от експерти! Анонимни с ...още

 41. 91) Anonymous

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com