www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой иска румънско-българска туристическа война?

7 Май 2010

 

Селският кмет от Румъния Флорин Ниделя, чието луксозно БМВ изчезна, а после се намери във Варна. Снимка: адевърул

След като българското Черноморие се прочу през последните години като рай за средностатистическия румънски турист, новината за откраднатите луксозни румънски бмв-та внезапно помрачи имиджа на българските курорти. Седем автомобила на румънски туристи, намиращи се в българските курорти Албена и Златни пясъци, са били откраднати в петък срещу събота (1 срещу 2 май) от паркингите пред два хотела, според съобщение на Медиафакс. В изявление пред телевизия Реалитатя румънският министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря заяви, че съжалява за случилото се и препоръча на румънските туристи “да прекарват ваканцията си на румънското крайбрежие, където нямаше да им се случи това”.

Един от пострадалите - кметът на село Клежани Флорин Ниделя, казва: “Мислех си, че има условия за туризъм при европейски стандарти, но виждам, че не е така”. Ниделя признава пред вестник “Евениментул зилей”, че той и близо 20 други румънци са вдигнали скандал в хотела след кражбата и обвинява полицията и охранителите на хотела в проява на агресия срещу него и сънародниците му.

Българският печат отговори на заформящата се антирекламна атака с подозрението, че кражбата на румънските бмв-та може да е инсценирана от самите румънци, за да получат обезщетения от застраховките. Спомена се за опит да бъде дискредитиран българският туризъм. В румънския печат пък се заговори за “българо-румънска туристическа война”. Случаят не е необичаен за региона. Чуждестранни туристи са били ограбвани и преди както в България, така и в Румъния. Коли се крадат в цял свят, коментира журналистът Овидиу Нахой от вестник “Адевърул”. Разликата между инцидент и явление обаче е ключовият момент. Когато поредица от изолирани инциденти се превърне в явление, това вече засяга имиджа на една страна или един народ.

Имиджът е особено уязвима територия. Това го знаят добре и самите румънци, чийто имидж дълго време страдаше от няколко знакови изнасилвания и убийства, извършени в Италия от румънски граждани. Поредицата от инциденти се превърна в явление, което стана причина да се заговори за “румънска престъпност”. Тогава румънските власти изпратиха полицаи да помогнат на италианските си колеги в борбата с тези прояви, а румънски политици и дипломати настояваха за строги наказания за виновните и не спираха да подчертават, че престъпността няма националност. Това помогна и неотдавна италианският посланик в Букурещ заяви, че румънците вече не са проблем в Италия.

От всички около 11 000 румънци, предпочели да почиват в чужбина за 1 май, 9000 са прекарали ваканцията си в България по данни на Федерацията на румънските хотелиери. Част от тях вероятно ще дойдат отново, въпреки шума около изчезналите бмв-та. Изборът им ще бъде продиктуван от съвсем рационални мотиви - заради близкото разстояние, приемливите цени и условия, сходните кулинарни и музикални вкусове или дори заради менютата на румънски език в заведенията. Както и заради познатата на всички психологическа нагласа: това няма да се случи на мене.

Българският туризъм няма да бъде засегнат от случилите се наскоро инциденти, твърдят румънски туроператори, цитирани от “Евениментул зилей”. Такива случаи е имало и преди, но те не са били толкова широко отразявани в медиите, казва Алин Бурча, заместник-председател на Националната асоциация на туристическите агенции.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  власите са по-търговци от нас, но не там е въпросът/ и те сиромаси като нас, предпочитат да сменят тормоза из румънските курорти с нашенски/ точно така както нашенци са се юрнали в гръцко, зорлем да им опожарят колата, че щели да спестят 3,50лв от прах за пране и 4лв от зехтин
 2. 2) Бако
  Чиче, няма ли някоя телевизия да те привлече за водещ с авторско предаване, такъв капацитет по всички въпроси не може да се намери.
 3. 3) кестен
  Бако , тук има няколко участника , без които форум става , но не и като този ...... нищо лично
 4. 4) Anonymous
  този мяса на циганин .
 5. 5) булгаристан
  Мутренски хотели - мутренско обслужване! Говоря от личен опит.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com