Русия дрънка с оръжие на парада за Победата пред гости от чужбина + видео

Началото на парада на Червения площад. Снимка: от тв екрана

Русия отбеляза 65-ата годишнина от победата над нацистка Германия през Втората световна война с най-големия военен парад в Москва след разпадането на Съветския съюз преди близо 20 години. В парада участваха 11 335 руски военнослужещи и представителни части от 13 чуждестранни държави, включително от Великобритания, САЩ, Франция, Полша и страните от ОНД. Шествието бе наблюдавано от руски и чужди държавници, а също и от близо 3000 ветерани, участвали във войната. Военнослужещи от 4 страни членки на НАТО – организацията, която според Москва е основна заплаха за сигурността на Русия, дефилираха за пръв път по Червения площад – в сянката на Кремъл.

161 руски бойни машини преминаха по Червения площад в Москва, след като през 2008 г. бе възродена традицията за участие на военна техника в деветомайските паради. Историческата част на парада бе открита от легендарния танк Т-34 начело на механизирана колона. Зрителите видяха танкове Т-90, самоходни артилерийски установки, бронирани коли различни модели, зенитни ракетни комплекси „Бук“, реактивни системи за залпов огън „Смерч“.

За пръв път бе показана пред публика тежка огнехвъргачна система ТОС-1А „Буратино“, успешно използвана навремето в Афганистан, отбелязва агенцията. Демонстрирана бе и ракетна техника, включително самоходни зенитни ракетноартилерийски комплекси „Панцир“. Стратегическите ракетни войски на Русия представиха за пръв път пускови установки на новия мобилен ракетен комплекс „Топол-М“.

Кулминация бе участието на 127 самолета и хеликоптера от руската военна авиация, кръжили 8 минути в небето над Червения площад, посочва агенцията. Сред тях ИТАР-ТАСС изброява Ан-124 „Руслан“ – най-тежкият военно-транспортен самолет в света, изтребители Су-27, МиГ-31 и МиГ-29, разузнавателният А-50, стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-160, свъхзвуковият бомбардировач Ту-22М3, самолети цистерни Ил-78.

След групите бойни вертолети, включвали и новите многоцелеви хеликоптери Ка-50 и Ка-52, група изтребители прелетяха над парада по случай 65-ата годишнина от Победата, строени във вид на символичните цифри 65. Други въздушни звена демонстрираха висш пилотаж и пуснаха димна завеса в цветовете на руския трикольор. Парадът премина при стриктни мерки за сигурност. С охраната бяха ангажирани над 20 000 милиционери.

Парадът започна с тържествено изнасяне на флага на Руската федерация и Знамето на Победата. Шествието на Червения площад отбеляза началото на общоруския военен парад, организиран едновременно в 72 града из цялата страна. Под звуците на насрещен марш, изпълнен от сборен военен оркестър, пред парадните части, строени в карета, дефилираха воини от ротата на почетния караул, понесли символите на Русия и на Великата Победа.

На централната трибуна бяха президентът на Русия и върховен главнокомандващ въоръжените й сили Дмитрий Медведев, премиерът Владимир Путин и др. държавни ръководители, и многобройни гости от чужбина, включително държавни и правителствени глави от страни членки на антихитлеристката коалиция и републики от ОНД. България беше представена от президента Георги Първанов. Присъстваха китайският държавен ръководител Ху Цзинтао и германският канцлер Ангела Меркел. Френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони отмениха посещенията си в Русия заради кризата в еврозоната.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че единният строй, в който вóйни от Русия и от страните съюзници маршируват на Парада на победата в Москва, говори за общата решимост на държавите да бранят мира и да не допуснат преразглеждане на резултатите от войната. „През 1945 г. бе постигната не само военна, но и голяма нравствена победа, обща победа. За нея се бориха всички народи от бившия Съветски съюз. Нашите съюзници я ускоряваха. В тържествен парад ще преминат заедно войници от Русия, държавите от ОНД и страните от антихитлеристката коалиция. Този единен строй е свидетелство за общата ни готовност да браним мира, да не допуснем преразглеждане на резултатите от войната и да не допуснем нови трагедии“, заяви президентът Медведев.

„Войната отне живота на десетки милиони хора от много възрасти, много страни, националности, вероизповедания. На практика във всички семейства в Русия има загинали или безследно изчезнали, умрели от глад по време на блокадата, изгорени в концлагерните пещи. Невъзможно е да се примирим с това, невъзможно е да го забравим. Вечна им памет“, каза руският държавен глава.

Точно в 19 ч. вечерта руснаците ще запазят минута мълчание в памет на загиналите в борбата срещу нацистите. Победата във Великата отечествена война е възприемана в Русия като ключов символ и фундамент на националната идентичност. Според официални данни Съветският съюз дава най-много жертви през Втората световна война – 26,6 милиона. 65-ата годишнина от победата над нацистка Германия беше отбелязана тържествено в повечето градове в страната. Едновременно с този на Червения площад военни паради имаше и в Санкт Петербург, Волгоград, Ростов на Дон, Екатеринбург, Новосибирск, Владивосток. Денят на победата над хитлеристка Германия се отбелязва тържествено и в други държави от бившия Съветски съюз. Сред тях са Украйна и Беларус, на чиито територии се провеждат някои от най-решаващите и смъртоносни сражения през Великата отечествена война.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.