Кой беше този Хемингуей? А Борис Виан?

Смъртта на Борис Виан е като извадена от романите му. На прожекцията е на екранизацията по „Ще плюя върху вашите гробове”. Нейната история се оказва също като извадена от романите му – по биографията „Борис Виан” на Клер Жюлиар (изд. „Рива”). „В началото на прожекцията измърморва няколко думи за филма. После нищо. Главата му се отмята назад, тялото му се изхлузва”. Погребалните дружества в Париж стачкуват, приятелите му извършват черната работа. Паркирал е колата си неправилно на „Шанз-Елизе” и няколко дни я облепват с квитанции за глоби. 23 юни 1959, Виан е на 39.

Жюлиар почва биографията с: „Животът на Борис Виан е една от най-успешните му творби”. И по-нататък: „Той превръща живота си в произведение на изкуството, а изкуството си в урок по живот”. Кой беше Борис Виан ли? Логичен, но мизерен въпрос.

А кой беше Ърнест Хемингуей? Още по-логичен въпрос, ако се проследи асортиментът на българския книжен пазар. Хемингуей пише: „Гражданската война е най-добрата война за един писател, най-цялостната”. Той участва в една гражданска война – Испанската, като кореспондент.

Участие като в роман, с любовницата си: „Първото нещо, което си спомняш, е колко беше студено, колко рано се ставаше сутрин; как винаги си толкова уморен, че можеш да заспиш по всяко време; колко трудно беше да се намери бензин и как винаги бяхме гладни”. Целият живот на Хемингуей е лична гражданска война. Биографията „Хемингуей” на Джефри Майерс е 700 страници (същото издателство).

Какво става с биографиите на писателите? Дан Браун, Джон Гришам, Паулу Коелю и така нататък? Кабинетни търговци – с техните договори „на зелено” – всяка година по един роман с еди-какви параметри. В най-добрия случай: телевизионни звезди, подвижни автореклами на стоката си. И „литературата” им е такава, няма логика да е друга, и публиката им… Въпросът е доколко е необратимо. Има такава паника: ще умре ли книгата, а по-важната паника е „ще умре ли литературата”, или едната е закачена за другата. Някои ще доживеят, ще видят.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.