Избирателите наказват Меркел заради помощта за Гърция

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Поражението на управляващия блок на германската канцлерка Ангела Меркел в изборите за провинция Северен Рейн-Вестфалия е първият значим политически отзвук от кризата в Гърция, пише в. „Ню Йорк таймс“. Огромното мнозинство от германците беше против отпускането на финансова помощ на силно задлъжнялото гръцко правителство, но Меркел прокара германския принос в пакета от 110 милиарда евро през парламента миналата седмица.

Очакваше се решението на Меркел да се отрази неблагоприятно на нейния Християндемократически съюз (ХДС) в местните избори за Северен Рейн-Вестфалия, която е провинцията с най-многобройно население в Германия. Обаче значителният спад от 10 процентни пункта спрямо резултатите от предишните избори през 2005 г. бе по-голям от прогнозирания от повечето анализатори и доведе до най-слабите резултати на християндемократите в тази провинция за следвоенния период, отбелязва вестникът.  „Ангела Меркел бе наказана от избирателите за колебанието й относно финансовата помощ за Гърция“, заключава в. „Гардиън“.

Меркел бе обвинена, че е забавила решението за спасителния план за Гърция от страх да не настрои против себе си гласоподавателите в Северен Рейн-Вестфалия. Всъщност именно усещането, че е проявила колебание вероятно допринесе за загубата на ХДС, както и местен скандал за партийно финансиране. Нещо повече, загубата в тези избори означава, че коалицията на Меркел губи мнозинството си в горната камара на парламента – Бундесрата, което сериозно ще затрудни правителството й да прокарва нормативни актове.

Откакто се съгласи да отпусне финансова помощ за Гърция преди седмица, рейингът на канцлерката спадна с 6 процентни пункта, пише в. „Таймс“. Досега християндемократите, дори когато вземаха непопулярни решения, можеха да разчитат на личния рейтинг на Меркел за постигане на високи изборни резултати, но той вече се срива. „Северен Рейн-Вестфалия винаги е била знакова за ставащото в националната политика“, заявява пред „Таймс“ политологът Карл-Рудолф Корте.

Затова и анализаторите допускат, че управлението на канцлерката е достигнало връхната си точка и след тези избори вече тръгва в низходяща посока.  В. „Фигаро“ припомня, че през 2005 г. ХДС и Свободната демократическа партия – либерали сложиха край на 40 години власт на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия. Поражението на социалдемократите накара тогавашния канцлер Герхард Шрьодер да организира предсрочни федерални избори, които доведоха Ангела Меркел на власт.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.