www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Боян Бенев прави бизнес в Англия от 16-годишен, на 25 опитва в България

Най-големият риск в предприемачеството е изгубеното време, казва българинът, израснал в Обединеното кралство
Най-големият риск в предприемачеството е изгубеното време, казва българинът, израснал в Обединеното кралство

17 Май 2010

 

Боян Бенев. Снимка: авторката

Боян Бенев е с дълга коса и заразителна усмивка, носи червени кецове и обича да прекарва часове в софийските кафенета. Роден в България и израснал в Англия, днес Боян говори перфектен английски, но не е забравил и българския език. За разлика от повечето си връстници, на 25 години не се чуди какво да прави с живота си, а вече е реализирал успешно един куп бизнес проекти. Занимавал се е с маркетинг, недвижими имоти, търгувал е с диаманти и винаги сам си е бил началник. Обича свободата и не се страхува да се впуска в нови начинания.

През 2007 е обявен за най-добър млад предприемач от британското списание за бизнес и икономика „Start Your Business Magazine”. В България има издадени две книги „Малка книга за бизнеса” и „Малка книга за реалността” – изискани издания с афористични мисли за бизнеса и света, който ни заобикаля. Често се появява като водещ на различни форуми, посветени на бизнеса и с непринуденото си поведение винаги успява да грабне вниманието на публиката. На  всичкото отгоре се занимава и с изкуство - прави скулптури с помощта на сребро, злато и восък и създава сайта „Crimson Kaie”, където млади творци от цял свят представят работите си.

Боян заминава в Англия с родителите си, когато е 6-годишен, но запазва хубави спомени от ранното си детство. С това обяснява особената любов, която изпитва към България – където и да отиде, винаги подчертава, че е българин. Израства в Лийдс, където „хората са много по-топли и приятни от лондончаните, но пък затворени към новите неща”. Въпреки че в първите години семейството му не може да се връща в България, в техния дом се говори само на български. „Имахме доста приятели в Англия, които си говорят с децата на английски. Лошото е, че те така или иначе в училище и навън, в 80% от времето си говорят английски, и ако го говорят и вкъщи, не го научават по-добре, а забравят българския”, казва Боян, който днес владее чудесно и двата езика.

В Англия Боян никога не се е чувствал различен, защото е чужденец. Напротив – успява с лекота да се адаптира към новата среда. Едва дванайсетгодишен започва да издава училищен вестник, който се продава добре и успява да му докара по някоя лира за джобни. „Събрахме се с приятели, направихме няколко издания, спечелили сме колкото да си купим бонбонки … тоест аз спечелих, на друг не съм давал. Винаги трябва да имаш такъв модел в бизнеса, че на хората хем да им е приятно да участват, хем да им платиш минимално”, смее се Боян по повод първите „бизнес уроци”, които е научил.

На 16 години регистрира първата си фирма „Critica Marketing Limited” и започва да прави етикети за вино, предназначени за специални поводи. „ Ако Джон има рожден ден и иска да си поръча каса вино, на което пише „Честит рожден ден, Джон!”, малко егоистичен е Джон, аз взимах една каса вино и слагах лепенките. Но не правеше кой знае колко тази компания” … Истинското навлизане в света на бизнеса започва от една училищна програма „Young Enterprise”. Проектът за учебна компания на Боян и екипа му не е от най-успешните, но пък консултантът на групата, представител на реалния бизнес, се сприятелява с българското момче и му помага да направи първите стъпки в маркетинга.

Боян в едно от любимите си кафенета в София. Снимка: авторката

Предлагат му да участва в  изготвянето на учебни помагала за бизнес училищата, в които са дадени примери от реалната практика на различни компании. „Тогава трябваше да преглеждам материалите и да казвам – това е подходящо, това – не. Сега от време на време ме молят да ги пиша тези неща и това вече е по-интересно.  Прекарваш например един ден с „Дизел” в Лондон, виждаш екипа, компанията и научаваш нови неща”.

Боян продължава да работи по различни проекти в сферата на маркетинга, а през 2006 година основава компания за недвижими имоти „Benev Limited”. В един момент търгува с диаманти, но начинанието не се оказва от най-печелившите. Междувременно завършва Икономика и бизнес в University College London. По време на следването си в Лондон издава брошура за намаления и отстъпки в различни заведения и магазини - проект, който в момента се опитва да реализира и в България. Тук издава и двете книжки „Малка книжка за бизнеса” и „Малка книжка за реалността”.

Като най-интересно в бизнеса Боян определя създаването на концепция, без значение за какъв сектор става въпрос. „Важна е не само идеята за нещо, а моделът зад него. Аз мога да измисля златна кола, обаче ако моделът на тая златна кола е да я продавам за пет лева, моделът не е успешен. Това, което искам да направя е да работя с компании в България, под формат все едно, че издаваш една книга. Тоест получаваш аванс, за да се включиш в един проект, създаваш само концепцията и стратегията, помагаш на екипа да го структурира и ги водиш през стъпките да го реализират. След това получаваш малък процент от приходите. Мисля, че това е хубав формат, защото директно свързва моя интерес с успеха на нещо. И сега съм се хванал да работя с няколко компании по този начин…”.

Боян Бенев Снимка: авторката

Боян никога се е страхувал да пробва нови неща, стига да са му интересни. Смята, че най-големият риск, който се поема и може би по-късно се оценява, е рискът с изгубеното време. Можеш да загубиш пари и да ги направиш пак, обаче никога няма да си върнеш обратно времето, което ще вложиш. „Затова се опитвам, дори нещо да не е успешно, да видя как точно ще си запълня времето, занимавайки се с него… Всъщност голяма част от нещата, които съм правил, са станали по някакъв начин заради шанса. Но шансът се увеличава, когато се поставяш в повече такива ситуации, където е възможно нещо да се случи”.

На въпрос дали се чувства успял, Боян поклаща глава: „Успехът не ме интересува толкова – някой да ти каже браво за това, което правиш”. По-важно за него е да е доволен от работата си и да му е приятно с хората, с които работи.  „Ако си толкова алчен, че да се завираш навсякъде за всяко левче, лиричка и т.н., хубаво, ще го направиш, обаче какво ще получиш от тая работа? Много по-важно е да ти е спокойно. Знам, че не изглеждам особено стресиран, защото поне 90% от това, което правя, ми е безкрайно приятно”, което според Боян е и един от плюсовете да работиш за себе си. „От друга страна има една голяма несигурност, видима несигурност. Защото аз не знам дали след 3-4 месеца ще мога да си купя баничка…, не наистина, не са евтини баниците. Но пък, особено  по време на криза, ако си на нормална работа, тази несигурност е много по-невидима. Тя пак съществува и може много по-внезапно да те хване. Защото си обвързан с много повече неща, кредити и т.н. на базата на това, че имаш някаква заплата. Но какво става ако изведнъж получиш едномесечено предупреждение за напускане?”

Боян като водещ на студентската конференция “Летящ старт”, организирана от Джуниър Ачийвмънт - България. Снимка: авторката

Напук на кризата и всеобщото схващане, че в България е трудно да правиш бизнес, Боян вижда тук доста перспективи. „Нещата още не са се утвърдили, има много ниши. Проблемите и бариерите са повече бюрократични, но те се учат и се преодоляват. Докато в Англия има едно пренасищане с хора, които се опитват да правят нещо, с информация и с невидими бариери – например къде си ходил на училище и с кого си отраснал, които се преодоляват невероятно трудно”. Според Боян хората в България все още не са се научили да разпознават възможностите, които се откриват пред тях и да гледат на бизнеса от различен ъгъл – „не да се вземе една чужда идея и да се копира, а да се помисли как може да се направи по по-различен начин”.

Днес Боян живее предимно в България, но признава, че веднъж на няколко седмици има нужда да се прибира в Англия. „Там на външен вид всички са много усмихнати, приятни, и щастливи … Обаче в действителност няма много под това. Няма я тая топлина. Докато тук е горе-долу обратното – хората изглеждат студени, обаче под това са по-топли. Но тук има и хиляди ежедневни глупости, които те занимават. Затова не мога да стоя в България повече от 3-4 седмици наведнъж. Искам да съм позитивно настроен към страната, но не можеш да си, ако нямаш възможност да отидеш другаде. С евтините полети обаче нещата се балансират…”.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) kosi4a
  Само не разбрах, кои са толкова успешните проекти на тоя пич? Защо не споменавате нито един?
 2. 2) :)
  Тоя пич го разкарват трета година по онлайн изданията. И май само приказки слушаме.
 3. 3) Alterin
  Да си изкарваш самостоятелно парите е достатъчно успешен проект. Нещо да не му завиждате на "пича"?
 4. 4) :)
  Аз му завиждам, честно. Просто не разбирам постоянното му онлайн присъствие с подобни материали.
 5. 5) Bravo
  Поздравления за статията, много е оптимистична. Момчето може да не е направило и 5 лева печалба, ама има идеи, позитивен е, много е готин. Всичките ни медии са пълни с клюки, оплювки, страховити прогнози, това българите сме големи мрънкалници. Това момче не е израстнало тук, запазил е свежия си поглед върху нещата. Колко ни липсват такива хора...
 6. 6) Мнение
  Интересна в коя сфера на бизнеса в Б-я постига успехи този младеж? За къде е с този вид на фотомодел и този тънък врат?
 7. 7) Vili
  С каквото и да се захване все не е достатъчно печелившо и успешно :) Не издържал повече от 4 седмици в България ... Ужастно много хора имат куража и силата да издържат повече от 4 седмици в България, да обичат родината си и да си изкарват сами парите ТУК. Пък и той явно не изкарва достатъчно щом разчита на евтините полети :))) Невиждам за какво има да му се завижда на този младеж.
 8. 8) Кецо
  Червените кецове отдавна са баналност,а вие го подчертавате.
 9. 9) Стоянова
  Това момче не знае,че негови български връстници са далеч по-напред в материала.Не по отношение на бизнеса,но на парите -да.Всеки ден виждаш 25-годишни,качени на бентлита,мерцедеси и баварци последен модел,които са "бизнесмени",както сами си казват.Но идеите си ,даже и самия бизнес-крият ревниво.Ние само се досещаме,но полицията-не.Разликата между Боян и тях,както между Англия и БГ е-там има ред,алгоритъм,който той например обогатява с нови идеи ,намира ниши и така може да се развива.Не че този модел тук е неприложим,но бентли,мисля,няма да ти докара.Но явно момчето има други ценности,различни от тези на БГ връстниците му.
 10. 10) Иван
  В последно време вестникът публикува по някое и друго материалче за такива толкова умни и предприемчиви "нежни" младежи.То не са пудри, то не е чудо.Правилно по-горе има въпрос в коя област това "чудо" се е реализирало.Ама отговор няма и да има, защото такова нещо няма.От споменатите материалчета оставам с впечатлението, че вестникът изпада в криза поради липса на стойностни идеи.
 11. 11) Славов
  Май повечето не са разбрали за какво точно става въпрос в статията. Може идеята да е била друга, но на мен ми хареса това, че представят едно момче, което не е готово да направи всичко за пари и отстоява желанието си да работи това, което му харесва. По-горе някой говореше за връстниците му в България - като оставим настрана незаконно забогателите, останалите, които уж са много напред с материала, много често попадат под бичовете на жестоки работодатели, на затъпяващи служби, в неприятна обстановка или си скъсват здравето, за да се правят после на интересни с последните си пари. Радвам се, ...още

 12. 12) ЧИЧО МАНЧО
  От такива умни и предпиемчивип момченца България затова е на това дереже.Стойте си в чужбина бе ,кво се тътрите тук.
 13. 13) Хаха
  Коментарите като този горния и други обясняват защо България е на това дередже. Тук , ако някой тръгне нещо да прави ,другите го псуват. И пречат, колкото могат. Ей го горния го гони дажое в чужбина. България е натова дередже заради такива каато Чичо Манчо, не зарати това момче.
 14. 14) SS
  Абсолютно прав е Хаха. Статията не е посветена на НАЧИНИТЕ по които този младеж си прави парите, а и посветена на него самия.Който му е интересно да чете, който му е скучно - да подминава. :))))))))) Това е просто материал за развлечение.
 15. 15) чичата
  ето я реализираната мечта извън чалгата/ това го вменявам на всички под 40 години
 16. 16) ??
  14-ти,ами като е посветена САМО на него,защо се говори за бизнес?
 17. 17) Anonymous
  Думата "бизнес" е спомената толкова пъти,че...
 18. 18) cobalt
  Чичо манчо, България е на това дередже, защото всички мислещи вече се изнесохме...
 19. 19) ЧИЧО МАНЧО
  Кабалте кат са толкова мислещи и можещи що не останаха да си оправят държавата ами се изнизаха и от вън вият колко зле била страната ни и кво трябвало да се направи.Кефя се че такива помияри се изнищихаот сраната.Моля те теб и всички мислещи стоите си там итам се доразвивайте.
 20. 20) Николина Николова
  Ако някой направи анализ на написаното дотук, ще бъде много интересно. Коментариите могат да се разделят на две групи. Първата група включва писанията на завистливи и озлобени хора, които са и неграмотни. Неграмотността (виж правописа) просто издава липсата на интелигентност, невъзможност за реализация и на тази основа - злоба и завист.Втората група коментарии са на разбиращи и интелигентни хора, които не завиждат, а се възхищават от потигнатото от един млад българин. Вижте правописа на тези хора. За съжаление злите неграмотници са повече!
 21. 21) kosi4a
  Николина Николова Защо не се гръмнеш? ------------------------- Кое е завистливото? Просто искахме да знаем кое му е толкова успешното на тоя? Какво е направил, сътворил, написал, построил, композирал... Искаме количествени и качествени показатели и доказателства на написаното в статията. В противен случай е като приказката: Като ми пееш пенке, кой ли те слуша?
 22. 22) хапла
  Четете внимателно, в статията са изброени постижения. Сигурна съм, че дори да пишеше измислил и построил Айфеловата кула коментарите щяха да са същите. А какво са постигнали питащите?
 23. 23) хахахахах
  Младежът ми прилича на мома с тая коса. Кой сериозен инвеститор ще го възприеме насериозно за бизнесмен? Трябва култура и на обличането, санким живяло в Англия момчето...
 24. 24) До Николина Николова
  Николова,аз твърдя,че написаното от мене е грамотно,но вие бихте го причислили към злобното и завистливото,тъй като разсъждавате ограничено.Ограничените хора често,подобно на вас,се държат назидателно.Думата "коментар" в мн.число не е "коментарии",впрочем.По този начин сте я написали два пъти и за случайност не може да става дума.Имате и други грешки,но да не се задълбочаваме.Не сте ли точно вие от злите неграмотници?
 25. 25) Anonymous
  Това не е нищо, вижте интервюто на Маруся Мирчевска в "24 часа" на адрес http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=466000 Напоследък стават все повече симпатягите, които идват да ни се хвалят с огромните си постижения, зад които нищо не стои. Ами Човекът Глас, който превзел Америка с небесния си вокал? Или Соня Васи, която от време на време идва да ни се прави на певица, въпреки че пее суперфалшиво? Всички тези люде страдат от ниския си социален статус там и идват тук дап компенсират. Иначе младежът е симпатичен, още е само на 25 години, дано постигне нещо в живота. Обаче това иди ...още

 26. 26) Anonymous
  Абе,Соня Васи се отдаде на плетива,май.
 27. 27) Стоянова
  И аз,като Николова бих разделила на две групи спорещите.Да си припомним,че "бизнесмен" означава чисто и просто "работещ човек".Това не значи,че трябва да е построил фабрика,да е написал велик труд,за него да работят хиляди хора.По-скоро младеж предприемчив,който се оглежда за някакъв начин честно да изкарва пари въз основа на свои умения.Не споменава за милиони в банкови сметки,за шокиращи и велики тиражи на книги.Четох преди време за американска тинейджърка,която спечелила милиони от изработка и продажба на иконки за реклами и др.под.-в Интернет.Това поколение си плува в тези води.Те и без това киснат пред компютъра по цял ден.С риск да звучи идиотско-даже и ...още

 28. 28) Забелезал!!!
  Най убавото нещо на форумчето е байрако на ЧИЧА ви МАНЧО.
 29. 29) ?
  Някой ще си спомни ли в какво предаване се беше появил този младеж?
 30. 30) Лудория
  Според мен това е поредното "плямпало", което идва от Великия Запад, да ни научи на бизнес. Говори, говори, говори, издава книжки, говори... къде остана работата? С говорене и книжки в България забогатя май само един човек - Станишев! Защото е социалист. Чудесно е това, че този човек е пробвал идеи и за бизнес и лошо, че се е провалил. Значи само с говорене и обиране на по-глуповатите (все пак човекът е обрал своите приятелчета - това е едно чудесно качество, което притежават всички български бизнесмени и политици) другарчета не се става бизнесмен. Но той е дошъл да ни ограмотява. Не ...още

 31. 31) чичата
  нели томова също си изкарва парите сама/ защо някой западен вестникар не вземе да опише стръвта и за оцеляване в място, където никой нищо не произвежда, а 20 години правителство след правителство, целенасочено унищожаваха възможностите на правещите хора да произведат нещо
 32. 32) Geodim
  Стига с тази манипулация , стига с този PR , стига с това хвалене. Тези момченца ми са известни от къде , тръгват и къде отиват.
 33. 33) Mnenie No.33
  Mediina piramida - samo statii za tova kak sa pisani za nego drugi statii i za tova kak e govoril na razni forumi za statiite....Syveti se priemat samo ot hora s realen opit i istinski uspeshni biznesi koito vse oshte syshtestvuvat i prosperirat. Mom4eto ima pozitivno izlychvane naistina, no si li4i che nai-ve4e se interesuva ot zvuka na sobstvenia si glas, pove4e otkolkoto syzdavaneto na neshto koeto shte e ot polza za niakoi...takiva kato nego ima stotici, iskam da procheta za niakoi koito naistina e postignal neshto ili e doprinesyl s niakoi podobren produkt/usluga za klientite si ili pyk e ...още

 34. 34) чичата
  дори берачите на ягоди в уелс са успешни нашенци, сравнени с колегите си тук/ защо да ви разказвам за българи зъболекари в юес, за да им завиди и тошотошев(труд-ния)/ тук е интересно да научим за някой местен, замогнал се без злоупотреби при нашите условия, независимо, че ще кажете веднага; местните закони подтикват и покровителстват административните престъпления/ така е, макар и да го пооплюем този някой, поне ще имаме полза от коректив в законодателството, колкото и да е на принципа "морков и пръчка"
 35. 35) ЧИЧО МАНЧО
  ЧИЧААА ЧИЧА.
 36. 36) цуци
  Приказки,приказки....Много обичаме да си чешим езиците тук в България.Това,което трябва да направи всеки от нас е да промени нагласата си,да почне да мисли за това,което трябва да направим,а не дали някой е успял или не....


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com