www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: Бербатов е страхотен, ама не е Стоичков

14 Май 2010

 

Бербатов Футболист на годината 2007
Димитър Бербатов като Футболист на годината. Снимка: Валентина Петрова

Бербатов, наричан от някои и “Барбуков” си тръгнал от националния отбор. Мнозина отбелязват: а сега кой ще вкарва срещу Малта. Да ама навремето Малта не ни интересуваше. Навремето обръщахме Германия от 0:2.

Бербатов е страхотен футболист, ама не е Стоичков. Не е играл на полуфинал на световно, не е печелил Шампионска лига, нито Златната топка. Не се е замесвал в расистки скандали, не е бил бременни жени на журналисти, не се е отричал от семейството си и страната си, не е вкарвал 4 гола на Левски, не го знаят в Малайзия, не си е измислил собствена версия на английския език, не е бъркал с два пръста в контакта. Бербатов не е Стоичков. Не е шампион.

Бербатов е добър футболист, ама вкарва само на Малта. Изглежда възпитан, цивилизован и няма шанс да бъде нито толкова обичан, нито толкова мразен колкото Ицо. Стоичков е сбъднатата национална мечта. Всички гледат да му се смеят, ама той е свръх-талантливият, свръх-арогантният селянин, който е успял да счупи на всички главите от бой.

Стоичков отиде в Испания и стана Испанец. И спря да се обажда на родителите си. Оплю де когото можеше. Спечели всичко, което можеше. Счупи краката на осемнайсетгодишен американец. И изобщо от нищо не му пука. Ицо е сбъднатата ни балканска мечта. Бербатов нямаше от какво да бяга. Той е възпитан и поевропейчен. Няма за какво да го плюеш, ама на много хора им е чужд.

На Бербатов животът беше лесен. Той е от 21 век. Умира от мързел и страда от екзистенциална депресия. Така не се вкарват голове на Германия. Стоичков псува, рита и не мисли. Бербатов иска да разбере смисъла на живота, Стоичков иска да победи и после да скача върху корема на победените.

Бербо вкара повече голове от Стоичков, но никога няма да бъде легенда. Защото, както би казал Ицата цитирайки Хайтов: уан ис ту уонт, ънадър ис ту кен, а търд енд ъ форт ис ту ду. Бербо кен, ама не уонт и съответно рядко ду. И така, Стоичков направи чудеса. Бербо - не. И все пак: Бон шанс, Бербо, ти си по-симпатичното лице на България.

Виж още текстове в блога на Nicodile
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Еми просто браво...много точно казано...а, на Бербо - успех!
 2. 2) Пешо
  незнам защо вече два дена хората сравняват ябълки с круши. Бербатов не е Стоичков, и Стоичков не е Бербатов (същото важи и за всички останали с които го сравняват). Стойчков имаше късмета да играе в много по-добър национален отбор. Имаше късмета Емо Костадинов да вкара на Франция в 93 мин , че да отиде на световно, ако си спомняте до тогава на мачовете на националите само се караше с останалите. Ицо отиде съвсем млад в Барселона(23) и се разви там. Бербатов беше закупен като утвърден футболист от шампиона на Европа. И не на последно място - като играчи са твърде ...още

 3. 3) Божо
  @Пешо - не е само до късмет. Стоичков може да беше простак, но имаше хъс и смяташе участието си в Националния отбор за чест. Сегашните лигльовци начело с Бербатов гледат на Националния като на досадно задължение, което да отбият, като си пазят краката за клубните мачове.
 4. 4) COLONEL K
  Бербатов не постигна успехите на Стоичков,но е име ,което ще се запомни.Симлатичен,интересен и приятен на терена.Но когато го сравняват със Стоичков всички грешат не защото не намират разлики,а защото не е коректно.В нашата футболна религия Стоичков е главен БОГ.А боговете никой няма право да съди.И Стоичков и Бербатов са са част от нашето национално самочувствие.Нека не посягаме с мръсни думи и дела към тях.
 5. 5) Славов
  Хубаво е написано! Голям почитател съм на Бербо, заради него почнах да гледам активно фубтол! Той е много по-различен от Стоичков. От Митко не могат да се чакат чудеса - той може да направи всеки добър отбор още по-добър, но не може сам да направи отбор, когато е заобиколен от скромни футболисти. Бербатов винаги е страдал от синдрома на нереалистичните очаквания - тежкото наследство от 94 г. Едно наследство, което донесе само лошо на българския футбол.
 6. 6) Пешо
  до 3# Божо : може би не помниш добре но до Световното 94, където Стоичков беше вече на 28 Стоичков главно биеше дузпи за националния. Журналистите говореха за това как на терена бил на буквата "Ф" и вечно се караше на останалите. За квалификациите за САЩ '94 имаме доста издънки, почти никакъв футбол не се видя, и добре че "господ беше Българин", че да стане нещо. Аз съм много далеч да омаловажавам това което е направил Стоичков, той е най-титулувания българско футболист. Той е един от най-невероятните голмайстори които съм гледал. Акцнетирах на това, че той не е Бербатов. Всеки от ...още

 7. 7) Anonymous
  много голям е кюрда безспорно , но някои от вас да е чул нещо за ноща преди мача с испаниа , поинтересуваите се и тогава говорете за голата чест на Стоичков , иначе не го отричам голям беше
 8. 8) byrd
  Бербатов ми е много симпатичен,обаче като се срещна с някой хаитянин или алжирец,като разберат,че съм българин, първата им дума е " как е стоичков?" дори един арабин ме убеждаваше,че Стоичков обърна Франция след 90-тата минута.аз му викам-"бъркаш,мой човек,Емо Костадинов беше“" а той -"този не го знам, сигурен съм ,че е Стоичков:.тоест имаме не само асоцииране на БГ със Стоичков,ама направо мит.така ,че колкото и да е несъвършен,Стоичков ,на световно ниво,ще бъде дълго време недостижим от друг българин.
 9. 9) RED DEVIL
  Не ми се иска да сравнявам Бербатов и Стоичков, защото и двамата сами по себе си са изключителни играчи! Всеки от тях си има своя стил на игра. Няма да коментирам и оттеглянето на Берба, но тази му постъпка повдигна завесата към това кой кой е в българския футбол и каква роля играе. Оказва се, че там нещата са точно толкова зле, колкото в цялата ни държава. Оказва се, че и там всичко е въпрос на връзки и пари. В тази среда един уважаващ себе си човек с морал и ценности не би останал, пък ако ще това да е ...още

 10. 10) Anonymous
  баскетбола е по-интелигентна игричка от ритнитопковщината.бербатов е безспорно по-интелигентен от стойков.шутът на 8-та ме изпразни в мексико,но не си изгубих акъла,дриблинаренето на якимов,заради което бях цесекар,интелигентността и главичките на гунди,ме възбуждаха да я обичам тая проста игра;ноо:пред финеса на бербатов на зеленото и пред крушата(микрофона), и хамалщината на барцелонския вагабонтин(въпреки всичките му трофеи),предпочитам глезена(и двамата се вписаха в бг аналите-каква само чуждоземна думичка-за завиждане е интелигентността на употребяващите й я),(едно ха-ха,като боц с палеца)
 11. 11) хамалин
  така е като тича човек по-бързо от мисълта(горния анонинем е хамалина)да уточним тъча,за да не се превъзбужда публиката
 12. 12) Иван
  Добре е,че си отива от националния отбор. Този лигльо не направи нищо за България поради неможене. Е, като е толкова добър и най-вече резултатен да си седи в Европата.И стига сте му лъскали мутричката.
 13. 13) gal_ov
  Уважавав ги и двамата но бербатов ако имаше спортната злоба и непримиримоста на Стоичков щеше да е един от най добрите във света.Но ги няма ето затова Ицо е най великия футболис на Българи за всички времена въпреки че е много див.
 14. 14) Нино
  Във испания му викат el señor Mamata
 15. 15) вметка
  грам не се интересувам от футбол
 16. 16) Ива Петрова
  Постоянно се говори, че трябва да направим бъдещето си по-светло сега. Обикновено това се свързва с това как се грижим и каква среда изграждаме за нашите деца. В момента в България има програма с помощта на Димитър Бербатов, която реално се опитва да помогне за по-здравословното израстване на нашите деца! Подкрепете кампанията като разгласявате за нейното съществуване. Адресът е: http://www.aktivniizdravi.bg. 5% от цената на всеки закупен продукт с марка Данон и лого “Активни и здрави” отиват във фонд за обновяване и изграждане на места за спорт и игра в училищата .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com