www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Обама и Карзай - втори дубъл

16 Май 2010

 

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

След месеци на обтегнати отношения в сряда президентът Обама се държа мило с афганистанския си колега Хамид Карзай, който му отвърна със същото. На пресконференция в Белия дом двамата мъже обрисуваха слънчева и необичайна картина на сътрудничество и взаимно уважение. Никой не спомена за многото провали на правителството на Карзай, или за негодуванието му към американския натиск.

Пряката конфронтация с афганистанския лидер не даде резултат. Надяваме се само, че Обама и неговите помощници имат истински план, освен охлаждането на страстите, за да накарат Карзай да направи каквото е необходимо и да изгради едно поне минимално ефективно афганистанско правителство. Генерал Стенли Маккристъл, който командва американските сили в Афганистан, има ясна военна стратегия. Не сме толкова сигурни обаче за политическата стратегия на правителството.

Разривът и опасността, която крие той, беше демонстриран с пълна сила в Марджа. Февруарската военна офанзива изтласка талибаните от района и обезопаси центъра на града. Американските планове бързо да установят компетентно управление, “извадено от кутия”, срещнаха препятствия - или защото имаше твърде малко квалифицирани афганистанци, или твърде малко от тях искаха да поемат риска, или правителството на Карзай просто не беше заинтересовано.

Повече от два месеца по-късно талибаните все още са активни и няма ефективно местно управление. Вашингтон ще трябва да се представи по-добре в много по-важната офанзива в Кандахар, която предстои това лято. Карзай носи значителна отговорност за всичко , което се обърка. Той отказа да изкорени корупцията, предпочита протежета пред компетентни управници и прахоса твърде много време, за да ругае американските си покровители.

Проблемът се допълва от несигурността за това кой ръководи цивилната част на афганистанската политика. Ричард Холбрук трябваше да бъде човекът, към когото афганистанската власт може да се обръща при затруднения. Неговите отношения с Карзай обаче се влошиха и сега влиянието му - и във Вашингтон, и в Кабул - е несигурно. Публичната оценка на посланик Карл Айкънбъри, че Карзай не е “адекватен стратегически партньор”, остави след себе си напрежение между Карзай и генерал Маккристъл.

Целите на администрацията на Обама са правилно насочени към изграждането на управленски капацитет в Афганистан - от Кабул до местно ниво. Докато не се почувства, че правителството е започнало да гарантира минимална сигурност, работни места, вода и електричество, афганистанците едва ли ще поемат риска да отхвърлят талибаните. Напредъкът в това отношение е дразнещо бавен.

Държавният департамент разполагаше с 1000 цивилни експерти към март (в сравнение с малко над 300 през миналата година), които съветват афганистанските министерства и следят програмите за подпомагане. Тези цифри не показват колко трудно беше да се запълнят тези работни позиции - и колко трудно ще бъде да се заменят експертите. Конгресът трябва да финансира изцяло искането на Държавния департамент за 284 милиона долара за създаване на постоянен корпус от цивилни експерти за подпомагане на Афганистан и други страни.

Междувременно нов доклад на правителствената отчетна служба разкрива, че насилието в Афганистан забавя прилагането и увеличава цената на американските програми за подпомагане, и ги прави по-трудни за надзор. Това не е добра поличба за намерението на Обама да започне да изтегля американските войски до средата на 2011 г. Надяваме се, че тази дружелюбност няма да остави у Карзай впечатлението, че се е измъкнал от отговорност. Предполагаме, че в разговорите на четири очи Обама е бил малко по-категоричен. Надяваме се, че той води откровени дискусии и със собствения си екип.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ЧИЧО МАНЧО
  Американците са бита карта в Авганистан. Тях ги очаква същата участ каквато сполетя Руснаците. Колкото по скоро се изтеглят толкова по малко разплакани майки ще има.
 2. 2) Норд
  Талибаните пребиха НАТО и Сащ, по сандалки с по калашник в ръка и Нато стана за мезе.Щом тия ги пребиха кво ли ще стане ако се сцепят с Иран!!!Сигурно ще искат военна помощ от Медведь.Голям резил...Време е да си преберем "афганистанските теляци" с походната баня че мн. скъпо струват а нал сме в криза, няйкой друг да обезпаразитява янките и да им търка задниците.
 3. 3) Бора Бора
  До '89 г. войната беше между руснаци и афганистанци . Американците помагаха на башибузука, мислейки, че това е война на идеологии , руснаците също използваха идеологията като основание за своята агресия.. Едва след 9/11 разбраха, че това е война на фанатичния ислям с атеистичния съвременен свят. И за Осама е все тая кой ще му е съюзник. Най важен е Пакистан с ядрените си заряди. От това , кой ще ги притежава , зависи бъдещето на света.
 4. 4) Норд
  Бора, талибаните са бойци от племето пущуни.Те никога не са воювали извън Афганистан и винаги са воювали с чуждите армии опитващи се да ги окупират.Първо го нацепиха на "непобедимата червена армия" ся цепят задниците на НАТО.За 11 септември не са виновни пущуните, не се кара лесно "Боинг", тва го пътвърждават и американски и руски и френски пилоти.Всичко е заради опиума и тва си е опиумна война...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com