www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Само Пеевски ли е проблемът? А другите вестници?

 

20 Май 2010

 

Вчерашният в. “Труд” охотно отрази темата на семинара на фондация “Фридрих Науман” – “Корупцията в печатните медии в България”. Само че, като го чете човек, ще остане с впечатление, че проблемът на българския печат е Делян Пеевски и Корпоративна банка, която е свързана с неговите вестници. И закон за печата трябвало да изясни кой е реален собственик на неговите вестници, че той не фигурирал официално в някои.

Бре, това ли е проблемът на печата? Журналистите и сега знаят кой на кой вестник е господар. А какво може да се каже за онези вестници, които уж имат официален, открит и уважаван издател? Например “Труд” и “24 часа”, които са собственост на немската вестникарска групировка ВАЦ? Както самите издатели са заявили, те не се бъркат в редакционната работа. Има двама главни редактори, които управляват двете издания. И как ги управляват?

Двата вестника за тия години създадоха една медийна олигархия, с медийния император Тошо Тошев начело, която групира няколко вестника в Съюз на издателите в България. Тази олигархия се срасна с политическия и икономически елит и докара България до положение да се нареди в групата на държавите с частична свобода на печата, на 76-о място. Вестниците малко ги вълнуват продажбите (тиражите на “24 часа” и “Труд” от около по 300 000 преди години, сега са съответно по 60 хил. и 80 хил., от които се продават 70%, а в някои дни и по-малко. Налице е вестникарска катастрофа. Но това е грижа на немските издатели, че са свели вестниците си само до пенсионерска и по-маргинална аудитория.

Проблем на държавата е свободата на печата. “Труд” и “24 часа” са вестници на олигархията. Там можеш да прочетеш затрогващ очерк за Христо Ковачки, какво добро дете бил и помагал на бабите в родния си град, и съседите много го обичали (“24 часа”). Или за светската личност, съдения за контрабанда Пилето. Или за нестандартния бизнесмен, който също помагал като ученик, като един истински тимуровец – Вальо Топлото (пак там). И т. н. – примерите са много. Или почтителни интервюта и статии за Васил Божков в “Труд”. Мазно обслужване на силните на деня, на различни компании. Премълчаване на скандали (пак там). Впрочем единственият журналист в печатни медии, обвинен публично и скандално в корупция, е “Мадам В” - Валерия Велева – топ-журналстка в “Труд” и фаворитка на главния си редактор.

И на фона на тия вестници проблемът бил Пеевски. Да, той е проблем, както вече сме писали в e-vestnik (виж тук). Той е и конкурентен проблем за досегашното статукво, те затова пищят засегнатите. Но защо т. нар. немски издания, (наречени от “Шпигел” “булевардните издания на ВАЦ” в България) се правят на чисти като сълзица.

Впрочем “24 часа” премълча въпроса с Пеевски. Защо ли? Дали не е заради услужливостта на главната му редакторка, която е готова да услужи на всеки в политиката и бизнеса? Поради което я гласят да оглави държавните електронни медии, в каквито не е работила през живота си? Очаква се още по-голяма свобода на печата в България…
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 1
  Некои от тези доскоро успешни перални на крадени пари скоро ще хлопнат кепенците.
 2. 2) Anonymous
  Големият проблем е в това, че вестниците вече не се правят за читателите, а за забогатяване на един файтон тарикати. Давам за пример 24 часа. Стотина журналисти треперят за заплатите си и мислят, че където и да отидат ще е зле. Страхът изяжда душата и те правят метани на шефката, която без да има бизнес нюх и натрупала състояние от "ПРИЯТЕЛИТЕ". Защо 24 часа се продаваше за 300 000, е сега с голяма мъка се купува от 30-40 000 човека? Защото ги няма темите и скандалите на деня. Защото всичко скандално
 3. 3) Anonymous
  защото всичко скандално, което би продал един вестник,
 4. 4) Anonymous
  и което интересува Брюксел, се оказва, че касае "ПРИЯТЕЛИТЕ на 24 часа" (интересно какви ли приятели са на една Мила Вачева олигарсите и крадците)
 5. 5) БНР
  С пряко договаряне БНР купува техника за милиони левове! Пренебрегнати са всички изисквания на ЕС! /По същата причина наскоро бе отстранен директорът на Агенцията за чужденците, но тук сумите са много по-големи./ През годините на своят мандат, генералният директор на БНР - Валери Тодоров, сключва редица договори за доставка на оборудване за БНР предимно с фирмите на Константин Каранов. Фирмите на Каранов всъщност са монополист на доставките за националните медии БНР и БНТ. Много от процедурите за доставка са обжалвани от най-известните ни фирми вносители на подобно оборудване – Музикална къща „ФАКТОР“, „Динакорд“-България, „Аудио-Видео Консулт“, „Алмар & Ко“, „Булкомп“. 1. ...още

 6. 6) ?
  Чудно ми е какво правят с милионите си Тошев, Гочева, Кръстева, Блъсков и прочие "Журналисти"? В гробищата ли ще си ги носят?
 7. 7) spectator
  Както винаги сте точен, Бакалов. За съжаление ...
 8. 8) кимон Джиголото (В.Г. знае за мен)
  Тошев си плаща да чука (доколкото прадядо ми може да чука) манекенки. Блъсков си е будала, задето фалира по време на славите Часови вестници и се продаде на ВАЦ. Гочева, там е голяма болка, защото къде да харче парите си - и с дрехи, и без дрехи все е тая - все е далеч от красотите на живота
 9. 9) пират
  Аз четях и "Труд" навремето - дааа, смейте ми се, срам ме е и си го признавам. Чакам времето когато няма да има хартиени вестници. Само мрежата ще ги излекува тия трудоваци, часовици, тотаджии и т.н. псевдо журналисти.
 10. 10) чичата
  риба немА/ петицата я утепа/ и я лапна/ всичката
 11. 11) Aспарух Панов
  Коментарите на Иван Бакалов по време на семинара на фондация "Фридрих Науман" бяха конкретни и много съществени за обсъжданата тема. В новинарските отзиви за семинара, преди всичко в интернет пространството, бе често цитирано неговото заключение, че в българските медии има теми и личности "табу", които никога не се коментират. Никой обаче,не си позволи да ги спомене поименно, въпреки че г-н Бакалов ги назова директно. Между тях са едни от най-мощните като Лукойл и М-тел и личности като Васил Божков. Често си мисля дали в някои случаи автоцензурата на журналисти и издания не е по-страшна и перфидна от държавната цензура в ...още

 12. 12) !?
  Аспарух, рибата се вмирисва от главата. Редовите журналисти са бедняци, после те ли трябва да бъдат храбреците, след като МВР, Съд, Правителство и Президент бяха доскоро глави на мафиотската червена ламя?
 13. 13) чичата
  хане, задаваш отговори, брато
 14. 14) частично информиран
  бащата на константин каранов е бивш лекар в МВР. жена му се води франзцузойка. Дали наистина е такава, кой може да каже? Сигурно има някакъв паспорт... може и нелегалка да е... Каранов старши е много близък до мъжа на Аксиния Джурова. По тази линия синчето бе уредено още преди 10 ноември да специализира при нея. Жената на Косьо каранов - Анелия каранова, няколко години водеше тъпи музикални предавания по БНТ. Какво се чудим? Просто поредната операция "Ченгета и наследници".
 15. 15) Огнян Стефанов-Мутафчийски
  Винилина Гочева е ----- . Всички знайти колко пари краде като пиар на различни политици и олигарси. В същото времи можи да получава по някуй лев, ъмъ дава трибуна на моя Младен Мутафчийски. Всички сме хора на този свят и обичаме Дилян Пеевски, защото е бугат.
 16. 16) светски репортер и сутеньор
  Тя просто е №1 - най-богата ------- на България.
 17. 17) renkata-benkata
  Господин Бакалов ако обича да провери ,дали германската гупа WAZ има все още нещо общо с ТРУД,24часа и т.н.? колкото до този Гочева,мога да кажа,че по-невъзпитано явление от нея не съм слещала по нашите земи!!!
 18. 18) р-т Монтерей
  70000бр. на труд"били" купували...верно е поне 10000 кафенета в България купуват по 2-3 бр. и ги оставят в кафенетата с цел привличане на клиенти,занимавка за самотници.с"труд" е свършено, за жалост след писаното от А.Доган за В.Велева ...егати духовната порнография.
 19. 19) Д-р К.
  Обикновено дебелите хора са духовити, готини и майтапчии. но най-вече добри и се харесват от околните. При Гочева има сам окилограми и нищо от изброеното горе. Сякаш целият свят й е виновен за фасадата й
 20. 20) » Българските медии трябва да излязат от тъмницата,в която се намират сега Кризата
  [...] Но за България са изненадващи последните новини. Всъщност е неочаквано и непрепоръчително един член на Европейския съюз да си дели мястото със страни като Бенин, Кения, Коморите, а единственият, който се изразява по-свободно от Бойко Борисов да е г-н Американският посланик. Гърция е на същото седемдесето място, но там има политическа криза от година насам и се стигна дори до убийството на журналист. Казвам всичко това, за да изясним, че в България не би трябвало да има проблем със свободата на словото. Тук не сме на ръба на гражданска война, няма войни, конфликти. Има друго и това са новоизлюпените ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com