Ваньо Танов засегна “Лукойл”. Ще оцелее ли като шеф на митницата?

Генерал Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници. Снимка: сайт на Агенция митници

Вицепремиерът Цветанов разкритикува митниците максимално публично, в медиите. Не някъде на вътрешни заседания на властта и на разговори. Не е случайно. Цветанов заяви, че се налага МВР да извършва следмитнически контрол, за да се бори с контрабандата, и че митниците не изпълняват това, което очаква държавата. Намесиха се премиерът Борисов и другия вицепремиер – Дянков – да зищитят Танов и да уверят, че той остава на поста си. Някак неочаквано пропукване в отношенията между първите в изпълнителната власт…

Скандалът продължи с явяване на Танов в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да обясни какви са проблемите на контрабандата и събираемостта на акцизи и ДДС. След заседанието всички премълчаха подробности. Странно, но Корнелия Нинова от БСП, обяви, че е доволна от изслушването на Танов. А малко преди това хора от БСП твърдяха, че конфликтът между Танов и Цветанов е заради преразпределяни на канали за контрабанда.

Пред bTV генералът от резерва Ваньо Танов отговори по конкретно на обвиненията: „ГДБОП е службата, която трябва да разкрие контрабандните канали и да ги пресече.“ И е прав, защото самият той е бил шеф на ГДБОП и точно с това се е занимавал. И много от неговите разработки за контрабанда бяха оставени без последствие от тогавашните шефове в МВР – Румен Петков и ген. Валентин Петров.
Сега Танов има проблем с новата власт, която го назначи. Атаката на Цветанов срещу Танов се разтълкува като предстоящо уволнение на шефа на митниците и въпреки уверенията на премиера, положението на Танов нещо не е сигурно.

Цветанов твърди, че митницата не лови достатъчно цигарите без бандерол. Но пред bTV Танов обясни, че основното количество такива цигари минава през вътрешните за България граници с Гърция и Румъния и този трафик не се контролира от митницата.

Танов обяснява, че се старае да засили контрола при продажбата на горива. Там има огромни шашми, които са свързани с акцизи, ДДС, фиктивен износ, контрабанден внос, внос на едно гориво, декларирано като друго, за което не се дължи акциз (напр. керосин вместо бензин) и т. н. – всички възможни данъчни и митнически нарушения. И Танов отговори многозначително от кого е атаката срещу него: „… В сектора “горива” почти няма, убедих се за тези девет месеца, няма чисто бял… навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет.“

Това няма ду му го простят. Той засегна с това изказване “Лукойл”. За петролния монополист има съмнения, разбира се неофициално, че прави някои от изредените шашми с горивата. Освен това фирмата майка е регистрирана в чужбина, а подразделенията й в България така въртят парите, че данъци до България не стигат, освен ДДС и акциз. И както се оказа първите 3 месеца на годината “Лукойл Нефтохим Бургас” не е произвеждал бензин и не е плащал данъци при внос на петрол, поради което е спаднал с около 60 млн. планираният приход от митницата в Бургас. А през това време бензин и горива се продаваха навсякъде, значи са внесени, складирани от по-рано и/или…

На думите на Танов реагира Диана Дамянова, шефка на пиар агенцията Д&Д, която обслужва “Лукойл”. Самата Дамянова беше няколко години вицепрезидент на “Лукойл”. Тя се грижеше и за предизборната кампания на ГЕРБ и лично на Вежди Рашидов в Кърджали. И сега нейна служителка е шеф на кабинета на културния министър, а Дамянова е ангажирана не само с имиджа на Рашидов, но и с работата на министерството (неуспешно до момента). Няма съмнение, че е приближена на властта. Тя коментира пред електронното издание „Всеки ден“, че казаното от Танов е твърде сериозно обвинение към фирми, „които от 11 години настояват за пресичане на контрабандата с горива“. И още:“Ние сме един от най-големите търговци на горива в България. Не можем да не го приемаме лично.“
Сблъсъкът е очевиден. Танов се изправи срещу “Лукойл”, макар и да не спомена имена на фирми. Като капак шефът на “Лукойл” Валентин Златев е близък и с премиера Борисов.

На пресконференция в края на април Ваньо Танов заяви, че ако се задържи на поста си още 2-3 месеца, всички вратички за ощетяване на държавата ще се затворят и събираемостта на акцизи и ДДС от акцизните стоки ще се върне и дори ще надхвърли миналогодишните равнища въпреки спадналото потребление. Не се знае обаче, дали Танов ще изкара още 2-3 месеца. Самият той се надценява. Никой у нас не е победил напълно контрабандата и не е затворил всички вратички. Естествено е при криза тя да се увеличи.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който от години изследва контрабандата в страната, твърди, че след срива на пазара на имоти, бивши силови групировки и олигарси са се върнали в нелегалната търговия с цигари, горива и алкохол. Така че Танов се изправя срещу много сериозна сила. Не само в областта на горивата.

Агенция „Митници“ опроверга пред някои  медии обвиненията на вицето Цветанов за липса на резултати с някои данни. Например от януари до април са разкрили 25.6 млн. къса контрабандни цигари в сравнение с 1.2 млн. броя за първите 4 месеца на миналата година, когато начело на агенцията бе Христо Кулишев, а на власт – тройната коалиция. И от алкохол за първото тримесечие митниците са събрали с близо 30% по-висок акциз, въпреки че ставката не е била повишавана.

Така че “другарската” критика на Цветанов не е съвсем другарска. Най-напред митницата не е в ресора на вътрешния министър, а на другия вицепремиер – финансовият министър Дянков. Който няколко пъти изрази задоволство от работата на митниците. Получава се странно противопоставяне. Развръзката предстои.

България