www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ваньо Танов засегна “Лукойл”. Ще оцелее ли като шеф на митницата?

26 Май 2010

 

Генерал Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници. Снимка: сайт на Агенция митници

Вицепремиерът Цветанов разкритикува митниците максимално публично, в медиите. Не някъде на вътрешни заседания на властта и на разговори. Не е случайно. Цветанов заяви, че се налага МВР да извършва следмитнически контрол, за да се бори с контрабандата, и че митниците не изпълняват това, което очаква държавата. Намесиха се премиерът Борисов и другия вицепремиер – Дянков – да зищитят Танов и да уверят, че той остава на поста си. Някак неочаквано пропукване в отношенията между първите в изпълнителната власт…

Скандалът продължи с явяване на Танов в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да обясни какви са проблемите на контрабандата и събираемостта на акцизи и ДДС. След заседанието всички премълчаха подробности. Странно, но Корнелия Нинова от БСП, обяви, че е доволна от изслушването на Танов. А малко преди това хора от БСП твърдяха, че конфликтът между Танов и Цветанов е заради преразпределяни на канали за контрабанда.

Пред bTV генералът от резерва Ваньо Танов отговори по конкретно на обвиненията: “ГДБОП е службата, която трябва да разкрие контрабандните канали и да ги пресече.” И е прав, защото самият той е бил шеф на ГДБОП и точно с това се е занимавал. И много от неговите разработки за контрабанда бяха оставени без последствие от тогавашните шефове в МВР – Румен Петков и ген. Валентин Петров.
Сега Танов има проблем с новата власт, която го назначи. Атаката на Цветанов срещу Танов се разтълкува като предстоящо уволнение на шефа на митниците и въпреки уверенията на премиера, положението на Танов нещо не е сигурно.

Цветанов твърди, че митницата не лови достатъчно цигарите без бандерол. Но пред bTV Танов обясни, че основното количество такива цигари минава през вътрешните за България граници с Гърция и Румъния и този трафик не се контролира от митницата.

Танов обяснява, че се старае да засили контрола при продажбата на горива. Там има огромни шашми, които са свързани с акцизи, ДДС, фиктивен износ, контрабанден внос, внос на едно гориво, декларирано като друго, за което не се дължи акциз (напр. керосин вместо бензин) и т. н. – всички възможни данъчни и митнически нарушения. И Танов отговори многозначително от кого е атаката срещу него: “… В сектора “горива” почти няма, убедих се за тези девет месеца, няма чисто бял… навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет.”

Това няма ду му го простят. Той засегна с това изказване “Лукойл”. За петролния монополист има съмнения, разбира се неофициално, че прави някои от изредените шашми с горивата. Освен това фирмата майка е регистрирана в чужбина, а подразделенията й в България така въртят парите, че данъци до България не стигат, освен ДДС и акциз. И както се оказа първите 3 месеца на годината “Лукойл Нефтохим Бургас” не е произвеждал бензин и не е плащал данъци при внос на петрол, поради което е спаднал с около 60 млн. планираният приход от митницата в Бургас. А през това време бензин и горива се продаваха навсякъде, значи са внесени, складирани от по-рано и/или…

На думите на Танов реагира Диана Дамянова, шефка на пиар агенцията Д&Д, която обслужва “Лукойл”. Самата Дамянова беше няколко години вицепрезидент на “Лукойл”. Тя се грижеше и за предизборната кампания на ГЕРБ и лично на Вежди Рашидов в Кърджали. И сега нейна служителка е шеф на кабинета на културния министър, а Дамянова е ангажирана не само с имиджа на Рашидов, но и с работата на министерството (неуспешно до момента). Няма съмнение, че е приближена на властта. Тя коментира пред електронното издание “Всеки ден”, че казаното от Танов е твърде сериозно обвинение към фирми, “които от 11 години настояват за пресичане на контрабандата с горива”. И още:”Ние сме един от най-големите търговци на горива в България. Не можем да не го приемаме лично.”
Сблъсъкът е очевиден. Танов се изправи срещу “Лукойл”, макар и да не спомена имена на фирми. Като капак шефът на “Лукойл” Валентин Златев е близък и с премиера Борисов.

На пресконференция в края на април Ваньо Танов заяви, че ако се задържи на поста си още 2-3 месеца, всички вратички за ощетяване на държавата ще се затворят и събираемостта на акцизи и ДДС от акцизните стоки ще се върне и дори ще надхвърли миналогодишните равнища въпреки спадналото потребление. Не се знае обаче, дали Танов ще изкара още 2-3 месеца. Самият той се надценява. Никой у нас не е победил напълно контрабандата и не е затворил всички вратички. Естествено е при криза тя да се увеличи.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който от години изследва контрабандата в страната, твърди, че след срива на пазара на имоти, бивши силови групировки и олигарси са се върнали в нелегалната търговия с цигари, горива и алкохол. Така че Танов се изправя срещу много сериозна сила. Не само в областта на горивата.

Агенция “Митници” опроверга пред някои  медии обвиненията на вицето Цветанов за липса на резултати с някои данни. Например от януари до април са разкрили 25.6 млн. къса контрабандни цигари в сравнение с 1.2 млн. броя за първите 4 месеца на миналата година, когато начело на агенцията бе Христо Кулишев, а на власт - тройната коалиция. И от алкохол за първото тримесечие митниците са събрали с близо 30% по-висок акциз, въпреки че ставката не е била повишавана.

Така че “другарската” критика на Цветанов не е съвсем другарска. Най-напред митницата не е в ресора на вътрешния министър, а на другия вицепремиер – финансовият министър Дянков. Който няколко пъти изрази задоволство от работата на митниците. Получава се странно противопоставяне. Развръзката предстои.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) тъп та тъп
  Развръзката предстои. ЕСтествено,тя винаги предстои,но пред нас какво предстои
 2. 2) m
  Какво като е обвинил Лукойл.Слагат боклукчийското гориво.Дето и колата ще ти развали.После отпушвай дюзите ако си нямаш работа и давай парите по монтьори а Златев да лежи в някой курорт и да си гледа кефа.Дават разредено гориво а надуват цените.Кой правят на маймуни?Като и Златев та голям праз.Да не е бог.ПУ!
 3. 3) edin
  Г-н Танов, попитайте някой "химик" какво акцизно гориво се получава като се смеси керосин и SN-150 oil ???
 4. 4) Анализ
  В тази статия вменяват на Туземеца едни свръх способности като "мисли, стига до заключение , прави изводи , изказва се,анализира и прочие". Та той има ум колкото една хамсийка и то когато не е пил...Анализирането, ако се извършваше анално , или с ануса , щеше да изходи един анализ
 5. 5) spectator
  Бакалов, Вие сте сред малцината свестни журналисти. Дано останете такъв. Че са на изчезване. А развръзката - поредната - предстои, да.
 6. 6) Киров Б
  Тез ако бръкнат на Златев под опашката ще повярвам, че имат дупета да променят нещо.
 7. 7) ХАЙВАН Бакалов
  ПОРЕДНАТА НЕГРАМОТНА СТАТИ НА ЕДИН НЕГРАМОТЕН ЧОВЕК - ТЯВЛЕНИЯ ГЕЙ ИВАН БАКАЛИНА
 8. 8) Anonymous
  Забелязали ли сте, че най-много пищят срещу фиктивен внос или износ именно тези които го осъществяват. А колкото до Диана Дамянова, то в "Зората на демокрацията" същата беше вицепрезидент на КНСБ.
 9. 9) bobi
  В сектора “горива” почти няма, убедих се за тези девет месеца, няма чисто бял… навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет.” ваньо танов е напълно прав и казва истината в прав текст. най-голямата мегадалавера е продажбата на горива. съмнявам се, че тези мегаиграчи биха могли да докажат произхода на натрупаните си богатства (по незаконен начин). повечето от тях са накупили огромни имоти в чужбина (напр. в сащ и европа) и живеят в лукс и охолство. приходите за държавата трябва да дойдат предимно от тях, а не от гърба ...още

 10. 10) Тодор Стойков
  Дни след изборите , когато се решаваха съдбоносни неща за бъдещото управление и за това, да ли ГЕРБ ще състави самостоятелно правителство , Б. Борисов взе че изчезна някъде ненадейно. ... Оказа се , че е отишъл на сватба . На сватбата на някакъв най-обикновен баскетболист от "Лукойл- Академик" . Сватба , като сватба - нищо особено. Младоженецът и той - нищо особено . Но кумецът - много знатен . Направо Злате...Н.
 11. 11) Димитрова
  Менделеев ще се обърне в гроба! Тези от Лукой направо преоткриха нова таблица.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com