www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

На чехите им писна от корупция, макар че са по-добре от България

28 Май 2010

 

На Марек му е омръзнало да се сблъсква с непрекъснато нарастваща корупция в бизнеса си в Прага - нещо, което не си бе представял, че все още ще бъде проблем толкова дълго след дивите първи дни на посткомунистическата трансформация преди две десетилетия. “Преди няколко години чиновниците се интересуваха от по-големите сделки, сега не се гнусят да искат подкуп и за най-дребната услуга”, казва Марек, мениджър на медийни събития, който като повечето бизнесмени, които интервюирахме за тази статия, отказа да ни каже пълното си име. С приближаването на парламентарните избори на 28 и 29 май чешките медии са пълни с истории за подозрителни сделки - от дребни поръчки до многомилиардни договори за строеж на шосета, осигуряване на обществени услуги или покупка на военно оборудване.

Нарастването на корупцията отврати много чехи от двете главни традиционни партии - десните граждански демократи и левите социалдемократи, които се редуваха във властта и носят най-голямата отговорност.  Това вероятно ще вкара нови партии в парламента, което може да предопредели състава на следващото правителство. Чехия премина през изключително успешна трансформация, имайки предвид нейната демокрация, по-добър стандарт на живот (80 процента от средното равнище за ЕС) и сигурност чрез интегриране в ЕС и НАТО. Но както в повечето други страни от Централна и Източна Европа, силните институции и доброто управление се развиват по-бавно, което води до неефективна правосъдна система, неспособна да накаже корупцията и злоупотребите.

“Ако не успеем бързо и цялостно да я оправим, непрозрачната и неефективна система, чрез която държавата разпределя ресурсите си, може да подкопае самата основа и на свободния пазар, и на демокрацията”, писа в статия миналата седмица Уестън Стейси, ръководител на Американската търговска камара в Прага. “Въпреки всички обвинения и възмущение прокуратурата не е успяла да събере доказателства за масови злоупотреби”, добави той. Камарата ръководи група експерти, които са изготвили план за подобряване на възлагането на обществените поръчки, опитвайки се да принуди партиите да го приемат като точка в програмата си за следващото правителство.

Миналата година страната с население 10,5 млн. души падна със седем позиции до 52-ро място в класацията на възприятието за корупция на неправителствената организация “Трансперънси интернешънъл” - зад централноевропейските си съседи и повечето западни страни. Чехия все пак се класира по-добре от България, която се лиши от 1 млрд. евро фондове от ЕС, спрени заради ендемична корупция, и която се нарежда на 71-во място в списъка наред с Гърция и Румъния като най-зле представилите се страни от ЕС.

Но много чешки поръчки се възлагат без търгове, някои не са публикувани, поставят се странни условия, за да се елиминират конкурентите, а победителите често имат анонимна структура на собственост, пораждайки подозрения за връзки с политици. Ян, пражки предприемач по информационни технологии, обясни как се възлагат някои от сделките, на които е бил свидетел. “Създавате голям проект, практически без нищо в него, но който струва луди пари, възлагате го на приятели, които намират някого, който свършва реалната работа за минимална част от цената, и прибирате в джоба си останалото”, разказва Ян. Той нарича тези проекти “цепелини”.

Социологическо проучване на агенция CVVM през март установи, че 42 на сто от чехите са убедени, че повечето чиновници взимат подкупи.
Проучване на Чешката конфедерация на индустрията през април установи, че според 29 на сто от фирмите корупцията се е влошила в сравнение с отпреди една година. Само 2 на сто смятат, че има подобрение. Ръководителят на конфедерацията Ярослав Мил заяви, че компаниите изчисляват дела на рушветите и надутите сметки на 5 до 20 процента от цената на поръчката, което възлиза на милиарди долари годишно. “Става все по-зле. Корупцията се превръща в нещо обичайно, нещо, което се толерира”, каза той.

Една от сделките, привлекли вниманието, е военната поръчка за бронетранспортьори на стойност 14,4 млрд. крони (701,1 млн. долара), които според медиите са три пъти по-скъпи от същия тип, купени от Португалия. Министерството на отбраната твърди, че чешките имали по-добро оборудване. Владимир Коварж, собственик на компютърна фирма, разказа по телевизията как загубил търг за държавна поръчка за софтуер, въпреки че представил по-евтина оферта от победителя, но отхвърлил предложение на анонимни лобисти да даде 20 млн. крони на членове на тръжната комисия. Не са повдигнати обвинения по нито една от двете сделки.

Столицата Прага с 1,3 млн. жители се е превърнала в национален символ на непрозрачно управление. Най-скандалната поръчка, критикувана от пресата, е договор за проектиране на карти за заплащане за обществения транспорт, подобни на лондонската карта Oyster, на стойност 880 млн. крони (42,84 млн. долара), който бе спечелен от фирма, чиито собственици са неизвестни. Градската управа отрича да има злоупотреба и не са повдигнати обвинения срещу нито един чиновник. Прага бе запазена територия на консервативната Гражданска демократическа партия през последните две десетилетия. Това обаче приключи. Партията спечели 48,3 на сто от гласовете в столицата на последните парламентарни избори, но едва 23,5 на сто подкрепа в допитване този месец.

Появиха се граждански групи, които призовават хората да пропъдят традиционните стари партии. Една се нарича просто “Заменете политиците”, друга призовава да се подбират кандидати от дъното на партийните листи, така че да изскочат преди партийните лидери.
Нова партия със завладяваща антикорупционна реторика - Обществени дела на популярния журналист Радек Йон събира около 10 процента и може да стане посредник при съставянето на следващото правителство. Броени дни преди изборите остава несигурно кой ще управлява страната през следващите четири години. Хелена Хейдова, архитект, която трудно намира за кого да гласува, е скептична по въпроса дали това има някакво значение. “Има все повече и повече кражби. Чудя се дали следващият, който дойде, ще е по-добър”, казва тя.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Норд
  Тва е като социалистическите съревнования но тука първенеца трябва да си напълни на максимум джобовете по един или друг начин и ако не го хванат се издига с едно стъпало в пирамидката и става част от "елита".Важното е да играе по правилата.А правилата са следните -бута кинти на вишестоящите които вече са чисти и не си цапат пряко ръцете.А в далечен Китай за корупция растрелват, верно демоде е но е ефективно и вдъхва респект.Особено като растрелват министри и държавни чиновници.
 2. 2) тъп, та тъп
  Защо ли не ме изненадва?Минали са комунисти прикрити зад лозунги,идеи/изкопирани откраднати/от къде ли не,усъвършенствани в специални училища да лъжат и крадат.Не че в самонареклата се "наи-демократична държава" го няма но механизмите за защита са по-съвършенни.И тук някога ще стане,но трябва да измре едно илидве поколения.
 3. 3) Бора Бора
  Това са "бели кахъри". Чехия си запази индустрията, селското стопанство. Не допусна Ран -Ът съветници и не извърши дива приватизация. Запази добрите си връзки с Изтока и Запада.Техни управници показаха максимум патриотизъм и загриженост за своята държава. Много ми се иска да мога да кажа поне част от тази оценка и за България и управниците и. Но..уви !!!
 4. 4) чичата
  нямаме право да пишем коментар за чехите/ да им даваме оценки/ да тълкуваме поведението им/ защото/ са по-умни от нас/ несравнимо/ прагматици до стволовите си клетки са/ умеят да оцелеят при всякакви условия/ самобинти и оригинални са във всичко/ те са първопричината на това над което се дърляте от кирил и митоди насам - кое ли/ те са поръчали славянската азбука, ако не ви е ясно все още/ за жалост не са я внедрили защото била на български диалект(тогава не е имало отделни славянски езици)
 5. 5) пират
  SK-to всеки ден ни обяснява , че СИСТЕМАТА е сбъркана , но ние продължаваме да вярваме на демагога Чърчил .......... справка чехите
 6. 6) ЧИЧО МАНЧО
  Къде са те къде сме ний. Нас ни имат за КЛЕКАЛО. И са прави хората , то унас кой ли не сра.
 7. 7) ziguli
  Бора,и децата знаят,че чехи,поляци,унгарци и сърби не си съветизираха земеделието по руски образец.Т.е. 100% одър жавяване.Тито бе оставил до 100дка частно земеделие.Като тръгнаха нашите герои да разрушават старата къща,поне да бя ха барака построили.Другите си имаха частно земеделие,което си бе развивано паралелно с държавното.Колкото до индустрия та им,тя и в соц. време беше по-конкурентна от нашата.Освен това вероятно клатурите им явно са национално отговорни за разлика от нашите неграмотници,продали заводите ни като вторични суровини.При нас социолози,биолози,литератори и прочее хуманитари изкупиха промишлени предприятия,резултата- без коментар.Мангали-строителни предприемачи и т.н.,и т.н. У нас философите са водещи бизнесмени/Маркс в действие/,журналистите-тоже,инженерите станаха банкери......
 8. 8) свако
  Пират, съгласи се, 4е не може един пенсионер в USA като SK-то с $500 което вероятно е колкото социалната помощ за изпадналите извън борда поради некадърност и мързел,да ти обяснява "системата". Когато рИве за вси4ки тия, които бъркат по кофите, най-вероятно описва собственото си битие. Това пък 4е, го сравняваш с Чър4ил, автомати4но те нарежда на дългата опашка, която се оформя в този форум, пред кабинета на "Хамалина".
 9. 9) ziguli
  Свако,мисля,че хората с малки заложби винаги ще мечтаят за тоталитарната система.За кадърните обаче тя е смазваща.И понеже посредствеността е в пъти повече от кадърността,а у нас е на почит първата,това ни тласка към комуноидните обра зувания.
 10. 10) свако
  ZIGULI
 11. 11) пират
  Алфред Айнщайн още през 40-те години на предният век ни обяснява , че СИСТЕМАТА е сбърката , но ние продължаваме да вярваме на демагога Чърчил......... Свако, така добре ли е ? И за да не се излагаш, недей да асоциираш идеите с хора , защото подвеждаш форумци любители на клишетата ,като Жигули-то, и те стигат до бляскавият извод , че пацифиста Айнщайн е привърженик на тоталитарната система ...... на кого да вярвам ? ...още

 12. 12) свако
  На SK-то. На един акъл сте.
 13. 13) суьо до пирата
  Тоя "Алфред" не беше ли Алберт? Както и да е...
 14. 14) cobalt
  Ако пирата знаеше на Айнщаин собственото име, щяха да го изберат за председател на пиратската партия. Ама - не. Избраха другото ченге.
 15. 15) пират
  Ех Суьо ,знаеш ,че като киноман имах впредвид Алфред Хичкок ........ но ако някой ти каже , че и на задника си имаш очи , да знаеш ,че е истина .....:)))
 16. 16) чичата
  алфред айнщайн е съставителя на теорията за непоносимосттта/ той подобно на сергей айзенщайн нямат нищо общо с медийния автор на теорията за относителността на когото се приписват свойствата на нилс бор


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com