www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Afera.bg - да си поиграя, мамо, на журналистка

28 Май 2010

 

Веселина Томова. Редакторка на сайта afera.bg. Снимка: открадната от Интернет

Вчера сайтът afera.bg прекали. На първата му страница най-отгоре бяха разположени три статии от e-vestnik.bg.
Ако някой не е забелязал, такава е практиката на въпросния сайт – взима си текстове от други сайтове и ги пуска при тях. Ако някой не разбира какво нередно има, това е кражба – и по Закона за авторското право, и по Наказателния кодекс.

В същия ден в afera.bg имаше откраднати коментар на Евгений Дайнов и статия на Георги Марков от „24 часа”, 2 статии от Иво Инджев от личния му коментарен сайт, авторският коментар на Кеворкян от в. „Труд”, статия от в. „Гласове”, още няколко статии от различни сайтове и вестници (плюс трите от e-vestnik).

Същия ден приносът на авторите от afera.bg към съдържанието на сайта им се изразяваше в няколко преразказани информации от различни телевизии. Например какво казали за положението Кольо Парамов и Петър Димитров, какво казала освободената шефка на Агенцията за българите в чужбина и коментар защо на срещата на премиера Борисов с шефа на ЦРУ не станало дума за циркония и амфетамините (?). Някакви анонимни доноси до ДАНС за приватизацията на електроразпределителните дружества са представени като страшно разследване и разобличаващи документи. А, има и една авторска бележка, че знаменитият вестник „Новините днес” на знаменития Блъсков вече ще се казва „Република” (кой знае защо е сложена в рубриката “Позиция”).

Входната страница на сайта afera.bg вчера. И трите челни материала са от e-vestnik. Снимка: скрийншот

Тоест – т. нар. afera.bg е съставена 90% от откраднати текстове от други медии. Откраднати така, както се краде гъска. Няма разлика. Нито по закон, нито по морал.

Някой ще възрази – ама и вие в e-vestnik  пускате статии от други медии. Да, но сме абонирани за преводните статии на БТА, а с коментатори като Иво Инджев и Едвин Сугарев имаме не просто разрешения да ги публикуваме веднъж седмично, ами договорни отношения. Взимаме и статии от блогове, които са под лиценз на „криейтив комънс” или си пишем с блогърите и все пак искаме съгласието им, ако няма изрично указание за авторски права. Много от тях са доволни, че популяризираме блога им, даваме линк към него. Или по изключение препечатваме частично текст, като даваме линк читателят да го прочете целия в оригиналното му издание и т. н., да не изреждам всички начини, по които използваме текстове и снимки (досега от afera.bg не сме препечатвали нито веднъж, нито сме искали). Впрочем, в пощата си постоянно получаваме питания от разни сайтове и издания дали могат да препечатат едно или друго от e-vestnik.bg.

Какво прави обаче afera.bg? Взима откъдето й падне изцяло текстове и ги публикува. Нито пита, нито изпитва неудобство. Сякаш това им е право по закон божи. Въпросният сайт е конкурент примерно на нашия e-vestnik.bg, а най-невинно му препечатва текстовете, без да се свени дори. Впрочем май се свени. Защото има текстове, откраднати от нас, които след 1-2 дни се изтриват. Дори и още същия ден. Да не може да се докаже, че са взети от нас. Интервюта, статии, коментари… Каквото падне. Но много наши и чужди текстове обаче си седят в архива на въпросния сайт. Вчера например търсачката показа, че имаше 20-ина заглавия от e-vestnik. Сигурно днес ще ги изтрият, като видят настоящата статия. Ние обаче сме си направили една колекция от записани страници и скрийншотове, тоест заснели сме какво пуска afera.bg и ще си търсим правата по съответния начин. Впрочем този вид кражба е достатъчно публична, за да се задейства прокуратурата, в която редовно четат какви ги пише afera.bg.

Статии в архива на afera.bg, препечатани от e-vestnik. Снимка: скрийншот

Има обаче още нещо трогателно. Редакторката на сайта Веселина Томова обича да променя чуждите текстове и да ги допълва. Да допише някой коментар, да го направи „по-хубав”. Вчера например беше откраднала коментара на e-vestnik „Цветанов ще гътне Бойко, така както Тато – Вълко Червенков” и го дописала с едно изречение накрая. Там пише за Цветанов, че е сбъркал времето, а Томова добавила след това: „Или пък може би не!?” “Подобрила” го малко по нейн вкус. В предишни коментари се е намесвала и с далеч по-голям творчески размах, не само с едно финално изречение. Сигурно редакторката шества въодушевено из текстовете и на други автори, но нямам време да проверявам непреходното й творчество.

Не искам да коментирам политиката на тоя сайт – войни в защита на Алексей Петров, на арестувания варненски общинар Гуцанов, срещу Красимир Гергов и т. н. разни псевдоразследвания, коментари-обръщения от типа „г-н министър”, г-н премиер” и т. н. За кое са прави, за кое – не, не ме интересува. Мен ме интересува да не краде. И редакторки като Томова да не си мислят, че това е то – гепиш оттук-оттам, понапишеш нещо, някой призив от типа „Велчев и Цветанов да си образуват операция „Тапигьози”. За себе си!” (виж тук) и – хоп, направил си медия. Важен си, журналист си. И Томова дава интервюта пред други важни медии като нейната, в които обяснява какъв е истинският журналист… Абе, направо е стандарт в професията.

И ако някой се осмели да каже нещо за нея, го залива с миризливи публикации - че са му криви зъбите, че прави секс с еди кой си, че… Та очаквам сега да науча интересни неща за себе си.

Тази нагла кражба-подбор от много други медии, които са употребили усилия и са плащали на автори да създадат текстовете, прави така, че отмъква чужди читатели. Част от тях, вместо да четат тези текстове в оригиналните  издания, ги четат в afera.bg.

Вестникарският магнат Рупърт Мърдок обяви война на Гугъл. Нарича ги мародери, защото търсачката изкарва новините от всичките му над 200 вестници и издания по света и ги подрежда в Гугъл нюз. Но там те не са препечатани статии, а е извадено само заглавието и няколко реда текст, а който иска да прочете целия, цъква върху линка и влиза в сайта на оригиналното издание. И това е достатъчно основание няколко европейски съдилища да осъдят Гугъл (може би несправедливо) и Мърдок да ги нарече крадци и мародери.

А как ще нарече Веселина Томова и afera.bg? В цивилизования свят тя отдавна да е в затвора. И по българския Наказателен кодекс за такава кражба се предвижда затвор до 5 години. При това в случая с afera.bg не става дума за случайна, неволна или единична кражба, а за систематична и последователна. Т. нар. продължаващо престъпление.

(Справка: afera.bg е варненски сайт. Редакторката Веселина Томова е местна журналистка, води и предаване по телевизия СКАТ).

Очаквайте втора серия по темата - вестникът фантом „Папарак”; как важната редакторка на важния в. „Политика” Нейка Кръстева разбира Интернета; професионалните върхове на флагмана на ВАЦ „Жълт Труд” и др.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Перко Наумов
  Чета(понякога)и двата сайта.Не ми е направило впечатление Бакалов да е пък много по-интелигентен от Томова.Материалите му са суховати,езикът-беден.И не е Майка Тереза.Има си хора,за за които пише или добро,или нищо.Щото,вероятно,те пък са същински Майка Тереза.А от Ивчо Инджев спокойно можете нищо да не пускате.Той, освен за смешноватия ни президент,за друго не пише.А и него не си го бива чак дотам.Такъв си е от времето,когато,с достойнство и чест,служеше на БКП,сега, с достойнство и чест, громи БКП(БСП).Такива бяха и Агов,и Гарелов,и...да не ги изреждам всички тулупи и гьонсурати.Чакам с нетърпение от г-н Бакалов някой истински шедьовър на разследващата журналистика.Успех!
 2. 52) Обективен
  По всичко личи, че лудото Весе се е намесило във форума. Смятайте, че всеки неграмотен текст, пълен с правописни грешки, е неин. Браво на Бакалов, че не само дискредитира това недоразумение, но предизвика бясната му ярост. Пиянката е направила някакъв пореден опит за журналистика в тъпия си сайт, в който се опитва да прояви непосилна за нея ирония, за талант и достойнство да не говорим. Наздраве, Веске!
 3. 53) Хаха
  Перко Наумов по-горе се опитва да адвокатства на Веселина Томова, ей така уж като страничен наблюдател. -------- Аз едно забелязвам - досега Томова препечатва всяка седмица материали на е-вестник в афера.бг, а е-вестника не съм видял да е препечатал нито веднъж псевдоразследванията на Томова. Ако греша, поправете ме.
 4. 54) НАД-Референдум
  ХАХАХАХАХАХА И двамата сте цензури сатрапи!??А томова е ченгесарска подлога на бкп-дс-бсп копоите, които днес са й чадърчето, бизнисмьенското видите ли!? Редактирано от Админ: Запознайте се с условията на форума. Да, има цензура
 5. 55) До горния
  Цензура се пише с у, но цензор се пише с о. Също като скулптура и скулптор
 6. 56) Мющерия
  Вестникът става за увиване на органични продукти, но вече не става за четене.
 7. 57) Sanyo
  Всички тези са в едно подмножество със: СлаТриф, ИВА и АНД, МилеЦвет, БарОков, МадамВ и т.н. недоразумения. Сериозните журналисти са... две точки:
 8. 58) БАЙ ТОШО
  АМИ,АФЕРА Е ВСЕ ПАК.НЕ МОЖЕ БЕЗ ДАЛАВЕРА.
 9. 59) Серго
  Всичко,което е преекспонирано мирише на долнопробна пропаганда.Така е и с рошавото Весе.Някой й плаща и на нея.Това се нарича "сквернословие" или "словоблудство".То не беше А.Петров,то не беше "ангелче - херувимче".нека нещата са както тя ги вижда,но да не ни ги представя за "абсолютна истина".Абсолютен е Бог,ние не сме.Така,че и на Весето:-налей си една водка и не ни учи,моля те,моля те...
 10. 60) Anonymous
 11. 61) АРЕС
  ЗАЩО Я РАЗКАРАХА ТАЯ ГОЛЯМАТА ЖУРНАЛИСТКА В.ТОМОВА ОТ СКАТ?ТАЗИ КАБЕЛАРКА Е СЪБРАЛА ОТ КОЛ И ВЪЖЕ НЕКАДЪРНИЦИИ И ИБРИК4ИИ.ЛИЖАТ НАРЕД ПОДМЕТКИТЕ НА КОМУНИСТИ,ДОС,СДС,АСАН ЮМЕРОВ/АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ/.ТАЯ ТОМОВА ПЛЮЕШЕ НАРЕД ОТ ЕКРАНА НА СКАТ-РОДООТСТЪПНИЦИТЕ,НЕ СЕ СВЕНЕШЕ ДА ОМЪРСИ ВСИ4КО СВЯТО НА КОГОТО И ПАДНЕ.САМО 4Е БЕ ШУТИРАНА.ЗАЩО ЛИ?

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com