Иранската криза разделя Турция и САЩ

Бурак Акънджъ

Посредничеството на Турция по въпроса за иранската ядрена програма предизвика охлаждане в отношенията на Анкара с нейните съюзници – Израел и САЩ, след като Вашингтон не отстъпи в решимостта си да наложи нови санкции на Иран.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който в четвъртък бе на посещение в Бразилия, заяви ясно позицията си. Той обвини страните, противопоставящи се на споразумението Иран-Турция-Бразилия от 17 май за размяна на ядрено гориво, че „завиждат“ на „дипломатическия успех“ на две страни с нововъзникващи пазарни икономики, които са все по-активни на международната сцена. Тези страни, непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, според наблюдателите, са откраднали водещата роля на световните сили, които преговарят безуспешно с Иран по въпроса за спорната му ядрена програма.

Въпреки иранско-турско-бразилското споразумение САЩ привлякоха другите световни сили, ангажирани по проблема (Китай, Франция, Великобритания, Русия и Германия) към нов проект за санкции срещу Техеран, който бе представен в Съвета за сигурност на ООН на 18 май, а именно ден след подписването на споразумението, постигнато от Бразилия и Анкара с цената на големи усилия. В четвъртък говорителят на турското министерство на външните работи Бурак Йозюгергин критикува американската упоритост за налагане на санкции на Иран – страна, съседна на Турция, като нарече това „абсурдна ситуация“. „Внасянето на резолюцията ден след плана означава, че сте избрали да затворите очи за някои развития“, отбеляза той.

На фона на това нарастващо напрежение между Анкара и Вашингтон турският външен министър Ахмет Давутоглу се очаква да пристигне във вторник във Вашингтон, за да се срещне с американския си колега Хилари Клинтън, пише в.“Миллиет“. В отговор на въпрос на АФП турското външно министерство нито потвърди, нито опроверга тази информация.
„Турция иска да попречи на покачване на напрежението с Иран, за да избегне да пострада от това икономически“, обяснява Седат Лачинер от центъра за изследвания УШАК. „Тя се опитва добронамерено да намери изход чрез преговори от кризата като регионална сила“, казва той.

Според преценки стокообменът между Турция и Иран се очаква да надхвърли 40 милиарда долара през следващите пет години. Израел, чиито отношения с Турция са в най-ниската си точка, определи във вторник като „фиктивен“ плана Иран-Турция-Бразилия в изказване на премиера Бенямин Нетаняху. Отношенията между Израел и Турция, които дълго време бяха сочени за пример в региона, се влошиха след израелската офанзива в Газа през зимата на 2008-2009 г.

Турция, която е член на НАТО, се явява като мост между Изтока и Запада. Тя разви връзките си с мюсюлманските страни след идването на власт през 2002 г. на Партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган. Но въпреки позицията си в подкрепа на палестинците и тази инициатива по иранския ядрен въпрос, специалистите са на мнение, че Турция е далеч от скъсване на отношенията със Запада. Нейните отношения с НАТО и ЕС са решаващи.

Мехмет Али Биранд, автор на редакционни статии във в.“Търкиш дейли нюз“, смята, че американският натиск върху Анкара ще се засили по иранския въпрос. „САЩ не се отказват от старите навици. Те се опитват да решават проблемите си с ислямския режим с желязна ръка във велурена ръкавица. И те искат да привлекат специално Турция в тази политика“, казва той. Вашингтон вярва, че Турция действа, водена от проислямистка идеология, „но това е погрешно“, добавя той. Анализаторът отбелязва, че „Турция се противопоставя на ядрено оръжие в нейния район“, както в Иран, така и в Израел.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.