www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Колеги, пратете си есемесите от Борисов, който не бил оказвал натиск, да ги публикувам

2 Юни 2010

 

Първите страници на в. “24 часа” в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница - заедно с канцлерката Ангела Меркел. Въпросът е - има ли нужда от натиск, когато вестниците сами се навеждат? Снимка: e-vestnik

Шефове на медии тия дни рапортуваха като пионерчета пред премиера Бойко Борисов, че той не им е оказвал натиск. Той им зададе точно такъв въпрос, по повод схватката си с президента Първанов. И заваляха едни отговори, та цяла неделя…

Няма такъв премиер, няма такава държава, няма такива главни редактори.
Българският случай ще влезе в историята.
Премиерът пита медиите – „Кажете, бе, оказвам ли ви натиск?”. Отговор в хор: „Неееее”.
Невероятно.

Уляна Пръмова (БНТ), Валерий Тодоров (БНР), Силва Зурлева (Нова ТВ), Тошо Тошев (в. „Труд”), Венелина Гочева („24 часа”), Славка Бозукова („Стандарт”), Радосвет Радев („Дарик радио”), Максим Минчев (БТА), Галя Прокопиева („Капитал”) и др., се изказаха с категорично не, някои по своя инициатива, други в отговор на питане на в. „Капитал” и др.
Само шефката на новините в бТВ Люба Ризова повдига малко завесата с изказването си, като открито казва, че има натиск и това, че тя е отишла в студиото да коментира тази ситуация, също е натиск. След това обясни, че модерната форма на цензура е отказ от интервю. Тоест отказ на хора от една партия или от правителството да участват в предавания на някоя телевизия.
По-резервирано се е изказал и Любен Дилов-син, който, макар и деликатно беше критичен към тази разправия между премиера и президента, и насочи към коментар в блога на Атанас Чобанов, който е още по-критичен към въпроса на премиера към медиите.

В коментарите в повечето блогове и форуми в Интернет се казваше простата истина – ама няма нужда да им оказва натиск, те сами се навеждат пред него.
Случаят е като с процеса срещу Майк Тайсън за изнасилване, който май беше несправедливо осъден. Съдът решаваше казуса дали девойката, която се е качила в хотелската стая с него, по своя воля му е направила свирка или от страх, поради големите му юмруци. И накрая съдът реши, че юмруците са заплаха и тя е действала по принуда. И вкара Тайсън в затвора.

Та въпросните изредени по-горе главни редактори сами ли обслужват премиера Борисов или ги е страх от мускулите му?

Във въпроса и в отговорите има повече порнография и повече изнасилване, отколкото на кино.
Поне стана ясно какво представляват медийните шефове у нас.

Най-напред комедията започва от президента Първанов. Той, в една поза на защитник на свободата на медиите, каза, че върху тях се оказва натиск от правителството и т. н. Милият. Той, който си играе на котка и мишка с медиите от години. Заради когото има случаи охраната да извежда журналистите от коридора, по който ще мине, за да не му зададат случайно някакъв въпрос, свързан със скандал на деня. Президент, чието пресаташе звъни наред по редакциите именно да оказва натиск или пък подбира внимателно журналистите, които ще бъдат допуснати до едно или друго събитие с президента и дали да му зададат въпрос. И накрая – президент, който качва в самолета си шефовете на всички медии – частни и държавни – и ги повежда на екскурзия, тоест на посещение в чужбина. И този упреква правителството в натиск?

А отговорът е още по-лицемерен – премиерът на свой ред се прави на невинно агънце и пита главните редактори: натискам ли ви, бееееее? Те, още по-невинни, изблейват в отговор… А Борисов дори каза, че не той, а медиите му оказвали натиск. Да не би да има предвид с език?

Десетки журналисти са имали възможността да общуват с Бойко Борисов директно, още когато беше главен секретар на МВР, а още и преди това. И много добре познават нрава му.

Първото негово стълкновение с журналисти е още от времето, когато неговата фирма „Ипон” започва да охранява „Лукойл нефтохим” – Бургас. Когато един ден заловили крадци от някакъв петролопровод, Борисов лично звъни в няколко медии и ги кара да напишат за случая и да му споменат фирмата. Така са го запомнили някои колеги.

Като главен секретар на МВР той се превърна направо в медийна звезда и изникнаха синоними, за да могат в един брой на вестника да се редуват по няколко заглавия с него – Генерала, Бойко, Борисов, главсека на МВР…

Много журналисти са изпитали на гърба си отношението му, но си мълчат. Докато беше главен секретар и после кмет, когато излезеше нещо критично или неточно във вестника, той започва да звъни, понякога по няколко пъти на ден, сърди се, иска обяснения. Често псува и говори на уличния език от Банкя – това е впечатлението дори на колежки журналистки. Но повечето от суета не възприемаха тези обаждания като форма на натиск. Много колеги бяха поласкани от това, че им се обажда медийният герой на България. Бате Бойко. Хеле пък колежки… Това с колежките е цяла отделна тема – колко от тях го пипнаха по мускула – която рано или късно ще бъде развита. И, доколкото пишещият тези редове знае, много от тях си пазят есемеси от Борисов - с ухажвания, с претенции, с недоволство – всякакви форми на натиск…

Венелина Гочева с президента Първанов. Снимка: Булфото

Така че, каня онези колеги или колежки, които са се разочаровали от Борисов и пазят есемеси от него, да ги дадат да ги публикувам в e-vestnik. Знам, че има много любопитни сред тях. Няма нищо страшно. Той е пратил толкова много есемеси и се е обаждал на толкова хора от професията, че едва ли ще си спомни до кой какво е писал.

Аз лично съм имал честта да изпитам недоволството му още в първата му година като главен секретар, по повод един критичен коментар, който бях написал за него във в. „Сега” 2001 г. Не искам да описвам пак случая, описвал съм го по-рано (виж тук). И по-късно, като работех във в. „Новинар” видях какво чудо е Борисов. Как звънеше по няколко пъти на ден по повод някоя публикация. Това дори стана причина да се сближат с тогавашния ми началник Боршош (помни ли го въобще някой?), който му стана нещо като пиар, а по-късно се разлюбиха. И той му помагаше в надлъгването му с медиите.

Любопитно е, че главните редактори, които се навеждат сега пред Борисов, като в хор атакуват заплахата – „Нова българска медийна група” на Ирена Кръстева и сина й Дилян Пеевски. А това е групата медии (вестниците „Телеграф”, „Уикенд”, „Монитор” и др., телевизия 7, ББТ), които най-много и най-неуморно обслужват Борисов. Сякаш другите от Съюза на издателите ревнуват… И, о чудо, в отговор на обвиненията Ирена Кръстева, шеф на “Нова българска медийна група холдинг”, в отворено писмо се обясни в любов към премиера и също категорично каза, че няма натиск: „Независимо от това, че в миналото нашата медийна група неведнъж е критикувала ГЕРБ и лично Борисов, точно при управлението на тази партия няма абсолютно никакъв натиск от властта върху независимата българска журналистика. Може би това дразни най-много някои лица от Съюза на издателите. Причината - не могат да използват властта за прокарване на частните си корпоративни интереси. Затова “Нова българска медийна група” ще продължи да подкрепя правителството…”

Една седмица от в. “Телеграф”. Снимка: e-vestnik

Това го казва шефката на вестници, които месеци наред, и до сега, всеки ден слагаха портрета на Борисов до главата си, с бойки пропагандни заглавия.

Излиза, че различни медийни групи се борят за любовта на премиера. Едните могат да атакуват Корпоративна банка, която седи зад „Нова българска медийна група”, другите могат да атакуват кръга „Капитал”, но и двете страни заедно мълчат като риби за банката на Цветелина Бориславова. И въобще не си позволяват да кажат нещо по-критично към правителството. Осмеляваше се например Милен Цветков и “изпадна” от екран. Преди това му приложиха споменатата по-горе модерна цензура (формулировката е на Би Би Си) – в неговото студио започнаха да не идват хора от властта. Осмелява се и „Шоуто на Слави”. И там мачът между него и Борисов не се знае как ще свърши…

Така че, дали натиск, дали взаимна любов, но медиите станаха смешни. България е класирана на дъното от европейските страни по свобода на печата. А на фона на тази класация медийните шефове тръгнали да обясняват, че няма натиск.

И не очаквам сериозно, при тоя страх по редакциите, при тия съкращения, намаления на заплати, някой да ми прати есемеси от Борисов или да разкаже случки с него. Но, кой знае. Може пък някой да се осмели…
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) отчаян
  Още едно доказателство за наведените медии е мълчанието относно скандала със започващото строителство на Алея Първа във Варна с благословията на неподкупния и честен Плевнелиев! Освен Медиапул - с най-обстоен материал, само Сега и Дневник пишат по случая. Всички други мълчат, начело с вацовските парцали... И великата боркиня за справедливост Веса Томова, и тя мълчи, дума не обелва - не коментар, дума няма в сайта й...А скандалът заслужава внимание...
 2. 2) тъ,та тъп
  Това,че медиите се държат подлизурски показва само какви са и защо падат тиражите им.Винаги когато чуя или прочета,че са 4-та власт ме дострашава.Отказа от интервю било натиск,смехория,такава липса на достоинство няма даже на околовръсното,междувпрочем това е техния занаят/труженички напътя/.А за тяхната неграмотност да не говорим.
 3. 3) Варна
  Някой забелязал ли е, че прегледът на варненския печат в Агенция Фокус сутрин се състои в преразказ на новините от вестника на ТИМ "Черно море", който ще остане в историята освен с факта, че претендира да е регионална медия при печат от 400 броя и реализиран тираж от 200 броя, и с инициативата на главния му редактор Хари Касабов за подписка срещу досадните НПО, които не харесвали ТИМ? Нито едно друго печатно или интернет издание не се цитира, което означава, че варненските новини в националната агенция са контролирани от ТИМ, без чиято благословия или редакция не излиза нищо ...още

 4. 4) Красочников
  Браво на г-н Бакалов, винаги когато чета коментарите и статиите му, изпитвам удовлетворение и се радвам, че въпреки всичко има воюваща и честна журналистика. И аз като издател на едно списание имах среща г-н Б.Б., когато беше шеф на "Ипон". Държеше се арогантно, езикът му беше груб и циничен. На фона на цялата парфюмерия, с която българската преса и електронни медии поливат г-н премиера, се радвам, че на този сайт мога да прочета стойностни материали.
 5. 5) редколегията
  Звъни та пушек се вдига от бат, Бойко. Вестник "24 часа" много обича да им звъни Бойко. За главната редакторка Веналина Гочева това е ритуал. Отпуска се тежко на креслото и си вдига краката на бюрото - повярвайте това е много трудно движение, почти 3 обиколки на стадион "Въча". Тя обича той да му звъни, нищо ча заради пустите обаждания и наведени материали тиражът се сгромолясва и пак и пак.
 6. 6) читател
  Аз лично съм имал честта да изпитам недоволството му още в първата му година като главен секретар, по повод един критичен коментар, който бях написал за него във в. „Сега” 2001 г. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ей тук се крие идеята за тая статия.
 7. 7) Ln
  И в bnews се появи информация за "Алея първа" - нещо от рода "ТИМ застроява..." но преседя 5 мин. и изчезна.
 8. 8) мацка
  "Поне стана ясно какво представляват медийните шефове у нас.." Винаги е било ясно!
 9. 9) нЕук
  Г-н Бакалов,дали под натиск или по собствено вътрешно убеждение шефофете на медии се слагат на генерал-лейтенанта,доктор-инженера,Министър Председател,не е толкова важно.По-важно е,че те със своето поведение въздействат на своите подчинени журналисти,на които са работодатели и така натиска се мултиплицира.Затова,за тези които помним как беше при бай Тошо,а именно ставахме и лягахме с това що е той казал,ходил,открил,закрил или пошегувал,друго журналистите несмееха и да си помислят да пишат и покажат.Да, прав е Херодот,като казва:"Единствената поука от Историята е,че никой не си взема поука от нея!".Колкото до SMS-те,не вярвам в България по наше време да има журналист с достойнството и честта на Йосиф ...още

 10. 10) Лечков
  Бакалов, ти си една гнил комунистически реакционен ретрограден мракобесен антибългарски боклук.
 11. 11) До Лечков
  Лечков, що не идеш и ти да му направиш една свирка на бате Бойко
 12. 12) Много добър коментар
  Поздравления за коментара! Отново само е-весник се осмелява да говори истината! А за другите медии "Защо се криете като мишки?"
 13. 13) М. Б. - аз пък свирех на Първанов
  Борисов звъни - факт е, неоспорим. Главните редактори налагат цензура, слугинажът - сам си налага автоцензура. Затова печатните медии ги купуват само служители на властта, а интернет изданията (не на вестниците) имат ръст от потребители. Просто и ясно е, свиркаджиите на Борисов - куци, кьорави, сакати, дъртаци, дебелаци и т. н., съсипаха медиите. затова сме към 100-ното място в списъка за Свободата на словото, заедно с ганайците.
 14. 14) ууу
  Венелина Гочева с президента Първанов - страхотна снимка! Освен слугинаж очевидно има и сексуално привличане, а и изпразване в гащичките.
 15. 15) Читател
  А дали е вярно прозрението на Ботев "Свестните у нас, считат ги за луди"?
 16. 16) cobalt
  Читател, сигурно няма да ми повярваш, но има и по-дълбоки и комплексни причини за написването на тази статия. Няма да ми повярваш, защото за теляците на борисов мисленето е процедура сложна (точно както за самият премиер-слънце, впрочем). Като мислещ човек ми е трудно в този случай да не се съглася с позицията на Бакалов - аргументирана и обоснована. А не базираща се на елементарното правило "щом си срещу ГЕРБ значи си турчин-комунист подкрепящ царя". За съжаление електората избрал тиквата е достатъчно елементарен, та горното правило да изчерпва всякакви по-нататъшни опити за осмисляне на света...
 17. 17) spectator
  Малко са добрите журналисти, позволяващи си да говорят директно. Дано това не Ви е повод за възгордяване, г-н Бакалов. Останете си такъв журналист.
 18. 18) До Nolname
  Все едно чета предизбурната платформа на коя да е партия..Гарнирана с поп фолк и прочие бг.атрибути. Липсва само яхнията. Качеството не се мери с количество. И там където е мнозинство обикновено няма качеството.
 19. 19) Pala
  Изпускате вестник "168 часа". Него доста хора го изпускат, защото им е доста неудобен. Там ВИНАГИ пишат срещу тези които са на власт. Поне в последните десетина години. Така че има и изключения. Макар че на кого ли му пука....?
 20. 20) гост
  БАКАЛОВ.. ей ти що не кажеш какво ти си е случило кат ки настъпил пожарникара бре...разкажи с думи прости хубаво бе БАКАЛОВ така си е но пък славчо и милен що ги набърка а Бакалов... аз и на двамата не им вярвам много особено на дългия а и на милен де....Баколов друже страх и посредственост пътя е ясен и много вече сме поели по него ..но ти Бакалов чакай някой пък може и да ти прати хабер
 21. 21) Мара Бунева
  Поздравления за хубавата статия! Нормалните хора отдавна са отвратени от БГ печатни медии и телевизиите. БГ журналистика в този момент е пълно фиаско! Мислех си, че като се изчисти поколението на Тошо Тошев, Валери Найденов и сие, ще има промяна. Лошото е, че се ефектът се умножава и при по-младите. А за бг журналистки, които се радват на ес ем ес-ите на ББ и още ги пазят в лексиконите, просто нямам думи.
 22. 22) до "отчаян"
  Дерзай - http://novini.dir.bg/news.php?id=6499191
 23. 23) чичата
  не ви ща свободата на словото/ никога, никой, никъде не ми е забранявал да говоря/ това че някойси си подавалгъзицата е наследствен белег
 24. 24) БОЙКО
  Бакалов покажи твоя SMS бе, ===============Нарушавате условията на форума. Админ.
 25. 25) инж.Лазар Маджаров
  Статията е чудесна!Никой,тук,пък и в други сайтове,не взема отношение към "задачата"поставена от Б.Борисов на политическият му кабинет.Самото това поведение говори от само себе си,че има натиск, и то голям/под различна форма ,вкл.автоцензурата/,защото Б.Борисо отлично познава манталитета на онези ,които го направиха медиен герой:Гл.секретар на МВР,Кмет на София, Министър председател.Говоря за гл.редактори.Между журналистите,тук таме,има хора,които държат на професионалната си етика,и макар с риск да изпаднат в немилост пред работадателя си,изпъняват истинският си дълг на медиатори!Малцина са,обаче ,за съжаление.Добре е че има Интернет!!!
 26. 26) ziguli
  Ако си спомняте,седмото уволнение на Маргарита Михнева бе по молба на ББ/тогава като гл.секретар на МВР/,защото показа снимки на къщата му.Тя бе тогава в БТВ-уж частна. Предтавям си сега как е като мин.пр-л.
 27. 27) не е лъжа
  Недопустимо е в 21век, в условия на демокрация един пожарникар да заплашва с думите "аз мога лесно да ви оправя", без значение към кого са отправени. Щом си на този пост и то благодарение на медиите и шоупредавания, ще си поемаш всякакви критики, скечове и вицове. Нали беше над тези неща. Защо тогава заплашваш. После защо журналистите се страхуват "да не си подритнат трудовата книжка".
 28. 28) Силвия С.
  КОГАТО НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ВЪПРОСИ И НЕ ПРЕДОСТАВЯТЕ ИНФОРМАЦИЯ – ТОВА СЪЩО Е НАТИСК, Г-Н БОРИСОВ Рекламодателите са страхуват да дават реклами на медии, критични към властта, за да не си докарат проблеми. Общата атмосфера на страх предизвиква автоцензура и демотивация Соня Колтуклиева, главен редактор на Bulgaria News | 2010-05-31 14:58:00 Г-н Борисов, защо не ми отговорихте на въпроса като лидер на управляващата партия не смятате ли, че трябва да се намали държавната субсидия за партиите, не следва ли ГЕРб да се откаже от част от милионите, които получава от държавната хазна? Вярно, правителството прие проект за промяна на Закона за ...още

 29. 29) ХХ
  Браво. Много смела статия. Два дни чаках с нетърпение коментара на e-vestnik по темата и не се разочаровах. Голямо удоволствие е човек днес, в България, да прочете подобна позиция. Btw, вчера, докато преглеждах редакционните отговори на различни медии, едно нещо ми направи впечатление: повечето обясняваха как по принцип имало такова нещо като политически натиск, знаели как се е случвал при други медии (особено преди години, разбирай - при други управляващи), но само не и при тях - радетелите на свободното слово. Ха-ха. Май само от в. "Сега" си признаха, че заради "неправилни" материали са скъсали от данъчни проверки издателя им ...още

 30. 30) пират
  Знаех си аз , че ББ е добряк по рождение , "пращал " им SMS-и .......... аз , като им чета само заглавията на разни трудоваци и часовници ми идва не смс -и , ами магарешки бодили да им пратя ,а като чуя случайно учиндолският дългуч зареждам гранатомета . Проблема си е в само и единственно в медиите , защото те гледат на журналистиката като начин за правене на бизнес , а повечето журналисти се изживяват като бизнесмени с остро ...още

 31. 31) тъ,та тъп
  Аман от глупости ГЛ.редактори,дЖурналисти,свобода на печата,дрън-дрън ярина,кой са сибсвеници на вестниците и откъде пилучават командите?Защо не си зададете този простичък въпроЗ,А графоманчета.Защото ЕС и САЩ разчитат на ББ-то/междувпрочем аз НЕ съм му фен/Много сте първосигнални,БЕ,
 32. 32) Dundaky
  Не вървой, Бакалов, не вървой, ти казвам...Не става с Галерия, вервай ми... Куц кон, чурук дъска...Е, всекиму - своето.Jedem das seine, т'ва е, Минке, положението...
 33. 33) гост
  ТЪ,ТА ТЪП....ЗАЩО...??? Я КАЖЕ,ЧЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО
 34. 34) Anonymous
  в началото на 2006г.бяхна семинар.една от лекциите беше изнесена от Маргарита Попова , която тогава каза , че е имало издададено разпореждане от софийска градска прокуратура Бойко Борисов да не боде допускан до местопрестъпления;разпореждането е изадено във връзка с навика му докато беше глав сек да сеснима на местопрасъпления , като с това успява да стъпте всички останали следи; това е което съм чул и видял Б.Б не го познавам лично. П.П /докато и двамата снего работехме в полицията , по мо емнение политиката му беше статистиката да изглежда добре/
 35. 35) попов
  По това време/2006-та/ Попова е в Окръжна прокуратура София , и като длъжностно лице няма как да е направила това изказване , дори и да е вярно .какво си чул разбрахме кажи какво си видял.........
 36. 36) sms
  -----------, покажи ни първо ти мобифонния натиск от Бойко! Нямаш, нали? За 'къв джиляк се пра'иш на интересен?! Редактирано от Админ. Спазвайте изискванията на форума, ще има бан
 37. 37) Златко
  Като за 2 юни статията е много на място :)
 38. 38) До 19
  Ей защитника на Тиквата, той ще ти го навърви и на теб, ти какво си мислиш, нещастнико беден.
 39. 39) cobalt
  Пират, кой те излъга, че медиите в Австрия били държавни? Има една държавна телевизия с две програми (общо са над 20 телевизии с повече от 50 канала) и няколко регионални радиа (общо са над 1000 заедно с интернет радиата). Няма нито една държавна печатна медия. И нито един държавен онлайн портал. Информирай се преди да лъжеш или да преразказваш историите на някой, който е ходил 4 пъти до там за коли втора употреба.
 40. 40) ЧИЧО МАНЧО
  Лечков бълхарник не бъди груб. Издаваш селския си произход бе имбесил.
 41. 41) журналист
  Това, че Бойко пише есемеси, е публична тайна. Но той по-скоро се сърди като малко наивно дете. Ужасът в медиите се насажда от друг - и това е агентът от ДС, лукавият Гоце от село Сирищник. За него в големите медии се говори или добро, или нищо. Той издава смъртни професионални присъди на журналисти - това означава, че никъде не можеш да си намериш работа. За това се грижат цяла банда сатрапи, какъвто е генералът Колев, например. Само Иво Инджев пише срещу Гоце, защото вече е претръпнал и се е примирил със смъртната си присъда. Но има още много, които ...още

 42. 42) чичата
  преди време гоцето е напипало "джи" точката на сивоминджавия, и от тогава самият спомен го държи в оргазъм повечето "журналисти"
 43. 43) До чичата
  Много си отворен, няма що. Как не се умори, ама луд умора нЕма. Тук няколко души са на всяко гърне мерудия. Разбрали - недоразбрали, дращят.
 44. 44) пират
  Кобалт, пак си зяпнал , австрийците приеха закон за частните медии едва през 2001-ва година . Дотогава а и сега основен монополист на австрийският медиен пазар е ORF , която е публична , общественна медия , но не и частна . И понеже коли втора употреба се внасят и от Америка , бих споделил , че и там ако не си американски гражданин , не може ...още

 45. 45) Бора Бора
  И в обобщение, някой пратил ли е в е-вестник получени ес ем еси от ББ ? Ако да- нека се публикуват, ако не-то тогава ...или няма такива есемеси или ....?
 46. 46) Alterin
  Хубава статия, да. Иначе между ББ и Първанов, смятам че Първанов е по-опасен.
 47. 47) Лукавия
  Каква „прекрасна” свобода на междуметията ( на словото ) ще има при Бойко+ Костов?! Интересно време ще е бъдещето, когато може да се сбъдне прогнозата да има общо управление на България изградено от партията на Генерала и Синята коалиция на Командира. Сещам се за думите на една популярна песен: „...тогава предвиждам такъв живот...”, които илюстрират очакванията ми, а те не са розови. Вярно е че сме пълноправни членове на ЕС от две години, но особеностите на българската национална политика, винаги са се различавали от европейската, даже и по отношение на свободата на ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com