www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: Сървър на покрива или 451 по Фаренхайт

23 Юни 2010

 

МВР съобщи за последния си успех. Затварянето на сайта chitanka.info.

Цитирам съобщението от пресцентъра на МВР (съгласно закона, то не подлежи на авторски права):

Успешната операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството, посредством сайта “chitanka.info”, е проведена от спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП.
Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.
Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Хем смешно, хем тъжно.

Смешно, защото такива сървъри се инсталират от сам човек в свободното му време за два часа, и се наглеждат (ако си съвестен) за 15 минути на ден. Не съм се интересувал кой точно поддържа chitanka.info, но ако са били шестчленна престъпна група, ми е чудно какво са правили петимата от нея по 24 часа на ден, а шестият по 23 часа и 45 минути.

Едно е сигурно - надали са сканирали и качвали книги. Първо, 600 книги на месец от 6 души значат по 100 книги на месец, или 4 книги на работен ден. Почва да става ясно какво са правели шестимата, но не по 24, а поне по 100-150 часа на ден… Естествено, че се подигравам. Тези, които качват книги в Читанката, са много повече. Аз съм един от тях - качил съм в нея всичките си разкази и преводи. Много мои познати писатели и преводачи също са качили своите творби. Така че чакаме ГДБОП да дойде да ни арестува. Няма да е по закона, но какво ли от това, което те вършат, е? Да сте ги видели да арестуват примерно наркодилъра на училището, в което ходи детето ви? Не, естествено. Никой лобист не плаща за това.

(Още не съм забравил как затвориха сайта за книги на слепите. С аргумента, че ако администраторът му (също сляп) толкова добре знае какво пише в закона, те ще го арестуват, пък той нека си търси правата в съда…)

Че били открили сървъра на покрив на обществена сграда, и че той бил поставен в специална кутия, също не ми се вярва, на фона на останалите лъжи. Всеки, който различава компютър от компот, знае какво ще се случи на сървър, който е на покрив, при първата буря или дори дъжд. (Всъщност, не съм сигурен дори дали са открили сървъра - преди месец качвах на него едно мое разказче, и ако съдя по IP адреса, не беше в България. Чудя се дали всъщност изобщо са конфискували нещо, което да има нещо общо с Читанката - и ако не, кой ли е пострадалият. И кои са организираната шестчленна престъпна група със строгата йерархия. Горките хора. Има да доказват, че не са камили… И най-вече има да обясняват откъде са се издържали. Защото, доколкото си спомням, Читанката беше безплатна, не показваше реклами, и т.н. Това се казва престъпник - да прави пари даже от такова нещо.)

Впечатли ме и идеята за нанесените на българската книгоиздателска дейност щети за милиони левове. Като се има предвид, че средната цена на една книга е петнайсетина лева, и от тях печалбата е три-четири лева, загуби от два милиона (минимумът за “милионИ”) означават продадени петстотин до седемстотин хиляди книги по-малко за тези две години. Доколкото ми е известно, това е далеч под общия брой на всички продадени книги в България за периода, от всички издателства общо. Това означава, че оборотът на книгоиздателствата след затварянето на сайта ще се утрои, печалбата им също, и т.н. Да си призная, не го вярвам.

А за нанесените щети на българската култура дори не ми се говори. Ако твърденията са верни, то чрез Читанката българите са прочитали годишно по няколкостотин хиляди книги повече. Старателно се опитвам да си представя как това ощетява българската култура, но не успявам. Особено пък в днешните времена, когато да си купиш книга е едва ли не капитална инвестиция, а да накараш някой, особено Интернет поколението, да чете книги е олимпийско постижение. Да унищожиш това, което го е постигнало, означава да реализираш “451 по Фаренхайт” на Рей Бредбъри на живо. Тук, в България.

Дотук смешното. Оттук нататък обаче е тъжното.

Тъжното е, че си имаме служба на МВР, която се занимава на практика единствено с обслужване на лобистки интереси. И че за обслужването им е готова да прекрачи закона. Защото Законът за авторските права гласи:

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Тъжното е, че си имаме “праводържатели”, които не се свенят да премахват каквото сметнат за конкуренция чрез купуване на служби в МВР, които да нарушат закона от тяхно име. (Категорично твърдя, че става дума не за защита на нечии права, а за мачкане на “конкуренция”. Неведнъж съм виждал по форумите на Читанката горчиви изказвания как някой праводържател е поискал нещо под негови права да бъде свалено, и колко гадно е, че се налага да го свалят. Тоест, в Читанката се спазва принципът при поискване защитените от авторски права произведения да се свалят, и праводържателите са можели просто да поискат нещата им да бъдат свалени. Просто някой “мениджър” е решил, че след като той е измекяр, готов на всичко за пари, значи всички останали са такива, и му конкурират работата. Или се е досетил, че неговата съществуваща или подготвяна “Интернет услуга” по продажба на книги ще е смешна на фона на удобството и свободата на Читанката, и е бутнал една пачка “неудобният пример” да бъде измилиционерстван от Нета.)

А най-тъжното е, че ние изказваме възмущение по форуми, след което млъкваме и забравяме. Номерът минава. Съюзът на безскрупулната алчност и на платената милиционерщина вписва поредната победа. И правим поредната крачка към 2018.

Аз обаче нямам намерение да млъкна. Още по-малко пък да забравя. Днешната акция на ГДБОП е посегателство не срещу Интернет пиратството, или нарушаването на права. Тя е посегателство срещу грамотността и културата на българите, и срещу правата ни на хора в държава със закони. (Погледнете пак цитата от закона по-горе.) Ако това положение продължава, това да остана в България ще е висша степен на безотговорност пред децата ми, родителите ми и приятелите ми. Защото какво бъдеще очаква страна, в която подобни посегателства биват търпяни и толерирани?

И тъй като все пак не искам да емигрирам толкова лесно, смятам да се преборя тези посегателства да получат това, което заслужават. Към момента положението е просто и ясно до трудна за вярване степен. А именно: ГДБОП или бъдеще за България - изберете сами. Моят избор е бъдеще за България.

Смятам да поставя към всички български политици и управници избирателски ултиматум: да изберат и те бъдещето за България, и да вземат мерки ГДБОП най-сетне да започне да се занимава с организираната престъпност, а не да й изпълнява поръчките. (Защото който се бори срещу културата на българите може да се нарече издателска къща, асоциация “Българска книга”, Съюз на преводачите в България или както иска още, но за мен той е просто организирана престъпна група.)

(И още нещо. Когато затваряха сайта на слепите, се видя ясно - противопоставянето е не между писатели и преводачи от едната страна, и читатели от другата, а между писатели, преводачи и читатели от едната страна, и търговци на авторски права от другата. Повече от половината добри български писатели-фантасти, и доста преводачи са ми лични приятели, и днес чух почти всички - нямаше нито един, който да не е възмутен от затварянето на сайта, дори ако току-що беше научил от мен, че съществува, и какво представлява. Много от доводите против, които цитирам тук, чух от тях. Това, че се защитават правата на творците, е мръсна и нагла лъжа. Не й вярвайте, и винаги, когато чуете някой да я казва, го прекъсвайте и я опровергавайте категорично. Защитава се единствено лакомията на прекупвачите на права. Читатели, не се хващайте на тази въдица - огромното мнозинство от писателите и преводачите сме с вас. Най-малкото защото и ние сме читатели.)

Ако ли пък отрекат бъдещето на България в името на интересите на борците срещу културата, то аз ще им го напомня предизборно. Много пъти. С всичката сила на словото си. Редно е да получат на изборите резултата, който заслужават.

Ако заедно надигнем глас, ако успеем да бъдем чути по медиите, и ако сме готови да не забравим и да не простим това предателство, имаме шансове. Ако не - един ден децата ни ще ни благославят, ако сме емигрирали навреме, или ще ни кълнат, ако не сме успели. А думата “България” ще е известна и пословична в другите държави. Познайте с какво.

Дали ще дойде подобна “2018″ решаваме ние. Днес. С действията си.

Виж още текстове в блога на Григор Гачев
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Действително, трудно ми е да разбера, ако някой вместо да купи книгата я свали от интернета, как автора ще спечели, или поне няма да загуби. А това че някои искат да си показват безплатно "таланта" пред всички е друг въпрос.
 2. 2) Emil
  ТовА Е БИБЛИОТЕКА,и не знам кои автори печелят от библиотека.Или ако дам една книга на приятели за да я прочетат нарушавам сериозно българското законодателство,но като се има впредвид ,че това правителство книги не чете,то всичко е от ясно по ясно.След час някой ще се изтъпани пред телевизията и ще изръси поредната глупост за замазване ...още

 3. 3) Цар Кару І
  От до тук разбраното е: ГДБОП са пълни неграмотници и ляворезбовници. "Барнали са" DNS и адреса сега се пренасочва към боко тиквофф е ляворезбовник също (за неграмотността му вече знаем), цецо кратункофф не подлежи на обсъждане В черния списък на Моята библиотека са включени хора или организации, които умишлено и целенасочено пречат на електронните библиотеки. Изваждането им от списъка може да стане само след тяхно публично извинение. Издателства Призовавам ви да не купувате каквото и да е от долните издателства. КК „Труд“ * първо настояване ...още

 4. 4) 55
  Бойко книги не чете.
 5. 5) 55
  Бойко книги не чете. :
 6. 6) Читател
  Понеже ГДБОП мислят за гражданите на РБ, е са решили да придоставят пъйчното съдържание на спрения сайт на следния адрес: http://chitanka.gdbop.com/
 7. 7) Мечо Пух
  Втрещих се! От тази статия ми стана ясно защо 2-ри пореден ден не мога да вляза в chtinakta-та. Този сайт беше шанс за безпаричните да четат... сега и това им бе отнето :( За сайта на слепите не ми се коментира ... Заставам редом до автора на тази статия в борбата срещу нашия "451 по Фаренхайт"
 8. 8) дмк
  Това е тъжната българска действителност. Но, както е казано: "не се гаси туй що не гасне".
 9. 9) и2
  Грамотните хора са вредни за държавата по дефиниция- те мислят. За това трябва да се ограничи четенето
 10. 10) възмутен
  Напълно съм съгласен с автора. Поредното безобразие и безумие.
 11. 11) Пламен
  Изкараха ги най големите престъпници-по големи от убийци и изнасилвачи!!!А книгите не пречеха на издателствата поради факта че 90% от тях са издавани мнооого отдавна!
 12. 12) Анти чича
  Боко Тиквата и Цецо Тъпото надминаха себе си. То е ясно, че не са прочели една книга през жиивотецът си, но прекалиха в лизането на задници, на собствената си гей дружинка!
 13. 13) Евгени
  Чия е тази "държава"??? На Маргините, Мургините, Галевите, Масларови, Велчеви и прочее . Свястното - навън
 14. 14) SA
  Не знам кои са тези, които са обявили "читанка"-та за престъпление, но колкото пъти са показвали подобни екземпляри по телевизията, се е виждало, че очевАдно са психически изтрещели - понеже не са в състояние да вършат нещо смислено, избиват комплексите си като се гаврят с максимално възможния брой "обекти за наблюдение и контрол" - единствено за да докажат "кой ша казва кв'о ша ста'а тука бе!". Видяхме поредния пример - кой беше казал нещо за полицейската държава ??
 15. 15) analitik
  Видяхте ли сега за кой сте гласували? Честито! Преди пак да се вържете на бабаитските чупки на пожарникаря, помислете с главите си! Горните...
 16. 16) analitik
  на мястото на читанката се появиха два заместващи го сайта с приятни имена :) chitanka.ebni.me, chitanka.gdbop.com
 17. 17) Една
  Потрес ме обзема какво бъдеще ни очаква...
 18. 18) KS
  На мене пък ми е трудно да разбера как един автор ще спечели ако някой вместо да прочете безплатно нещо написано от него, въобще не го прочете и така не научи нищо нито за автора, нито за творчеството му.
 19. 19) Ti6anko
  Здрасти! Искам да изкажа своето презрение към всички участници в този Фарс по затриване на сайта chitanka.info. Как може хората да четът книги, а книгоиздателствата да не печелят от това...? Ами явно не може! Както и други хора по-горе бяха написали, ГДБОП защитават нечии интереси. Има няколко е-библиотеки в България, но акцията е била насочена само и единственно срещу chitanka, въпреки че дейноста на сайта е адекватна с действащите закони, но.... на кой му пука! В България щом можеш да си платиш... всичко е възможно (за съжаление).
 20. 20) Тодор Станчев
  ГДБОП атакува "Читанката", но полицията ще охранява някакъв гей - парад (или прайд?). Ясно е къде ни пращат. Тъжно, тъпо, безнадеждно.........
 21. 21) PROSTO CHOVEK
  НЕ СЛУЧАЙНО ДЯДО ВАЗОВ ВЕ НАПИСЪЛ -" ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА". МАЙ ТОВА СА ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ И НЕДОУЧЕНАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА.
 22. 22) Библиотекар
  Едно не може да се отрече - с тая реклама от страна на ГДБОП и Сие, сега наистина има някакъв шанс да започне ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ.
 23. 23) Anonymous
  Трътки ме побиват като си представя, как, разказвайки приказка на внучката, нахлуват онези с качулките...:)
 24. 24) Вили
  И аз съм един от многото потребители на Читанката', който е изумен от това безумие... Изобщо отказвам да коментирам глупавите доводи за затварянето на този чудесен сайт, както и потресаващото самохвалство на ГДБОП. Това, че чета от 'Читанка' съвсем не значи, че не купувам книги. Имам една голяма и хубава колекция от книги... които за жалост са в България. А аз вече почти 4 години живея в чужбина. Нямаше как да донеса книгите си с мен и затова редовно посещавах 'Читанка', за да препрочета някоя от любимите си книги. А там и открих някои нови автори, които ще издиря и ...още

 25. 25) дмк
  "Пази боже сляпо да прогледа" е разказ от Алеко Константинов.
 26. 26) дмк
  И народна поговорка, разбира се. И много точно характеризира поведението на случайно издигналия се от нищото (български) простак.
 27. 27) Стоянова
  Ами,това си е точно "451 по Фаренхайт".Трудно нормален човек може да си представи,че е възможно такова нещо.Спомням си ,сина ми учеше още/в Германия/и аз го питам колко струват учебниците.Той каза скъпи са,но ги има в библиотеката,а и в интернет.Това преди 10г.Аналогичен случай,ако това представлява престъпление,мисля си,че точно там не би се случило.Самите преподаватели препоръчвали в кой сайт да ги намерят.Извод;който чете,трябва да се отучи.Който не чете-не трябва да се научава да го прави.ТВ-тата са достатъчни.Има си Биг брадър,има си Планета ТВ-за запълване на духовните щения човешки.И тиража на книгите едва ли ще се вдигне.А следващия министър-председател да бъде ...още

 28. 28) poohy
  Какво да се направи та ТЕ да чуят?
 29. 29) Alterin
  http://www.facebook.com/group.php?gid=110390522341812
 30. 30) инж.Лазар Маджаров
  Милиционерщината все повече навлиза в ежедневието ни!Въпросната акция на МВР е поредната проява на нисък интелект,на слугуване на определени "избранници",въобще-на връщане на времената на забранените от БКП книги и публичното изгаряне на книги от Нацистите.Констатирах,че във Фейсбух тече подписка срещу въпросните действия.Влезте и вие и я подпишете.Така поне ще се отсрамим пред съвестта си!
 31. 31) GS
  За Бьлгария която загубихме или Бьлгария която изчезва.Преди няколко седмици попаднах на репортаж да спрем интернета вьв Бьлгария и се питам защо управляващите направо не дрьпнат шалтера и не закрият Бьлгария като географско понятие.От седме години живея вьв САЩ сьпругата ми от пет години работи вьв администрацията на библиотеките в нашия район (5 или 6 библиотеки сьс размерите на Софиска градска библиотека) вьв момента тече обновяване на целият софтуеар за да може всички книги да бьдат достапни и вьв интернет даже и вьв аудио формат.Питам се дали те са спазили авторските права и отговора е много прост ДА.След като една книга ...още

 32. 32) ВА
  Гриша, браво!!! Страхотно си го написал! Ех, да можеше сега и някой от високопоставените, наредили провеждането на тази акция да го прочете... Мила Родино...
 33. 33) Ами как
  "1) SK 23 Юни, 2010 в 9:15 am Действително, трудно ми е да разбера, ако някой вместо да купи книгата я свали от интернета, как автора ще спечели, или поне няма да загуби." Сигурно хиляда пъти се писа вчера и днес как - прочиташ на монитор (гадна работа между другото, на хартия си е друго), виждаш, че писателят не е некадърник/графоман с книжка в 1000 тираж, който сам си го е платил или (дай Боже да се случи някога)най-накрая са превели Тери Пратчет като хората - и си купуваш книгата. Маса народ писа, че си е купувал книгата, четена в Читанка, след ...още

 34. 34) ziguli
  33-ти,и аз се чудех и още се чудя как Чарлз Дикенс,Фокнър,Твен,Верн,и пр. и пр.автори, като как ще си получат хонорарите от написаното.Е,сигурно гениалният МВР акъл в съдружие с издателите имат пряк път до авторите.А аз им пожелавам на ръка да им носят хонорарите.И да изчакат следващите ръкописи.
 35. 35) БЪЛГАРКА
  С цялото ми уважение към автора и останалите участници във форума и с молба за извинение, но ........ще бъда малко по- груба.Тези "умни глави" от правителството защо не вземат да се гръмнат накрая? Май прекалиха последния месец. Първо "акцията" на търга за картини, после увеличените такси на университети като НАТФИЗ, Художествената академия и Музикалната академия, а сега за капак и виртуалната библиотека...Ами да вземат да затворят всички библиотеки и библиотечки в градове , села и паланки , къде какво е останало все още. Че там има знаете ли колко ценни книги и издания, дето хората могат да си ги четат ...още

 36. 36) Че
  И тия управници срам нямат.То какво ли не се смени в тая очукана от градушката държава.Номера на колите,паспорти,книжки... ,и за всичко плаща народа.Не се спреха да крадат измислените им фирми,а в цяла Европа още са със старите номера и документи отпреди 30г. Утре ще измислят,че целия народ задължително трябва да се ваксинира срещу 100лв ваксината-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,и хаиде пак на опашките...НЯМА КРАЙ АЛЧНОСТТА И ПРОСТОТИЯТА . Не вярвам нещо да се промени към по-добро,но виждам малкото останали истински БЪЛГАРИ все още да се грижат за народа си. Книгите така или иначе ще ги има в нови сайтове...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com