Плeвнелиев, България е слънчева, защо зависим само от руски газ?

Министър Плевнелиев дава съвети в енергетиката и пазарната икономика. Не, че е експерт. Напротив. Той предварително се застрахова, че не разбира от енергетика и пазарно стопанство. Но въпреки това пробута лафа, че трябва да оставим борсата да решава цените. Дотук-добре. И само толкова ли? Доколкото си спомням, той е министър на регионалното развитие. Говореше за строителство и за свръхпечалби. За харчене на пари и за принадена стойност. И пак спря до тук.

Лошото е, че той издрънка само общи лафове. Нека Плевнелиев да каже изработил ли е стратегия за жилищното строителство, по които да се намалят съществено разходите за топла вода и отопление? И тази стратегия да добие един нормативен вид, задължаващ строителите да използват максимално природните дадености? Или да каже нещо за боклука? Това всъщност боклук ли е, или можем спокойно да го заместим с термина суровина? Суровина за отопление, например.

Не, Плевнелиев не каза нищо подобно. Не каза и това, че всъщност у нас цената на природния газ и до голяма степен и на енергетиката се диктува не от международния пазар, а от „Газпром” и Кремъл. Аз не обвинявам „Газпром” и Кремъл. Аз обвинявам всички български правителства досега, включително и настоящето, че не направиха нищо, за да премахнат този монопол. Както това направи, например, Чехия. Явяват се някакви хорица по медиите и дрънкат, че, видите ли, Турция преговаря с Русия и работи успешно с нея, а ние се опъваме. Тези хорица или не са наясно с истинското състояние на енергетиката в Турция, или са тъпи.

Турция използва Русия именно, за да намали цените на енергоносителите си, защото Турция взима природен газ от Сирия, Иран, Ирак и къде ли още не. И вкарването на турския пазар на руски газ ще охлади мераците на другите държави да диктуват на Турция цени така, както „Газпром” ги диктува у нас. Нека Плевнелиев каже каква стратегия е изработил преди да стане министър, та сега да я реализира.

България е общо взето слънчева страна. А слънцето е много голям енергиен източник.Най-големия! Къде е заложено това в строителните изисквания? Нека Плевнелиев да обясни. Нека, засега, оставим настрана изложението на жилищата и другите сгради и височината на строителството, което позволява достъп до слънчева светлина. Има едни прости и евтини съоръжения, които се наричат „слънчеви бойлери”. Нека Плевнелиев ми каже в кой нормативен акт за ново строителство и за саниране на старите жилища е заложено задължителното им монтиране.

Нека Плевнелиев вземе моливчето и да сметне колко икономии ще се получат от монтирането им. Те могат да се използват и за отопление през зимата, като се дозагрява водата през зимните месеци, ако се наложи. Няма значение дали загряването ще бъде на газ, твърдо гориво, електричество или с горещи прегръдки. Едно е да загряваш студена вода, а друго- да вдигаш температурата с 5-10-15 градуса. При това дългите колектори и скъпата им поддръжка стават излишни. Защо Плевнелиев не обясни на колегата си Дянков, че БАН и Техническият университет имат специалисти по топлотехника.

И вместо да ги ръга в ребрата и да им дудне, че са тунеядци, да ги застави да работят, като им отпусне средства целево за разработване на енергоспестяващи технологии и практики за жилища, офиси, хотели, училища, болници и др., чрез които парите за отопление и топла вода да паднат рязко. И едва след като не изпълнят заданието качествено или в срок, да ги съкращава. За един политик не е необходима харизма, за да управлява. За политикът основното е прагматизмът. А както сегашното и предните правителства, се отличават със завидна липса и нежелание за прости и практични решения. Което означава само едно. Че мътната вода ги устройва напълно и нищо повече не желаят.

Спомням си, до неотдавна, искаха да облагат жилищата с алуминиева и пластмасова дограма с допълнителен данък. Защото било лукс. Това само идиот може да го измисли. След това решиха, че санирането трябва да бъде тотално. И ако един собственик откаже поради някакви свои причини – пари за саниране от фонда не им се изплащат. Това само скапани бюрократи могат да измислят.

Сбъркана работа. Но тя е сбъркана още по-назад във времето. У нас депутат и министър може да стане всеки, който е приятел с партията печелеща изборите, или си плати съответния рушвет. Потресаващото не е, че Нейчо Неев или Ана-Мария Борисова станаха министри. Потресаващото е, че всички са такива по дефиниция. Само глупак може да се опитва да скочи от раз 2,50 м, ако преди това не е тренирал и скочил поне 1,50.

Нормалният стил на приказки на нашите пишман политици е да кажат тук-таме малко истина, да премълчат останалата и да лъжат и хулят тези преди тях. Затова и не се задържат дълго. Изкарат един мандат и пътуват към забравата или прокуратурата. Но най-лошото е, че точно такива ги избираме ние.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.