www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Гладуващият в Брюксел физик Котев не е луд - свидетелстват колеги

15 Юли 2010

 

Защо съм против гладната стачка на физика Котев - от сайта eurochicago.com


Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

От Петър Стаматов – редактор на Eurochicago.com и от Петър Божинов (Чикагски университет), съответно бивш състудент и бивш колега на физика Котев

На 12.07.2010г. физикът Георги Котев обяви безсрочна гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел с искане евроинституциите да предизвикат независимо разследване за подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй”. Българинът работил 17 години в централата е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно, а държавата ни е ощетена до този момент с близо 500 млн. лева.

Петър Стаматов:

Следя постоянно какво се случва на площад “Шуман” пред сградата на Еврокомисията, какво съобщават медиите и ектронните издания за стачката на Котев. Чета и коментарите и форумите в тях. Забелязвам, че за много хора не само написаното от ядрения физик, но и действията и мотивите му остават загадка. За разлика от тези хора аз познавам Георги Котев повече от 20 години – учихме в един университет, макар и различни специалности, работихме в АЕЦ “Козлодуй”, срещахме се в годините след като напуснах централата – и в София, и в САЩ. Познавам близките му, знам дори малките му племеници. С една дума – бяхме доста добри приятели. Докато в последните месеци отношенията ни охладняха, а след като обявих, че съм против стачката му, дори почти се скъсаха. И от тогава практически не се чуваме (не броя отделни кратки СМС). Да, аз съм против стачката му. Ето защо няма да чуете от него нито моето име, нито моя уебсайт. Но въпреки, че съм против безсрочното му гладуване, аз не мога да го оставя. Подкрепям го, защото виждам как организирано се нахвърлят към него, как искат да го обявят за какъв ли не, та дори за луд.

Ще започна поред.

Бил посредствен специалист.
Не е вярно! Признавам си, че и аз, като повечето читатели, не съм наясно как може да се докаже, че едно ядрено гориво е приготвено от рециклиран уран, но абсолютно отхвърлям обвиненията по негов адрес в некомпетентност. Ако беше некомпетентен, нямаше да проработи толкова години на едно от най-отговорните места в АЕЦ. Нямаше да има награди, и то не за послушание, а за нововъведения в производството. Фактите говорят, че е един от най-добрите по специалността си в България и ако не беше така, неговите твърдения отдавна щяха да са разбити на пух и прах. Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?

Бил глупак.
Не е вярно! Котев е с много висок IQ (Ай Кю – коефициент за интелигентност). Повод да се запознаем като студенти станаха общите ни увлечения по математика и занимателните задачи и главоблъсканици. Знам какви са условията и изискванията да покриеш теста на Менса и съм убеден, че Котев спокойно може да членува в този клуб. А и вероятно той е минавал такива тестове в АЕЦ. Там в специална лаборатория ни проверяваха общата интелигентност, психологическата пригодност. На такава проверки не подлежаха само… началниците в централата.

Аз не съм против ядрените централи, за мен по-опасни са хората, които ги управляват.
Ще поясня. В АЕЦ “Козлодуй” на високи постове са работили хора, за които главният психолог е предписвал, че, поради IQ < 95 т. е. по-нисък от средния, не би трябвало да заемат ръководни длъжност. Преровят ли се архивите, сигурно ще се открие, че иначе симпатичният екс-шеф на централата Иван Генов също има забрани да заема отговорни постове в АЕЦ. Не съм убеден дали сред обикновените хора е добре известно, но и за трагедията в Чернобил причина е субективният фактор – това са началниците, провеждащи изпитанията, от които е произтекла аварията.

За мен разликата между американските, френските и др. западни реактори и руските такива е огромна. И не казвам, че руските са по-лоши. Просто философията им е различна. На Запад залагат повече на техниката, а при руснаците по-главен е човешкият фактор – на операторите и техните ръководители са гласувани много по-големи отговорности. Ето защо и нашите оператори в Козлодуй са несъмнено по-добри специалисти от западните. И все пак е разбираемо грешките при хората да са по-чести, отколкото при машините. Сравнете само, какъв е процентът на смъртните случаи по пътищата, заради отказване на техниката в автомобилите и какъв – заради самите шофьори.

Котев е луд.
Не е вярно! Ако да кажем той някак си е успял да премине през ситото в централата, (казах вече, че и това се случва), то тогава защо ДАНС работиха с него? Една година той им сътрудничеше – нима са такива некадърници да не го разберат и да го оставят на такова възлово място в централата? Защо компанията, в която той работи сега в Италия, и в която доколкото знам също са научили и са против стачката му, не са го уволнили? Кой би искал да си има работа с него, ако беше луд? Не мога да не си спомня какво бе казал Ботев: „Свестните у нас считат за луди…”

Плащат му да твърди клевети.
Не е вярно! Не е трудно да се докаже, а и в ДАНС отлично знаят, че Котев замина абсолютно сам на свои разноски и никоя организация или конкурентна компания не седи зад него. Известно е, че той живя по евтини квартири и хотели и с месеци не бе получавал заплата, докато се утвърди на новото си работно място (пак като физик) в Италия.

Бил кариерист, направил го заради пари.
Не е вярно! Не е ли нормално след като сте отработили съвестно 15 години в една компания и за поста на пенсионирания ви началник няма друг кандидат, който да има нужната квалификация и знания, освен вас, да очаквате най-после да Ви издигнат? Парите също са важно нещо, но помня в Москва, където повечето се занимавахме и с търговия, Котев въобще не бе сред нас. И докато много от студентите се връщаха в България с цели контейнери със стока, то той си бе взел единствено някакъв телевизор. Отделен е въпросът, че се интересуваше от първите стъпки на борсата в България. Умееше да си прави сметката, броеше и стотинките, но благодарение на способности и липса на алчност (колко души изгоряха в началото в разни пирамиди), успяваше да си докара някой лев към заплатата. Пък и сега в Италия му плащат добре. Ако парите бяха мотивът му, що не си седи в Италия, а е тръгнал да стачкува?

Ще спра до тук. Не казвам, че е идеален, но че е искрен и честен човек, за мен няма съмнение. И може би именно оттам идват и най-лошите му качества – трудно прави компромиси и не прощава изневери. Всъщност това не е толкова лошо за един физик, нали?
Иначе той е доверчив и вярваше в ръководството на централата, нали се обръщаше за справедливост към тях. Вярваше в ДАНС – активно им сътрудничеше. Вярваше на част от медиите у нас, докато му забраниха достъпа и до форумите в тях. Беше почитател на Иван Костов, докато разбра, че политиците се интересуват първо от себе си. Вярваше в Европейските инстанции, докато се оказа, че те повече се осланят на българската държавна администрация. Сега май единствено вярва в разума на хората, които ще се заинтересуват да разберат дали наистина не са манипулирани.

А това не е трудно, особенно при огромното количество контролни органи, които получават заплати от държавната хазна, за да изпълняват такива функции. Достатъчно е да се направят нови и независими проверки дали горивото е било лицензирано. Да се потърси отговорност защо при предишната проверка (на която всички се позовават, че уж не е открила никакви нередности – виж линк) по документи мистериозно липсват цели 6 ядрени касети. Да се попита ядрения регулатор АЯР защо не е проконтролирал, че “библията” на АЕЦ, документът Техническа обосновка на безопасността (ТОБ), не е съответствал на горивото повече от 4 години. Защо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е заявила пред министър Трайков още на 16.10.2009 година “издаването на заповедта за извършване на финансовата инспекция в Козлодуй ще бъде съобразена с административния капацитет на Агенцията” (виж PDF документа – AEC_G-Kotev_MIET_Agen-fin-inspekcia (1)), но и до ден днешен няма резултати или не са огласени? Защо след като в  Европейската комисия и Европейският парламент са стигнали до разкритието, че се е работило няколко години с неактуализиран софтуер, не е поискано разследване на човешкия фактор и следите от корупционна схема?

А ако след проверките се окаже, че Георги Котев не е бил прав, нека го съдят.
Ето и аз сега осъждам неговата гладна стачка. Осъждам я, защото все още вярвам в ЕК. Осъждам я, защото, ако му се случи нещо в Брюксел – нещастие, самоубийство (и други хора свързани с АЕЦ са го правили – линк) или ако умре от глад, как ще се докаже имало ли е опасни за всички нас нарушения в “първа атомна”. А това е от голямо значение и за дилемата да имаме ли “втора атомна” в Белене. Против стачката съм, но да го оставим ли да умре?

Петър Божинов *:
“Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка. А да си посегнеш на живота не е по християнски.”

————–
* Петър Божинов е физик, бивш колега на Котев от АЕЦ “Козлодуй”, в момента работи в Чикагския университет, където е разработен първият в света реактор от Енрико Ферми. Имейл: petter.bojinov (at) gmail com
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) tтъп та тъп
  Какво ще напишат глупаците от форума сега.глупости,разбира се. :
 2. 2) чичата
  извиках едно ромско семейство и с тяхна помощ изтръгнахме ел.инсталациите в къщй/ опасни са, а и те хората ще вземат някой лев от метала/ 220 волта е в състояние да убие всеки/ освен това, физиката е спрала някъде около законите на ом и не обяснява нищо за радиацията съгласно правилото на лявата и дясната ръка и връзката им с бумът на ракови заболявания в урбанизирана европа от последните 120 години/ ще идем и в другите ми имоти и там ще оправим нещата
 3. 3) Йордан Йорданов
  България, като неядрена държава, се контролира много строго, съгласно Закона за неразпространение на ядреното оръжие, от Международната агенция за атомна енергия- Виена (МААЕ-Виена), по отношение на делящите се ядрени материали.За целта ядрения материал, в сручая свежо ядрено гориво, който постъпва в АЕЦ Козлодуй се декларира от българска страна и отделно и независимо от руската страна в МААЕ-Виена. В АЕЦ Козлоддуй инспекторите на МААЕ-Виена осъществяват постоянен контрол по документи и чрез измервания на свежото ядрено гориво и ако това е ядрено гориво е различно от това в паспортите, то това се знае дефинитивно от тях. Моля да кажете какво е тяхното ...още

 4. 4) нЕук
  Предизвестен изход в битката с "Вятърни мелници",в този случай с евентуални корупционни схеми.Но забележете,едно е борбата с корупцията във властта,съвсем друго е,когато става въпрос за живота и здравето на сегашното и бъдещи поколения.Тя, радияцията е нещо,някакво, такова, без цвят и мирис.Знанието за нея засега е доста ограничено и когато хора като описания физик Котев бият алармения звънец,най-малкото е тези,които получават пари от нашите данъци да проверят чрез независими/външни/ проверки истинността на твърденията на г-н Котев!
 5. 5) мацка
  Чич, какво си направил с ел. инсталацията - не разбрах, как така си я изтръгнал, може би си я сменил? Иначе за раковите заболявания през последните години си прав, особено тази - през ден научавам за някой познат, вече ме е страх да се спирам с хората. Относно г-н Котев - без да разбирам нищо от ядрена физика, си позволявам да кажа, че познавайки няколко физици (с други специалности), според мен са едни от най-интелигентните и общокултурни хора. От друга страна, като имам предвид нивото и морала на българските управляващи, също и липсата на всякакво гражданско общество у нас, изобщо ...още

 6. 6) чичата
  маци, между нас да си остане, в №2 се базикам, че съм си махнал жиците на ел инсталациите в къщи, защото са опасни за живота и здравето ми т.е. ще минавам на свещи, дърва и кюмюр/ известно е че хората масово разбират от футбол, политика, европа, америка, пътища, медицина, образование, атомна енергия, и да не ти изброявам всичките.../ естествено е да не е тъй/ това че човек развива една или друга фобия, съвсем няма отношение към неговата интелигентност, а по-скоро с неговата информираност/ бившата ми жена, до ден днешен не се качва на асансьор, знаейки какво може да и се ...още

 7. 7) мацка до чичата
  "...нали маса народ вярват на господа бога нашего, нали той ни пази а не гладното..." Така е, но Господ едва ли има сила да пази толкоз прост народ!
 8. 8) Ицола
  Бъбриви роби, не ви ли идва на ум, че човекът се обръща към ВАС след като ВСИЧКИ институции абдикират от функциите си? От ВАС чака да направите нещо, а вие... си го чешете тука. Правим ли граждански комитет, група, мрежа за да една обща кауза? Подета от един буден човек? Или немеем и се смеем?
 9. 9) чичата
  изборът на вярване в каквото и да е, е много интимен/ защо някакви "безщастни българки"(става въпрос,че българите сме най-горкички, според класциите) да влияят на поведението в избора ми/
 10. 10) Anonymous
  Ако и в този случай си затворим сетивата пред безразличието не само на нашите, а и на европейските институции пред готовността на един човек да си жертва живота в името на определена кауза, или се заглавичкваме с разни безмозъчни дърдорковци като "чичата", значи абсолютно и безусловно си заслужаваме съдбата, тъй като не сме народ.
 11. 11) тетката
  Естествено проблемът е сложен и голям. Затова Чичата разводнява коментарите. Заслужил деятел по форумите за дезинформация.За него всичко е точно - коментар, милиционер,коментар, милиционер. Куче касичка нещастна.
 12. 12) чичата
  мила тетко, икономиката без енергетика,си е като да си купиш джиесем без батерия/ ако ти се е налагало да пътуваш със самолет нощем по далечните дистанции, вероятно си забелязала "галактиките" на забележителните географски обекти/ ние тук жмим, така както жмеше борован, когато от там мина воеводата ботйов/ не ми се ще да си мислиш че ти говоря за лас вегас, напротив/ от космоса най-ярко в източното полукълбо нощем грее индустриялния гигант на чехия в острава/ затова не е чудно че на чехите отдавна се отървахме от праха, който им дишахме/ с обидни квалификации, трудно ще ме накараш да повярвам в ...още

 13. 13) разбирач
  чичата, ти не си обратен, за теб е съвсем нормално да спиш с мъже...
 14. 14) seny
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=545769
 15. 15) Немска овчарка
  Давай Котев, направи така, че всички да си говорят сами. И нека да дадат яснота с новите договорки за свежо гориво.
 16. 16) до 15
  Докато Котев дава, ти какво правиш, май човек, драпаш си макарите ли?
 17. 17) БЪЛГАРКА
  Някой прочете ли въобще статията като хората или само ще се заглавичкаме покрай чичата.....Я го оставете човечеца на мира и не му обръщайте внимание.Като си няма друго за чесане си чеше езика. За чичата толкова. КЪМ ИЦОЛА. -Съсласна съм с теб, че има моменти , в които човек трябва да е сериозен и мисля, че това което се случва с Котев и е предизвикано от него е точно такъв момент.Може би трябва да се направи петиция с искане да се предизвика нова проверка в АЕЦ , а може би това трябва да стигне и до Брюксел. Не можем да оставим децата ...още

 18. 18) чичата
  разбирачо, ти на това не разчитай и не се надявай
 19. 19) Kaka
  "Бъбриви роби"
 20. 20) Адолф
  чичата, цолата, тъп та тъп.....:)) Идиоти...
 21. 21) чичата
  фюрерчо, идиоти не е превъзходната степен в обидите, сине/ по обидно е ако ми кажеш че си ми сънародник
 22. 22) Спиро Картечаро
  Браво , блестяща защита . Добър адвокат си . Само ,че доста хитро намекваш ,че Котев е сътрудничил на ДАНС ./ПРЕБРОИХ - ги - ПОНЕ ТРИ ПЪТИ / КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА - с пълна сила -АБСОЛЮТНО , ще повярвам ,че е бил сътрудник и на ДС . Следя случая с интерес и мога да ...още

 23. 23) Митака
  Няма смисъл да се самоубиваш заради онези Гноми в кенефа... И какво ? Смърт и след смърта - Червей....А онези сте си го преместят в другият крачол.... Бегай си в Италия и Ги забрави Гномите!!! Живота е прекалено къс... Яж , пий,живей, носи си новите дрехи ако имаш , карай си готините коли! Глупаво е да се правите на обидени и Патриоти.Губела страната милиони....ощо малко цялата ще се загуби...
 24. 24) Sanyo
  Дежурни форумци, които си копират мненията под други статии и ги сеят тук. Тук е важно мнението от статията, а не мненията под статията. Да се скъсаме от глупости, пак няма да навредим на никого /слава богу/.
 25. 25) Спиро Картечаро
  Котев няма да умре от глад - по скоро от яд . Що не си трайкаше бе Котев - сега виждаш ли "горивото ,това - горивото , онова " - пък АЕЦ-а си работи прави си ток и т.н. /е вече няма къде да го ползваме и продаваме - ама работи / КАК СЕ ЦАКНА ТИ МОМЧЕ . . . .
 26. 26) свако
  Другарю Спиро, таварищ карте4ар, стреляш с халосни патрони. При това та4анката ти е запрегната с кранта, руска, изпосталяла от рециклиран зоб.
 27. 27) ГОШО
  Кавво стана с тоя прояде ли продължава ли да гладува или го кара на поетпно гладуване два три часа глад после хапе после пак глад пак хапне па вземе че легне та поспи за да нечувства толков глада до следващото хапване От Елка Костантинова ще да се научил на тоя тип стачка с поетпно гладуване
 28. 28) Сивушко
  Коментарите тук наподобяват партийно събрание.Един като се изкаже и другите почват да му правят разбор на изказването. А проблема , така драматично повдигнат от Котев е изключително сериозен.Изпъква най-вече с единодействието както на институциите у нас, така и в МААЕ, така и в цяла Европа. Значи със секретни договорчета Русия из цяла Европа си е осигурила възможността да манипулира в случая с ядрената енергия, но сигурно е, или ще, мултиплицира.Договорчетата навярно съдържат съблазнителни клаузи за лично обогатяване на подписващите го. Тук става дума за подмяна на ядрено гориво,а с такива подмени се стига до Чернобил и на подмяна на принципа на ...още

 29. 29) ГОШО
  Абе сивушко ти ги изкара руснаците най-големите гяволи и европейците все балъци те ядрени физици нямат нали и въовще не могат да разберат кое гориво е по стандарта и кое не добрече нашия гладува та да им отвори очите
 30. 30) дядо Тричко
  А в това време,врагът не дреме ... Виж "Репортаж за трите хаш" "Някой Некадърник Наш, скрит под кадров камуфлаж, със глава от алабаш, хем ни мъчи с този наш дваж по-страшен саботаж, хем се пъчи,че е наш и то,наш със дълъг стаж. Страшно наш,като блиндаж..."
 31. 31) чичата
  ето хората на които трябва да повярваме за да гласуваме с "не"
 32. 32) Chavo
  Е на теб ли да вярваме?! Ти си гласуваш, както Партията(червената) нареди.
 33. 33) pro-anti
  Чичата, като допълнение на перките май ще разнообразяваш инвестирането и с АЕЦ, явно там се очаква келепиреца за богоизбраните...а ако стане нещо с "мирния" атом (не дай се боже!)накъде ще духнеш, с пасоша си към западниО свят или към източния?
 34. 34) чичата
  на кое казваш "пасош"
 35. 35) pro-anti
  паспорт(на српски, македонски),нЕмаш ли си гугъл?
 36. 36) чичата
  имам но моЙо е на северокорейски и не разбира югославски
 37. 37) US
  Ха ха ха неговия бил севернокорейски ха ха ха Про много добре знаеш на къде ще бегне чичо ... това ще му е за втори или трети път
 38. 38) чичата
  усерко, ако и ти си 147 оки, да те питам дали ще ти е до бягане/ чичата върви бавно и с достойнство/ вие от републиканския вятър сега подтичвате пред обама
 39. 39) svako
  Чичата агитира в полза на АЕЦ-а, но съвсем не е такава будала, че да се включи с кинти в играта.
 40. 40) pro-anti
  Чичата инвестира време за агитация в полза на АЕЦ, а кинтите ще са от будалите.
 41. 41) чичата
  лелинчо, прав си че не съм предлагал да инвестирам в аец щото маркуча е ангажиран да пълни "гьола"на белене с некомпетентност/ дам ли му и 50 стотинки, ще ги залепи на срПската чалгаджийка цеца на балкона или ще перне още някоя и друга спортна зала, да развлича безработните и да ги спасява от скуката/ през септември герб натири производителите на зелена енергия с крумови закони спрямо новите източници и единствения ми късмет е, че все още не е посегнал на заварените/ днес дори и да има процепи в производството на ел.енергия-различна от атомната, няма гаранция че не ни чакат нови ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com