www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо е по-добре, че избраха Вяра Анкова. Ролята на БНТ отслабна, вече няма люти битки за нея

17 Юли 2010

 

Вяра Анкова. Снимка: от тв екрана

От явилите се 6 кандидати за шеф на БНТ, СЕМ направи правилния избор - Вяра Анкова. Нямаше по-подходяща за директор на обществената национална телевизия. Не са много състоятелни критиките, че новата шефка ще продължи традициите на предишната “червена” Уляна Пръмова. По-скоро, за да се докаже, тя ще извади каквито има кирливи ризи на предишното ръководство.

От политическа гледна точка в БНТ най-важни са новините и публицистичните предавания. Досега те бяха сравнително балансирани (което не значи на всички партии по равно, а да има различни гледни точки) и не спестяваха критични въпроси, за разлика от други телевизии като Нова ТВ например. А и по принцип останалите комерсиални телевизии изпълват времето си предимно с шоупрограми и малко време остава за сериозни дискусии.

Пръмова може да е била такава или онакава, но наистина имаше баланс, обсъждаха се важни теми и се даваха алтернативни мнения. Дори изследвания показваха, че новини и предавания по БНТ са по-балансирани от тези в други телевизии.

До някаква степен това положение в БНТ досега се е дължало и на Вяра Анкова като шеф на новините. Сега в медийните среди коментират, че изборът й е резултат на пазарлък на рекламния бос Красимир Гергов и президента Първанов от една страна, и Бойко Борисов от друга. Сигурно има пазарлък за такъв пост. На кой точно с кого… Или казват, че за избора й победило “лобито на Красимир Гергов”. Кой ли у нас не е от някакво лоби? И как става - 5 души от СЕМ гласуват единодушно за Анкова. Всичките ли са кукли на конци? И дали Красимир Гергов по някакъв начин ще дърпа конците на Вяра Анкова? Или нейният кум Димитър Цонев с тарикатското му предаване?

Важното е, че значението на националната телевизия отслабва. В началото на 90-те битките за нея бяха далеч по-яростни и политическият натиск беше невероятен - от всички страни. Сега има няколко национални телевизии с много по-гледани предавания. Премиерът и вицепремиерите често участват в по някое безумно шоу като това на Иван и Андрей, в нещо за танци и айдъли, нещо с майтапи… В БНТ няма такива рейтингови предавания - нито на Цонев, нито “Шоуто на Канала”, няма остри закачки с политици, няма …вече нищо. БНТ в момента е във фалит, с двукратно орязване на бюджета и спрени предавания. Затова пазарлъците за избора на директор едва ли са били по-страшни от други години.

И както и да се е стигнало до избора на Анкова, останалите кандидати бяха по-неподходящи. Кой от другите кандидати можеше да поддържа това положение с новините и публицистиката? Люба Кулезич? Една коментаторка със спорни позиции, за която е подходяща квалификацията “хейтър” (б. р. – мразеща)? Кулезич за шеф на БНТ щеше да бъде не по-малка карикатура от другия неадекватен кандидат - Главчев, поклонник на бог Тангра и прочее, който се кандидатира на всеки конкурс.

Кандидатът Бешков може да е интелектуалец и да има опит в телевизията, но също е неадекватен и странен.
Радослав Чолаков, юрист във ВАЦ, започнал в БНТ от студентското предаване “Ку ку”, като шеф там нямаше да гарантира този баланс в новините и публицистиката, от които нищо не разбира, а и има авторитет на човек, който ще прави политически и др. пазарлъци и услуги, а не обществена телевизия. Него пък го приписват на “лобито на Кеворкян”. Нали трябва да има врагове? Щом Гергов и Кеворкян воюват, значи има две воюващи лобита за БНТ… Светлана Божилова беше другият по-сериозен кандидат, но нито с опит, нито с квалификация превъзхожда Анкова.

Да, Анкова наистина нямаше сериозни съперници, защото такива не се кандидатираха. Могат да се изредят немного, но по-подходящи имена. Но кой е луд да става шеф на БНТ за смешна заплата и да е подложен на постоянен натиск и натикван в скандали? Да те дърпат постоянно разни партийни централи да участва тоя или оня в някакво предаване, да ти се карат за репортаж в новините… Или да ти се изсипе примерно агитката на “Атака” пред входа и Волен Сидеров да ти крещи с мегафон защо си излъчил някакъв си филм? Той няма да иде да вика пред бТВ или Нова ТВ, защото няма да го поканят повече в студио. А пред БНТ – може, нали е обществена и трябва да го кани по задължение.

Столът на шефа на БНТ не е удобен за никого.  Директорът сега трябва да прави съкращения на хора – най-многолюдната телевизия.

Дали ни е симпатична или не, Анкова става. Но не трябва да оставя без отговор обвиненията за далавери в БНТ, които се сипят от всякъде. Обществото е настроено да гледа как хора влизат в затвора. А от храстите в БНТ едва ли ще изскочи толкова едър заек - чак за затвор. По-скоро някакви тарикатлъци като големия бюджет за предаването на кума на Анкова - Димитър Цонев.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  защо няма голи снимки
 2. 2) Читателка
  Да очакваме от Вяра Анкова да извади на показ тарикатлъците на кума си Цонев и на цялата им група? Симпатично. Смущаващото при тази хубава жена с приятно излъчване беше, че има нещо общо с новините в обществената телевизия, а пък е съпруга на кредитен милионер. А пък според написаното тук ще излезе едва ли не благороден жест от нейна страна, че ще работи за малка заплата в потъваща телевизия. И това е позиция на е-вестник? Всеки има право на своя лош вкус, но каквото и да говорим, става въпрос за пари, разбира се.
 3. 3) чичата
  мен, ако питаш, грозничките са по-старателни, затова хората се възмущават от блондинките
 4. 4) Читателка
  Чича, знаем, че русо гладно нЕма и ти ги отстъпваме всичките, но тук става дума БНТ и Вяра Анкова.
 5. 5) Sanyo
  Такава статия може да се напише за всеки кандидат в почти всяка медия в почти цялото BG
 6. 6) мацка
  Анкова е рижава - те към блондинките ли се водят? Тъй като никой свестен човек почти не гледа телевизия, особено БНТ, вярно, че не е от голямо значение кой ще й бъде началник. Въпросът обаче е принципен - откъде накъде личност, свързана с кредитен милионер, който навремето един господ знае какви ги забърка с Левски и изчезна по търлъци на бърза ръка. доколкото знам БНТ се е овътрила с 20 милиона, сега като нищо ще станат повече. Тези пари са от бюджета и отнашите данъци, нали така! След година ще има и избори - познайте отведнъж за кого ще свири ...още

 7. 7) jori
  Изборът й е плод на конюнктурата. Ще пази гърбовете на омръзналите до втръсване муцуни като М. Цонев, Р. Червенова, Д. Чешмеджиева и пр. Нищо няма да се промени. Зад нея стоят огромни интереси и пари. Но нито е умна, нито кадърна.
 8. 8) чичата
  червенова е единствената свястна фигура в бнт, а на арменският палячо цонев, и шут по гъза му е подаяние
 9. 9) Anonymous
  радое,радое, да ти имам "АНАЛиза"
 10. 10) мацка
  Никъде по широкия свят не държат водещи на новини по 20 години. Може да са си добри тези женици - Червенова, Бусерска и т.н., но да ги гледам, откакто съм жива, просто не ми е възможно. Същото се отнася и за т.нар. частни тивита. При модерната концепция едно лице е новинар (чете новините), които, както знаем, пишат други, в продължение на не повече от 2-3 години. След това става редактор, началник, водещ на собствено предаване и прочие. Друг е въпросът с репортерството - може да си репортер цял живот, ако си добър. Най-добрите репортери по света са над 50 ...още

 11. 11) СМЕНЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО
  "Смешна заплата, постоянен натиск, натикване в скандали, разни партийни централи, изсипване на агитки, кумеца Митко" и т.н... Може ли някой да отговори на съществения въпрос: ЗАЩО ТАЗИ ЖАЛКА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ НАРИЧА НАЦИОНАЛНА?
 12. 12) До Мацка
  Не си права. Има примери по света на водещи, които седят на екран по 30-40 години. Джей Лено, Уолтър Кронкайт, Лари Кинг. Въпросът е, че у нас на екран седят не най-харесваните, а някакви
 13. 13) мацка до 12
  И Опра Уинфри, сигурно има и други. Те са отделна категория - водещи-институции. Говоря за новинарите.
 14. 14) лаик
  Не си спомням кой беше казал (отдавна беше), че иска да лежи в затвора, но да е в една килия с Вяра Анкова...
 15. 15) Стояна
  До чичата Червенова е остаряла, не стои добре на екран, особено когато е с торбички под очите. Гласът й е загрубял и реже слуха. Няма обаяние и излъчване (знаете, че тези неща са свързани с баланса на хормоните, характерен за младостта). Стига с тези пенсионерки говорителки! През 90-те години говорителките ги изгониха на по 40 години, а тази тук е над 50-те.
 16. 16) Бора Бора
  В цивилизованите държави, журналистите биват оценявани по техните изяви на екран, актуалност и значимост , публикации, коментари и прочие професионални качества.В чалга държавата България ги оценяват по козметично дерматологични признаци.
 17. 17) Anonymous
  АНКОВА Е ЧОВЕК НА ГОЦЕ,ИДВАТ ИЗБОРИ
 18. 18) ssk
  Слабо представяне на аргументи виждам в статията. Не съм запознат достатъчно добре с кандидате, но начинът по-който ги отхвърляте ми се струва несериозен.
 19. 19) чочо
  Не се тревожете за избора. Никога тези които избират няма да сложат в медиите (във всички медии), хора които им пречат.
 20. 20) чичата
  стояно, правоговор ,душа, правоговор/ българския цървул-диалект е по-зле и от београТски македонски/ имаше идна селянка от златоград - ужас ти казвам/ с перчем като на геомилев примигваше и обмисляше всяка дума как да изчете/ от тогава не гледам тV/ или ана цолова- дето я пускат сутрин по радио класик фм
 21. 21) Стояна
  До Чичата. Да, Цолова обаче бие всички по простотия и неподготвеност. Още щом си отвори устата, знам темата - кучетата, дупките, мръсотията! Това са любимите теми на лицето Цолова от БТВ! Къде са наболелите въпроси, които вълнуват зрителя? Но тази телевизия е частна и нека си решават какви да бъдат водещите им. Но към БНТ не бива да бъдем равнодушни! Стига връзкари и шуробаджанаци! То не бяха братя и сестри, лели и чичовци, щерки и татковци, кумове и кумици! Предаванията им са на много ниско ниво, далеч от света на средното и младото поколение! Затова младите хора не гледат БНТ. ...още

 22. 22) чичата
  бусерска е пример че и млада да е ,като не е изгонила селото от себе си ще предизвиква реакцията си най-малкото с хленчещата си дикция и черкезката си антропология/ и не вярвай в частността и националността на ефирните тV издания/ частни са, но подвластни на градския комитет на партията - изпълнител на тошовото: снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,снишавай се,
 23. 23) мацка
  Чич, не се занасяй - Бусерска млада! Гледаме я поне 20 г.
 24. 24) чичата
  маци, прави разлика между зелената и зряла диня/ и на двете кората е зелена, но свойствата само на едната са удовлетворителни, мило
 25. 25) чичата
  бусерките зелени са откъснати от селския бостан и такива ще си изсъхнат
 26. 26) Стояна
  До Чичата. Вярно, прав си за Бусерска и за това, че "частните" телевизии са подчинени на "центъра", т.е. на нашата мила партия! Браво, че ме подсети да видя какво има по-надълбоко. Говориш за Мира Добрева, но май вече я позабравихме... Но ако Р. Червенова се появи пак на екран, ще скоча през прозореца!
 27. 27) Utu
  Кой покани това тъпо недоразумение Христо Друмев в предаването "Нека да говорят" на Росен Петров? В момента разказва някакви скучни истории със собствени награди, които никого не интересуват. Докога агенти на ДС ще се мотаят в публичното пространство! Вместо да наведе глава от срам, той се надува като балон и самоизтъква заслугите си. Крайно време е да напусне поста в НДК и да се отдаде на заслужено забвение!
 28. 28) чичата
  стояно, моля те не го прави, или поне ми кажи къде да застана та да те поема като скачаш(знам че не си на висок етаж)
 29. 29) Читателка
  Utu, питаш докога ще ги гледаме... Завинаги. Процесът е необратим. Така ни намазаха ските, че ще трябват няколко поколения, за да се поразчисти теренът.
 30. 30) жена
  Тази е жена на кредитен милионер избягал в Гърция след като двамката изяждат парите , тази се връща като журналист в БНТ..
 31. 31) зрителка
  като останва настрана Анкова - нитоя познавам, нито има впечатление от работата й- всичко останало написано е много разумно и убедително.
 32. 32) mayska
  Няма люти битка за БНТ.И Анкова става?! Че за кво се хаби с материал
 33. 33) mayska
  За какво всъщност е този материал? "БНТ е мухлясала, обслужва властимащите, никой вече не му пука за нея, и Анкова става..." - тогава защо изобщо го писа всичко по-горе казано? БНТ ще продължи да живее на гърба на бюджета и ще продължи да мърда само защото пенсиите и бедните, които не могат още да си позволят кабел имат само нея...имат и БТВ и НОВА, но там няма какво да се гледа...БНТ чака среща с БНР като една шапка и това не е лошо.Просто от трите и кусур хиляди хрантутници, може би ще останат, работещите...БНТ ще живне ако увеличи квотата на ...още

 34. 34) Конан Дойл
  Кулезич комай беше по-подходяща за директор.Освен това Люба Кулезич беше за продуцентското начало.Сега ще започне едно източване,едно скрито лобиране - не ти е работа.Никаква ревизия няма да има.Ще се замажат всички злоупотреби както му е редът.Модела ще бъде както Станишев след царя.Замазване.Люба Кулезич щеше да приложи другият модел - на Бойко след Станишев.Пълна ревизия и хващане на крадците.Щеше да остави съдебната с-ма да си свърши работата.Да - ама не,както казва един все още жив доайен на българската журналистика.Нямам нищо против Вяра,напротив,много ми е симпатична още от едно време,но тя е обременена семейно със зависимости от близкото минало на мъжа й.Съжалявам,но ...още

 35. 35) чичата
  журналистиката е прекрасна среда за препиране на огромни пари/ самите медии усилено мултиплицират идеята за медийно магнатство, а има репортерчета от водещи издания дето се самобесят от мизерия/ у нас най-свежата схема е да нарекат хубавка булка, шеф на нещо си и после гледай как и цветулка ще и завиди на маникура


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com