Турция губи ролята си на посредник за мир

Заставайки срещу Израел и предизвиквайки недоволството на САЩ, както съвсем наскоро направи, Турция рискува да загуби ролята си на посредник за мир, която тя пое в района, най-вече сред мюсюлманските си съседи.

Турция опроверга информация, изтекла от Вашингтон, според която щяла да отстъпи пред искане на държавния секретар Хилари Клинтън да не се занимава повече с въпроса за ядрената програма на Иран, когото западните сили обвиняват, че се снабдява с ядрено оръжие.

Не може да има процес на преговори с Иран без нас, каза във вторник в Истанбул шефът на турската дипломация Ахмет Давутоглу. Така той отговори на журналист, който искаше да знае дали г-жа Клинтън е поискала от него в телефонен разговор Турция да спре да се меси в иранското досие. И дали той ще се подчини. При нашия разговор в понеделник ние постигнахме пълно съгласие по всички въпроси, включително и Иран, заяви Давутоглу.

Да бъдем или не част от процеса на преговори за Турция не е технически въпрос. Иран е наш съсед, тази държава е в нашия регион и ние вече сме част от процеса, заяви Давутоглу, като добави, че предложението на Турция и Бразилия за решаване на тази криза остава „на масата“.
Турция и Бразилия подписаха през май с Иран споразумение, предвиждащо прехвърлянето на ирански уран в Турция, като след 12 месеца обогатената смес бъде върната на Иран и използвана за граждански цели.

Това предложение беше игнорирарно от западните сили, начело със САЩ, и Иран продължи сам да си обогатява урана. На 9 юни Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу Техеран. Но отрицателият вот на Турция в Съвета за сигурност, на който тя е непостоянен член, явно раздразни Вашингтон, който не разбра отказа на своя съюзник, член на НАТО и кандидат за член на Европейския съюз. САЩ бяха разтревожени от това „отклонение“ на турската дипломация, което дразни все повече западните сили.

Чувство, засилено от влошаването на отношенията между Турция и Израел, два традиционни съюзника, което възникна през януари 2009 година с острото осъждане от Анкара на израелската военна офанзива срещу Газа. Това влошаване на отношенията достигна върха си в края на май. След израелското нападение срещу флотилия с хуманитарна помощ за Газа на 31 май, по време на което деветима турци бяха убити, Турция изтегли посланика си и заяви, че отношенията никога вече няма да бъдат същите.

Тази ситуация накара сирийския президент Башар Асад да каже, че Турция ще загуби ролята си в преговорите за мир в Близкия изток. Ако отношенията между Турция и Израел не се възстановят, ще бъде много трудно за Турция да играе роля в преговорите в Близкия изток, заяви той на 5 юли в Мадрид. И Сирия започва вече да гледа към мир с Израел чрез посредничество на Вашингтон или Париж, писа коментаторът на „Хюриет дейли нюз“ Семих Идиз.

През 2008 година Турция бе посредник между Сирия и Израел, процес, който приключи с турската реакция на офанзивата срещу Газа. Турция губи своята роля на посредник поне за Сирия, смята и Ахмет Инсел от университета Галатасарай в Истанбул. Това е негативният аспект на една дипломация, която иска да бъде автономна и независима. Положителният аспект е, че Турция в последните години се помири, включително и в областта на икономиката, със Сирия и другите съседни страни, добавя той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.