www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо румънските фирми местят бизнеса си в България

24 Юли 2010

 

По-ниски данъци, по-малко бюрокрация, по-евтина работна ръка и чисто и просто - стабилност. Това са основните точки, по които Румъния губи пред инвеститорите за сметка на съседните й държави.

Предприемачите затварят фирмите си в Румъния, било то ефективно, било то само на хартия и ги местят в съседните държави в търсене на по-добри условия. Преместването на румънските малки и средни фирми в България, Унгария, Хърватия и дори в Молдова се превръща в масово явление, казват представители на местните компании.

Неотдавнашното увеличаване на данък добавена стойност от 19 на 24 процента по решение на правителството сложи черешката на тортата, прибавяйки се към недобре подготвената работна сила, но с по-големи заплати спрямо предходните години, ниската производителност на труда, големите социални осигуровки, бюрокрацията и огромните косвени данъци.

Официалните данни потвърждават факта, че Румъния вече не привлича пари от чуждестранни компании. Преките чужди инвестиции се сгромолясаха с близо 50 на сто в първите пет месеца на тази година спрямо същия период на предходната от 2,09 милиарда евро на 1,4 милиарда евро, показват данните на Националната банка на Румъния.

Дори Мугур Исъреску, управителят на централната банка призна, че фирмите справедливо критикуват високите данъци: “Фирмите не хленчат, не говорят глупости, напълно прави са. Всички фирми говорят за прекалено големите данъци. Преките и косвените данъци, бюрокрацията са огромни. Както и обезсърчаването на предприемачеството”.

Да знаят какво им предстои и какви данъци трябва да плащат - това е ключът за привличане на инвеститорите.
Когато ДДС в Румъния беше повишен и се говореше за възможността от премахване на плоския данък от 16 на сто, в Русе процъфтяваше малък бизнес. Срещу сумата от 25 евро българските ни съседи оправяха документите на румънските фирми, които искат да преместят дейността си в България, подразнени от големите данъци и измененията всеки месец на Данъчния кодекс в Румъния.

В Молдова не се налага данък върху реинвестираната печалба, а Унгария е привлекателна с предсказуемостта си. “Хората с по-сериозен бизнес избират да се преместят дори в държави като Кипър и Малта, данъчния рай в ЕС”, казва Флоря Първу, заместник-председател на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния. Според него Румъния я напускат сериозни компании, които редовно си плащат данъците. Фирмите в сивата икономика не са засегнати от повишаването на данъците, защото те и без това не ги плащат, казва Първу.

По негово мнение вече е изключено чуждите инвеститори да изберат Румъния заради нестабилността и трудно предвидимата ситуация. “От фискална гледна точка Румъния е като една лотария, никой вече не ни взема насериозно. Освен това чужденците вече не откриват тук квалифицирана работна ръка”, обяснява Адриан Изворану, генерален директор на Конфедерацията на работодателите в промишлеността, услугите и търговията.

На свой ред Сорин Мъндруцеску, председател на АмКам Румъния, подчертава важността на стабилността и предвидимостта на данъчната система като условие страната да може да привлече пари отвън. “АмКам Румъния подкрепя задържането на плоския данък, който по наше мнение е най-подходящата система за облагане при актуалното състояние на румънската икономика и който позволява да се запази конкурентоспособността на нашата страна на регионално ниво”, заяви той.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) fish
    Защо никой не псува БГ и Бойко под тази статия?
  2. 2) pro-anti
    че к'во общо има ББ с хубавите неща, ти не знаеш ли, че той има общо само с лошите:) Я какъв дълъг списък с лошотии е събрал Данчо Матеевия днес, краката ми се подкосиха, докато го прочета:)
  3. 3) хаха
    Румънски фирми се местят у нас заради ДДС-то, ама още не са видели другите хубавини и прекрасната данъчна администрация. И не са чули ББ-то как ту вдига, ту сваля данъци. И как праща ДАНС да търси чужди инвестиции в паричните салони на енергото, където бабите чакат на опашка да си платят тока. Да не си хапят гъза после румънците.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com