www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: Георги Котев и вятърните мелници

28 Юли 2010

 

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Един българин втора седмица продължава своята борба в сърцето на ЕС. Гладува за кауза, която би трябвало да е обща за България, но тук се мълчи.

Мълчи правителството, мълчат от ДАНС, мълчи прокуратурата, мълчат и медиите. Дори и блоговете мълчат, поне повечето.
Темата е била интересна преди, но днес май няма какво да се добави.

Никой не отрича, че данните изнесени от Георги Котев са верни. Институциите мълчат и чакат да отмине и това чудо. Правителството, което твърди, че брани националните интереси също се прави на разсеяно. Неофициалният партньор- Атака, която „брани” националните интереси, като се бори срещу турските сапунки, също мълчи.

Защо? Изнесените данни, говорят не само за финансова далавера, а за пряка намеса на чужда държава в обект, важен за националната ни сигурност. Намеса, за която дори не са уведомени българските власти.

Мълчат и ще мълчат, защото всичко е пари. Мълчат защото енергийната мафия и силна и не прощава. Ще продължи да се мълчи, защото изнасянето на официални данни и позиция би сложило точка на АЕЦ Белене. Не точка, а кръст на „най-добрият проект”, който освен Уго Чавес, никой не желае.

Мълчат и медиите. Тях никой не ги притиска. Няма нужда, защото сами са си сложили наколенките и усещат накъде духа вятърът.

Мълчат и блоговете с малки изключения. Защото виждат, че няма смисъл. В един коментар тук наскоро, един елитен блогър се изрепчи:
- Вярвам в силата на словото!

Всички верваме. Верваме и в гражданското общество, но не можем да направим нищо с приказки. Ще си построят и АЕЦ и тръбите, без значение, какво искаме и говорим.

Донякъде се възхищавам на Георги Котев. Човек, със силна воля, който се бори за това, което вярва. Само, че действията му ще са безполезни.

И той верва. Както милиони българи верва, че ЕС ще дойде и ще ни измете двора и подреди къщата. Верва, че действието на отделният човек, може да промени закоравял чиновник или политик.

Само, че комисиите в ЕС стават все по-прагматични и пресметливи. Няма да си мръднат пръста, освен ако ЕС не е засегнат или застрашен пряко.

АЕЦ е наша вътрешна работа. Трябва да си я оправим ние сами. Ние ще плащаме, ние сме засегнати, ние сме поставили на власт, хора които мълчат зад маската на загриженост.

Този път сме изпуснали нещата. Ще ги изпускаме, докато гледаме и верваме. Докато променяме света с думи, а не с действия.

Рано или късно ще се променим, но дотогава, като Георги Котев ще се борим с вятърните мелници и когато не ни уцелят крилата им, ще казваме, че сме победили.

Съвестта ни ще е чиста и ще спим спокойно.

Лека нощ, деца!

Виж още текстове в блога Защо?
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  владко, тая тема се изчерпа, сине/ ти сега търсиш клинична пътека за гладното ли
 2. 2) SK
  Защо никой не обявява гладна стачка срещу военните бази? Те не са ли по-опасни, а и каква е ползата от тях?
 3. 3) нЕук
  Невидимата заплаха на "мирният атом",материализирана в общоизвестните "финикийски" знаци е неглижирана до абсурд.Обаче,знаете какво се случи след Кукувския сценарий /черен хумор/ за АЕЦ-а.Шаш и паника!"Мирния атом" на свобода не пробира,спомнете си Чернобил!Защоли хората така лесно забравят?!Дано се намерят смелчаци,които да повдигнат проблема там където му е мястото.И друг път съм споменавал по този случай с г-н Котев,че битката с "вятърни мелници" е обречена на неуспех!
 4. 4) мацка
  Някъде в спомените си Захарий Стоянов казва, че един от оцелелите Ботеви четници му предал думи на Ботев, според които ако знаел какво представлява българският народ, не би дал живота си за него. Вярно ли е, не е ли - не знам, но е така. Не си струва - този народ е обречен от своето овчедушие и инертност. Онези дни гледах опашките в Пловдив пред иконата на Света Богородица. То ако ставаше само с гледане. Бас държа, че голямата част от "опашкарите" и лъжат, и крадат, и завиждат и пет пари не дават за ближния. Българинът няма никакво чувство за ...още

 5. 5) до мацка
  Най-обичам някой да обяснява какъв бил "българинът" гледайки себе си
 6. 6) мацка до 5
  Драги, ти въобще можеш ли да четеш, и ако да, какво разбра.
 7. 7) ултра
  Мацко, безкрайно си права! Достатъчно е българинът да мине границата в западна посока и само след 300 или 500км ще му се избистри главата, натъпкана още от детството му с най-различни мантри от рода на "от нашата родина по-красива няма" или "по-работлив и скромен човек от българина няма". Не случайно всеки емигрант, малко или много успял навън, се стреми всячески да се разграничи и да намали общуването си със своите. Не случайно в Истанбул има не една, а цели 10 организации на българите там, ЗАЩО ЛИ? Ами много просто, защото никога не могат да се разберат, кой точно ще води ...още

 8. 8) чичата
  мацката е мъжко момиче, но му целувам ръка
 9. 9) Y2K
  Преди време споделих със случаен познат на публично събиране, че е излязла книга за убийството на Георги Марков. "Е, хубаво", каза ми човекът, "и той е бил ченге - доносничил беше нещо, май". Тогава си помислих - в България не е достатъчно дори да умреш за една обща кауза, дори и да умреш, пак ще тинамерят кусур за да те деградират до средностатистическия български тарикат, който се грижи за две неща - да не настине и да не се мине. Тази история си я спомних като четох текста по-горе и - особено - постинг # 1. Няма нужда да се ...още

 10. 10) чичана
  от вазовата белетристика най обичам оня момент, когато македонски гледа от влашкия бряг изтънелия и пропукан дунавски лед и прашепва: колко си близо и колко си далеч (българио)/ готов съм да простя изкривените пристрастия на всички днешни хъшове, страдащипо родния край/ мили хора, "тукашните" не ви заслужават, дори и за 15-20 дни да си идвате
 11. 11) SK до #4
  мацка, може и да си права но това се отнася за сега. България се деморализира последните 20-30 години. През 60-те години се запознах с един студент последна година по медицина. След една година го срещам в Плевен, идваше на специализация от село в което беше лекар. Като го видях със старите дреи го попитах колко пари получава. Каза ми че получава 80 лева. Аз като общ работник в рудниците на Горубсо получавах 160 лева. Вие обаче получавате по 2 лева за всяка визита - му казах. Как мога да взема пари от беден и болен, беше отговорът. Аз се засрамих ...още

 12. 12) Anonymous
  След като единствените ви радости в живота са омразата и злобата към достойните, по-добре мълчете, както си мълчат тези, които трябва да отговарят, защото с глупавите си философщини постигате само подсилване на разяждащите ви чувства.
 13. 13) до мацка
  От твоя пост разбрах колко е деградирал "българинът", ама ти разбира се си изключение и то толкова специално, че си позволяваш да съдиш другите без да познаваш нито един лично
 14. 14) ЧИЧО МАНЧО
  БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО...... \Ж. ГАНЧЕВ\. НЕ НАРОД А МЪРША...... \П.СЛАВЕЙКОВ\.
 15. 15) мацка до 13
  Много преди мене са го разбрали Петко Славейков, Вазов, Алеко Константинов, Захарий Стоянов и т.н. Оставете ме мен, четете тях. И помислете за младия физик Котев!
 16. 16) pro-anti
  до 13)-не зная мацето какво е, но от контакти с българи така съм се разочаровал, че поддържам връзка само с един. За съжаление е в друг щат, и сме се виждали 3-4 пъти за 10 години. От послените контакти с българи съм се зарекъл друг българин да не пусна вкъщи. Разни птици, които по неведоми пътища са намерили телефона ни и смятат, че понеже знаят български, нещо им дължа-например да си пожертвам 1 ден, защото като имал пари да си купи къща на 2 етажа, и решил да направи ремонт за $80 000, решил, че може да икономиса $500 ...още

 17. 17) до 16
  Контакти с марсианци ли трърсиш в български форум тогава? След като си се отрекъл от България развявай американското знаме и обсъждай американската политика.
 18. 18) смазан
  Е, мацка и Y2K са казали всичко! Лошото от това казване е, че са направили и прогноза. Дано се сбъдне, другото ще е агония като в последните 60 и кусур години.
 19. 19) смазан до Y2K
  Понеже спомена велекия Джери, за който тишината в бегето е кънтяща, та да кажа как се бяха разсополявили ентелегенти и текезесари покрай кончината на неподражаемия блюдолизец "бай дончо"!
 20. 20) смазан до мацка
  Писали са великите българи, ама каманисти и текезесари не четат, те слушат радиоточка. Ако четяха, нямаше да имат време за крадене и убийства.
 21. 21) pro-anti
  до 17) Какво е твоето мнение, трябва да съм щастлив от "сънародници" като описания случай ли???? Ти май си "умника", който обясняваше за съдене без познаване лично, и с прякор "до мацка", "до 16" и т.н., а сега при конкретния пример се оказва, че аз трябва да имам нерви и време за всеки тарикат и авантаджия? Да ти се паднат както на мен трима като този за 1 месец, ще запееш друга песен
 22. 22) Бора Бора
  про-анти, напълно те разбирам и съм съгласен с теб. Твоите критици са си в Бг , предполагам, и представа си нямат от селяндурщината и порстащината на някои наши сънародници зад граница.
 23. 23) свако
  Атомният физик Г. Котев твърди, 4е руснаците са ни продали рециклирано гориво за АЕЦ Козлодуй. Естествено е Руменов4евата мафия да крие този факт. Необяснимо е на пръв поглед бездействието на 4иновниците от ЕС, които отговарят за енергетиката. Но струва си да нау4им, 4е западноевропейски мощни енергийни компании внасят в Рассия отработеното си ядрено гориво, и вси4ко си идва на мястото. Факи4ески руснаците използват много успешно второто си по сила оръжие, след ракетите, шантажа. Ако работата се размирише и ЕС забрани на своята територия използването на рециклирано ядрено гориво, Путин ще откаже да приема ядрените боклуци. В сегашната ситуация пе4елят ...още

 24. 24) мацка
  Господа, иска ми се да ви кажа, че хора като младия човек Котев трябва да бъдат уважавани и подкрепяни, защото имат кауза и смелост да я бранят. Малко са такива, хубаво е, че все пак ги има. Скъпи, Чича, за голямо съжаление не съм толкова мъжко момиче, ако бях, нямаше да лапам мухите по тия географски ширини!
 25. 25) US
  Свако, Y2k и мацка са казали всичко! И аз това казвам! Жалкото е че до един отдавна вече не сме в БГ! А в БГ защитават явното престъпление, риск от затриване на полувин Европа и енергиината руска мафия в БГ! Главата просто не ми го побира как може да има толкова прозззз народ?!!??
 26. 26) SK
  Едно време четох, че в Япония правили опити за използване на слънчевата енергия за разделяне на водата на водород и кислород, като водородът може да се пренася и да се използва за гориво за всякакви нужди. За това вече 15 или 20 години не съм чул нищо. Знае ли някой нещо във връзка с това? Та това е най-чистата и безплатна и безопасна енергия. Ако това е възможно, защо трябва да насочваме вниманието си към един нищожен реактор и да обръщаме гръб на слънцето. Може би заради парите на богатите петролни компании.
 27. 27) pro-anti
  Бора Бора, благодаря за подкрепата! до17)-приятел, позна! Точно марсианци търся във форума! Мислех си, че като съм му направил услуга на "сънародника" и съм си отбил дълга към България, а се оказа, че отново не съм познал-сега трябва да му намеря марсианци, които да му помогнат за черната работа- разбиване на стени, изнасяне на боклука и т.н. Разбирам, че в твое лице съм намерил такава помощ за тази неделя(или ще пожертваш 1 ден за него тази неделя, или си се отрекъл от България
 28. 28) чичата
  маци, в религиозния смисъл на думата - изневярата е не плътското удоволствие с "неправилния" човек, а самото желание което той предизвиква у теб/ така че самообвинението ти те прави още по-мъжко момиче
 29. 29) Георги
  Тук нещата не опират до хегемонията на една държава, а до разбиването на статуквото наложено на тази държава на Европейският енергиен пазар. Нека г-н Котев да си спомни, преговорите в началото на 90-те години с Уестигнхаус за доставката на ядрено гориво от САЩ на цени в пъти по-високи от тези на ТВЕЛ и бонуса по този договор - клауза, или липсата на такава за обратно изкупуване. т.е. да се купува гориво и да си го съхраняваме отработеното такова при нас - в Елин Пелин например. И защо тогава не го подписаха този договор? Точно по същото време Георги Касчиев подхвана ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com