www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 февруари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Петър Дънов за болестта и здравето

8 Август 2010

 

Петър Дънов. Снимка: Архив на братството

В своите беседи Петър Дънов говори за космическия образ на човека, „дете на Бога и Природата”, в който се отразява цялото Творение. Притежаващ теологично и медицинско образование и същевременно чудотворни лечителски способности, големият духовен учител предлага множество методи и средства за лечение, които ще намерите в настоящото преработено и допълнено издание на „Здраве, сила и живот”.

В книгата са включени: храната като източник на здраве и дълголетие; дихателни и физически упражнения; енергийно лечение; терапия с вода, цветове и светлина; целебната сила на музиката и паневритмията; лекуване с мисъл, утвърждаващи формули и молитви и др. Предлагаме подбрани пасажи от изданието на ИК Хермес


Болест и здраве

Петър Дънов

Болест и здраве – това са два полюса на живота или две различни състояния на човешкия дух. Те се определят по приятните или неприятните състояния, които произвеждат в човека: здравето е приятно състояние, болестта – неприятно. Такива състояния съществуват във физическия, в Духовния и в умствения свят на човека. Те се дължат на причини, които произлизат от противоположни сили. Значи когато в човека действат едновременно две противоположни сили, едната от тях ще вземе надмощие и той ще бъде или здрав, или болен. Защо Бог създаде болестите? Не ги създаде Бог, но колективният човек, т.е. човекът в своето колективно съзнание.

Болното и здравото тяло коренно се различават – по какво? По своите стремежи и по вибрациите на силите, които ги управляват. Силите, които действат в болния човек, разрушават, а в здравия – градят. Тези сили дават подтик към разширяване на ума и на сърцето. Значи всеки процес в човека, който съгражда и повдига, е процес на здраве, щастие, хармония и блаженство; всеки процес, който руши, причинява болезнени състояния, дисхармония и нещастия.

Изобщо причините на болестите се крият в астралния свят, а последствията се изявяват във физическия свят. Затова именно хората се оплакват от болки в главата, в сърцето, в белия дроб, в стомаха и другаде. Който иска да се лекува, първо трябва да намери причината на заболяването си в астралния свят – щом махне причината, болестта го напуска.

Аз говоря за болестта като за временно състояние. Здравето е постоянно явление в човешкия живот, то е нагласяване на силите в човешкия организъм, а болестта е сянка на живота. Цигуларят свири само на здрава, добре нагласена цигулка. И Духът се проявява само чрез онзи, на когото умът, сърцето и волята са здрави и добре нагласени. Стремете се да придобиете здравето си още днес, в този живот. Не отлагайте нещата за друг живот – в днешния ден, в сегашния живот са вложени условията за вашето повдигане.

***

Докато е бил в Бога, човек не е боледувал. Щом излязъл от Него и се обособил като отделна единица, болестите почнали да го следват. Болестите са човешко изобретение. Единственото нещо, което от хиляди години насам човек е могъл да създаде, това са болестите. Големи усилия е употребил, докато ги създаде. Следователно дойде ли ви някаква болест, не се оплаквайте, не търсете виновници вън от себе си, но почнете да се разговаряте с нея. Погалете я малко, поразгледайте я и кажете: „Добре дошла при мене. Какви усилия съм употребил, докато те създам! Моля те, като се нахраниш добре, иди някъде да се разходиш!“ Като ви посети някоя болест, не се страхувайте, но изучавайте характера й.

***

Болестите показват пътищата на нашето отклонение от великия Божествен живот или от правата мисъл. В основата на всяка органическа болест лежи психическа причина.

***

Коя е основната причина за болестите? Каквито са мислите и желанията на хората, такова става най-сетне и тялото. И тогава външната причина е само повод, за да се изяви предразположението на организма към болестта.

***

Какво представлява болестта? Неорганизирана материя. Какво представлява здравето? Организирана материя. Какво е болестта? Неорганизирана сила. Здравето? Организирана сила. Що е болестта? Неорганизирана мисъл. Здравето? Организирана мисъл. Коя мисъл е организирана? Която има основен тон.

***

Болестите са дадени на хората за придобиване на смирение. Всяка болест е задача, с която ученикът трябва да се справи. На всяка болест, която му се дава, той трябва да гледа като на особена привилегия.

***

Болестта зависи от миналото, а здравето зависи от отношенията, които имаме с хората, от връзката ни с Бога.

***

На земята няма абсолютно здрави хора.

***

Зад всяка болест се крият същества от различна степен на развитие: силни и слаби, добри и лоши. Повечето от тях са лоши, с ниска култура. Това не е научно обяснение за болестите, а за мнозина е заблуждение. Въпреки това казвам: зад всяка болест се крият същества, изостанали в своето духовно развитие.

***

Аз съм дошъл до следното заключение: докато съзнанието на човека е будно, никаква болест не е в състояние да го хване. Обаче при най-малкото прекъсване на съзнанието, при най-малкото колебание равновесието на твоя организъм се нарушава. Следователно докато съзнанието на човека е будно, той има известен имунитет към всичко отрицателно. Той е обиколен с малка магнетична обвивка, която го пази от заболяване и простуда. Тогава никакво чуждо вещество не влиза в организма. Той има филтър, който го пази от нечистотиите.

***

Необходимо е даже и най-здравите хора да боледуват. Боледуването е тониране. Болестите – това са музикални тонирания. Когато Господ иска да направи хората по-чувствителни, по-меки, те трябва да боледуват. Най-великите хора са боледували. Толстой няколко пъти е боледувал и след всяко боледуване е имал най-хубаво просветление. Когато боледувате, не мислете, че е нещастие.

***

Забелязано е, че деца, които много боледуват, каляват се и стават по-издръжливи. Злото и доброто в света са сили, които разклащат човека и го каляват. Злото представлява онези неоформени, неорганизирани сили, от които излиза всичко. Те са Божествен склад на енергии, които работят и преобразяват света. Енергиите на злото са корени на живота.

***

Болестите не са нищо друго освен война на човека с нисши същества. Като воюва известно време, човек се калява постепенно и става по-здрав. Болестите допринасят особено много при женствените, мекушави натури. Забелязано е, че след като боледуват известно време, те стават по-мъжествени, по-смели по характер. Мекушавите хора се поддават на болести повече, отколкото мъжествените, смели натури.

***

На какво се дължи борбата, която става в човека? На стремежа му да се очисти от ненужния материал в него. Какво представлява този ненужен материал? Той е известна материя в космоса, която се дължи на изостаналите в своето развитие същества. Тази материя полепва по струите на живота и днес тя трябва да се филтрира, да се отдели от чистата материя. Ние, които сме дошли на Земята, не трябва само да знаем как да живеем, но трябва да пречистим своя живот, да пречистим ума и сърцето си, за да бъдем здрави.

***

Причината за болестите е неразположението (в смисъл на лошо настроение – б. р.). То внася утайки, излишъци, инертна материя и човек заболява. И тогава болестите идват като метод за лекуване. Значи болестта не е наказание, а подтик, подбудителна причина, която кара човека да изхвърли всичко нечисто от себе си.

***

Всяка отрицателна мисъл се отразява вредно върху ума и сърцето на човека, прави го нервен. Тя се отразява върху дихателната и храносмилателната система – върху целия организъм. Изобщо отрицателните мисли и чувства произвеждат наслоявания върху нервната система на човека и той заболява. Това наслояване става не само върху едно поколение; много поколения страдат от физически и психични наслоявания. Дълго време трябва да се чистят, за да се освободят от тях.
Като е дошъл на Земята, човек трябва да се чисти. Как става това? Чрез добри мисли и чувства.
Усилена работа се иска за това.
Умът се чисти чрез светлината, а сърцето – чрез топлината. Здравословното състояние на човека зависи от неговия ум и неговото сърце.

***

Казвате: „Кога ще се освободим от страданията си?“ Страданията са привилегия за хората. Питам: ако Бог се открива на хората чрез страданията, не заслужава ли да се понасят с радост? Всяко страдание е отворена врата към познаване на Бога. Без страдание хората не могат да се приближат до Бога.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  добър бизнес/ и папата би завидял/ ако евангелието днес не се раздаваше безплатно бпц щеше да спонсорира болници и лечение в чужбина
 2. 2) НАД-Референдум
  Българското Време разделно със сигурност днес ни дава шанс, вероятно последен, да се огледаме добре сами себе си?!?!?Да видим, че наистина сме или прокълнати да се продъним в "дън земя", или избрани и изстрадали за да продължим към Светлината?!?!?Този ВЪПРОС трябва да бъде решен преди всичко заедно от Православната Църква и Духовността Бейнса Дуно???!Те днес са Първите Длъжни да започнат Пътя????!Иначе чумата, проказата и разрухата ще надвият и завинаги ще ни заличат????!Събудете се, вижте се?!?!?
 3. 3) тъп та тъп
  Успешен компилатор/думата е от итал. и означава съшиване/.Всеки може да намери нещо за себе си,без да влиза в противоречие с други и никави соц. въпроси и ангажименти.Отдавна се отнасям с безразличие кум творчеството му.Казват,че бил благ човек,а това винаги е постижение,не е ругал народа си и не се е отрекъл от него.
 4. 4) :)
  Хехе :) Ми, че то и нотите са известни на всеки, но "компилирането" им не е най-лесната работа :)
 5. 5) Alterin
  @3) :) Подкрепям.
 6. 6) Така е
  "Всяко страдание е отворена врата към познаване на Бога. Без страдание хората не могат да се приближат до Бога." Защо мнозина от нашия "шибан" народ не го разбират, а се тресат от омраза?
 7. 7) стартер
  точно така е хора ;точно компилацията е уникална но не нужно да си Дъновист или да го разбираш просто го правете всеки ден дори по минутка ;за бизнесмените ми е жал и се галете повече
 8. 8) qwerty
  бяла мафия,а всяко страдание е врата към бога в бяла престилка у болницата с балатумите
 9. 9) 123
  Не е задъжително човек да се изказва по всички въпроси. Особено пък ако не е запознат.
 10. 10) tтъп та тъп
  Страданието е християнска постановка,компилацията/успешната/е плод на търсене и познание,но съшиването на християнството и пътя на БУДА/без цитиране и признание/ е кражба и това не харесвам у П. Дънов.Ние сме социални/не социалистически/ същества и затварянето в пъпа си е лицемерие.Подобно избягване на социума има и у Пътя на Буда,но поне не призовава бог и е първия/500г преди н.ера/обоснован атеист.Затова и този светоглед не се наложи.Иначе Иисус щеше да си е един местен бог,какъвто и е. Не забравяйте "Бог е мъртав".
 11. 11) 666
  Секта за изтрити мозаци
 12. 12) чичата
 13. 13) Пепо
  Защо се обръща внимание на този сектант?
 14. 14) чичата
  книжната мафия манипулира пазара на промитите мозъци
 15. 15) Начин на мислене
  Когато Любовта царува, смут не става. Когато Мъдростта управлява, редът не се нарушава. Когато Истината грее, плодът цъфти и зрее.
 16. 16) toross
  За един дъновист по принуждение, а иначе велик и много голям българин - http://toross.blog.bg/politika/2010/08/10/asen-hristoforov-40-g-ot-smyrtta-100-g-ot-rojdenieto-na-veli.589348#last_comment
 17. 17) Промит мозък
  "Целият свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя - Петър Дънов от България." - А.Айнщайн
 18. 18) чичата
  айнщайн е "гений на присламчването" към нечия теория
 19. 19) една българка
  Словото на Учителя Петър Дънов ни показва Пътя,но той е само за тези,които виждат,чуват и разбират,за тези,които са будни. За съжаление много спящи,дремещи и мързеливи има и точно те най-често решават да се изкажат с невежите си коментари по въпроси,които не им е работа да коментират,а само могат да благодарят ,че е слезнал на земята и то точно между българите такъв велик Дух като Беинса Дуно за да ни изведе на светло.Но "плюенето" и омразата на някой не са нещо непознато в характеристиките на българския народ. "Духът е един,но духове има много,внимавайте кого слушате и на кого служите"-Учителя.Ясно е кой ...още

 20. 20) Ева
  За да разбереш Дънов и такива като него ,трябва да имаш очи да видиш и уши да чуеш.На малко хора им е дадено това.Докато България тъне в духовна нищета,дотогава ще сме на дъното.
 21. 21) една българка
  ...и още нещо да добавя- и КГБ и ЦРУ са черпили и чепят от Неговото Слово,хиляди автори по света плагиатстват от Него,стотици институти се ползват от Неговия труд и всички си приписват заслугите.Не е ли по-добре да черпим информация директно от извора? Братя и сестри отворете сърцата си за доброто и Любовта
 22. 22) една българка
  ...и още нещо да добавя- и КГБ и ЦРУ са черпили и чепят от Неговото Слово,хиляди автори по света плагиатстват от Него,стотици институти се ползват от Неговия труд и всички си приписват заслугите.Не е ли по-добре да черпим информация директно от извора? Братя и сестри отворете сърцата си за доброто и Любовта ѣ
 23. 23) краси
  Винаги ми е било интересно да чета коментарите на хората за Дънов и неговото учение. Обикновено мненията са на двата полюса- него или го обичат или го мразят и осъждат. Както е казал Буда: "И сега не вярвайте на нито една моя дума, само защото Буда ви е казал, а ги проверете добре, на базата на своя собствен опит и истински прозрения. Бъдете пътеводна светлина на самите себе си." Според мен това е ключът към разбирането и на учението на Дънов. Така де, човекът ви казва как да дишате например, ами дишайте както трябва и вижте какво ще се получи. ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com