www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Джон Маккейн: Да въоръжим Грузия, руската окупация продължава

9 Август 2010

 

Джон Маккейн*

През август 2008 г. руски войски войски окупират Южна Осетия. Снимка: от тв екрана

Въпреки съществуващите все още разногласия за това как започна конфликтът, не може да се отрече, че преди две години в тези дни руските войски пресякоха международно признатата граница и нахлуха в Грузия. Те нападнаха страната с помощта на стратегически бомбардировачи, навлязоха дълбоко в суверенната й територия, лишиха почти 127 етнически грузинци от дом, признаха независимостта на Абхазия и Южна Осетия и установиха военна окупация, която действа и до днес.

Много неща се промениха през тези две години, но не към по-добро. Русия не само продължава да окупира грузинска територия, но и строи там военни бази, отказвайки достъп на хуманитарни мисии и на наблюдатели, позволявайки етнически чистки на грузинци в Южна Осетия и укрепвайки административните граници на отцепилите се региони, за да ги превърне в истински държавни граници. По оценки на ООН повече от 100 хиляди етнически грузинци, избягали при руското нахлуване, все още не са се върнали по домовете си. Даже днес Русия продължава да нарушава споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с помощта на френския президент Никола Саркози.

Въпреки, че живее под постоянна руска заплаха, Грузия продължава да се движи напред. Почти хиляда грузински войници продължават без всякакви възражения да воюват редом с нас в най-сложните райони на Афганистан. В Грузия укрепва диктатурата на закона и борбата с корупцията, а икономиката й расте с такива темпове, че Световната банка постави страната на 11-то място в класацията на страните с най-благоприятни условия за бизнес. Проведените тази година в столицата Тбилиси избори за кмет бяха определени от международните наблюдатели като свободни и честни. Въпреки че политическите реформи в Грузия още не са завършили, представители на Европейския парламент определиха изборите в Тбилиси като “реална стъпка в демократичното развитие на страната”.

В същото време в Русия правозащитниците все още са подложени на заплахи, лошо отношение и даже убийства. В края на миналата седмица мирни демонстранти, между които и бившият вицепремиер Борис Немцов, бяха бити и арестувани заради опита си да упражнят основни права, гарантирани от руската конституция. Ако президентът Дмитрий Медведев търси образец на политическа и икономическа модернизация, би могъл да обърне погледа си към Грузия. А ако администрацията на Обама търси отношения, които наистина се нуждаят от “презареждане”, също си струва да обърне погледне към Грузия.

Но на администрацията изглежда повече й се иска да умиротворява авторитарна Русия, отколкото да поддържа приятелската грузинска демокрация, живееща в сянката на своя агресивен съсед. Белият дом щедро затрупва Медведев с дълги телефонни разговори и частни срещи, а външнополитическите преимущества от това са много скромни. Същевременно администрацията не демонстрира особена склонност към взаимодействие с грузинското ръководство, към подкрепа за стремежа на Грузия към членство в НАТО, към оказване на помощ за възстановяване на нейния отбранителен потенциал.

Администрацията доскоро даже не бе готова да назове присъствието на руски войски в Грузия с истинското му име – окупация. Да не говорим за готовност да окаже натиск върху Русия, за да я застави да изтегли войските си. Неотдавна Белият дом и държавният секретар Хилари Клинтън направиха няколко обнадеждаващи изявления в подкрепа на Грузия – сега те трябва да превърнат тези думи в по-добра стратегия.

Ако Медведев наистина иска в Русия да властва законът, би могъл да приведе правителството си в съответствие с международното споразумение за връщане на руските сили на техните довоенни позиции извън пределите на Грузия. От своя страна администрацията на Обама би могла да помогне на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да разработи заедно с Русия пътна карта за край на окупацията на Грузия – подход стъпка по стъпка, който би могъл да доведе до изтегляне на руските войски, връщане на прогонените лица и възстановяване на териториалната цялост на Грузия. Ако няма прогрес от руска страна, това трябва да доведе до последствия: Медведев трябва да знае, че сътрудничеството по темата Грузия е приоритет за САЩ и че, ако Русия не направи отстъпки по нашите приоритети, няма смисъл да очаква, че Съединените щати ще й помагат в нейните приоритети, като например влизането в Световната търговска организация.

Грузия има нужда от подкрепата на САЩ и във възстановяването на своя отбранителен потенциал. Грузия прави повече във войната в Афганистан, отколкото много страни членки на НАТО – съюз, към който желае да се присъедини. Изключително сложно е обаче да бъде накарана администрацията да се съгласи да предостави на грузинските войски, водещи бойни действия, даже най-обикновено въоръжение, бронирани коли и резервни части. Покрай тази краткосрочна помощ Грузия се нуждае и от дългосрочна подкрепа за собствената си отбрана.

Тази помощ вероятно би трябвало да включва противотанково оръжие, средства за противовъздушна отбрана, радари за ранно предупреждение и други отбранителни системи. Като трябва да е ясно, че нейното предоставяне по никакъв начин не означава подкрепа на САЩ за каквото и да било използване на сила от страна на Грузия срещу сепаратистките райони. Грузия винаги ще е по-слаба от Русия, но няма никакви причини да бъде оставена уязвима две години след руското нахлуване.

Въпреки всичките щети, нанесени на Грузия от Русия и заплахите й да направи още, Москва не успя да изпълни стратегическите си задачи – демократичното правителство на Грузия оцеля и процъфтява. Отношенията между САЩ и Русия трябва да укрепват този успех, а не да го поставят под съмнение. Ние имаме възможност да подкрепим превръщането на Грузия в силна, единна и свободна страна – само обаче ако помним кои са истинските ни приятели.

*Авторът е сенатор-републиканец от щата Аризона, кандидат за президент на САЩ на изборите през 2008 година.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 999
  Тоя Джон сигурно е бил също толкова възмутен, когато НАТО пресече "международно признатата граница" на Югославия.
 2. 2) тъ,та тъп за чичата
  Чакам коментар,подкрепи руския империализъм и развеи червеното знаме и ще те пратим командировка в Сибир.
 3. 3) Anonymous
  Чакам коментар,подкрепи руския империализъм и развеи червеното знаме и ще те пратим командировка в Сибир. А теб в психиатрия ,човече ти си просто, мноооого болен
 4. 4) Anonymous
 5. 5) Стоянова
  Две години не са толкова много време,колкото си мисли Маккейн,че да забравим кой кого нападна.Смехотворни са глупостите,които ръси за грузинския ББ,прочул се с некадърността си.Но-това е демокрацията-да правиш каквото ти каже Маккейн.
 6. 6) Любо
  Ако грузинската армия е въоръжена и подготвена поне наполовина колкото израелската армия, първобитните руски варвари ще има яко да го духат. Но за съжаление грузинците нямат качествата на евреите.
 7. 7) tтъп та тъп
  Много съм си добре,не съм взимал и не взимам хапчета/освен за кръвното/ и не развявам знамена на несъществуващи държави.Прегледаите се бетонни глави
 8. 8) Чичаго
  Човекът е бил пленник във Виетнам. Явно това се е отразило на завалията! Между другото мечтите са безплатни!
 9. 9) Abduladze
 10. 10) чичата
  доколкото ми е известно от най-новата американска история, джони е битата карта от последните избори за стопанин на белия дом/ сиреч ,той е изразител на непопулярното мнение в конгреса/ освен това по възраст, ако не дядо, то поне би могъл да е баща на днешния президент обама/ предполагам че в годините, някой, някъде, нещо му плащл с джепане, което си стои на склад и човекът си го предлага за продан
 11. 11) до чичата
  Аз пък глей къв съм, мислех си че човекът е борец за демокрация.
 12. 12) asdfghjk
  Аз смятам че мнението му е малко ляво... Не виждам дори и намек на Грузия да бъдат предоставени важни технологии за водене на нискоинтензивна война с руснаците... Не вижам дори и желание да бъде изградена американска военна база и ядрено оръжие в райноа, което да действа като важен възспиращ фактор. Не виждам и желание от страна на републиканците да се ангажират дълбоко и трайно с каузата на грузинската свобода и битката срещу руските окупатори. Управляващата администрация във Вашингтон в никакъв случай няма да последва дори и частично мнението на сенатора, което означава че това положение ще се проточи. Битката за ...още

 13. 13) Бора Бора
  Човекът леко е изтрескал от старост. Грузинците си го търсеха майстора 20 години. Май, че е време отново да станат кавказка губерния съсъ столица Тифлис.
 14. 14) свако
  Едва ли в живота си Путин е мразел пове4е някого от президента на Грузия М. Саакашвили. И има пълното право на това, защото грузинският държавен глава проваля плановете му за контрол над средноазиятския нефт и газ. Географското положение на Грузия позволява през територията и да преминават тръбопроводи 4иито кранове кремълските джуджета не могат да спират и пускат само заради това, 4е някое правителство не играе по тяхната балалайка каза4ок. Освен това с изострянето на отношенията между Рассия и Грузия, Армения остава изолирана по суша и това я кара да търси на4ин да нормализира отношенията си с Турция, което едва ...още

 15. 15) ЧИЧО МАНЧО
  Тоя Джон да оди да го духа. Що не види Хамериканците дето нахлуха в СЪРБИЯ, ИРАК, АВГАНИСТАН и са се разпищолели из цял свят а ми се яде с Русия. Свако ле пиле шарено , ако бяха им накърнени интересите Грузинците отдавна щяха да са история. Виж кво стана с ЧЕЧНЯ.
 16. 16) Калеко
  Тоя СВАКО пак набързо, на чичо Манчо и на Чичата им разказа отново играта...
 17. 17) чичата
  грузинските каски ще разпознаете по дръжката им от челната страна, защото ги ползват и за голяма нужда
 18. 18) Бора Бора
  Днес четох доста интересен материал за войната на РФ с Грузия.Оказва се, че руски спец.части са били в крайните квартали на Тбилиси в готовност да заловят или ликвидират ефрейтора от съветските гранични войски Мишико Саакашвили. Обаче...големите батковци се рабират , че руснаците няма да закачат "нашия сукин син Мишико" , а щатите яма да пречат в Украйна да бъде избран проруски президент. Което и става. Спец.частите се оттеглят от Тбилиси. Ефрейтор Саакашвили остава . От историята знаем ,колко вредни могат да бъдат ефрейторите-манияци.
 19. 19) свако
  През територията на Грузия минават нефтопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан , Баку -Супса и газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум. Грузия се ангажира и с проекта на ЕС, "Набуко". Вси4ки тия тръби са конкурентни на руските и най-важното са извън контрола на Кремъл. А известно е 4е за руснаците вси4ки тръби които не минават през тяхна територия се с4итат за вражески, тъй като застрашават монопола им. От там идва и ненависта и омразата към Грузия на М. Саакашили, който действително успя да постигне една действителна независимост от Рассия, а не бутафорна както при някои бивши съветски републики.
 20. 20) Никой
  Хей Джони , ама ти сигурно правиш опит да се гъбаркаш с Братска Русия А ? Кого и с какво ще въоръжаваш ? Ще слагаш натовски 'Умиротворителни" войски на територията на бившия СССР ли ? Ами пробвай се тогава ... Само , че ще ти дам един полезен съвет : Порови се в историята и се опитай да намериш кой точно е прокопсал тръгвайки на война с братския христиенски Руски православен народ ?
 21. 21) До никой
  Ама и ти ги редиш, сякаш в главата ти няма "никой"!!!
 22. 22) свако
  Хей Никой, ами последната така наре4ена "студена война", която "братския христиенски православен Руски народ" загуби не я ли броиш. Нали благодарение на нея бяха натирени и изритани от централна и изто4на Европа, а СССР-ето им се разкапа и из4езна от географската карта.
 23. 23) Земпарето
  СССР-то само си се скапа, никой не е тръгвал на война с тях. За разпадането има много причини, една от които е, че дойде времето за големото крадене!
 24. 24) mihail
  Админ: Кирилица! Четете! И спазвайте правилата на форума ----------- --------------------


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com