www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Обама и Източна Европа - има ли предателство?

17 Август 2010

 

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Ако слушате критиците на правителството на Барак Обама, ще останете с впечатлението, че американската политика в Източна Европа е едно голямо предателство, в което на преден план изпъкват изхвърлянето в боклука на обещаната система за противоракетна отбрана, замразяването на разширяването на НАТО и безразсъдният стремеж към подобряване на връзките с Русия.

Фактите обаче са доста различни. Единственият най-значим проблем на сигурността в региона остана извън вниманието на администрацията на Буш: почти беззащитното състояние на балтийските държави Естония, Латвия и Литва. Тяхната сигурност се основаваше на обещанието в член 5 на Северноатлантическия договор, предвиждащ колективна самоотбрана, но повечето практически мерки, като планове и учения, бяха табу. Правителството на Обама се зае с това. То настоя НАТО да изработи планове за непредвидени случаи. Тази година организацията предвижда няколко големи военни учения в Балтика.

Правителството на Буш сигурно щеше да сметне това за твърде провокативно: да настъпваш Русия и да обтягаш отношенията със съюзници като Германия. Но ученията минават почти незабелязано. Едно голямо учение, наречено “Балтопс”, което се състоя през юни, включваше пълен амфибиен десант в Естония и много планиране на това как да се подсилят балтийските държави при криза. Предстои сухопътно учение “Саблен удар”, а след него учение на специалните части “Камъкът на чакала”. През 2011 и 2012 г. са предвидени още по-големи учения.

Тези военни учения са сериозна реакция на миналогодишните военни маневри на самата Русия, която упражни нахлуване, отцепване и окупиране на балтийските държави. Това не остана незабелязано в региона. Правителството на Обама обаче омаловажава значението му. Служител във Вашингтон сдържано отказа да потвърди дори броя на състоялите учения. Миналогодишното “рестартиране” на отношенията с Русия означава да говориш меко, дори когато носиш голяма тояга.

По други въпроси обвинението в предателство също изглежда необосновано. Американското правителство изпраща в Полша батарея ракети “Пейтриът” (макар и да твърди, че те са без бойни заряди, предоставят се назаем и са само за учебни цели). Когато бъде завършена, новата схема за противоракетна отбрана би трябвало да бъде по-голяма и по-добра от отменената понастоящем програма за базирани на земята прехващачи в Полша и радар в Чехия.

Въпреки че членството на Грузия и Украйна в НАТО се отлага за неопределено бъдеще, това едва ли е грешка на Америка: политиците в Тбилиси и Киев попречиха на шансовете на своите страни. Америка продължава да бъде ангажирана на Западните Балкани и в европейската енергийна сигурност; срамота е, че малко европейци забелязват това.

Бившите комунистически страни в Европа съзнават, че е в ущърб на тяхната кауза да изглеждат жалващи се, нуждаещи се и отдадени на носталгия. След миналогодишното злощастно открито писмо с критики към правителството на Обама те внимават да не се оплакват публично. Никой не е против идеята за подобряване на отношенията на Америка с Русия: това ни дава възможност да си отдъхнем, казва висш политик от региона.

Но на неофициално ниво тревогата от поведението на правителството на Обама е осезателна. Навикът му да използва думата “партньори” вместо “съюзници” дразни ухото. Изборът на някои неподходящи посланици в региона (и забавянето на одобряването им) буди негодувание. Един от тях, известен с високомерието си, изглежда смята срещата с някой по-нисшестоящ от министър-председателя за нарушение на протокола. Поляците силно недоволстват, че въпреки огромните усилия в Ирак и Афганистан продължават да са подложени на скъп и досаден визов режим, който беше премахнат за други.

Голямата тревога е, че тъй като “рестартирането” е рядка проява на признаци на живот в американската външна политика, то създава импулс, очаквания и натиск по нямащи нищо общо с него въпроси. Полски служители например се подразниха, когато им беше казано да поканят висш руски представител на неотдавнашна продемократична конференция в Краков: изключването му вероятно щеше да предизвика кавга с лоши последици. (Полша каза “не”, но никой не забеляза.)

Необходимо е обаче съюзниците също да дадат своя принос. Отделянето на достатъчно средства за отбрана, което те до голяма степен не правеха дори през годините на процъфтяване, би насърчило Америка да се отзове, когато е нужно.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Стоянова
  Като чета подобни коментари,имам чувството,че налудничави хора ги пишат.Те,моля ви се ,ще ме спасяват?От какво,от кого и с какви средства?Обама ни изоставил! Аме дай Боже,да ни остави на мира,не стига,че ни подпали чергата с виртуалните си несъществуващи пари,ами сега трябва още и още грижа!То-ваксина за "свински" несъществуващ грип ли не ни дадоха,ракетни щитове ли срещу измислени врагове ли?Какво ли още ще ни "дадат"?
 2. 2) свако
  Някои не разбират, 4е има хора на които не им е приятно да им вони на руски партенки. Лоши спомени имат. Съветската армия беше изритана от централна и изто4на Европа преди двайсетина години и желанието на хората никога пове4е руски ботуш да не гази родната им земя е разбираемо.
 3. 3) Калеко
  Свако много си прав! Но де са Чичо Манчо и Чичата- и двамата тъмночервени в главата, та да те разберат?!
 4. 4) ЧИЧО МАНЧО
  Риския ботуш в источна европа сега е заменен с ХАМЕРИКАНСКИЯ. На СВАКОТО само ще кажа , че в България е нямало Руски бази но сега има Хамерикански. Свако не се радвай на това щото и немските войски бяха унас пък после видя какво стана.
 5. 5) свако
  Ман4о, носиш се из форума като лайнян вестник в стърнищe.Човек не може да вземе от тебе думата.
 6. 6) Очинайката
  На Манчо аз ще му взема думата, че се размириса пак и ще му дам дръжката, да я стиска здраво. Манчо развей знамето:
 7. 7) pro-anti
  за 1 година му побеля косата на Обамата...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com