www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ще се издавим ли? – 5 неоспорими факта за глобалното затопляне

30 Август 2010

 

Коли, отнесени в полето при наводнението край Цар Калоян. Снимка: Булфото

“Тази зима усетихте ли глобалното затопляне? Може би всичко това е една голяма измислица, кой знае!” С тези думи и на фона на арка от 30 т сняг, донесен от Швеция специално за седмицата на модата в Париж, модният дизайнер Карл Лагерфелд показа есенно-зимната колекция на “Шанел”. Проблемът се превръща в моден шик.

А есента руският премиер Путин на съвещание за подготовка за зимата демонстрира чувство за хумор: “Ние трябва да се борим не само с глобалното затопляне, ами и с глобалното захлаждане”. През 2003 г. пак той, тогава президент, каза, че за Русия глобалното затопляне ще е полезно - “Два -три градуса повече ще са добри за Русия”. Това лято той трябваше да се сблъска с невиждани в историята на Русия горски пожари и горящи полета от торф, които още не могат да загаснат.

Глобалното затопляне предизвиква шеги и подигравки, има и яростни противници, които твърдят, че то е една голяма измислица.

През 2009 г. с хакерска атака от университета Норич в северна Англия е открадната научна информация, която съдържа и кореспонденция между учени от САЩ и Европа, които работят по проблема с глобалното затопляне. В някои техни мейли, пуснати в интернет, се вижда, че те се опитват да нагласят данни, за да докажат опасността от глобалното затопляне. Кореспонденцията, извадена от контекста, се тълкува като манипулация и се преувеличава. Т. нар. анти-затоплисти, наричат това “Климатгейт” и го поднасят така, сякаш въпросните учени са измислили глобалното затопляне, което не е вярно. И учените, обвинени за кореспонденцията си, нямат някаква водеща роля в анализа на проблема.

През 2007 г. в доклад на панела по климата на ООН бяха открити грешки, които преувеличават опасностите от глобалното затопляне, например, че ледниците в Хималаите ще се стопят до 2035 г. И тези грешки станаха причина за яростни полемики, че няма глобално затопляне, то се измисля или преувеличава.

Руският премиер Путин и придружаващи го лица наблюдават опустошенията от горските пожари край Москва. Снимка: ЕПА/БТА

С две думи за онези, които не разбират проблема – топлината и условията на живот на земята се дължат на т. нар. парникови газове (водни пари, въглероден диоксид (двуокис), метан и други с по-малко значение) в атмосферата. Те задържат топлината (накратко – пропускат радиацията във видимия спектър - слънчеви лъчи и др. към земята – но не пропускат инфрачервените излъчвания от земята – парников ефект). Ако липсваха, температурата на земята щеше да бъде средно около минус 19˚C. Но когато количеството парникови газове се повиши прекалено, се повишава и температурата, съответно се отделят още водните пари и т. н. Започва топене на ледовете, валежи, климатични аномалии - урагани, бури, наводнения, горещини или студове на нетипични места и др.

Климатът на планетата може да понесе малки промени в количеството парникови газове. Големите промени в концентрацията на парникови газове обаче могат да предизвикат трайни и необратими изменения в климата, които биха променили изцяло облика на земята.

Няма спор дали има затопляне

Най-напред – за изненада на някои невярващи в глобалното затопляне – сред учените спорът е по-скоро не дали го има или го няма, а какви са причините за него. Мнозина, дори някои ексцентрични учени, твърдо вярват, че всичко е манипулации.

Схема на НАСА, направена по спътникови снимки от 1979 г.- насам показва как се топи ледената шапка на Северния полюс - Арктическо море. Вляво долу е показана картата на България за сравнение на площта. Схема: НАСА

Част от обществото не приема, че има затопляне. На по-ниско, ненаучно ниво, в споровете се привеждат данни, че тази зима в Англия или Аржентина била най-студена от не знам колко си години, че някъде си температурите в последните години били най-ниски и т. н.

Заблуда. Локалните данни за тук и там не променят данните за цялата планета. Трудно е да се припише определено природно явление като суша, наводнение, ураган или гореща вълна на глобалното затопляне. Но когато се променя климатът, се повишава честотата на нетипични за дадено място явления - например жеги и пожари в Русия, студ в Англия, наводнения в Пакистан и Европа, валежи и свлачища в Китай, появява се растителност в пустинята в Чили и др., температури по-високи или по-ниски от нормалните, тропически бури на средни ширини, и т. н.).

Данните за температурите в последните 150 години (откакто има измервания) и дори за последните 650 000 години (шестстотин и петдесет хиляди години – виж по-долу) са съвсем обективни и не подлежат на съмнение. Въпросът е – доколко аномалиите в климата напоследък зависят от тези промени.
Фактите са прости.

1. Температурите на земята – измервания до 650 000 години назад

Световната метеорологична организация съобщи през декември, че периодът 2000 - 2009 г. е най-топлото десетилетие от началото на измерванията през 1850 г. По данни на организацията 8 от десетте най-топли години за последните 160 години са именно през последното десетилетие.

Снимка от селище край Москва, изпепелено от горските пожари. Снимка: ЕПА/БТА

Откакто има директни измервания на температурите (от около 1880 година), средната температура на повърхността на земята глобално се е повишила с около 0.8 градуса по Целзий, което изглежда незначително, но е твърде много за такъв кратък период в планетарен мащаб.

Различни източници вече обявиха 2010 г. за най-топлата откак съществуват измервания (виж тук страница на НАСА с графики от 1880 г. насам). Националната администрация за океана и атмосферата (National Oceanic and Atmospheric Administration) от Националния център за климатични данни (National Climate Data Center) на САЩ съобщи в доклада си в края на месец юни тази година, че юни 2010 г. е 304-тият поред месец с температура по-висока от средната за 20-ти век.

А средната комбинирана глобална температура за юни (на сушата + на повърхността на океана) – 16.2˚C – е най-високата измервана за месец юни в историята, с 0.68˚C по-висока от средната температура за този месец – 15.5°C – за 20-ти век. Според измерванията на NОАА март, април и май също са най-топлите от началото на измерванията през 19-ти век. Виж “Състояние на климата глобален анализ юни 2010 г.” Някои спекулират, че периодът от 1880 г. насам е твърде кратък и не дава точна картина за затоплянето. Но има доста по-стари данни.

Графиката показва съдържанието на въглероден диоксид (син цвят) и температура на въздуха (червен цвят) за последните 350 000 години. Стрелката горе вдясно сочи, че съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата излиза извън графиката. То е далеч над най-високото ниво в историята на Земята. Графиката продължава до 650 000 години назад, тук е показана само част от наличните данни. Виждат се три ледникови цикъла на повишаване на температурите и спад. В този период от 650 000 години има общо 8 такива цикъла, но никога съдържанието на въглероден диоксид не и стигало сегашното ниво. Графика: Кошланд сайънс мюзиъм

Данни за температурата и количеството въглероден диоксид в атмосферата от минали периоди се получават чрез сондажи на ледените шапки в Антарктида и Гренландия. Методът разчита на следните обстоятелства - снегът, който пада всяка година по тези студени места задържа въздух от атмосферата. С натрупването на повече и повече сняг всяка година, по-долните слоеве се превръщат в лед под тежестта на горните, и в този лед остава уловен въздух в мехурчета. Прави се сондаж и се анализират съдържанието на въздуха в леда и концентрацията на изотопи във водните молекули.

Без никакво съмнение сега концентрациите на въглероден диоксид са значително по-високи, отколкото са били през последните 650 000 години (а има данни и за над 800 хиляди години назад в историята на Земята).
От колкото по-голяма дълбочина е ледът, толкова по-стар е. В Гренландия са направили сондаж до 3030 метра под повърхността, където има лед образуван от сняг, който е паднал преди 200 000 години (виж тук).
Един от сондажите в Антарктида – приключен през 2005 г. – е до дълбочина 3270 метра, където изчисляват, че ледът е на около 890 000 години (виж тук).

Например с подобно изследване, но не на лед от сондажи, а на утайки от планктон на морското дъно, е изчислена температурата в океана за повече от милион години назад. Според едно такова изследване температурата на морската вода в източната част на Тихия океан за 2001 - 2005 е на около един градус до най-високата температура в този район за последните 1.35 млн. години (виж Martín Medina-Elizalde, Science 310, 1009 (2005). Учени, които изследват фитопланктона в океана, твърдят, че поради повишението на температурата на водата, от 50-те години насам той е намалял с 40%. Пак по същите причини загиват кораловите рифове в Индийския океан.
Фитопланктонът е съвкупност от едноклетъчни водорасли, върху която се крепи цялата хранителна верига в океаните - подобно на растенията на сушата. Той плава в повърхностния слой на океана и осигурява голяма част от кислорода, който дишаме, и представлява около половината от всичката органична материя на Земята.

Още по-назад в историята на земята (десетки милиони години) е имало и по-топли периоди, но тогава флората и фауната са били коренно различни от днешните. Тук си струва да се отбележи, че рязка и драстична промяна на климата няма да е проблем за планетата като цяло, а за хората. Климатични катаклизми могат да унищожат голяма част от човешкия род и животинските видове, но животът едва ли ще изчезне напълно.

В последните 650 000 години е имало осем ледникови цикъла (захлаждане-затопляне). Последната ледникова епоха приключва преди около 12 000 години. Вижда се добре на графиката. Какво ще последва в следващите години не може да се предвиди, защото сега нивото на въглеродния диоксид е много над най-високата му концентрация за последните 650 000 години.

2. Въглеродният диоксид в атмосферата е с рекордни стойности

Изотопен анализ пък на въглеродния диоксид в атмосферата показва, че увеличената му концентрация е резултат главно от човешка дейност – изгаряне на изкопаеми горива, транспорт, отглеждане на добитък за храна и др. Това се установява с точност по изотопите на въглерода 12C, 13C и 14C. На това се основава и т. нар. въглероден анализ. Ефектът е забелязан от австрийския химик Ханс Суес (виж тук), по-късно започва да се използва и за изследване на климатичните промени.

Пакистанец се опитва да се спаси с автомобилна гума. Наводнението в Пакистан това лято засегна 20 млн. души и беше оценено като най-голямата хуманитарна катастрофа, остави няколко милиона без покрив и, което е по-важно - без питейна вода и храна. На този фон никой не коментира няколко хиляди загинали. Снимка: ЕПА/БТА

Концентрацията на въглероден диоксид в момента – 385 ppm (parts per million volume – части на милион обем) – е далеч извън естествените рамки на вариация за последните 8 ледникови цикъла, отговарящи на приблизително 650 хил. години (на графиката по-горе се виждат само 3 цикъла, до 350 хил. години назад). През последните 8 ледникови цикъла вариацията е приблизително между 180 ppm и 280 ppm.

Сега въглеродният диоксид е с около 35% по-високо от най-високите нива за последните 650 000 г. А от 1960 г. до сега увеличението е със 70 ppmv. Това увеличение е много по-бързо от естествените промени и е резултат от индустриалната дейност на човечеството (виж тук).

Анализи от пробите на леда във Восток, Антарктида до 420 000 години назад - статия в сп. “Нейчър” от 1999 г.
Анализи до 650 000 години назад - статия в “Сайънс” от 2005 г.

Въглеродният диоксид, метанът, и азотният оксид, чието съдържание в атмосферата се увеличава, съпътстват човешката дейност (виж тук графика с данни за последните няколкостотин години). Има споровете  доколко въглеродния диоксид влияе за затоплянето, тъй като основната причина за парниковия ефект се дължи на водните молекули в атмосферата, а на второ място е въглеродният диоксид, след това – останалите газове. Но на графиките се вижда, че съдържанието на въглероден диоксид и температурата са свързани.

И рекордно високите нива на въглероден диоксид в историята са факт. При низходящо или възходящо движение на температурите и съдържанието на въглероден диоксид, както се вижда от графиката по-горе за дългосрочен период, е възможно да има обрати за години наред, от което не трябва да се правят прибързани изводи. Например, ако сега последват 2-3 или повече студени зими, това не означава, че няма глобално затопляне. Опасни за човечеството не са по-високите или по-ниски температури това лято или другата зима, а климатични катаклизми като наводненията и пожарите.

3. Ледените шапки намаляват

Северната полярна шапка намалява драстично откакто има сателитни измервания (от 1979). Няма нужда от коментар – от графиките на НАСА е очевидно.

Графиката показва как намалява обхватът на ледената шапка в Арктическо море от 1979 г. насам. Графика: Национален център за данни за сняг и лед на САЩ

Различни графики могат да се намерят тук (National Snow and Ice
Data Center, при University of Colorado at Boulder) и тук.

Виж тук анимация за последните 30 години.

Ледената шапка на Северния полюс – графики на НАСА – “Рекорден минимум в морския лед”.

Крайбрежието на Антарктика също показва намаляване на леда, главно като изтъняване на ледения слой - виж “Лазер от космоса показва изтъняване на ледената повърхност в Гренландия и Антарктика”.

4. Ледниците намаляват

Повечето ледници на земята също намаляват.
Графика от Програмата за околна среда на ООН – тук.

Който се се съмнява в ООН:

Дължината на ледниците се измерва с различни видове маркировки. На снимката се вижда краткосрочна рисувана маркировка край ледник Рембесдалскака, западно от Хардангерджокулен, Норвегия. Снимка: Сайт на Норвежкия директорат по водни рeсурси и енергия

От Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) дават информация за швейцарските ледници -
Нови изчисления за обема на швейцарските ледници

От Норвежката дирекция по води и енергия за норвежките ледници -
Наблюдения на обхвата на ледниците

За ледниците в САЩ - доклад от 50-годишно проучване + графики и снимки - от United States Geological Survey -
50-годишни наблюдения на промените в ледниците показва изменение на климата в Тихоокеанския северозапад и Аляска

И в трите държави ледът намалява.

Същото важи и за Гренландия.

Изследвания на учени от университетите в Делфт и Утрехт, Холандия - “Точна картина на загубата на лед в Гренландия” и “Ледената шапка в Гренландия се топи по-бързо от всякога

5. Нивото на морската вода се повишава

От началото на 20-и век досега общото повишение е около 30 см. Ето данните на National Oceanic and Atmospheric Administration.

Срутена сграда в Китай в резултат на валежите и последвалите свлачища. Жертвите от валежи и наводнения са “само” 1500, но засегнатите са няколко милиона души. Снимка: ЕПА/БТА

Дотук не става дума за теории за глобалното затопляне, а за факти. Може ли сериозен учен или дори логично мислещ човек да приеме, че човечеството не е допринесло поне частично за наблюдаваното затопляне?
Има много неизвестни свързани с климата. Те не позволяват да се твърди със сигурност, че наблюдаваното затопляне е причинено изключително и единствено от дейността на човека. Но тези неизвестни дават много по-малко основание да се твърди, че човечеството не оказва никакво влияние върху климата на земята.

Е, и?

Тези, които твърдят, че затоплянето е напълно естествено и затова няма нужда да ограничаваме изпускането на парникови газове, са като човек, чиято къща започва да гори, а той налива масло в огъня и казва: ”Тя и без това си гори, пък и не съм съвсем сигурен, че маслото влошава нещата”.

—————————-
* Авторът е докторант в университет в Западна Европа. По молба на e-vestnik написа популярна статия за неоспоримите факти за глобалното затопляне. Изследовател е в друга област, но близка до проблемите с климата. Заглавието е на редакцията.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) анонимен
  Това е шокиращо признание: "А знаете ли какво ни отговориха от „Нейчър” – това беше поръчкова статия и ние опровержения на поръчкови статии не правим. Точка!" Само то е достатъчно, за да се игнорира всичко писано по въпроса в списание "Нейчър". Най-вероятно и писаното в "Нейчър" и по други въпроси да е подобна манипулация, затова всеки, който държи на себе си трябва да игнорира въпросното списание като източник на информация.
 2. 52) Стоянова
  Според мен "глобалното затопляне" е мантра ,която трябва да възпира бурното развитие на Китай и Индия,които разчитат на въглеводороди като източници на енергия.Боя се,че колкото и развитите страни да заявяват,че им е мила планетата Земя,те са най-големите разхитители на блага. Доста е лицемерна тяхната загриженост.Високия стандарт се измерва неизменно с високо потребление.Какво се хвалят,че си събирали разделно отпадъците.В Африка в някои страни сигурно много хора не познават полиетилена и не го ползват.И живеят най-екологично.Какво от това?Да не говорим колко вода всекидневно потребява един жител на развитите страни в сравнение с изостаналите и бедните.Познавам доста възрастни хора,живеещи в нашите села,които ...още

 3. 53) мила
  Първи стадий на глобалното застудяване е глобалното затопляне. Разтопените ледници на полюсите, промяна на температурата на океаните и океанските течения, от там промяна на посоките им и ето нова педникова епоха...
 4. 54) Здравко
  Глобалното затоляне е МИТ! Тиражирана до втръсване пропаганда! Форсиране на данни, манипулиране с цел - заветната издайническа цел - продажба на ВЪГЛЕРОДНИ емисии. Спекула в световен мащаб! Не казвам, че не трябва да се ограничават ВРЕДНИТЕ! емисии, но начинът, по който се прави е нагъл. Не въглеродният двуокис би бил причина, той е следствие от затоплянето, активността на слънцето е от огромно значение - слънчевите цикли... Но нали в БАН са някакви си старци, да си гледат пенсиите, а?! Ама нали някои големи хора някъде се нуждаят от много пари...
 5. 55) До здравко
  Умнико, ти сигурно не си прочел статията. И за БАН нищо не си разбрал - точно там са тия като теб, дено не вярват, че има глобално затопляне.
 6. 56) Петър
  Като прочета някои от коментарите по-горе (на Здравко, Норд, Славов, знаещ, неук, ИМПЕРИАЛИСТ, US, и още една дузина анонимни), се сещам за една друга група хора, която обяснява със световна конспирация и мощна пропаганда съществуването на всеки факт, който противоречи на вижданията им. Тази група се нарича "Обществото плоска земя" (Flat Earth Society, www.theflatearthsociety.org), което вярва, че земята е плоска. И те казват, че НАСА лъже яко, и че всички снимки на земното кълбо от космоса са фабрикация. Може да е само съвпадение. Всеки има право на мнение. Но по-скоро ми се струва, че някои хора в тоя форум, като ...още

 7. 57) SK
  Според мен логично погледнато, милиардерите - тези които ни казват вечер в колко да си лягаме и сутрин в колко да ставаме, са против идеята за борба с глобалното затопляне. Та те най-много ще изгубят, ако слънчевата енергия замести петрола. Тъй като не могат напълно да затворят устата на учените, те се стремят макар и малко, да правят пари от идеята за глобалното затопляне. Едно време четох някъде, че японски учени експериментирали като разлагали водата на водород и кислород, а водорода го използвали като гориво вместо петрол. От тогава до сега нищо не съм чул по този въпрос. Че затоплянето ...още

 8. 58) Здравко
  Не ви ли се струва странно, че въглеродния двуокис е сочен за едва ли не най-вредният газ? Климатични аномалии има, да, но причините за тях са комлексни. Не са за подценяване учените в БАН, не са случайни хора. О, ама и Дянков не е случаен, разбира се! Нискокултурен индивид! В коя нормална държава министър ще обиди научен институт и при това ще остане на поста си?! Нейсе...
 9. 59) Империалист до №56 ПЕТЪР
  Цялата истерия на "затоплистите" много ми прилича на случая с "проблема 2000" при компютрите.
 10. 60) Anonymous
  Никой не е Господ, знаем о нова което е в нашия малък живот другото са предположения. Сигурно е че всичко е прах и че ще стане на прах... Ние ще си преминем през Земята и толкова..КАКВОТО И ДА СЕ СЛУЧИ няма никой вечен
 11. 61) чичата
  а исус, нали майка му уж била сядала върху остатъците на небесния отец
 12. 62) Светослав Бацоев
  Добре де, как може да пишете че има глобално затопляне и да сложите графика от която ясно се вижда че няма :) Говоря за графиката от първа точка. За въглеродния двуокис съм съгласен, ама за температурата се вижда че и преди 300 000 години (когато не е имало такава човешка намеса) е имало такива температурни изменения, дори по-големи от сегашните.
 13. 63) Anonymous

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com