www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ще полетят ли прасетата или как Борисов и Румен Петков яхат Формула 1

4 Септември 2010

 

Тази снимка за въпросната среща между българските институции и представителите на компанията от Абу Даби беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. На нея се виждат главният архитект на София Петър Диков, премиерът Бойко Борисов, Румен Петков, Румен Миланов и Богдан Николов (редицата вляво) и чуждестранните бизнесмени (вдясно). Снимка: Пресцентър на правителството

В България всички мъже разбират от футбол. Сега се опитват да разбират и от Формула 1. Само че в малка страна като България само неколцина се занимават отблизо с Формула 1 от години. Един от тях е инж. Иван Тенчев – автор на статии за автомобили в повечето списания с такава тематика и в съответните рубрики на вестниците в последните 20 години. Оказа се, че той е по-осведомен от българското правителството какви са намеренията на босовете във Формула 1 и какви са шансовете да се строи подобна писта в България (виж тук коментара му). Както е известно правителствената пресслужба съобщи преди дни, че инвеститори от Абу Даби ще строят писта за Формула 1 у нас, а премиерът великодушно дал терен за това край София – в Доброславци.

По повод това инж. Тенчев цитира свой колега, известен в цял свят автор на текстове и коментари за Формула 1 – Джо Сейуърд. Той казал – “Когато прасетата започнат да летят, ще има Формула 1 в България”. Не намерих къде го е казал. Но Сейуърд има блог, който е по-посещаван от някои български всекидневници. И там се споменава България. Например Сейуърд пише, че когато прословутият хитрец Бърни Екълстоун споменава пред журналисти за възможността да се направи писта за Формула 1 в България, той иска да подсети унгарското правителство да дава повече пари за състезанието на Хунгароринг.

Но колко е сладко да яхнеш инициативата да се строи писта за Формула 1 в България. Най-здраво я е яхнал бившия вътрешен министър Румен Петков, който отдавна лъже медиите, че въпросът е уреден и аха строителството да почне.

Румен Петков отдавна се самопровъзгласи за шеф на организационния комитет за строителство на такава писта, организира си посещение при Бърни Екълстоун преди изборите, заедно с близкия си по плевенска линия шеф на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. И сега Петков въвлече премиера Борисов, който не за пръв път показва симпатии към него (Борисов обвини преди време експремиера Станишев, че нападнал него и Румен Петков и така попречил да се бори мафията – виж тук).
И сега премиерът Борисов седна заедно с Румен Петков и главния архитект на София на една маса с инвеститори от Абу Даби да пазарят Формула 1 в България. Тоест и Борисов поиска да яхне популистката идея – ние ще построим в България писта за Формула 1. Разбира се, с парите на някой богат шейх.

Двамата популисти отляво и отдясно обаче страшно се издъниха. Дреболия е това, че представиха като шейх и като държавна компания инвеститора от Абу Даби. Той се оказа бизнесмен и представител на частна компания. По лошо е, дето пресцентърът на правителството съобщи, че въпросът с пистата е решен и тя ще се строи край София. А арабските инвеститори като научиха какво е съобщило правителството, възмутено опровергаха, дори техния изпълнителен директор заплаши, че няма да инвестират нищо у нас, заради този непрофесионализъм (виж тук). Под непрофесионализъм те имат предвид именно правителството – неговата пресслужба очевидно съобщи неверни неща. И сега, след скандала, ще идва човек от Абу Даби да замазва работата. От София вероятно са се обаждали и са обещавали планини от мед и масло, само и само да замажем скандала. Сакън, да не се изгаламе. И арабите съобщиха, че не се отказват, ама това-онова.

Премиерът Борисов се оправда пред в. “Сега”, че приел представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията Богдан Николов. “Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил “, казал Борисов. Това обаче не звучи много правдоподобно. Кой ли не иска премиерът да приеме един или друг инвеститор, за да си опече работата. Борисов обаче приема само такива, които ще му излъскат медийния образ с някоя новина като строителство на писта за Формула 1.

Сега престои да видим как ще бъде замазан гафът и как ще построят писта. Но никой не знае тази шумотевица за Формула 1 колко струва. Това, че някой ще извади пари да построи писта – добре. Това, че правителството ще даде терен – добре. Ами после? Като държавата трябва да дава по около 100 милиона евро за едно състезание годишно? А вероятно и 150 милиона? Това Румен Петков ще го обясни ли на своите избиратели, на които така иска да се хареса? Или неговият уж политически противник, а по-скоро дружка – Борисов?

Български производители да извадят като реклама и като спонсорство толкова пари е немислимо. Унгария е в подобно положение. Но Будапеща е в сърцето на Европа, а София е в периферията. Съседна Турция има писта, но е 70-милионна държава с голяма икономика и компании от цял свят наливат там реклама, за да спечелят от големия пазар. Тук – какво? Спонсорите на Формула 1 колко ще спечелят от българския пазар, че да налеят толкова пари? Колко туристи ще дойдат да гледат в София състезание? 100 000? По скоро под 10 000. Това не може да върне и 5% от сумата, която трябва да плати страната за това състезание.

Сметката очевидно е без кръчмаря. Популисти политици обещават страхотни фойерверки, а после някой трябва да им плати сметката.

Ще полетят ли прасетата наистина?




Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) пит
  Дори да им аписта тя няма да се използва само за Ф1.Има и толкова дриги спортове за писта.
 2. 2) инж.Лазар Маджаров
  Към ПИТ.Абе аланколу,кои са тези други спортове,които ще използват писта на Ф1?Рокерите ,които се надбягват нощем на околовръсния на София път?Или местни състезания на аматьори по къртинг.Или.....!Чак на мога да се сетя каква друга дивотия може да се прави по една писта,която ще се използва ЕДИН ден от 365 на годината,без да е на лице и най- малката представа в главицата ти,от чии данъци ще се вземат парите ,за да се плаща ежегодната вноска за пистата,за нейна целогодишна подръжка,включително и на инфраструктурата създадена зароди нея?!
 3. 3) мацка
  "...Борисов обаче приема само такива, които ще му излъскат медийния образ с някоя новина като строителство на писта за Формула 1..." Не мисля, че подобна новина би излъскала какъвто и да било имидж на мин.-пр, като се има предвид всеобщата бъркотия, деградация и разпад на държавата. На фона на фалиралото и окрадено здравеопазване и липсата на икономика, дори да се мисли за подобно нещо, е просто подигравка с народеца. Прав е авторът на статията, като казва, че мащабите на държавата са несъизмерими с подобно начинание. Приятели бяха миналата година на състезанията в Истанбул - пистата е далече от града, но ...още

 4. 4) гост
  пистите за формула едно се използват приблизително 300 дни в годината . това е страхотен бизнес и много се съмнявам да стане при нас но ....
 5. 5) mi5osp
  В началото историята с Доброславци Ф1 ми изглеждаше като поредната "ЩЕ правим нещо велико, нечувано итн" в стил герб/Боко . Ама от вчера историята упорито ми напомня журналистическо изпълнение тип" Ку-Ку", "Сладко отмъщение" и със всяка следваща информация аналогичността на нещата става все по-явна. Схемата: примамка, видна личност, разголване на манталитета и интелекта на жертвата е идентична.
 6. 6) 666
  Почти ежесседмично имам работа на 500м. от пистата във Барселона,а живея във Валенсия.Във Барселона се ползва няколко дни в годината,а във Валенсия още по рядко....Също мн. писти се ползват и от частни лица което е дост. евтино...
 7. 7) Георги Котев
  Г-н Бакалов! Моите уважения, към Вас, но ми позволете да коригирам една малка грешка в материала Ви. Премиерът Борисов не е дал терен край селото Доброславци, а е поел ангажимент татковината ни да се включи в проекта с въпросният терен, като апортна вноска. Казано с други думи, това означава, че въпросният терен тепърва ще бъде одържавяван (демек отчуждаван), за сметка на държавният бюджет. И тук е мястото, както Вие, така и останалите читатели да се запитат, на каква цена ще става отчуждаването и кои са настоящите (чрез подставени лица) собственици на въпросните терени. Точно тук е заровено кучето в цялата ...още

 8. 8) Пит
  Към инж.Лазар Маджаров Явно си инженер в Девня или някоя друга такава промишленост и "чистя" въздух ти е опушил мозъка.
 9. 9) Emil
  Инжинере ,привързан към фантазиите.Във всяка европейска страна има по няколко нелицензирани писти,готови построени,които с малка модернизация ще отговарят на условията,а в Америка са още повече.Въпросът е дали е рентабилно да се влагат повече средства в тях,и то в страни доста по развити от Б.Г.,където покупателната способност е доста по висока.Какви ...още

 10. 10) US
  До Котев - Евала така е! Там е заровено кучето ама на наший прост народ лжовни зрелища и обещания му дай! На гол тумбак, алтън патлак! То ако Ф1 беше толкова голяма далавера САЩ изобщо нямаше да се откажат, ама ... нали? И както друг каза по-горе писти има колкото си искаш по други държваи, ама не ни ще строим в Доброселци,славци каквото там беше в тръните щото то друго в България няма и не е имало
 11. 11) Алхимик
  Пистата трябва да тръгне от фонтана на пикаещото момченце Румен Запалката в Плевен, да мине през тенис-корта на Масако Оя в Банкя, да продължи директно през отчуждения имот на Пашата, продължава директно през Филиповци и Факултето, откъдето ще капне много реклама, след това влиза по маршрута на Метро 2 (втора линия), състезателите спират за проверка на караулката на Врана, и свършват директно на пъпа на Супер Боровец - някъде между Панчарево и Ихтиман, където Румен Запалката се изпикава в нетрезво състояние и връчва голямата награда на предизвестения победител Б.Б. Трудещите се се разотиват доволни по домовете си.
 12. 12) Алхимик 2
  Теренът на Масако Оя е голф игрище, не тенис, извинете!
 13. 13) хамалин
  ако този народ преди да заспинка,преди да си положи куфелницата на възглавето и да захърка сладко-слдко,си даде малко от малко сметка,що за управник го управлява,би требвало на събалянка да си изнамери по едно джепане и да се изпогърми (сички,до един):така мисли капата ми:
 14. 14) чичата
  докторе, тоя народ преди да си легне поне да си беше замил задницата
 15. 15) дончо
  тоя сайт е доста комунистически, затова и вече го избягвам
 16. 16) чичата
  дончо, останиси фашист, сине
 17. 17) До Дончо
  Дончо, Румен Петков не беше ли комунист, бе?
 18. 18) Anonymous
  И Бойко е като диня - червен отвътре, нищо, че приказна против комунистите.
 19. 19) Anonymous
  Много хубаво сте показали, че Боко и румен петков са едно и също.
 20. 20) чичата
  за 20 години, единствения политически приом усвоен от неграмотния ни каймак, е да се прави на "доброто и лошото ченге" едновременно/ то не беше седесе, депесе, бесепе, десебе, ендесеве, резесе, омо и кой ли не/ то не бяха преназначения от ръководството на една партия в ръководството на друга/ и всичко с едничката цел, да си запазят номенклатурните привилегии и да са все на лайното цуцурката
 21. 21) мацка
  Чича, за голямо съжаление е точно така - тове е и основната причина да сме на този хал, даже и по-зле, отпреди 20 години. Действително комунетата отпреди 10-и се преназначаваха от правителство в следващото - а те все мързеливи чиновници на държавна работа. Най-срашното е, че и сюрията анализатори, социолози, икономисти, журналисти (с малки изключения) са от същите редици и нямат и понятие ни от модерна политика, ни от модерна икономика. Не мога да се начудя на феновете на Боце, които го смятат за десен. Честит празник! То ако не беще Стамболов, какво ли щяхме да честваме!
 22. 22) Стоянова
  Още по соцвреме се говореше,че има проект за пита на Ф1 край Сливен.Чудно ми е как Лечков е позволил да му го вземат?Човекът има два хотела/в Сливен други няма/,тъкмо една пистичка му трябва за бизнеса.Тя,разбира се ,накрая ще се окаже я на сестра му,я на леля му-няма да има нищо общо с кмета.
 23. 23) Стоянова
  Късничко ти прочетох постинга ,Докторе.Както винаги,си прав.И мен вечер ми се струва ,че трябва да се гръмна от срам,че живея в този бълвоч,но на сутринта още ми се живее.Да стигнем до нивото Боковци,Лечковци и прочие изчадия да ни управляват,е наистина депресиращо само по себе си.На всичкото отгоре да търсим смисъл в делата им,в думите им.Какво да коментираш?
 24. 24) Иван от през просото.
  Авторът греши. Подкрепата на Богдан Николов от Румен Петков не е на съ гражданско ниво. Тя е на приятелско ниво. Със значителен брой взаимни реверанси почти всички, от които в разрез със закона.Даже една учителка чийто реституиран имот е заграбен от Николов намиращ се до зала Балкан с протекццията на Петков като кмет, след това дълго време не може да обжалва с дела водени при много известен столичен адвокат, защото Петков вече като министър ги блокира.После пък имаше една протекция по точно финансиране от международната федерация по мотоспорт. По-добре не ги ровете тези неща защото много ще замиришат. Опиканото е нищо.






 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com