Никой не обича тайните служби

Владимир Маяковски не се е самоубил на 14 април 1930, а умрял 30-ина години по-рано, научаваме от Сергей Дьомкин в „Тайните на спецслужбите” (изд. „Дилок”). По-големият му брат Константин се забърква в революционна дейност в Кутаиси, примката около врата му се затяга и майката намира решение. Преместват се в Москва и Константин се легитимира с документите на покойното си братче Володя.

Както и да е, Маяковски не се самоубива на 14 април 1930, застрелян е в дома му. Дьомкин се аргументира с доказателства, изровени от други историци. Поетът не мирва и в Москва, а московската полиция не пасе трева. Разконспирира го, и го принуждава да й сътрудничи. ЧК след революцията също не пасе трева и по същия начин го вербува. Главният му вербовчик са съпрузите Брик, да, голямата му любов Лиля Брик. А любовният триъгълник имал и друга закваска, освен сърдечната. В един момент агентът-поет станал достатъчно неудобен по троцкистка линия.

Бива си я историята. А какво ще кажете за следното: „Ударите трябва да бъдат нанесени в слепоочието, под и зад ухото и в най-ниската част на тила. Разбира се, ако ударът е достатъчно силен, може да бъде нанесен и по-високо”. Цитатът е от „Наръчник за извършване на убийство” на ЦРУ, цитира го Гордън Томас в „Тайни и лъжи” (изд. „Прозорец”). Твърди, че документът се огласява за първи път. Подзаглавието на книгата му е „Хроника на експериментите на ЦРУ за контрол върху съзнанието и бактериологичната война”. Разликата между разказаното от Томас и практиките в нацистките концлагери е, че германците са щадяли своите.

Тонът на Дьомкин и Гордън е анти тайните служби. Забелязвате ли, че романтичният литературен типаж „007” потъна в студената война? Романните юнаци все по-често се изявяват като бивши агенти или нещо подобно. Дьомкин напомня и случая Мата Хари, която била пишман шпионка. Атрактивният й арест, процес и разстрел изместил френските лоши новини от фронта. Нашенското правителство върви по утъпкан път, а горките медии са си верният съучастник в контрола.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.