Трябва да си влязъл, за да можеш да коментираш.
 1. me

  Хехехем, представям си авторите колко време са ходели подпийнали


 2. битов пияница

  По мои наблюдения, като цяло към виното не трябва да се подхожда с огромни претенции - винаги има по-добро, но заплатата си има таван. Всичко останало е маркетинг, а от едно вино, в крайна сметка, оставя само спомена. В началото ме очуди каква аджеба методология са възприели авторите, та сравняват вина от различни години, но когато стигнаха до последната бутилка, всичко ми се изясни - имат, види се, дидактични съображения. Впрочем (”пу, анатема!” ще каже снобът) за моя милост, бутилките са отживелица. Виното, оказва се старее добре и в пластмасовите торби, а цените за едно и също качество определено говорят в полза на тетра-паковете. В този смисъл, ако складирате в избата кашончета с качествено, червено сухо вино и си го изпиете след някоя друга годинка, има шанс да останете приятно изненадани. Другото - бутилираните от 6 до 10 - остават за подарък.


 3. Немо

  От снимката: Иван Бакалов (вдясно) и Ясен Захариев дегустират в редакцията. Имам чувството че бакалов пита фотографката ‘ Ти нас уважааш ли на ? !


 4. чичата

  безплатна реклама на метро


 5. Lost In Space

  Приветствам Ив.Бакалов и Ясен Захариев, но можеше и още марки да представят.Примерно вината на Логодаж, Памидово,Загрей Първомай,Е.Миролио…а то стана малко реклама на марките на Белведере.
  По мое мнение - One Only Red не е чак толкова впечатляващо вино, за да е на 2 място.Но бих повече спорил за задното 11 място на Каберне&Сира на Сакар - за мен едно от най-добрите в този ценови клас.
  Иначе приветствам идеята да се правят такива дегустации във вашата редакция, а ние - да си правим съответните изводи.
  Г-н Бакалов, съжалявам само, че вече на пазара го няма “Менте и оригинали” - това издание беше истински справочник за мен.


 6. питкин

  Нямам доверие на двамата оценители след като са поставили Мерлото на Сакар на последно място. Имат недохранен вид на снимката и явно не оценяват виното с мезе. Напр. сирене горгонзола (синьо, мухлясало сирене)отваря страхотно Мерлото на Сакар, което може би изглежда умряло, но е живо. После маврудът е най-доброто българско вино и изобщо не губи при сравнение с Каберне и Мерло. Отсъства вино от сорта Гъмза, а също и Памид. Отсъстват розетата и белите вина и пр.


 7. Рапона

  От професор Фърцов знам,че истинското червено вино е горчиво.Освен това той ми е казвал,че най-голямото качество на виното е неговото количество изпито с приятели и с добро мезе!Другото е снобизъм и парвенющина!!!


 8. 40vek

  Полезна класация!Браво!


 9. Иван Бакалов

  Една бележка: Горе в текста сме написали, че са избрани 14 вина, които могат да се намерят в магазина. Някои питат защо нямало мавруд, памид, гъмза. Някои споменават други марки. Гъмза трудно ще намерите в супермаркета и кварталния магзин, памид пък хептен. И те са под 6 лв. бутилката.
  Много марки и винпроми ги има тук-там по магазините. Ако напишем за вино, примерно на Логодаж в тази ценова група, хората не са го виждали и не могат да го намерят. Дали ни харесва или не, тези вина и производители са окупирали пазара и целта ни е да ориентираме хората сред тях.
  А за мавруда обяснихме, ще има отделна класация.


 10. Anonymous

  Към Битов пияница. Тетра-паковете бяха хит до миналата година. Сега и тях ги ментосват гадовете. Под 15 лева са боклук - миришат на дюли, яко пектин им слагат. Няма живот вече за любителите на червено вино. То ако не е хубаво няма смисъл да го пиеш. Ще се комкам аз с бутилка за 7-10 лв……….


 11. Хахаха

  А, бе, Бакалов, вие май сте в перманентна дегустация, като чета какво пускате в сайта…


 12. до Хахаха

  Чети бре! Човека си е изтормозил черния дроб, за да ти го напише - “сляпа дегустация” т.е., дегустация до състояние “кьоркютук”.


 13. до 10

  Къв пектин бе - само спирт, захар, нишесте и екстракт от червено цвекло му е майката: какви дюли, какви пет лева?


 14. неразбиращ

  “Телиш” наистина са много приятни вина.Останалите…


 15. допълнение към 13

  а, да - и салицила забравих


 16. питкин

  Виждам че г-н Бакалов е взел тука отношение по въпросите ми за Гъмзата и Памида и за Мавруда ще говори отделно. Искам да го попитам какво му е отношението към кабернето на Свищов и отделно за вината от местноста Горчивка. А също за червеното вино Ничия земя на Дамяница - то от какви сортове грозде се прави - от широка мелнишка или е някакво купажирано вино? Повечето коментари са весели, обаче няма в тях сериозно отношение към виното.


 17. тани

  Аз пия само Телиши Тодорофф каберне совиньон.Добри са!Пробвайте ги!Наздраве!


 18. Anonymous

  А към черния дроб?


 19. BG

  Много ми хареса тая класация.Браво на авторите.Ин вино, веритас! Пийте вино, а не вода! Помня едно време в магазина на бай Генчо се продаваха и много качествени наливни вина.След неговата смърт обаче синовете му развалиха виното- май повече вода му добавяха.


 20. Лека му пръст.

  Умни синове е отгледал: водата се слага за профилактика на мастната дистрофия и на цирозата.


 21. чичата

  навремето най-добър беше магазина за алкохол на Станимир на ъгъла на ул.Стефан Караджа и Соф.комуна/ и вина и концентрати от висока класа


 22. ЛЮБИТЕЛ НА ВИНОТО

  А БЯЛОТО ВИНО КЪДЕ Е В ТАЗИ КЛАСАЦИЯ???
  АЙДЕ НАПРАВЕТЕ НЕЩО И ПО ТОЗИ ВЪПРОС, МОЛЯ
  МОЖЕ И В КОМБИНАЦИЯ С РОЗЕТАТА, ЧЕ И ТЕ СА ДОСТА НА ПАЗАРА И СА ВСЕ ХУБАВИ.


 23. Anonymous

  Белото ми най-харесва ако го има аромата на зелената чепка. Чакам сега да ме оплюят.


 24. Рапона

  Отивам аз веднъж в споменатия магазин за спиртни напитки на Станимир и виждам Васил Цонев брат на Коста Цонев,как води преговори да му дадат едно кашонче коняк “Плиска”,който беше много,ама много кът.След дълга лакардия,на каквато Васил беше майстор,Станимир изкара едно кашонче с бутилки Плиска но скрити в кашон от друг алкохол и му го дава.Тогава Цонев казва: Станимире,защо не ме питаш какво ще го правя този коняк и понеже въпросът беше риторичен,сам отговори:Ами пия си го бе,и ми става хубаво!Качи кашончето на багажника на “Балканчето” и отпраши надолу по улицата към Унгарския!Балканче е велосипед с малки 14 цолови гуми.За допълнение ще кажа,че в същия магазин много рядко се появявяше бяло вино “Врачански Мискет” от избата в Евксиноград,твърдеше се, че Първия само таково пиел.


 25. жури по връчването:

  Авторът Бакалов се награждава с диогеновата награда за философия за следния пасаж: “Цените на вината са дадени от “Метро”, той като повечето са купени оттам, но е дадена и средната цена в магазините. По-ниските цени в “Метро” не бива да повдеждат. Когато човек си купува 2 бутилки вино, не ходи до хирпермаркета на края на града, защото ще му излезе по-скъпо от кварталния магазин. А когато си купи от “Метро” един кашон, го изпива бързо и пак му излиза по-скъпо.”


 26. http://www.pagewash.com//nph-index.cgi/010110A/uggc:/=2fr-irfgavx.ot/2994

  Газираното вино без мезе дразни пикочния мехур. И задължително, ако е сухо, иска бял хляб и масло на стайна температура. Тъй че, преди да купувате шишетата, първо си направете сандвичите и от там ще калкулирате цената на бутилката. Малък съвет: ако стридите ви не мърдат с уши, когато ги накапете с лимон (за тяхното отваряне имате нужда от съответния инструментариум с по-здрава дръжка), не качвайте много по-нагоре от “Искра”.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Jan_Steen_008.jpg

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Osias_Beert_-_Oysters_1610_.jpg

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Jan_Davidszoon_de_Heem_-_Fruits_and_Pieces_of_Sea.JPG


 27. Anonymous

  Линковете ли?


 28. Anonymous

  Газираното вино без мезе дразни пикочния мехур. И задължително, ако е сухо, иска бял хляб и масло на стайна температура. Тъй че, преди да купувате шишетата, първо си направете сандвичите и от там ще калкулирате цената на бутилката. Малък съвет: ако стридите ви не мърдат с уши, когато ги накапете с лимон (за тяхното отваряне имате нужда от съответния инструментариум с по-здрава дръжка), не качвайте много по-нагоре от “Искра”.


 29. Anonymous

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Jan_Steen_008.jpg


 30. Anonymous

  Пу, мамка му. Този път се оплетох като пиле в кълчища. Нищо де, тутакси ще се утеша с една едра скумрийка, почти цигане. Сварена на дебели шайби с лук, оцет, и лимон, сосът редуциран, охладен и застроен с масло и жълтъци, сгъстен пак на огъня и след повторно охлаждане - застроен с горчица. Отделно бял хляб и масло, вероятно също така пържени картофи, карфиол, паниран в нишесте и белтък, а също и пълнени яйца.


 31. мацка

  Господа, най-любезно моля за коментар относно белите вина. Аз лично предпочитам треминер, но сигурно има и още нещо интересно. Червено вино също обичам, но поради небивалото стълпотворение на селяндури и комунисти през последните години в родния ми град София, имам леко завишено налягане. Така че ни ми се рискува - моля, бяло вино!


 32. до мацка

  Тях ги мързи да отговорят за виното на дамяница и за свищовските червени вина, та ще ти отговорят на тебе за белите, остави тая работа.


 33. софиянец

  И преди години в София е имало най-много комунисти,госпожо.Едно шардоне или някакво розе?


 34. чичата

  мадам, имам контакти с кобленц германия ,откъдето ми пращат ризлинг от долината на р.Мозел/ в момента имам 3 бутилки от реколта 2004, 2005 и 2006/ аз лично го харесвам/ най-вече заради педантичната чистота на производството и сортовете грозде по почти вертикалните скатове на бреговете на тая приказка м/у трир и устието в рейн


 35. Винен нос

  Много ви благодаря за тази дегустация и оценките за вината.:)
  Ще се ориентирм по тях.


 36. мацка

  Благодаря на Софиянец и Чичата за информацията,по всичко личи, че ще си остана на треминера. А за това, че комунистите в София били най-много, не съм съгласна. Имате предвид сигурно “свинските черва” на управляващите и самите “ръководители”- аз имам предвид нормалния народ. Приятни празници на всички!


 37. софиянец

  Да,имам предвид,че по стечение на обстоятелствата са станали най-много.В момента има някаква мода да се пие траминер,впрочем.


 38. естет

  Мозелското вино е наистина едно хубаво вино.
  А от останалите вина най-харесвам домашното .От Тракията.
  А и добре са го казали-каберне с купаж на мавруд.
  Аз в момента такова пия.
  Наздраве на всички


 39. естет2

  Бялото мозелско е чудесно за промиване на чревния тракт.


 40. Siko

  Благодаря ви за тази класация.
  Помогна ми много да се ориентирам в изобилието от марки и изби.
  Вече опитах Телиш. Мисля, че оценката ви е точна.
  Очаквам с нетърпение следващата винена класация.

  Успешна и здрава Нова 2009 година на всички!


 41. bovil

  Добре направихте,че изказахте мнението си.Напълно съм съгласен с точното определяне на класацията ви.Дано тези които не разбират се научат малко.Продължавайте в същия винен дух


 42. симолията

  Този Иван Бакалов не разбира и от вино и от комунизъм. Мерлото от Сакар било … по-хубаво от старото мерло няма! Гъмзата била под 6 лева бутилката - ще му купя Гъмза на Ловико за осем - айде да си ходиме и да не четеме статии от таквиз “специалисти”!


 43. Grande Punto

  Само не разбрах коя е тази държава Астралия ?


 44. чичата

  към Симолията, Маноле ,ти жив ли си бе брато/ разбрах че томето е тука


 45. разбирача

  само да кажа .всеки може да си прави винени класаци ,както ще важно и да не налага неговото мнение за вярно.

  всикчи вина са еднакви-важен е маркетинга.


 46. До горния разбирач

  Голем си разбирач, няма що - всички вина били еднакви. Кога почнеш да разбираш, ела да ми се обадиш.


 47. Андрей

  Авторите малко подценяват мавруда. Този сорт си има върли привърженици, които не биха заменили нито прекрасния рубинов цвят (който кара мерлото да изглежда като оцет :)) нито специфичния вкус и здрав български темперамент. Освен това ценовото ограничение тук е довело до селекция на добри, но млади червени вина - явен компромис.


 48. чичата

  на мавруда се дължи спецификата на бациликус болгарикус в киселото ни мляко и характерната флора из гениталийте на нашенеца/нашенката; под 3% от хората имат алергия към танина му свързан преди всичко с нехигиеничната технология на производството му


 49. Anonymous

  Не видях вината на Тера Тангра в тази класация, а те никак не са за подценяване.


 50. ликоперсикум

  http://www.youtube.com/watch?v=2x_Yky501vk&feature=channel


 51. Anonymous

  в Метро продават също едно много добро мерло Перущица, за около 5 лева ама за него не стана реч в тази дегустация


 52. ...

  Оценка в качество - вярна.
  Цена в лв - СИЛНО надценени.


 53. Илия Граватиков

  Има едно много добро вино и то за 3,50 лв - широка Мелнишка лоза на Логодаж - има го в МЕТРО. Изобщо Логодаж правят много добри вина


 54. Христо Костурков

  Аз предмочитам вината на Винарска изба Румелия. Знаеш, че пиеш вино. Предлагат Cabernet Sauvingnon 2007 на цена 5 лева литъра, на опаковката пише произведено и бутилирано ———- гр. Панагюрище. Имат Cabernet Sauvignon & Merlot. ————–
  Имат и други по скъпи специални вина, но за да не излезе, че им правя реклама няма дя ги споменавам.
  Приятна дегустация!


 55. SEOMarketing.BG

  A защо не видях в списъка Villa Ponte на Черноморско злато?


 56. Ева

  Голям почитател съм на червеното вино и горе-долу съм съгласна с класацията. Няма да крия че предпочитаните от мен вина,изброени в нея са Телиш и Мезек.. но има едно друго вино,което обожавам, което не само че не присъства в класацията / най-вероятно защото трудно се намира по магазините вече,не знам защо/.. но и което бие всички изброени в съотношението цена:качество. Говоря за Мерло и Каберне на Брестовица!!!! Къде изчезна това вино,ако някой може да ми каже???


 57. валентин григоров

  каберне совиньон горчивка произвотство Свищов това е виното който го опита друго вече не му се пие.


 58. botsmanos

  Нито едно от тия не е истинско вино,всички са спиртаци!Най-долното вино което е вино е чергата!


 59. борко

  САмо не разбрах защо класирахте 359 на първо място?? Просто изумително! ИЛи тук става дума за някакви пари, които сте получили от избата. Наистина за някакво, не за много, защото едвали са много хората прочели вашата клсация
  Поздави
« Върни се в Най-добрите български вина на цена 6-10 лв. бутилката .