Дилма Русеф за президент на Бразилия – днес или никога

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Дилма Русеф, шейсет и две годишната бразилка от български произход, е на път да стане първата жена президент на огромната латиноамериканска държава с население от 193 милиона души. С наближаването на балотажа Дилма Русеф увеличаваше все повече преднината си в социологическите проучвания пред своя съперник социалдемократ. На първия тур Дилма Русеф събра 46,3 процента от гласовете, а Жозе Сера зае второто място с 32,8 процента. Трета с 19,7 процента остана 52-годишната Марина Силва – лидер на Зелената партия.

В Бразилия, осмата световна икономика благодарение на политическата и икономическата си стабилност, днес ще се състои вторият тур на президентските избори, който ще определи наследника на харизматичния Лула да Силва. Надпреварата сега е сведена до дуел между „желязната дама“ Дилма Русеф, смятана за продължител на досегашната политическа линия, и бившия губернатор на Сао Пауло – опитния, но лишен от обаяние представител на опозицията Жозе Сера.

62-годишната бивша партизанка Дилма Русеф, сравнявана с желязото заради волевата си натура и огромна работоспособност, е на път да стане първата жена президент на огромната латиноамериканска държава с население от 193 милиона души. След този велик мъж (Лула), Бразилия ще бъде управлявана от жена, която ще продължи да води Бразилия по пътя на Лула, заяви Русеф през юни, когато управляващата „Партия на трудещите се“ обяви официално кандидатурата й.

С наближаването на балотажа бразилката от български произход увеличаваше все повече преднината си в сондажите пред своя съперник социалдемократ. Позицията й в полза на узаконяването на абортите я лиши от победа още на първия тур на 3 октомври. Русеф е известна с резкия си характер и откритите критики към министрите. Аз съм единствената в Бразилия зла жена, заобиколена от любезни мъже, пошегува се тя на среща с журналисти. Лула обаче казва, че талантите й на политик и управленец са го убедили, че тя е най-подходящата кандидатка.

Дилма се включва активно във въоръжената борба срещу диктатурата. В началото на 1970 г. тя е арестувана и осъдена на шест години затвор, но е освободена в края на 1972 г., макар че не се предава пред мъченията. В началото на 1980 г. участва в реформирането на Демократическата работническа партия, а през 1986 г. става член на „Партия на трудещите се“. Съзнавайки, че избори се печелят и по телевизията, Дилма захвърли големите очила и се подложи на няколко пластични операции, след които изглежда подмладена и отслабнала. Миналата година тя потвърди публично, че се лекува от рак, което смекчи имиджа й. Лекарите смятат, че се е излекувала. „Желязната дама“ се е омъжвала два пъти, има дъщеря Паула, а от септември вече е и баба.

Съперникът на Русеф, 68-годишният Жозе Сера, се отличава със строга външност и изразена плешивост и въпреки значителния си политически опит и упоритост, не притежава нужното обаяние, отбелязва АФП. Бившият кмет и губернатор на Сао Пауло – най-богатият и най-населен бразилски щат, е губил вече президентски избори – при избирането на Лула да Силва през 2002 г. Придържайки се обичайно към резервирано поведение, той възприе по-суров тон срещу съперничката си Русеф и ожесточено я атакува заради корупцията при управлението на Лула.

Икономист по образование, Сера ще бъде запомнен най-вече с въвеждането на безплатно лечение на СПИН и разработването на генерични медикаменти по времето, когато е здравен министър при президента Фернанду Кардосу от 1998 до 2002 г. Макар че точно той въведе противозачатъчното хапче, което се пие „на следващия ден“, сега той се обяви против абортите, за да привлече избирателите християни (Бразилия е най-голямата католическа страна в света).

Сера е син на италиански имигранти от Калабрия. Следва инженерство, а на 21 години е избран за председател на Националния студентски съюз, поради което е сред първите, преследвани то военния режим след преврата през 1964 г. Минавайки през Франция, Сера пристига в Чили и прекарва там 14 години. Жени се и завършва икономика в университета в Сантяго. Военния преврат през 1973 г. обаче го прогонва и оттам, той заминава за САЩ и преподава в престижни университети като Корнелския университет и Принстън.

При завръщането си в Бразилия през 1977 г. Сера участва в основаването на партия Бразилско демократично движение, която се бори срещу диктатурата. Две години по-късно заедно със социолога Фернанду Кардосу са сред основателите на Бразилската социалдемократическа партия. През 1994 г. става сенатор, а после се включва в екипа на президента Кардосу като министър на планирането. От 1998 до 2002 г. е министър на здравеопазването, но се отказва от поста заради изборите, които губил от Лула на втори тур.

За отбелязване е, че първи път в Бразилия интернет се оформи като бойно поле, на което привържениците на двамата кандидати си разменят удари под кръста и слухове, обвинения и обиди.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.