www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Александър Морфов: Нискоинтелигентен охранител по стечение на обстоятелствата стана премиер

Той е оперетен артист, който се показва по телевизията, но нищо не върши,казва режисьорът
Той е оперетен артист, който се показва по телевизията, но нищо не върши,казва режисьорът

27 Ноември 2010

 

Александър Морфов. Снимка: Булфото

Александър Морфов е 50-годишен, започнал в театъра като сценичен работник и осветител в Сливенския театър, бил е студент в Техническия университет във Варна, завършва режисура за куклен театър във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1990 г., после и кинорежисура. Режисьор е в Народния театър, известни са постановките му на “На дъното”, “Сън в лятна нощ”, “Декамерон”, “Дон Жуан” и др. Има няколко награди “Аскеер” и други български и чужди награди. В последните години работи като режисьор предимно в Санкт Петербург. Изявява се и като актьор в няколко филма, и като кинорежисьор (”Хъшове” в 4 серии и др.). Неотдавна премиерът Борисов и няколко министри посетиха постановката “Хъшове” в Народния театър, която е на Морфов, и след това зад кулисите обещаха още 10 млн. лева за бюджета за културата.

- Стана ли опасно за здравето правенето на изкуство у нас в последните години?

- Хората в театъра, които познавам и обичам, се раздават 100-процентово. От 9 до 14 ч са на репетиция, след това репетират допълнително, вечер са на представление докъм 22 ч. Срещу това ти получаваш месечно едни 500 лв., а ако имаш да изплащаш 300 лв. кредит, се налага да живееш с 200 лв. И всеки ден си в тотален стрес какво да правиш, за да оцелееш. Не говорим за семейство, за парно и всичко останало.

- Ходихте ли в болницата при Христо Мутафчиев, как е той?

- Явно занапред ще трябва да ограничава действията си, емоциите… Но болестта в никакъв случай няма да го промени като човек, защото той още на втория ден, като излезе от кома, започна да нарежда на сестрите коя какво да прави. Да иска, да настоява и да крещи на всички да му дадат телефона, че имал да звъни на Данчето Фандъкова, в Съюза на артистите… Нищо не се е променило. В момента е страшно изнервен заради това, че няма същата подвижност както преди. Трябва да му внушим да я кара по-леко.

- Подкрепяте ли реформата в културата?

- Смятам, че реформата се извършва доста необмислено и под нечия диктовка - да стане на всяка цена, и то до петък. Реално реформа няма, има само съкращения, вземания, стесняване на периметъра. Реформа означава да създадеш нова среда, в която да се развие нещо ново. А “новата база” всъщност е старото състояние, което е свито 3 пъти. След 2-3 години ми се струва, че ще има нова реформа и тя ще бъде още по-драстична. Така ще стигнем до модела в Италия и Гърция с 3 държавни театъра. Всичко останало ще бъдат местни градски театри и частни трупи.

- Това лошо ли е?

- Лошо е, защото Гърция и Италия имат развита паралелна структура за финансиране на проекти. Имат и почти фанатична привързаност към собствената си история и театър. У нас такова чувство към изкуството няма, ние не сме родината на театъра, не сме Гърция. Театърът тук никога не е бил приоритет както при руснаците. Така че липсата на това изкуство в България няма да предизвика колизии в обществото. Просто ще изчезне.

- Преди време направихте бунт в театъра. Защо сега, когато културата е на ръба, си мълчите, г-н Морфов?

- За да се направи бунт, трябва да има ясна идея какво искаш да постигнеш с него. Другото е анархия. Голяма отговорност е да поведеш хора след себе си и за да я поема, аз трябва да съм абсолютно сигурен накъде вървя. В момента обаче не мога да намеря хоризонта, към който да поема. Защото знам, че държавата изнемогва. Не е разумно да го направя само за театъра, когато и здравеопазването, и образованието са в същото положение.

- Да не би да сте приятел с премиера, който аплодира неотдавна вашия спектакъл “Хъшове”, после ви поздрави и зад кулисите?

- Не, премиерът за мен е един нискоинтелигентен охранител, който по стечение на обстоятелствата стана премиер на България. Което ми е малко неудобно за българския народ, но това е факт. Често си мисля, че не съм част от този народ. Хората, които вършат цялата тази свинщина наоколо, не са моят народ. Същият той, който си хвърля боклуците от балкона и слуша чалга, си избра и този премиер. Това не е моят премиер. Но нямам друг избор, освен да го търпя, защото мнозинството го е определило за такъв.

- Не ви ли поласка признанието на Бойко Борисов, аплодирайки “Хъшове” и обещавайки зад кулисите 10 млн. лв. повече за културата?

- Това беше обикновен популистки ход. Какви пари, това са празни думи, хвърлени на вятъра - нито ги отпусна, нито ще ги отпусне. Чудя се не му ли привикна вече народът, не разбра ли, че тук става дума за оперетен артист, който обича да се показва по телевизиите, да говори сърдито, но нищо не върши.

- Свободен ли е българинът 21 г. след промените?

- Българинът си остана толкова несвободен, колкото си беше и преди. Просто едната система се смени с друга. Именно с това се занимава нашият спектакъл - всяка една система с течение на времето се изражда, самоизопачава, защото започва да манипулира. Дори комунизмът в основата си е една добра утопична идея, в която човекът няма господар, всеки получава за труда си онова, което е изработил, всички сме с еднакви права. Но това се изроди в тоталитаризъм. А нашето днес е балканска източна псевдодемокрация - всеки може да използва законите и правата си по начин, който му е удобен. На еволюционно ниво сме много ниско, за да искаме някакво хуманно развитие. Ние сме на предишното стъпало, преди стъпалото на общество, готово за демокрация.

- Не сме ли готови за свобода?

- Не сме. Ние сме податливи и жадуващи за тоталитаризъм. Все по-убедено си мисля, че му е времето за едно военно положение. За една хунта, която ще сложи нещата по местата им. Но само за известно време - докато този режим не реши, че е време и той да се облагодетелства от равновесието, което е постигнал.

От в. “Труд” със съкращения. Виж цялото интервю тук
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2] 3 »

 1. 51) Бойко Стефанов
  нЕук, докато се връщаш към амебите, назад от динозаврите и първичната папрат, минавайки покрай Адам и Ева, кажи, моля те на Ева, да изяде ябълката, а не само да я отхапва. Пожелавам ти лек път към пълната безпаметност и ти обещавам, че като влезеш в психиатрията на лудите за пенсия, от моя страна няма да получиш и стотинка, защото от издръжката на луди за пенсия вече не ми остана съчувствие и самопожертвователност и в момента след за държавата, работя единствено за себе си. И ме освобождавайте от такива тъпашки разговори, защото съм на възраст и вече времето ми се скъпи ...още

 2. 52) lofas
  Г-н Морфов, нашият премиер е завършил гимназия с диплома отличен 6.Завършил е инженерно образование дипл.инженер по противопожарна техника-една доста трудна инженерна специалност .Д-р на науките. Това, че притежава охранителна фирма не го прави охранител, така както притежаващия футболен отбор г-н Батков не е футболист.Бих желел г-н Морфов вие също да ни покжете вашите успехи-успеха от дипломата и понататъшните ви квалификационни степени-може би за Вас ВИТИЗ е върхът на интелегентността. Това,че имате успехи във вашата област, не ви дава право да говорите публично така за премиера-я си представете,че трябва да угасите един пажар? Или да ръководите софтуерна фирма- какво ще кажат ...още

 3. 53) Бойко Стефанов
  Много моля да бъда извинен за вместването в иницииран разговор между хора, в който аз нямам участие. Само искам да отбележа логическата линия на въпроса. Щом д.р Бойко Борисов лично и без психологически и физически натиск върху него е отишъл да поздрави Александър Морфов в качеството му на режисьор. То е съвсем логично, че г-н Морфов намира признание от един важен и изключителен според собствените Ви определения и думи авторитет, уважаеми lofas. В този смисъл, признатият от авторитета, който е признат от Вас като критерий, няма нужда да се доказва пред Вас. Защото би означавало, че Вие подлагате на съмнения ...още

 4. 54) lofas
  Г-н Стефанов, май извъртате разговора по социокомунистически!Г-н д-р Борисов бил на театър, видял една постановка и я похвалил.На г-н Нарцис Морфов сигурно похвалата не му се е сторила достатъчно висока или парите са му се сторили малко, но той се включва в хора на плюещите и го оплюва на тема интелегентност.Може би счита,че само неинтелегентни хора гледат кресливите му постановки? След 2 години никой няма да си спомня за великия в момента Нарцис Морфов, но делото на д-р инж. ББойко Борисов за тотално преобрзуване на България и поставянето й на европейски релси ще пребъде и всички трябва да му ...още

 5. 55) SK
  Бойко, България в момента е джунгла, без ред закони и принципи. Целия свят, малко или много е джунгла. Там където живота е малко по-поносим е благодарение на социалистическите принципи съществуващи в тези общества. Бойко, моят съвет като по-възрастен от теб е да гледаш критически върху нещата за които четеш, или които наблюдаваш, и по възможност да избягваш многословието. То понякога е пречка да видиш основното. Старай се да мислиш независимо от това което другите предлагат и да си създаваш свои идеи или понятия за нещата които наблюдаваш. Пример: Роби са тези на които не се плаща. Това не е твое ...още

 6. 56) Хвала
  Морфов е блестящ, поклон. За пръв път човек на изкуството, известен творец, по такъв открит начин казва какъв е премиерът. Поздравления. Другите са се свили и умълчали. А упреците на разни бойковисти по-напред че си натрапвал мнението са смешни. Като няма какво друго да кажат, това си измислят. Човекът е демократ и го е казал съвсем искрено - "Това не е моят премиер. Но нямам друг избор, освен да го търпя, защото мнозинството го е определило за такъв."
 7. 57) Бойко Стефанов
  lofas, наистина думите Ви биха имали дори и минималистичен смисъл, ако описваха вярно минимум едно от нещата, които твърдите в окончателното с мнение. Смятам, че след окончателното си мнение няма да ми противоречите, че интелектът на другаря по партийна принадлежност (още не е предал партийния си билет от БКП другарят Бойко Борисов, това е известно от медиите), а иначе наречен от Вас господин д-р (доктор на кои науки?. Ето биографията му , моля посочете оттам поне) интелектът на този човек, според Вас, с какво е доказан до този момент. Моля ако имате пример или примери, ...още

 8. 58) Бойко Стефанов
  SK, нека да говорим с верни данни, с доводи, примери и аргументи. ясно е, че и двамата имаме афинитет към разумния и конструктивен диалог, който помага за изчистване и обмен на идеологии и тези. Да не се запъваме в безсмислени твърдения. Да говорим по същество. Ето, постоянно ти давам примери, откъде събирам своята информация и какви изводи правя на базата на нея. Нищ не ми пречи да имам пристрастия към остров Утопия на Томас Мор и това да е моето кредо в живота. но едновременно с това няма да сложа прът в колелата на историята и ...още

 9. 59) Бойко Стефанов
  моля за извинение за празния коментар. Исках само да посоча този линк -
 10. 60) cobalt
  Този лофчо така се метна да защитава голата гръд на премиера слънце, че чак предизвиква топло съчувствие. Проблемът е, че не е редно да се бърка истинско образование с желанието да имаш такова. Не е пробем да завършиш с 6 гимназия у нас - примерно в Трапоклово или Банско. И съответно не е атестат за способности (това и е кривото на нашата образователна система). А специалността "инженер пожарна техника" не е нищо друго, освен един стар стремеж от прогресивното тоталитарно време да се изравни всяка униформена длъжност с академичните професии. И да наричам пожарникар така, е все едно да наричам ...още

 11. 61) мацка до 52) lofas
  ББ е завършил с отличен гимназията, на която майка му е била директорка?! Останалите титли са от милиционерската школа. Немам нито думи, нито нерви!
 12. 62) 999
  Не съм съгласен, че е по стечение на обстоятелствата. Борисов е син на Живков, син на Фердинанд. Мисля, че всичко си върви по план.
 13. 63) Anonymous
  Г-н Морфов, показвате такова високомерие, че започвам да се съмнявам във вашата интелигентност. Та вие не уважавате чуждия труд - премиерът е завършил с отличие, завършил е висше образование, има докторска степен. Жалко, значи сте фалшив и неискрен в работата си.
 14. 64) чичата
  радвайте се че морфов е слязал до нивото на маркуча, за да помогне с каквото може/ давате ли си кое място е загърбил, за да слезе/ там е дишал пушкин: онегин, добрый мой приятель, родился на брегах невы, где, может быть, родились вы или блистали, мой читатель; там некогда гулял и я: но вреден север для меня. служив отлично-благородно, долгами жил его отец, давал три бала ежегодно и промотался наконец. судьба евгения хранила: сперва madame за ним ходила, потом monsieur ее сменил. ребенок был резов, но мил. monsieur l’abbé, француз убогой, чтоб не измучилось дитя, учил его всему шутя, не докучал моралью строгой, слегка за шалости бранил и в летний сад гулять водил.
 15. 65) COLONEL K
  Тежко на този мил народ ,отгледал такава интелигенция!В един от най-тежките исторически периоди народ и интелигенция не са заедно.Добре знаем ,че от футбол и политика у нас разбират всички.Това не извинява известния режисьор.Всъщност има си мнение човекът.Не мисля,че той е от такава величина ,та да му бъде обръщано чрезмерно внимание.Във главите на политически оформените в края на 80-те години анарходемократи вятъра влиза и излиза откъдето си иска.
 16. 66) cobalt
  Масата (която някои за удобство наричат "народ", макар и да не отговаря на истината) и интелигенцията са само тогава заедно, когато всеки усеща къде му е мястото, и се стреми да го запълни смислено. Когато масата реши, че е в състояние да поеме функциите на интелигенцията (или когато пожарникар реши да поеме функциите на премиер, примерно) не може да се очаква, че интелигенцията ше изземе фунциите на народа. Тогава тя си тръгва. Защото с простаци не се спори - те умеят да говорят много високо (без да се замислят, дали ги слуша някой).
 17. 67) до 62
  Спрете чалгата и жълтите вестници.
 18. 68) топче
  Ало, Бойко подробния /спамещия/, не улучи -
 19. 69) топче
  Не улучи, но не си и искал - функцията ти е да спамиш, т.е. да задръстваш дебата с инфо-шум - навързани до отказ кухи "разсъждения". Не казваш нищо, но пречиш на другите да кажат. Един от местните другарски песове. Внушението за "твърда ръка" - военно положение като изход е другарска поръчка. Не се си усеща, "бунтовникът" какво послание изпраща? Виж, ако беше казал всенароден мирен бунт за пряка власт на всички с всички възможни права във всички власти и сързване на всички отстранени просто в групи за връзка за бръзо общо действие при общо искане, вместо ялови /удобни/ "бунтове" на парче ...още

 20. 70) топче +
  ПРЕДИ ПАРТИИТЕ - свързване в мрежа от групи повсеместно за бързи общи действия при общи искания. Така ще станем народ. Без "войводи", "командири", "овчари" и пожарникари - сами да сме си господари! Шапките ще си изберем после.
 21. 71) Бойко Стефанов
  топче, "Виж, ако беше казал всенароден мирен бунт за пряка власт на всички с всички възможни права във всички власти и сързване на всички отстранени просто в групи за връзка за бръзо общо действие при общо искане," - цитирам те. Обяснявай си изреченията, защото иначе аз ще ги обясня точно както аз ги разбирам. Всенароден мирен Бунт се казва вече е формулиран от години като национална стачка или гражданско неподчинение. Националната стачка разбираемо е в прерогативите на профсъюзите в държавата. А гражданското неподчинение става с неформални комитети, сформирани по светкавично обявени интереси, които възприемат общ мотив, общо лого и общ ...още

 22. 72) Бойко Стефанов
  3-тата Светвна война влиза в изпълнителна фаза. САЩ пристъпиха към изпълнение на подготовката си за война в Русия и провокираха вероломно фатален скандал между двете Кореи. САЩ с инициирали хода на Южнокорейски военни кораби в неутрални води между двете Кореи. това не е основният удар за началото на войната, който ще бъде удар върху Иран. Но войната вече е в ход. Докато българите се чудим, дали да спим или да се събудим, светът решително, главоломно и невиждано агресивно влиза в поредния етап на своето развитие и преразпределение. Съдбата да пази добрите хора!
 23. 73) Хинин
  Глупакът Морфов стана артист...
 24. 74) свако
  Приказката: Две жени и една патка правят пазар би трябвало да се замени с - един Б. Стефанов и един лаптоп се постига същият ефект.
 25. 75) COLONEL K
  №66,що за превръщания?Масата-пожарникар-премиер,решения и отговорности ???Обидно е да наричаш народа/суверена/-маса.После се чудиш защо губите избори,т.е.твоите любимци.Обясни как всеки ще си знае мястото.Има ли такова общество? Май няма.При нас се наблюдава разпад на обществото,но все още народа не се е превърнал в маса.При отсъствието на отговорна интелигенция и това ще стане.Покажи си носа извън анклава София,но не когато ходиш на море.Мисля ,че за втори път го препоръчвам.Когато разгледаш тъжната родна картина ще смегчиш тона,надявам се.
 26. 76) свако
  Възхищавам се на смелоста с която критиците на Б.Борисов му дават оценка. Та този 4овек от както е във власта и то като главно действащо лице не е направил нищо. Носи се като употребен вестник из стърнище.
 27. 77) cobalt
  Полковник, твърде далеч съм от София, за да обръщам внимание на лишени от база разсъждения за моята личност. Концентрирай се върху статията на Морфов - там е темата.
 28. 78) COLONEL K
  Coby,допуснах ,че живуркаш в София,затова бяха препоръките.На Морфов думите не ме връзват.Вярвам на тези които го определят като талантлив режисьор,но тук не става дума за това.Бръснарката чиито услуги ползвам се изразява доста по цветисто и точно от него.И тя е голям професионалист но също така ,професионалните и способности не оправдават глупостите които говори.Помня добре,че и върху Филип Димитров,Жан Виденов,Иван Костов и Н.В.Царя също се сипеха какви ли не определения.Един театрал служейки в храма/театъра е храм на изкуството,нали/не може да се държи като невеж шаман в общественото пространство.Можем ли да направим аналогия с В.Хавел?
 29. 79) SK
  Бойко, личи че си начетено момче. Пожелаваш на такива като мен и те да се образоват. За мен е малко късно. Скоро ще отпразнувам 70 и първия си рожден ден. Не съм имал време и възможност за такова удоволствие. Изводите до които аз съм дошъл са предимно от опита и наблюденията в живота. От 78-ма година до 2005-та съм карал такси от 12 до 18 часа на ден, всеки ден. От 90-та до началото на 2010 имах и хранителен магазин за български деликатеси. За всичкото това време съм имал само 13 дни ваканция, когато през 1988 година си ходих до ...още

 30. 80) Бойко Стефанов
  COLONEL K, и прозвището ти говори и думите ти казват, че спазването на уважение към единоначалието е важен принцип на държавността. Ако не бъркам в преценката си към твоите коментари, споделям напълно същото убеждение. не може да се роптае глупашки и неуважително постоянно срещу всеки и всичко, само защото демокрацията ни дава възможност да роптаем. Споделям такова виждане. НО и Тъкмо поради тази причина, и поради принципа на държавността, не може всеки и всякак да се пробва на върха на държавата. И абсолютно непригоден за държавник, още повече и Премиер държавник в държавата, да стои там като някаква уртикария и ...още

 31. 81) Бойко Стефанов
  SK, и за миг не се усъмних в твоя човечен дух и ангажимент към общественото развитие. Ти спомена и другаде, че си човек на възраст и аз не засегнах такъв въпрос. Напротив дори - тай-чи пропагандира, че няма миг от живота на човека, в който той да не бива или да не е в състояние да започне онова, което му е необходимо и му е на сърце. Изповядвам без угризения тази проста и великолепна китайска мъдрост и тъкмо това имам предвид, когато те призовавам да попълниш луфтовете в принципите си. Също споделям, че българските цигани са значително по-достойни от българите ...още

 32. 82) COLONEL K
  Г-н Стефанов,наистина се подразних от този род кфалификации...Господин А.Морфов не е сътрудник на институт за определане на степента на човешкия интелект.Премиера Борисов говори на достъпен, "народен"език в един меко казано фамилиарен стил.Но нима президента Рейгън,премиера Берлускони и да не изброявам други св.лидери не ползваха/ползват/ подобен стил?Колкото до А.Морфов-не вярвам да превъзхожда Б.Борисов в общ план.Не се наемам да оценявам управлението на сегашната власт,още повече в условията на истерия на информационните средства.Малко,да не кажа никакви обективни коментари,от лигаво подмазване до непредизвикано и грубо безпричинно оплюване. Мафията,която у нас се ожени за държавата хитро води борба с Борисов и малкото качествени ...още

 33. 83) Anonymous
  ами не е венецът на интелекта Б.Б., да не би Путин да е, или пък Берлускони... но къде е българският Вацлав Хавел, или Адам Михник, нито акад.Сахаров и Солженицин ги има, а да, естествено, той, сър Томас Мор сам си е окачил главата на Тауер, можеше да си умре в леглото, ако си бе живял само на кредо, а пък родната интелигенция трепереше за софийското си жителство, разлика в хилядолетия, та това е положението, и едва ли ще се оправи с хунта, макар и натовска. ако бе толкова просто, Ердоган нямаше да прави ислямски Шенген при наличие ...още

 34. 84) Бойко Стефанов
  Лично съм сигурен, че от всички групировки в държавата останаха само две. Едната се казва ТИМ, а другата - ГЕРБ. Много съжалявам, че не мога да споделя вашата непреднамерена наивност, че правителството Борисов се бори с престъпността. За мен е напълно ясно, че правителството Борисов се бори със своите опоненти и конкуренти в престъпния свят. Което е различно от Вашата представа. И още нещо има различно. Берлускони на първо място, Кадафи, Саркози и други лидери говорят не само фамилиарно, но и вулгарно, цинично и просташки. но двама лидери правят впечатление, че правят това не защото така трябва, а защото ...още

 35. 85) COLONEL K
  Въпрос:защо Големия задокеански Брат стои зад правителството на ББ?Цветанов заминава на 7/?/ дневно посещение в САЩ.Не трябва да се внушава ,че всички са бандити/...всички са маскари/Наивноста е там където ни се предлага да забравим дупката откъдето изпълзя мафията.Наивни са тия дето имат кучешкия рефлекс да лаят тоягата невиждайки ръката ,която я държи.Не съм адвокат на ББ,но не мога да не забележа колко организирана е калната стихия срещу него-отляво и от дясно.Почеркът е познат,урината е на шофьора,както се казва в един стар виц.Не вярвам на хора,заклели се да служат на ложата,а не на страната си.Спирам дотук.Темата за политическия наивитет е дълга,не ...още

 36. 86) Бойко Стефанов
  Цитат от материал в интернет: " "При всеки опит да се приближи къщата, той откриваше стрелба. Над 100 изстрела произведе. Направихме още няколко опита - пак изстрели. Намерихме негови близки, които разказаха, че има гранати, оръжие, не се бои от смъртта и няма да се предаде жив", посочи ген. Борисов. "Въпреки положените усилия той отказва да влиза в контакт, да разговаря и поради това се наложи да дам заповед, и да изпратя баретите, защото действията на това лице са точно от категорията на терористичните актове", обясни министърът на МВР Георги Петканов. "Решихме, че не е целесъобразно повече да рискуваме живота на полицаите. Използвахме ...още

 37. 87) Бойко Стефанов
  Въпрос: Защо САЩ стои зад правителството на ГЕРБ? Не стигат 3000 км Европейски континент, а са нужни и 13 хиляди километра презокеанска подкрепа на и за какво? Какво ще ни подкрепят САЩ? С едни по-голи от голи обещания за съдействие в делото в Либия, което дело беше предизвикано от техни бомбардировки отпреди 15 години, те направиха военни бази в България, а парите за откуп ги събра и ги занесе Франция. За какво става дума тука. от кого и от какво, освен от себе си ще ни пази Америка? Колко още животи трябва да изживее българският наивист, за да види, че ...още

 38. 88) Иван Бакалина
  Морфов, ти си пълен некадърник! Нищо не си постигнал а говориш като капаците. Глупоститети се противни
 39. 89) домат
  Този Мор'ков се е изказал като продавач от плод зеленчук. Всащност е останал на нивото си на осветител.
 40. 90) COLONEL K
  Съгласен съм с доста неща от вашия коментар,г-н Стефанов, реалностите са такива.Иска ми се да бяхме независима държава,но и вие сам знаете ,че това не е така.Не става дума дали ни е нужно одобрение,а просто че има такова,а без него в условията на васалитет нещата не стават.Разликите във вижданията не ви плашат ,нали!Защото бурното отхвърляне е патент на българските демократи.
 41. 91) летящият домат
  Точно така - всенароден бунт! Мирен - с гръци домати и турски пъпеши. Сядаме на паветата и... метлата. За голям боклук - голяма метла. Без шапки, да - профсъюзите са казионни, "неправителствените" са казионни, за партиите да не говорим - всичките другарски изтърсачета - симулация на плурализъм. Пряка демокрация във всички власти. По-малко не стига за това блато.
 42. 92) летящият пъпеш
  Протестите "на парче" са глуха линия - част от измамата /особено по синдикална или партийна шапка/ или самоизмамата. Крайно време е да го разберем. С тях се морят, обезсърчават и залъгват хората - изпразване на енергия в празно пространство. "Казах и си спасих душата"... да не се залъгваме с това!
 43. 93) Дедо Гаджа
  Аман от интелектуалци! Г-н Морфов, вие имате също възможност да се кандидатирате за кмет, премиер, депутат или Президент. Защо не го направите и по този начин да докажете, че "интелигенцията" на България е в състояние да управлява успешно бъднините на по-ниско образования народ? Аз също като вас съм с висше образование, но не се пъча да съм сред "интелигенцията" на България. А защо и не ни "светнете": кои висшисти сте част от интелектуалния потенциал на Б-я и кои не сме. Така де, да разделите "зърната" от плявата. Вие явно живеете в среда, в която ежедневието на отрудения народ е непонятно.
 44. 94) Петрова
  БРАВО на Морфов! Това, което е видно от доста време насам и се казва общовзегто под сурдинка, най-после излезе наяве. ЦАРЯТ Е ГОЛ! Вижте само каква некомпетентност се шири във властта - от Дянков през Калинка до разни зам. и прочие поддръжници на Генерала- , вижте реакциите за очевидните далавери на Цветанов и Андрей Иванов, прибавете антипохода и лъжите срещу БАН, наяука и образование, обедняването на българина, компроматите и пълното опрастачване, и после хулете хора от ранга на един талантлив и мислрещ режисьор. И стига с тези ченгеджийски номера на герберите по форумите, че взе да ни омръзва.
 45. 95) Бойко Стефанов
  летящия пъпеш, докато се налетиш и напъпиш и дочакаш спора за два грама по-малко в магазина от личен да се превърне в революционна ситуация. Че в мелето да не е ясно, кой кум, кой сват и непременно да има кръв за плахата ти съвест и смелата ти кръвожадна душичка, аз не чакам подканяне и втори миг индикация, кога да искам това, което ми трябва и да протестирам тогава, когато ми го отнемат. Дебелокожието към обществената проблематика създава обществени хипопотами и не ми е чудно, че се самоназоваваш пъпеш, защото пъпешът е дебелокор и слабочувствителен. Ти и сега чакаш пъпешът ти ...още

 46. 96) Baszdmeg
  До Lofas Недей заблуждава публиката! Я си кажи Lofas ли си, или Ló fasz и тогава можем да разменим някои мисли. Világos?! Сигурно ще е весело...
 47. 97) Бойко Стефанов
  Дедо Гаджа, интелектуален труд е съпроводен от хуманитарно образование. Има и друг видове образование. Наричат се: Висше Икономическо, Висше Техническо, Висше Медицинско, Прависти. А Хуманитарното образование е хуманитарно. То е висшето образование на интелектуалния труд. В него влизат изкуствата, образованието (т.е. педагозите), науката. Характерното за интелектуалния труд е, че не дава производствен резултат и следователно не е предмет на търговия и услуги. Интелектуалният труд е пряко свързан с дългосрочните стратегически инвестиции на обществото и държавата. Продуктът на интелектуалния труд са общественост възпитание и оформянето на консолидация, общество, нация и държавна доктрина. така например интелектуалците от изкуствата са призовани от професията ...още

 48. 98) Anonymous
  Чети народе това в България се цензурира !!!http://www.gazeta.ru/politics/2010/11/29_a_3449573.shtml
 49. 99) Дедо Гаджа
  Бойко, не си прав, защото да отречеш на един вишист, че няма интелект, е поне обидно. Нима "хумантари" са измислили Интернет, компютри, телекомуникации? А какво да кажем за математиците, химиците и физиците? Това, че можеш да рецитираш, рисуваш, свириш на инструмент или танцуваш, определя ли те интелтуално над редовия инженер? Интелектът е многолик и няма как да го закичим на ревера само на определена "каста". Погледни политиците в и извън България. Джордж Буш (младши) за мен е интелектуален инвалид, но никой не посмя да му го каже в лицето. Подобен бе и хитрецът от Правец, но и на него му се ...още

 50. 100) ?
  А предишният премиер, който нямаше нито един работен ден?

Страници: « 1 [2] 3 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com