Вида и Ева: Студенти се отказват да протестират заради манипулациите на медиите

Студентските протести продължават, а медиите продължават да ги манипулират. В събота и неделя Нова ТВ показа репортажи от последните протести, съчетани с кадри на забавляващи се по заведенията в Студентски град, и студенти, които подигравателно се изказваха за лекциите и обучението. Внушението беше, че студентите мързелуват и пият, подобно на манипулациите, че учените от БАН са тунеядци и т. н. продължения на пропагандата в подкрепа на правителството.

Вида Делчева и Ева Дончева са две от организаторките на студентските протести в последните 2 месеца. Те са създали една от трите основни организации на студентите в Софийския университет, които правят подписки и протестират – „Инициатива срещу орязване на парите за образование”. Ева е студентка специалност „Връзки с обществеността”, а Вида – „Книгоиздаване“, във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Вида Делчева (вляво) и Ева Дончева. Снимка: e-vestnik

– Какви са накратко исканията на студентите, които протестират?

Вида: Исканията, още на първия протест на 20 октомври, бяха за спешна финансова помощ за университета, защото имаше вариант да не завършим учебната година, да излезем в дървена ваканция. Второто искане беше да се преразгледа бюджетът, който ще се гласува догодина. Тази година успяхме да изкараме с този бюджет долу-горе, пак с голям дефицит благодарение на спестени пари. И навлизаме в 2011 година с дълг, просто е много малък бюджетът. И третото искане беше да се преразгледа как се финансира този сектор, какви са политиките като цяло, не само в Софийски университет?

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com


– Какъв е бюджетът на университета в момента?

Вида: Бюджетът след всички орязвания е станал 33 милиона, 629 хиляди, 575 лева. От него не ни е изплатен целия, всеки месец се отпуска по една дванадесета.

– Как намирате тази информация?

Вида: Всеки от нас се рови. Информация сме намирали по сайта на унверситета, по медии, къде ли не. Ходили сме в университета и сме питали: “Това, което казаха, вярно ли е?” . Защото няма откъде да знаем и много често се преувеличават нещата по медиите.

– Някой окуражаваше ли ви да протестирате? Ръководството на университета например?

Вида: Ръководството не смее да каже на студентите да излязат да протестират, защото ще ги обвинят, че ги агитират. Много са параноични на тази тема. Преди време излезе Игнатов пред медиите и каза: “Този протест е организиран от БСП!”. А там има всякакви хора. Те трябваше на първи октомври да започнат протестно шествие. И се страхуваха, че ще се стигне до още по-нататъшно орязване. Много се страхуваха дали ние ще излезем, не знаеха, не можеха да го предвидят и не направиха нищо до 1 ноември, когато поднесоха венците с протестната реч.

– А как се образувахте като група, като движение?

Вида: Като група се сформирахме заради стипендиите миналата година. Стипендиите през последните години са били по 120 лева на месец за отличници. При което през ноември (миналата година) по средата на записването се видя изведнъж как на всички заповеди сумата беше избелена с коректор. Ние междувременно се събрахме хора от различни специалности, които даже не се познавахме, и си писахме във форум. Събрахме за няколко дни 2 хиляди подписа. Вече на уше се чу касиерката как приема документи и стипендията ще е 90 лева. И направихме подписка към ректора. Защото не знаехме защо са намалени стипендиите. Искахме да има финансова прозрачност. После ректорът ни прие, написа огромен отговор. Обясни, че държавата е отрязала тези средства, както реже навсякъде, от социално-битовите разходи. И така… И ние си останахме като инициатива и продължихме да действаме.

Вида Делчева. Снимка: e-vestnik


– Колко души сте организаторите?

Вида: Пет сме най-активните. И още двама-трима, пак са активни, ама…

– Ако не бяхте се организирали, нямаше ли да има обяснение от ректора?

Може би, не знам, може би закъсняло, не толкова подробно. Не мога да знам, но знам, че подписката имаше отклик.

– Как организирахте протестите?

Вида: Ами ние видяхме, че ако чакаме академичния съвет, ще чакаме “до догодина”(смее се). За да направим на 20-и протеста, се занимавахме пет човека. Разлепяхме плакати, много колеги помогнаха при раздаването на листовки. Във фейсбук направихме групи, разпратихме масови съобщения, във форума също…

Ева: Направихме няколко дискусии, на които да можеше да уточним исканията, да видим какви са настроенията, да видим има ли смисъл да организираме нещо.

Вида: Най-голямата организация беше последните няколко дни. За първи път организирахме нещо, и то в последния момент, беше голям хаос (смее се) . Но стана.

Фотогалерия от протеста на 16 ноември от студента Георги Иванов. Виж още снимки в сайта му тук

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.comПротестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com

– И какво стана, колко души дойдоха на този първи протест?

Вида: Събрахме се около 500 може би. От студентския съвет не се присъединиха към нас, замълчаха. (б. р. – студентският съвет е изборен орган, който включва студенти от различни факултети, но се смята, че в него са включени хора, защитаващи правителството на ГЕРБ).

– Не са идвали на протеста досега?

Вида: На втория протест 28 октомври, когато вече се обединихме с други студенти, от други университети – художествената академия, по изкуствата – тогава излязоха с декларация, че са против студентите. На първи ноември беше третият протест. Тогава обаче студентският съвет подкрепи протеста, макар че исканията бяха аболютно същите като преди два дни, когато обявиха протеста за незаконен. Не може да ги разбере човек…

– Има ли определени интереси там?

Вида: Ами, това е интересен въпрос… Има всякакви слухове, за различни интереси. Аз нямам проверена, обективна информация.Аз съм ходила на среща на студентския съвет. Там се крещи. Там бяха на мнение, че да се протестира е просташко, че само работниците от Кремиковци могат да протестират, че това не е за студенти.

– С кого се срещнахте и преговаряхте от политиците?

Вида: На първия протест не излезе човек да се срещне с нас. Имаше предложение, когато бяхме пред министерството на образованието, да се качим. Ние предложихме да слязат при нас, или няколко човека да се качим. Ние бяхме внесли декларация, даже си имахме входящо листче, за исканията. За да е максимално открито всичко. Четвъртият протест вече беше организиран от университета, от цялата академична общност.  Ние специално не разбрахме в целия хаос пред парламента, че Цецка Цачева е излязла. Аз го гледах по новините, ректорът е говорил с нея. Целият разговор беше много интересен. Най-накрая тя каза: “Защо тези студенти освиркват институцията? Кажете, господин Илчев, защо?!” Той каза, че в университета има 23 хиляди човека и всеки има право да изрази своето искане.

Ева: Народното събрание е единствената институция, която реагира по някакъв начин, с тези 2 милиона лева, които бяха обещани. С които не знаем какво точно се случи…

Вида: Но се чу по всички медии, че ще бъдат дадени тези пари.

Ева: По всички медии дори се чу, че тези пари са дадени. И ние не знаем къде са тези пари. Надяваме се да ги преведат.

Ева Дончева. Снимка: e-vestnik

– Колко студенти бяха на последния протест?

Вида: Последният път протестът беше огромен, а в някои медии казаха, че са около 500 души (б. р. – става дума за протеста на 16 ноември). Аз не мога да се съглася, че сме били само 500, може би това бяха няколко хиляди души (б. р. – виж кадрите в Youtube, каквито българските телевизии не показаха, участниците са били около 7 хил. души). Аз се качих на едни стълби и видях, че всички улици са покрити с хора, аз такова нещо не съм виждала.

– А защо не излязат още повече студенти примерно? Защото в университета има повече студенти от няколко хиляди души…

Ева: Ами не знам. Може би защото го има убеждението, че нищо не можеш да промениш. Някои хора няма да отидат на протест, защото са сигурни, че нищо няма да се промени.

– А гледахте ли новините, четохте ли по вестниците? Показаха ли колко са студентите на протестите?

Ева: Имаше избирателност в показването специално на транспарантите. Отпред на първа линия на първия протест бяха двата транспаранта на инициативата, единият беше от Болонския процес, а на другия пишеше:  “Образованието не е стока, не е пазар.” Не ги показаха. По някои медии бяха така подбрани кадрите, че въобще не се виждаше колко са хората.

– Вашите колеги коментираха ли манипулациите на медиите?

Ева: Особено в нашия факултет (б. р. – Факултет по журналистика и масова комуникация) няма как да не се коментира. Моите колеги се отказаха да протестират.

Вида: Което е глупаво!

Ева: След протеста те казаха: “Какъв е смисъл да идваме, те манипулират… Един протест, ако не е отразен, не е протест!”

Ева Дончева (вляво) и Вида Делчева. Снимка: e-vestnik

– На следващите протести по-малко хора ли ще има? Изчерпа ли се ентусиазмът?

Ева: Плановете са в процес на обсъждане. Все пак гледаме отсреща какво се случва. Не съм чак толкова прекален оптимист – изведнъж да ни гласуват най-прекрасния бюджет на света. Доколкото знам в момента Народното събрание още не е гласувало бюджета и в момента е в процес на обсъждане.

– Последно какви са обещанията? Какво ще стане с университета?

Вида: Симеон Дянков каза, че 40 милиона се заделят за университетите. Първо този бюджет от 40 милиона е крайно недостатъчен. Ние сме си изчерпали спестените пари. Вече сме задлъжнели. Говорят се всякакви неща – как няма да може да функционира университетът. Ще видим, просто ще видим.

– Какво смятат вашите родители за това, че протестирате? Подкрепят ли, какво ви казват?

Вида: Родителите ни даже дойдоха, нали това си беше отворено шествие, който иска, можеше да го подкрепи. В моето семейство това много се подкрепя. Стискат ми палци.

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com

Ева: И мен ме подкрепят, особено баща ми, даже и двамата. Те смятат, че нещо може да се промени.
Вида: Забелязала съм, че когато студенти излязат да протестират, някакъв оптимизъм се заражда сред по-възрастните, че нещо може да стане. Дано! И ние се надяваме (смее се).

– А вие самите били ли сте активни по отношение на политика, на подобни организации?

Вида: Не, не. Единствената ми активност преди тази инициатива беше, че ходих на протестите за Рила, като участник, не като организатор.

Ева: Преди това съм се занимавала само с една инициатива на Ден на отворените врати, преди две години.

– Как се държахте по време на протестите, като организатори? Притеснявахте ли се?

Вида: Различно. Като включиха мегафона на първия протест и казаха: “Говори!”, се стъписах. После се стегнах и вече е по-добре.

– Какви са проблемите с финансовата криза в момента, какво според вас не е правилно?

Ева: Разбирам, че е криза. Но това, което премиерът каза след протеста на 11-ти май, беше: “А, няма такова нещо, като образованието да е приоритет, всичко в тази държава е приоритет!”. Което… да нямаш приоритет и от всички сфери да се реже по някакъв начин… Например знаем, че бюджетът на МВР не е орязан, даже е увеличен. По този начин да се казва, това не е правилно…В другите държави съм чувала, че даже се дават повече пари даже за образованието при криза. Защото се очаква, че да се излезе от една криза, трябват образовани, квалифицирани хора, от всички области, които да имат повече производителност, идеи. При нас е обратното.

– Какво мислите за младите хора, които емигрират?

Вида: Смятам, че всеки човек трябва да бъде там, където се чувства щастлив. Мисля, че това е грешно мислене, не трябва да обвиняваме тези, които са го направили. И тези, които оставаме, не сме някакви идиоти, които не знаем какво правим.

Ева: Донякъде това се получава заради държавата, но и заради влиянието на роднини приятели. Има роднини, които казват: Ти, ако искаш да си добре, по-добре да се махнеш.

– Тоест – това се предава като ехо, внушава се?

Вида: България няма да изчезне, надявам се! (смее се). Ако не ни падне някоя бомба на главите, все ще сме тук.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.