Мондиал-2018 – още един гол, вкаран от могъщия Путин?

в. Крисчън сайънс монитор

Владимир Путин с президента на ФИФА Сеп Блатер. Снимка: официален сайт

Руският министър на спорта оприличи геополитическото въздействие от домакинството на Русия за Световното първенство по футбол през 2018 г. на падането на Берлинската стена. В четвъртък в Москва настана бурна радост след новината, че Русия е спечелила домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 година. За първи път тази чест е оказвана на източноевропейска страна. „Отиваме в нови земи“, обяви президентът на ФИФА Сеп Блатер при съобщаването на очакваното с трепет решение на 22-членния изпълнителен комитет на организацията в Цюрих.

За руснаците, които обожават футбола, това изглежда повече като умел маркетингов ход на ФИФА, която се стреми да се разшири извън обичайната си територия. Мнозина незабавно приеха решението като още един знак, че бившата им комунистическа страна е излязла от изолацията и най-сетне е приета като важен член на европейската общност. „Това е огромна победа за Русия и голямо събитие за нашия футбол“, казва Владимир Константинов, футболен експерт в популярния московски спортен вестник „Спорт експрес“.

„Надявам се, че след осем години ще има революционно нова футболна инфраструктура, с каквато сега не разполагаме. Това ще даде импулс на икономическото развитие на страната, на развитието на транспорта, услугите. Ходил съм на няколко световни първенства и винаги е било огромен празник за хората“, добавя той.

Руският министър на спорта оприличи геополитическото въздействие от победата – при която Русия надви конкуренцията на Великобритания, Испания и Холандия – като повторно събаряне на Желязната завеса. „Преди 21 години бе съборена Берлинската стена. Днес можем да съборим друга символична стена и заедно да отворим нова ера във футбола. Русия представлява нов хоризонт за ФИФА, милиони нови сърца и умове и прекрасно наследство след Световната купа, прекрасни нови стадиони и милиони момчета и момичета, които се запалват по играта“, заяви триумфиращият Виталий Мутко след обявяването на домакинството.

Президентът Дмитрий Медведев даде израз на радостта си в Туитър: „Ура! Победа! Ще сме домакини на Световната купа 2018! Сега трябва да се подготвим подходящо за приемане на турнира и, разбира се, да се представим достойно“, написа той на страницата си в Туитър. Катар също спечели правото да е домакин на Световна купа по футбол – Мондиал 2022, след като победи съперниците си САЩ, Австралия, Япония и Южна Корея. Повечето руснаци вероятно ще отдадат признание на премиера Владимир Путин, който ръководеше от Москва лобистките усилия и незабавно обяви снощи, че ще отиде в Цюрих да отпразнува победата на Русия.

Преди три години, тогавашният президент Путин лично лобира и спечели за Русия домакинството на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи. В предаването „Лари Кинг на живо“ по Си Ен Ен в сряда Путин разкри надеждите на Русия и остро реагира на твърденията за корупция – отправени както срещу Великобритания, така и срещу Русия – които помрачиха тежката борба за спечелване на честта за домакинство на Мондиала.

„Философията на ФИФА включва насърчаване на международния футбол и разширяване на обхвата му в световен мащаб. Източна Европа никога не е била домакин на Световна купа по футбол, поради което Русия е естествен състезател. Имаме обаче проблем. Напоследък бяха окаляни членове на ФИФА по време на тази надпревара на кандидатурите. Направени са опити те да бъдат дискредитирани по начин, който наистина мисля, че не заслужаваха“, каза Путин.

Русия, която в момента няма спортни обекти, където да се проведе Световната купа, е широко приемана като най-европейския футболен пазар в най-силен възход. Според плановете мачовете ще се играят в 13 руски градове, а Путин обеща безвизово влизане в Русия на всички чуждестранни запалянковци с билети. Руското правителство заяви, че ще инвестира почти 4 милиарда долара в подобряването на инфраструктурата и изграждането на нови стадиони. Руски експерти казват, че решението на ФИФА ясно показва безразличието на европейците към масовото публикуване тази седмица на дипломатически документи на САЩ от „Уикилийкс“, в някои от които Русия е описана неласкаво като страна, където демокрацията е умряла и която е „виртуална мафиотска държава“.

В един дипломатически доклад до бившия държавен секретар Кондълиза Райс Путин е описан като „таен милиардер“, който незаконно е натрупал богатството си в годините си на власт и сега „нервно се стреми да си осигури в бъдеще имунитет от потенциални разследвания на правоохранителните органи на твърденията за незаконните му доходи“.

Сергей Строкан, външнополитически коментатор в московския бизнес ежедневник „Комерсант“, казва, че Кремъл ще приеме решението на ФИФА като важен успех в усилията му да бъде преодолян отрицателния облик на Русия. „Това е ясно доказателство, че хората вече не възприемат Русия като огнище на напрежение или мафиотска държава, без значение какво четете в „Уикилийкс“. Независимо дали се харесва на хората или не, възприемането на Русия се променя“, казва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.