Берлускони е в ръцете на три жени

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

Решението на миланската съдийка Кристина Ди Ченсо да прати Силвио Берлускони на съд на 6 април по обвинения за секс с непълнолетна и за злоупотреба с власт е водеща тема за електронните издания на чуждите всекидневници. По ирония на съдбата сега съдбата на Берлускони е в ръцете на три съдийки – Кармен Д’Елия, Орсолина Де Кристофаро и Джулия Тури, които на 6 април ще гледат в Милано делото срещу него, отбелязва в. „Кориере дела сера“.

Вестникът съобщава, че по делото са конституирани като граждански страни мароканката Руби, италианското вътрешно министерство и трима служители на миланската полиция, върху които Берлускони бил оказал натиск за освобождаването на мароканката, задържана за кражба.

„Кориере дела сера“ съобщава, че в хода на разследването на миланските съдии-следователи се е появила и информация за римска мрежа за набиране на момичета за премиерски партита в замъка Тор Крешенте край Рим. Подозренията падат върху депутатката от мнозинството Мария Розария Роси, че е организирала тези партита. Засега римските тържества няма да бъдат обект на друго разследване. Подобно разследване обаче се води в Неапол и в него беше забъркана актрисата Сара Томази, пътувала в самолета на премиера по време на визитата му миналия юни в България, припомня вестникът.

Решението за бърз процес накара главната опозиционна сила в Италия – Демократическата партия, да поиска незабавно оставката на премиера, за да се спести неудобството на страната да има лидер, съден за проституция на малолетна, пише в. „Стампа“.  В. „Република“ съобщава за намерение на организаторките на големите протест и походи от уикенда в Италия срещу Берлускони и в защита на достойнството на италианките, отново да мобилизират силите си в тази насока. На сайта си „Република“ е качил и досието на миланските разследващи по случая Рубигейт, предоставено вече на парламента. Документите са свободно достъпни за всеки читател.

Докато Берлускони се озова в затруднено положение само ден след като заяви, че обичал да кара жените да се чувстват специални, мароканката Руби извлича дивиденти от славата си, пише в. „Дейли телеграф“. Руби се появи вчера в рекламен клип за промоцията на новата книга на италианския адвокат, психоаналитик, писател и бивш европейски депутат Алфонсо Луиджи Мара, озаглавена „Женският лабиринт“.

Британският в. „Гардиън“ пише, че адвокатите на Берлускони ще се опитат да докажат в съда, че мароканката е с една година по-възрастна, отколкото твърди, което означава, че не е била непълнолетна по време на познанството си с премиера. Друг коз на защитата ще бъде мнимото роднинство на Руби с Хосни Мубарак. Берлускони вярвал, че момичето е племенница на бившия египетски президент и настоявал да го освободят от полицията, за да не се стигне до дипломатически скандал, ще твърдят адвокатите в съда.

В идните няколко седмици Берлускони ще трябва да дава показания по общо четири дела, припомня в. „Индипендънт“, като отбелязва, че делото Рубегейт е първото срещу премиера заради личното му поведение.

В. „Фигаро“ посочва, че в последните години три жени забъркват премиера в такива скандали. Освен Руби, това бяха тийнейджърката Ноеми Летиция и компаньонката Патриция Д’Адарио. Сега юридическите съветници и съпратийците на Берлускони ще де опитат още веднъж да предизвикат вот в парламента, на който да се реши, че делото срещу него трябва да се гледа в специализирания трибунал за министрите, допълва вестникът.

Според в. „Соле 24 оре“ в краткосрочен план Берлускони може да устои на създалото се напрежение, но не и в средносрочен план.  В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че италианският президент Джорджо Наполитано, който има правото да разпуска парламента и да насрочва предсрочни избори, е силно притеснение от конфронтацията на двете власти – съдебната и изпълнителната.

Новината е сред водещите дори за финансовия британски всекидневник „Файненшъл таймс“. От няколко дни изданието излиза с коментари за бъдещето на Берлускони. В анализ от 13 февруари, озаглавен „Довиждане Берлускони!“, вестникът отбелязва, че личният лекар на премиера преди време се пошегува, че Берлускони е безсмъртен, но сега май настъпва неговата политическа смърт.

Италианският в. „Фато куотидиано“, първи разкрил аферата Руби, публикува обширно интервю с бившата италианска телевизионна водеща Вирджиния Санджуст, в което тя говори за проваления си живота и разбитото си семейство заради по-специална връзка, която е имала с премиера преди пет години.

В друга статия по темата вестникът съобщава, че организаторите на предвеликденския карнавал в италианския град Ченто имат намерение да поканят тази година в карнавалното шествие на 27 февруари да се включат всички момичета, замесени в скандала Рубигейт.

Дамите могат да бъдат подредени в няколко категории – непълнолетни момичета, танцьорки из клубове, участнички в шоупрограми по телевизионните канали на Медиасет (телевизията на холдинга на премиера), бивши шоугърли сега с кариера в политиката, участнички в национални конкурси за красота, предполагаеми сериозни годеници на премиера и по-утвърдени шоу звезди, питаещи по-силни чувства към министър-председателя (като Сара Томази и Вирджиния Санджуст).

В коментари в италиански форуми по повод съдебните неволи на Берлускони се отбелязва, че името Мубарак не носи късмет тези дни на никого. Хосни Мубарак падна от власт в Египет, докато фалшива роднина на Мубарак създаде толкова проблеми на премиера.

В. „Дейли телеграф“ припомня, че Рубигейт хвърля и тъмно петно върху една голяма за италианците годишнина – 150 години от Обединението на Италия. Тя ще се чества в четвъртък, на 17 февруари. Тържествата вече бяха помрачени от призива на Северната лига, коалиционен партньор на Берлускони, но застъпник на идеята за разделение на Севера от Юга, 17 февруари да си остане един обикновен работен ден.

Подобен призив отправи и шефката на италианските индустриалци Ема Марчегалия. Настроението беше помрачено и от отказа на района Алто Адидже да празнува този юбилей, защото там живеят германци, присъединени против волята им към Италия, припомня в. „Дейли телеграф”.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.