www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руски филмов кукиш показа лицата на българската пета колона

21 Януари 2014

 

Дария Асламова, когато не се тревожи за натовското иго над България. Сн. Аргументи и факти

Пропага(н)ден филм за\срещу България, с автор Дария Асламова, продуциран от „Комсомолская газета” и наречен „България умира тихо”, съобщава на желаещите да чуят и видят българската пета колона в персонализиран вид основните г(л)адни тези на съветско-руския реванш, застъпвани от петата колона в България.

Във филма липсва само емблематичният за петата колона главен символ на имперското доминиране и раболепната му местна подчиненост, декларирана във фундамента на паметника с позлатените думи на благодарност към съветската окупация, обграден в момента с телена ограда срещу „народната любов” в центъра на София.

Този пропуск е толкова невероятен, за да е случаен, че чак поражда близката до фантастиката надежда в Кремъл да са решили да жертват невъзможната защита на стърчащия стилизиран Сталин в центъра на една (все пак) европейска столица.

Паметникът също толкова знаково НЕ беше посетен от Путин през януари 2008-ма, когато той поднесе цветя на други, близки до този агресивен символ на СССР и неговата „победа” над коленичилата пред Червената армия България исторически места в столичния център в радиус от стотици метри.

Филмът започва с отвратителното позоваване на авторитета на един покойник като символ на днешна българска драма, който няма как да се защити от злоупотребата с неговото име, защото изгоря в буквалния смисъл на думата.


На гърба на Пламен Горанов, лумнал преди близо година в пламъци пред общината във Варна, авторката гради грамадата от внушения за нещастията на „някога проспериращата” (като съветска колония) днешна прозападна България, „пропускайки” да каже, че тъкмо алпинистът Пламен Горанов, като форма на протест срещу политиката на Кремъл, е българинът, наденал цветни качулки на главите на съветските каменни войници в града.

Надарена с торба фактологически оборими лъжи, наследени от съветско време, Дария, мимоходом (за кой ли път!) умножава повече от десет пъти жертвите на руската армия във войната с Турция 1877-78 г., обявявайки ги за 200 000 хиляди (т.е. за приблизително толкова, колкото е бил съставът на цялата воюваща императорска войска).

Тази грозна хипербола, противоречаща на претенциите за благороден освободител жест, висеше и на входа на храма „Ал. Невски” в София. След развенчаването й (от руски учени, цитирани в книгата ми „Течна дружба”!) беше премахната без много шум и там сега можете да прочетете уклончивата истина за благодарността към „хилядите” руски воини.

За по-автентично, съветско-руските пропагандни тези са артикулирани във филма единствено и само от говорители с българско гражданство. Нито един руснак няма в кадър (освен авторката, застанала на фона на „Ал. Невски”, където вече я няма претенцията за надписаните като в пиянска кръчмарска сметка 200 хиляди жертви, но кой да чете, когато има комсомолска задача да лъже)!

Няма да назова нито едно име на говорителите на руския интерес с българско гражданство, за да не бъда обвинен, че съставям „списъци” на типичните представители на петата колона. Но е факт, че в 28 минутния филм няма нито една опонираща гледна точка- нито една. Не е дадена думата на нито един намек за някаква друга истина, освен застъпената от застъпниците на петата колона.

От екрана, ту сълзливо, ту с гняв, ту с подигравка (срещу днешна „прозападна” България) се леят заклеймяващо познатите ни антизападни опорни точки, които в най-чист и откровен вид познаваме от изстъпленията на „Атака”. В случая поотделно и в дует те се леят от устите на известни личности с подобни разбирания, но с други роли, за да формират общата картина: България е поробена от Запада, от САЩ най-вече и по тази причина си няма вече нищо свое, тъй като всичко й е отнето от „гладния капитал” (по израза на Дария Асламова).

Естествено, нито един от говорителите на руския интерес не споменава интересния факт, че тъкмо Русия източва от десетилетия смъртоносно България чрез една търговия, в рамките на която гигантската страна продава стоки за десет пъти повече пари на малка България, отколкото някогашният съветски сателит е обречен да предложи на не особено дружелюбния руски пазар. Той, също като българския, е залят от чужди, предимно западни стоки за потребление, но пропагандата на Кремъл не смее да вмени този факт като злодеяние на Путин и режима му, неспособен да нахрани най-богата на природни ресурси страна в света със собствено производство.

Както и да го погледнеш, Русия е най-големият търговски партньор на България именно като незаобиколим монополист на най-важната стока за всяка икономика - на суровини за енергетиката (и химията, съществено перо за българската индустрия), но тази „дреболия” не се връзва с другарската жалейка за уж изтласканата от страната ни Русия.

Поради което нито един от интервюираните нашенци не се позовава на явно неудобната истина. Защото тя сама по себе си прави за смях цялата претенция за „слабото присъствие” на Русия в България при положение, че тъкмо цените на тези суровини са главен ценообразуващ фактор, който не говори в полза на плачливите вопли по трасето на течната дружбата с „братушките”.

Тихото умиране на България, илюстрирано с демографската криза и емигрантската вълна (обърната към виновния заради своята привлекателност Запад, а не към любящата ни Русия, с общия ни език и славянските корени, за които Асламова не пропусна да въздъхне със зле прикрит упрек към неблагодарните българи, дали всъщност писмеността и дори 50 процента от лексиката на руснаците), е обяснено във филма по превратен, за да не кажа перверзен начин в стила на изнасилвача, който обвинява жертвата, че й е било хубаво и сама си е виновна.

Дружно е обрисувана идеалистичната картинка, според която сме имали прекрасно селско стопанство и мощна индустрия по времето на СССР (когато сме били съветски паразит, както със самодоволна усмивка мазохистично заявява известен социолог- за радост на авторката зад кадър). Всичко това обаче е нарочно унищожено. Виновни са Горбачов, Западът и най-вече САЩ.

Направо да се чуди човек защо им трябваше на червените превратаджии да си сменят шефа, името на партията, козината (но не и нрава) след онова процъфтяване, наречено в доклада им на пленума на БКП от ноември 1989-та АПОКАЛИПСИС.

Да не би пък др. Георги Първанов да се окаже сега виновен за онази оценка- нещо като Трайчо Костов обвинен и обесен за антисъветизъм?

По данни на колегата Григор Лилов, партийните архиви разкриват тайната, че тъкмо Георги Първанов, заедно с още двама другари от Института по история на БКП, са били натоварени от Андрей Луканов да изработят спешно свръхсекретен доклад за истинското състояние на соца веднага след свалянето на Тодор Живков, за което са получили свободен достъп до всички поискани от тях анали на тогавашната държава.

И как да не е свръхсекретен докладът им- няма по-голяма тайна за самите партийци от истината за грабежа и безхаберното управление на партийните велможи от времето на съветския колониализъм, от който и днес не можем да се окопитим сред тропота на копитата на петата колона!

Повествованието за тихото умиране на България в рамките на шумното му филмиране хлипа и за слабостта на русофилските организации в България. Те били наивни и загубили битката за България (т.е. битката на Русия за нейната България), защото имало мозъчни тръстове, които не си признавали, че са проамерикански.

Познайте какъв главен акцент се появява към края на филма- всички пътища водят към остров Белене. Можете сами да се досетите как тук изригва и се фокусира страстният гняв като кулминация на вайкането от пропадането на България, обречена на смърт без съживяването на руско-българския атомен призрак, бродещ из мочурищата на Белене, където са погубени незнайно колко българи в концлагера, срамна (и затова неспомената срамежливо от говорителите на петата колона) рожба на българо-съветската дружба.

Честно казано, не съм се надявал, че петата колона ще произведе толкова от(к)ровен автопортрет на своя примитивизъм.

Забележително е, че в доклад на руското външно министерство преди три дни България беше упрекната за надигаща се ксенофобска вълна, но в този филм виждаме потвърждение на ширещата се и подклаждана от Москва избирателна омраза на българската руска пета колона към всичко западно в България. Вероятно така разбират ксенофобията в Кремъл – като чудесно, патриотично явление, щом е насочено срещу западното влияние от страна на руски патриоти с българско гражданство.

Изявите на видните говорители на петата колона, събрани ударно в 28 минути в този филм, са бойно помагало за атакисти и подобните им, макар нито един от показаните в кадър социолози, журналисти и политици да не е формално представител на „Атака”.

Това обяснява, защо в споменатия по-горе доклад на руското външно министерство си позволяват луксозното дистанциране от своето протеже „Атака” с мъ(р)м(о)рене за крайния национализъм. Разпалването на омраза под формата на русофилство от антизападни позиции, си има достатъчно говорители тук и за Москва няма проблем при нужда да откачи от хранилката атакисткия обоз от своята българска композиция, за да го замени с други средства за транспортиране на троянския си кон в съответни конски вагони, нато(ва)рени обилно с пропаганда.

Разликата между фашите на „Атака” и фъшкиите от тези конски вагони е удобството фъшкиите да бъдат представяни за интелектуален продукт с принадена стойност за пренадалите се да открият истината за своето нещастие българи.

Ако някоя местна телевизия се осмели да покаже този филм, за да се видят представителни за петата колона угодници на Кремъл, атакуващи от руски позиции България (както и „Атака” не успява да го направи при цялото си верноподаническо старание) , трябва да го придружи с жестомимичен превод с един единствен жест в кадър: юмрук на протестиращите българи с намърдан в него, стърчащ срещу България руски палец, който го превръща в руски кукиш.

Кукишът ни обяснява защо България (наистина!) гасне като амортизирана електрическа крушка в епохата на енергийната си свръхзависимост от една мащеха, която определя най-напред цените, а чрез тях и беднотията и скъпотията у нас, след което се опитва да ни купи на безценица доверието за обречената кауза на омразата чрез долнопробна пропаганда срещу своя въображаем западен враг.

От блога на Иво Инджев

Виж още: Руската журналистка с репортажа от България била секстерминатор

Руската “Мадам Д.” след България подхвана и Гърция
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) svako
  Без всякакво съмнение дъртата кифла е останала вярна на стила си и яко се е оляла, но кънчовците я удрят в земята. В момента когато плешивият и по-дебел мазник каза "конечно" отидох в банята да повръщам.
 2. 2) хамалин
  да:гарелов, яко костюмиран, води сенилно предаване;кеворкян също ни го проектират в едър план;г-н цонев-син с вратовръзка за много евра, кани синият хунвейбин и висш съдия г-н георги марков да ни залива с умопобркващи тиради за г-н бойко борисов.онзи ден случайно чух и коритаров политически да литературничи. да си доносник, което значи да си аморален, преведено на наш език:мръсник, преведено на политически:да си най-големия крепител на какъвто и да е режим,и да върлуваш в социума...(тук нямам повече желание да продължавам, да речем да давам пример с уврежданията, които нанасят вирусите на горните дихателни пътища)листата е много длъжка:въпрос на оцеляване и на ...още

 3. 3) Марин
  И аз стигнах до Кънчо. Потресаваща имперска пропаганда. Сигурно са я направили да плашат украинците. Не че сме втасали, ама така поднесено, ми иде да се срамувам, че зная руски език.
 4. 4) Chavo
  Отвратителна история. Дори не си представях. Че тия " коментатори" са чак толкова долни лизачи. Ето откъде Вович получава вдъхновение.
 5. 5) Mitaka
  Де Го ВОвата, ви.....
 6. 6) Вова
  Боли,а? Обясняват ви как изглеждате отстрани ,бедни,жалки, разединени,объркани,озлобени. Тъжно, но факт.Никой не изпитва злорадо удоволствие от тази констатация... А коментаторите в филма само споменават световно известни неща,за либертарианството,за срива на национална идентичност и държавна самостоятелност,за безумната приватизация,за политическите мотиви в отказа от руски реактори,за щатските тецове,за отдадено златно находище без пари,за , дори,вносните домати,за масовото бягство от страната,за слугинството на българския елит и т.н. Напразно ги наричате участниците в филма -фили и пета колона. Някой да се беше опитал да обори твърденията им?. България е пешка/в началото блокираща, а след това ще бъде жертвана заради интересите на пиндостанците ... . ...още

 7. 7) Вова
  Марине, темата не е футбол,нашите срещу вашите....
 8. 8) Вова
  И още едно пояснение. Филмът на Даря Асламова е показан по ТВ канала "КП"и изложен в интернет още в началото на октомври 2013 г.Едва сега видният журналист разведчик се заема с отговора. Защо? Защо вчера някой си Панов,на заплата при една немска фондация, съвсем неочаквано,чак прозвучала като изнасилване,, публикува ожесточена антируска статия? Същото се наблюдава и другаде. Като по сигнал от неназован централен диспечерски пункт,започва синхронизирано антируска пропаганда,активизирани са всички ,които са на заплата към НПО. Дори в Киев,където майдауните почти се бяха отказали,започна офанзива,разрушават паметници на загинали руски войници от ВСВ,бият руски журналисти,докарват нещата до почти гражданска война ...още

 9. 9) svako
  Захари Стоянов за Русия:“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” На З.Стоянов ли да вярваме или на някакъв ленинградски засранец?
 10. 10) Chavo
  От 1090 до 214 само пет години България не е управлявана от петоколонниците на БСП (в коалиция или самостоятелно). След срива на неконкурентните държавни мастодонти, точно тия водени на руска каишка дебили, не позволиха нормално икономическо развитие. То не бяха мутри, то не бяха олигарси ( пак по руски лиценз). Ей го и Вовата, най го боли за "войнишкия" паметника на Ленин.
 11. 11) pro-anti
  И аз съм виждал преди няколко месеца подобна статия на руски за положението в БГ, сценарият беше същият:въртене, сучене и чак в последната третина на статията си изплакват болката за руските енергийни проекти, без нито дума за обосновка на необходимостта от АЕЦ.
 12. 12) Chavo
  Участвали през кампанията на балканския и кавказкия фронт 740 000 солдати от руската
  Ако приемем, че половината са били в България, прави 370000. Ако от тях (това е твърдението) 200000 са убити и тежко ранени ( повече от половината), то това е най откачената военна кампания в историята на човечеството, при положение че е победна. Каде останаха финските и румънски войни?!
 13. 13) Svoboden
  Заради видеото прочетох и статията. Не ми се търси в интернет интервюто за CNN с Иво Инджев пред боядисания паметник в което той се оплаква като ученичка пред тях. Другия път като дойде президента или представителите ни пред ООН с целия си антураж в щатите да се отчита на господарите да го запишат и да го покажат по телвизията, че всички да видят как процъфтява българската икономика и как народа благоденства и се кефи че може да носи дънки свободно и пр. глупости. Щеше да бъде смешно ако не беше трагично. А видеото макар и тенденциозно си заслужаваше ...още

 14. 14) 4х4
  Svoboden ,
 15. 15) Lilia
  До Вова: Ами така е, Вова, ще давате жертви като искате да владеете чужди територии. Сега да не запееш другата песен (която вече си пял в този форум), че Русия нямала никакъв, ама никакъв интерес към "незначителна" България. А американци, французи и пр. не са давали жертви за българската свобода просто, защото в исторически план не са имали интерес към България. Затова пък Германия винаги е имала интерес към Русия и независимо, че формално губи в две световни войни, днес тя във всяко отношение дефакто е победител само поради един единствен факт: Цялата терористична дейност на Ленин, довела до организацията ...още

 16. 16) Вова
  Лили??? Спри,поеми си воздух,успокой се.... Откьде такава дива ненавист кьм всичко руско? Познавах една от Варна,сьщо като теб и излизаше пяна ,ставйки дума за Русия. Е,после се изясни,че това е синдром на пренебрегната жена. Мьжьт и я бросил заради рускиня,по млада,по красива.... Пожелавам ти спокойствие,и не преживявай силно. Стискам палци ,всичко ще се оправи....
 17. 17) Марин
  Вова, не гледам на нещата черно-бяло. Животът е по-сложен от футбола. Нито ти си Русия, нито тази госпожа. Филмът обижда директно, а не внушава. Щом си го харесваш това си е твоя работа. Ти какво очакваш - някой да те обижда - а ти ръка да му целуваш. Никой не те е питал как изглеждаме отстрани. Ако това видео е критерият ти за журналистика
 18. 18) Chavo
  Верно много българчета изгоряха с рускини. Едва ли това е глобалния проблем, пък и беше отдавна.
 19. 19) Chavo
  Да спориш с Вовата е все едно, да спориш с някоя програма от "Останкино" .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com